Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire

Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 mai 2023 Ultima actualizare: 8 mai 2023

Oregano este o planta aromatica originara din zona mediteraneana si este adesea folosita in bucataria italiana si greceasca pentru a da aroma mancarurilor. In afara de gustul sau delicios, oregano este si o sursa importanta de nutrienti si compusi benefici pentru sanatate. Oregano este si un antiseptic natural valoros pentru sanatate, continand compusi activi, cum ar fi carvacrolul si timolul, care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Acesti compusi ajuta la combaterea infectiilor si reducerea inflamatiei in organism. De asemenea, oregano este bogat in antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi.

Proprietati si beneficii oferite de oregano

Oregano contine vitaminele A, C E si K, precum si fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu si potasiu. In plus, oregano contine fitochimicale puternice care ofera beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta planta are o multime de proprietati care pot fi de mare ajutor pentru a imbunatati multe aspecte ale corpului, printre care se remarca proprietatile sale antioxidante si antimicrobiene.

In medicina naturista austriaca, infuzia de oregano este utilizata pentru tratarea afectiunilor tractului gastro-intestinal. Acesta poate fi utilizat pentru a trata racelile si durerile in gat, fiind o planta medicinala benefica pentru bolile sistemului respirator datorita efectului sau antiinflamator, analgezic si antiseptic.

S-a demonstrat ca un ingredient activ din oregano, cunoscut sub numele de beta-cariofilina, poate fi util impotriva osteoporozei si arteriosclerozei. Oregano are si efecte antioxidante, iar prezenta acizilor fenolici si a flavonoidelor ii confera aceste proprietati, in plus fata de prevenirea infectiei virale prin contagiunea alimentara. Uleiul de oregano este un antimicrobian puternic, deoarece contine un compus esential numit carvacol. Poate chiar ucide Staphylococcus aureus rezistent la alte antibiotice. De asemenea, oregano exercita o actiune calmanta, putand fi folosit pentru a calma durerile menstruale, durerile de urechi si dinti si disconfortul muscular. In cazul uleiului, acesta se utilizeaza si pentru tratarea unor boli de piele, cum ar fi acneea si matreata.

Care sunt proprietatile acestei plante?
Oregano este considerat o planta medicinala datorita proprietatilor sale diferite de sanatate. Dar ce vindeca oregano? Pentru a raspunde la acest lucru, trebuie sa clarificam mai intai principalele proprietati ale oregano, acordate de ingredientele sale active mentionate mai sus. Iata ce efecte benefice are consumul de oreganoꓽ

Digestive
Coleretice
Antispasmodice
Antiinflamatoare
Diuretice
Carminative
Antiseptice
Antibacteriene
Antifungice
Expectorante

Oregano este un antiseptic natural si antibiotic
Datorita continutului sau de polifenoli, cum ar fi carvacrol si timol, oregano este considerat un antibiotic natural care ajuta la eliminarea diferitelor afectiuni infectioase cauzate de bacterii, cum ar fi Salmonella typhimurium, Staphylococcus epidermidis sau Escherichia coli, printre altele. In plus, datorita acestor uleiuri esentiale, aceasta planta are proprietati antifungice care reduc ciupercile care provoaca infectii, cum ar fi candidoza.

Imbunatateste problemele digestive
Una dintre cele mai remarcabile proprietati de vindecare ale oregano este efectul sau digestiv, care este deosebit de util in cazul in care sufera de unele afectiuni, cum ar fi spasmele intestinale. In plus, datorita continutului sau in timol, carvacrol si acid cafeic, oregano are, de asemenea, proprietati carminative excelente, care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale si, prin urmare, reduce afectiunile cauzate de flatulenta. Pentru aceste cazuri, este important sa pregatiti aceasta planta sub forma de infuzie de ceai.

Tratament natural pentru bolile respiratorii
Alte beneficii ale consumului de oregano ca planta medicinala sunt proprietatile sale puternice anti-inflamatorii, expectorante si antiseptice, atribuite datorita continutului sau in acizi si uleiuri esentiale. Datorita acestor proprietati, aceasta planta medicinala este un remediu natural excelent pentru afectiunile respiratorii cauzate de infectii cum ar fi gripa, racelile si bronsita, deoarece reuseste sa reduca unele simptome ale acestor afectiuni, cum ar fi tusea, inflamatia si germenii care provoaca infectii. Ca si in cazul anterior, ceaiul de oregano va fi forma cea mai indicata pentru acest tip de caz.

