Antrenamente cu greutati: beneficii, precautii si recomandari
Miscarea este esentiala pentru copii si pentru dezvoltarea lor. Exercitiile fizice sunt la fel de importante si ele, indiferent ca sunt facute acasa sau intr-un cadru organizat, la o sala de fitness. Poate unul dintre cele mai controversate tipuri de exercitii fizice pentru copii este antrenamentul cu greutati. Varsta de la care se poate practica in siguratanta un astfel de antrenament a fost mereu motiv de dezbatere. Dupa unii specialisti de la 7-8 ani poti lasa copilul sa ridice greutati potrivite varstei, asta daca este in stare sa urmeze niste instructiuni stricte primite in timpul antrenamentelor. Nu este foarte greu sa ridici greutati cand esti copil, totul tine de miscare, de coordonare, de musculatura si de tehnicile folosite pentru a reusi sa iti dai seama ce se afla in spatele miscarilor de ridicare a greutatilor.
Beneficiile antrenamentelor cu greutati pentru copii
Beneficiile pentru copiii care participa la antrenamente cu greutati sunt multiple si recunoscute. De exemplu, micutii au mai multa incredere in ei, au greutate in limite normale, se reduce riscul de ranire, oasele sunt mai puternice, musculatura se dezvolta mai bine si armonios, coordonare e mai buna, la fel si echilibrul. Plus ca vor invata sa se concentreze, sa fie atenti la miscarile corpului lor, sa isi controleze miscarile unor muschi, sa descopere ce inseamna forta corporala si cat de importanta este coordonarea in timpul activitatilor sportive sustinute. Se va imbunatati mult postura corporala, modul in care functioneaza organismul, stima de sine va fi si ea mai importanta.
La copiii obezi, tot mai multi, din nefericire, ridicarea de greutati ar putea avea efecte si mai vibile: scade nivelul colesterolului din sange, ai mai multa forta, reusesti sa slabesti mai usor. Inima va functiona mai bine, muschiul inimii va fi „antrenat” si el si va deveni mai rezistent in timp. Sanatatea mintala e imbunatatita daca micutul merge la antrenamente cu greutati, anxietatea si depresia nu mai sunt probleme reale, sunt evitate, starea generala a copilului din punct de vedere emotional va fi mult mai buna.
Ridicarea greutatilor, sigura pentru dezvoltarea normala a copiilor
Parintii care vor sa isi dea copiii la astfel de antrenamente nu trebuie sa se teama de influenta asupra cresterii normale, ridicarea de greutati nu are efecte asupra cartilajelor. Copilul se dezvolta si creste perfect normal indiferent cate greutati ridica-important este sa stapaneasca tehnicile de ridicare.
Ridicarea greutatilor si antrenamentele in acest sens sunt sigure pentru copii, dar doar daca se asteapta pana cand micutii sunt suficient de mari, daca se face la inceput un consult medical si se studiaza si istoricul medical, daca nu se exagereaza cu greutatile si cu ridicarile. Copilul are nevoie mereu de antrenori care sa ii arate metodele corecte de ridicare si exercitiile adaptate varstei sale. La inceput se vor folosi doar greutati cat mai usoare, forme adaptate varstei, repetitii mai multe si mai scurte. Se vor mari greutatile doar dupa ce copilul a inceput sa invete ce are de facut si cum sa se coordoneze, sa se fereasca de probleme musculare, scheletale etc.
Se vor adauga greutati mai mari cu pana la 10% pe masura ce repetitiile depasesc 8-15 ca numar. Se va evita ridicarea greutatilor dintr-odata, rapida pentru ca vor aparea probleme fizice, scheletale, maturitarea scheletului este importanta si trebuie evitate orice ridicari daca nu e atinsa deloc.
