Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce avantaje prezinta semintele de dovleac pentru digestie
Postat in: Dieta si sport

Nutritie: Ce avantaje prezinta semintele de dovleac pentru digestie

Semintele de dovleac sunt o sursa buna de proteine, grasimi nesaturate, vitamine, minerale si compusi bioactivi, care impreuna ofera diverse beneficii pentru sanatate. De exemplu, sunt bogate in magneziu si acizi grasi cunoscuti sub numele de omega 3, in plus fata de a avea fibre. Aceste seminte ofera beneficii pentru sanatatea cardiovasculara, scaderea hipertensiunii ridicate, printre altele. Sunt, de asemenea, o sursa buna de zinc, atat timp cat solurile in care este cultivat dovleacul pastreaza acest mineral, care in cadrul functiilor sale multiple, are si rolul de a consolida sistemul imunitar si de a controla glucoza din sange.

De ce sa introduci seminte de dovleac in dieta zilnica

Semintele de dovleac sunt o gustare delicioasa si plina de nutrienti, iar consumul lor poate aduce multe beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa adaugi semintele de dovleac in dieta:

Sunt bogate in nutrienti esentiali: Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de proteine, fibre, fier, magneziu, potasiu, zinc si vitaminele B si E.
Sustin mentinerea sanatatii inimii: Semintele de dovleac contin acizi grasi omega-3, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol si trigliceride din sange, ceea ce poate reduce riscul de boli de inima. Pot ajuta la mentinerea sanatatii prostatei: Semintele de dovleac contin fitosteroli, care au fost asociati cu reducerea riscului de cancer de prostata.

Beneficii pentru sanatatea osoasa: Semintele de dovleac contin magneziu, zinc si alte minerale importante care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si previn osteoporoza.
Pot ajuta la controlul greutatii: Semintele de dovleac sunt bogate in fibre si proteine, care ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la controlul poftei de mancare, ceea ce poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Pot lupta impotriva anumitor tipuri de cancerꓽ Studiile arata ca o dieta ce include un consum regulat de seminte de dovleac in cantitati controlate este asociat cu un risc redus de cancer de stomac, san, plaman, prostata si colon.

Sunt bogate de magneziu
Semintele de dovleac sunt pline de magneziu, un tip de mineral esential pentru organism.  Magneziul este necesar pentru mai mult de 600 de reactii chimice in corpul nostru. Cu niveluri optime din acest mineral, tensiunea arteriala poate fi reglata si riscul bolilor de inima poate fi redus. Si cand vine vorba de sanatatea oaselor, semintele de dovleac au un efect asupra unor puncte importante, cum ar fi echilibrarea nivelului de zahar din sange. Semintele de dovleac sunt bune pentru sistemul nostru imunitar deoarece contin vitamina E si zinc. Zincul ne protejeaza organismul de inflamatie, alergii si microbi, acest lucru previne infectiile si creste imunitatea generala.

Ajutor in controlul greutatii
Consumul de seminte de dovleac ca o gustare va poate ajuta in procesul de pierdere in greutate. Ele sunt excelente pentru arderea grasimilor si castigarea masei musculare. De asemenea, ne mentin satui si sunt bogate in zinc, calciu, proteine si fibre. Fibrele ajuta sistemul digestiv si ne fac sa ne simtim mai putin infometati pe tot parcursul zilei. Acest lucru ne impiedica sa castigam kilograme. Zincul ajuta la arderea grasimilor si la pierderea kilogramelor intr-un mod eficient.

Echilibreaza zaharul din sange
Una dintre cele mai importante proprietati utile ale semintelor de dovleac este capacitatea lor de a regla zaharul din sange. Semintele de dovleac sunt bogate in proteine si fibre, care pot incetini absorbtia zaharului in sange pentru un control mai bun al zaharului din sange la diabetici.

Continut ridicat de fibre dietetice
O portie (28 grame) de seminte de dovleac ofera 1,1 grame de fibre. Prin urmare, acestea sunt o sursa excelenta de fibre dietetice. Mai multe studii au sustinut ca o dieta bogata in fibre este esentiala pentru sanatatea digestiva, fiind eficienta in combaterea riscului de boli de inima, diabet de tip 2 si obezitate.

Pot imbunatati calitatea somnului
Se stie ca un consum de aproximativ 1 gram de triptofan pe zi poate imbunatati somnul. Si da, semintele de dovleac sunt o sursa din acest nutrient, devenind un aliment care poate imbunatati somnul. Potrivit specialistilor, pentru a obtine cantitatea necesara de triptofan, trebuie sa consumati aproximativ 200 de grame de seminte de dovleac.