Poate stimula pierderea in greutate
Oregano poate fi, de asemenea, un supliment bun pentru pierderea in greutate. Pe de o parte, am afirmat deja ca are proprietati digestive si carminative care reduc flatulenta si, pe de alta parte, are proprietati antioxidante si diuretice care accelereaza arderea grasimilor si eliminarea lichidelor retinute. Insa pentru a pierde in greutate, va fi vital sa urmati o dieta echilibrata si variata, precum si sa combateti sedentarismul, urmand un stil de viata sanatos.

Contine antioxidanti: Oregano este bogat in compusi antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi.
Proprietati antibacteriene si antifungice: Uleiul esential de oregano contine compusi antibacterieni si antifungici care pot ajuta la combaterea infectiilor.
Reduce inflamatia: Oregano contine compusi antiinflamatori, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.
Imbunatateste digestia: Planta poate ajuta la imbunatatirea digestiei prin stimularea secretiei de sucuri digestive si prin reducerea spasmei musculare in tractul digestiv.
Intareste sistemul imunitar: Consumul de oregano poate sprijini sistemul imunitar prin cresterea productiei de celule imune si prin activarea mecanismelor de aparare a organismului.
Reduce riscul de boli cronice: Consumul regulat de oregano poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si diabetul. Imbunatateste circulatia: Datorita continutului sau in flavonoide, aceasta planta are proprietati care activeaza fluxul sanguin al organismului. Purifica ficatul: Contributia sa in acizi ajuta la eliminarea toxinelor si a lichidelor acumulate in corpul nostru.

Amelioreaza problemele menstruale: Datorita proprietatilor sale, oregano este, de asemenea, un bun remediu pentru menstruatia neregulata si dureroasa, deoarece amelioreaza durerile abdominale, favorizand eliminarea sangelui. Acesta functioneaza ca un dezinfectant: Datorita proprietatilor sale analgezice si de vindecare, oregano este un bun remediu natural pentru dezinfectarea taieturilor si a altor rani externe.

Imbunatateste sanatatea cerebrala: Oregano contine acizi grasi omega-3, care au fost legati de imbunatatirea sanatatii creierului si a functiilor cognitive. Oregano se remarca printre toate acele specii de plante care au proprietati benefice. Acesta a fost folosit timp de secole pe post de condiment, precum si ca remediu pentru combaterea diferitelor afectiuni. Fara indoiala, oregano este o planta extraordinara care contribuie la imbunatatirea sanatatii, la combaterea stresului oxidativ si a inflamatiei, in plus fata de alte efecte benefice, deoarece are o multime de minerale importante, cum ar fi calciu si potasiu, precum si antioxidanti si vitamine.

Proprietati medicinale oferite de mustarul negru. Asemanari cu planta de Oregano

Pe langa proprietatile aromatice boabele mustarului negru au si proprietati terapeutice inegalabile. Mustarul pisat se foloseste cu succes sub forma de cataplasma pentru tratarea bolilor respiratorii. Acestea au efecte deosebite asupra digestiei, stimuland sucurile gastrice si tranzitul intestinal. De asemenea, lupta in mod eficient asupra constipatiei. In plus, boabele de mustar ajuta la reglarea greutatii corporale, prin intensificarea arderilor metabolice. 

Acestea au proprietati revulsive, stimulatoare asupra circulatiei sangvine, decongestionanta, antiinflamatoare. Boabele de mustar cresc in acelasi timp, apetitul si pofta de mancare. Mustarul negru (Brassica nigra) este o planta medicinala folosita inca din antichitate pentru proprietatile sale vindecatoare. 

Lucruri mai putin cunoscute despre mustarul negru

 

Articole similare
Nutritie: De ce are nevoie organismul de alimente care contin zinc Nutritie: De ce are nevoie organismul de alimente care contin zinc

In corpul omenesc se afla 2-3 g de zinc. Un procent de 60 % se gaseste in muschii scheletici, 30 % în oase, 5 % in ficat si piele. Zincul are un rol foarte important in metabolismul celular, ajutand la desfasurarea optima a functiilor celulare.

20 februarie 2023
citește articolul
Nutritie: Alimente bogate in Vitamina C. Cum le recunoastem Nutritie: Alimente bogate in Vitamina C. Cum le recunoastem

Carenta cronica de vitamina C poate deregla metabolismul si produce moarte in cazuri extreme. Sunt mii de cazuri documentate de decese de marinari, pirati si naufragiati care mureau pentru ca din cauza scorbutului le cadeau dintii, aveau rani purulente, pantecaraie iar pielea incepea sa se dezintregreze. Primele cercetari asupra acestei vitamine au fost empirice.

12 februarie 2023
citește articolul
Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele

Daca te-ai hotarat ca vrei sa mai slabesti si nu stii care este directia corecta, iata cateva sfaturi esentiale pentru ca dieta ta sa functioneze perfect. In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu corpul tau.

17 august 2022
Edited 22 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.