Cele mai importante reguli pentru antrenamente sigure
Regulile de aur la antrenamentele cu greutati pentru copii sunt simple:
Ai rabdare - nu grabi copilul sa ridice greutati mari de prima data, incearca sa il ajuti sa invete cum sa isi coordoneze miscarile si cum sa ridice usor greutati mai usoare, te concentrezi pe tehnici si pe executie;
Educatia este importanta - invata copilul cum sa faca totul corect de la inceput, pana sa ridice orice, arata-i cat de important este pentru el sa ridice greutati sub coordonarea unui specialist;
Nu exista varsta „magica” pentru antrenamentele cu greutati - 7-8 ani, cum am precizat deja si anterior, este varsta perfecta, dar depinde mult de dezvoltarea copilului, de modul cum reactioneaza la instructiuni, de cat de pregatit este sa mearga la sala si sa se confrunte cu un antrenor. Unii spun ca la 10 ani poti sa mergi la antrenamente cu micutii, asta daca iti doresc;
Incepe mereu cu bazele ridicarii greutatilor - ia totul pas cu pas, nu te astepta sa vezi rezultate din prima, invata copilul cum sa faca niste miscari simple si cum sa ridice treptat greutatea, indiferent de cat de usoara sau de grea este.
Dupa toate aceste precizari generale, haideti sa vedem cum trebuie sa abordam problema antrenamentelor cu greutati in functie de grupe de varsta.
10-12 ani/7-9 ani - te vei concentra pe dezvoltarea unui control motor bun, pe dezvoltarea coordonarii, se vor face 2-3 repetitii, totul va fi distractiv;
13-15 ani - te vei axa pe imbunatatirea fortei si coordonarii cu ajutorul unor exercitii fundamentale. Exercitiile vor fi ceva mai solicitante, greutatile mai mari, doua sau trei repetitii sunt suficiente.
Varsta maxima si tipul de activitate fizica recomandata in timpul antrenamentelor
Dincolo de toate recomandarile si precautiile luate, ridicarile de greutati trebuie sa fie o activitate in care copilul sa fie implicat total, sa ii placa, sa nu mearga la antrenamente din nevoia de a multumi parintele. Antrenamentele cu greutati pentru copii trebuie sa fie privite de fiecare data ca o modalitate eficienta si simpla de a incuraja activitatea fizica la copii si dezvoltarea normala, intarirea musculaturii si a oaselor si o mai buna coordonare a miscarilor normale pentru reactii mai rapide si echilibru mult mai bun. Concentrarea si atentia distributiva, dar si implicarea in activitati sportive si in exercitii fizice adaptate varstei ar trebui sa fie la baza oricarui tip de antrenament de acest fel pentru micuti.
Cat despre varsta de la care se incep antrenamentele si varsta maxima pana la care se pot face antrenamente fara sa dispara interesul copilului, parerile sunt impartite in continuare si asa va ramane situatia si pe viitor mai ales ca tot mai multi parinti se plang de lipsa de miscare si de activitati fizice acutizata de pandemia de COVID-19. De la 7-8-10 ani pana la 15 ani astfel de exercitii vor fi sigure si antrenamentele nu vor pune probleme dezvoltarii organismului copilului.
De ce avem nevoie de cortizol si care e legatura lui cu functionarea muschilor
Cortizolul este un hormon care mai este cunoscut si sub numele de hidrocortizol. Este un hormon steroid eliberat de cortexul suprarenale. Acesta este un "hormon de stres" care devine eliberat pentru a arata "lupta sau raspunsul la zbor" in conditii stresante. Cortizolul poate creste zahar din sange cu gluconeogeneza .
Este clasificat ca un glucocorticoid care poate stimula formarea glicogenului hepatic. De asemenea, are capacitatea de a suprima sistemul imunitar si actioneaza ca un compus antiinflamator. Cortizolul are capacitatea de a reduce substantele responsabile de raspunsul inflamator. Prin urmare, este administrat ca un medicament pentru boli reumatoide si alergii.
Uneori este folosit si pentru tratarea eruptiilor cutanate si a eczemelor. Daca nivelul cortizolului din organism este constant ridicat, acesta poate duce la proteoliza si, prin urmare, la pierderea musculara. Aceasta poate, de asemenea, reduce formarea osoasa. Cortizolul are, de asemenea, capacitatea de a actiona ca un hormon antidiuretic.