Efect antioxidant
Datorita prezentei tocoferolilor, a compusilor fenolici, printre alti compusi fitochimici, semintele de dovleac exercita un efect antioxidant. Aceasta actiune antioxidanta poate contracara oxidarea generata de radicalii liberi, protejand integritatea celulelor noastre si prevenind astfel boli precum cancerul, bolile cardiovasculare si chiar diabetul. Semintele de dovleac sunt bogate si in alti antioxidanti, cum ar fi carotenoizii si vitamina E.

Antioxidantii, pe langa actiunea protectiva exercitata asupra efectelor nocive generate de radicalii liber, pot reduce si inflamatia. Prin urmare, consumul de alimente bogate in acesti compusi chimici ajuta la protejarea organismului impotriva multor boli. De asemenea, pentru capacitatea unora dintre compusii sai de a modifica genele, printre alte functii legate de mecanismele de apoptoza sau moartea celulelor canceroase, semintele de dovleac pot avea un efect anti-cancer. Mai mult, consumul de seminte de dovleac poate avea beneficii pentru tratarea gastritei si ulcerelor, precum si pentru sanatatea prostatei si a sistemului urinar.

Cum este recomandat sa se consume seminte de dovleac?

Cel mai bun mod de a profita de toate substantele nutritive mentionate este de a consuma seminte crude. De asemenea, puteti consuma intreaga samanta si coaja, dar poate cadea greu pentru anumite persoane prin continutul mai multor elemente fibroase. Se recomanda evitarea adaugarii de sare la semintele de dovleac, deoarece creste cantitatea de sodiu.

In cele din urma, se recomanda sa consumati portii moderate, deoarece, desi semintele de dovleac concentreaza multe substante nutritive sanatoase, au, de asemenea, o densitate ridicata de energie, adica sunt bogate in calorii in volum mic, ceea ce poate conduce la un exces de calorii. O portie de 25 grame (un pumn) contine aproximativ 135 de calorii. Ele pot fi folosite ca o gustare sau pentru a le adauga la salate, coapte sau adaugate in cereale ori smoothie-uri. Este important sa le consumam cu moderatie, deoarece sunt si bogate in calorii. Semintele de dovleac pot ajuta organismul in mai multe moduri, iar acest lucru se datoreaza prezentei nutrientilor in compozitia semintelor, printre care se regasesc proteinele, fibrele, magneziul, zincul, vitaminele E si B. 

Ce este pepenele de iarna, asemanari si deosebiri cu dovleacul

O varietate interesanta a pepenelui este pepenele de iarna. Desi arata fix ca un pepene verbe, acest pepene de iarna are gust de castravete. Plin de vitamine, minerale, antioxidanti, pepenele de iarna te poate ajuta sa slabesti rapid, sa ai un sistem imunitar excelent si sa ai energie cat pentru o zi plina. Cu o forma alungita si un verde inchis, parca prea inchis, pepenele de iarna are miez... alb si seminte, dar spre deosebire de alte fructe, nu se va consuma niciodata crud. Practic pepenele de iarna este o leguma si nu un fruct si ca sa il poti gati trebuie sa il decojesti si sa ii arunci semintele.

Gatitul este foarte dificil pentru ca il poti strica foarte usor daca nu alegi temperaturile corecte si modalitatea corecta de pregatire. Se va fierbe, se va fierbe la abur, se va praji, se va pune pe un gratar bine incins, se va da chiar si la cuptor, dar nu mai mult de cinci minute.

100 de grame de pepene de iarna vor contine: 13 calorii, mai putin de 1 g de proteine, 3 g carbohidrati, 3 g fier, mai putin de 1 g grasimi, zinc, 6% din doza zilnica necesara, vitamina C, 14% din doza zilnica recomandata, riboflavine, 8% din doza zilnica recomandata, sodiu 111 mg, potasiu 6 mg, calciu 19 mg, magneziu 10 mg.

Lucruri mai putin cunoscute despre fructul Ash Gourd sau pepenele de iarna

 

3 mai 2023
Related posts
Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum

Semintele de Mac au o mare contributie de minerale esentiale pentru corpul nostru, cum ar fi fierul (esential pentru sistemul imunitar), potasiul (eficient pentru combaterea crampelor musculare), calciul (esential pentru oase), magneziul (de baza in reglarea functiei musculare si a sistemului nervos), fosforul (implicat in sanatatea oaselor si nivelurile de energie) sau zincul (ajuta la intarirea apararii).

3 mai 2023
citește articolul
Semintele de in: o sursa naturala de omega 3 si fibre pentru o inima sanatoasa Semintele de in: o sursa naturala de omega 3 si fibre pentru o inima sanatoasa

Este important sa retineti ca semintele de in trebuie manancate in cantitati moderate si trebuie sa fie consumate in forma macinata sau inmuiata pentru a maximiza absorbtia nutrientilor.

3 mai 2023
citește articolul
Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii Semintele de chia: beneficii, proprietati, contraindicatii

Semintele de chia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi. 

21 martie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.