Boli cauzate de stres
Starile de suprasolicitare a organismului cauzate de stresul cronic pot favoriza o serie de boli ireversibile. Tocmai de aceea, este bine sa nu subestimam daunele pe care le poate produce acesta.
Efectele stresului asupra sanatatii
Alternanta activitate-relaxare/odihna este foarte importanta pentru refacerea si pentru buna functionare a organismului uman. Or, la persoanele stresate cronic, ajung sa fie perturbate serios mecanismele care stau la baza acestei alternante. Prin urmare, sunt vitregite procesele de regenerare celulara si apar imbatranirea biologica si disfunctiile cardiovasculare, hormonale, metabolice, imunitare etc.
Mai mult decat atat, exista numeroase studii care au demonstrat ca stresul scade pragul durerii, accentuand semnificativ durerile (articulare, de spate, menstruale etc.).
Boli principale cauzate de stres
Gradul de rezistenta in lupta cu stresul de zi cu zi variaza de la o persoana la alta, in functie de caracteristici native sau castigate odata cu timpul. Iar sub actiunea stresului, primele care „se vad” sunt vulnerabilitatile noastre fizice si psihice cu care ne-am nascut. Ca atare, daca unele persoane dezvolta hipertensiune sau alte boli cardiovasculare pe fond de stres cronic, altora li se pot declansa boli autoimune precum tiroidita autoimuna sau dermatita atopică, iar altele pot incepe sa manifeste migrene, sindrom de colon iritabil si/sau afectiuni psihice (depresie, de exemplu).
managementul stresului in 4 pasi
Pastile pentru stres
Cele mai populare pastile pentru combaterea starii de nervozitate si de anxietate cauzate de stres sunt suplimentele cu magneziu si vitamina B6. Magneziul este un mineral care, impreuna cu calciul, are un rol-cheie in buna functionare a sistemului nervos si muscular, iar vitamina B6 favorizeaza o mai buna asimilare a acestuia in organism – motiv pentru care exista formule in care cele doua se administreaza impreuna.
Insa si suplimentele care contin, in plus, seleniu, zinc, vitaminele din grupul B si vitamine antioxidante (A, C, E) sunt foarte utile pentru contracararea efectelor nocive ale stresului.
De asemenea, pentru a combate tulburarile de somn date stres sunt recomandate suplimentele pe baza de valeriana, passiflora, melisa sau hamei. In afara suplimentelor, exista medicamente propriu-zise pentru gestionarea stresului, precum Xanaxul sau Prozacul, dar care se iau la recomandarea stricta a unui medic psihiatru.