Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nucsoara: Ce beneficii are acest condiment pentru organism, contraindicatii de folosire

Nucsoara: Ce beneficii are acest condiment pentru organism, contraindicatii de folosire

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 mai 2023 Ultima actualizare: 8 mai 2023

Nucsoara este un condiment versatil, cunoscut pentru gustul sau distinctiv si aroma intensa, care se foloseste frecvent in gastronomia internationala. In afara de gustul delicios pe care il adauga mancarii, nucsoara are si multiple beneficii pentru sanatate. Nucsoara este un condiment popular facut din seminte de Myristica fragrans, un copac tropical vesnic verde originar din Indonezia.  Semintele de nucsoara  contin acid miristic, trimirisina, gliceride de acizi grasi, precum si un ulei esential, care contine miristicina, elemicina, eugenol, safrol. Datorita acestor componente pretioase, nucsoara a fost folosita in medicina populara ca agent antimicrobian, antioxidant, psihostimulant si antitrombotic Lignanii si neolignanii continuti au fost raportati ca avand diferite proprietati farmacologice, inclusiv activitati anticancerigene si antidepresive

In Ayurveda, semintele sunt folosite pentru a trata indigestia, insomnia si incontinenta urinara. In prezent, nucsoara este cunoscuta pentru tratamentul diferitelor tulburari de sanatate, cum ar fi neregularitatile miscarilor intestinale, artrita reumatoida si spasmul muscular. In unele tari precum Zanzibar, nucsoara este mestecata ca alternativa la fumatul de marijuana. Unele studii au evidentiat potentialul nucsoarei ca planta anticonvulsivante, analgezica si antiinflamatoare, controleaza varsaturile si relaxeaza spasmele, precum si ca poseda activitati insecticide, fungicide si bactericide.

Proprietati si beneficii pentru organism ale nucsoarei

Proprietati antiinflamatoare: Nucsoara contine compusi cu proprietati antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp. Consumul regulat de nucsoara poate ajuta la prevenirea si tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita. Proprietati digestive: Nucsoara este cunoscuta pentru proprietatile sale carminative, care ajuta la stimularea digestiei si eliminarea gazelor din intestin. Consumul de nucsoara poate ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie, balonare si constipatie.

Imbunatateste functia cerebrala: Nucsoara contine compusi care pot ajuta la imbunatatirea functiei cerebrale si a memoriei. De asemenea, poate ajuta la prevenirea afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimerul. Capacitatea de a reduce tensiunea arteriala: Nucsoara poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul si accidentul vascular cerebral.

Proprietati antibacteriene: Nucsoara are proprietati antibacteriene, ceea ce inseamna ca poate ajuta la combaterea bacteriilor daunatoare din corp si prevenirea infectiilor.
Inainte de a vorbi despre beneficiile pe care le ofera nucsoara, este important de mentionat faptul ca ingerarea unei cantitati mai mari, poate provoca halucinatii. In plus, femeile gravide nu ar trebui sa-l consume, deoarece nucsoara are proprietati abortive.

Beneficii oferite de nucsoara
Aliat al creierului
Nucsoara este un stimulent al creierului, reusind sa elimine epuizarea mentala, stresul, oboseala si imbunatateste, totodata, capacitatea de concentrare. In plus, are un compus organic natural care ajuta la protejarea creierului de boli degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Amelioreaza constipatia si durerile de stomac
Uleiul de nucsoara este o sugestie buna pentru cei care au diaree, constipatie si flatulenta, dar amelioreaza, de asemenea, durerile de stomac. Extractul sau creste, de asemenea, apetitul.

Combate respiratia neplacuta
Nucsoara are proprietati antibacteriene. Si, dincolo de asta, ajuta la combaterea respiratiei urat mirositoare, nucsoara ajuta la problemele gingiilor si la durerea dintilor.

Nucsoara ajuta ficatul si rinichii
Fiind organele de filtrare a toxinelor din corpul nostru, ficatul si rinichii au nevoie de ajutor pentru a scapa de acumularea acestor substante. Nucsoara ajuta la detoxifierea acestor organe. Un alt beneficiu al nucsoarei este ca ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si previne acumularea de acid uric in alte parti ale corpului care ar putea duce la dezvoltarea gutei si inflamatiei in articulatii.

Te poate ajuta sa dormi mai bine
Nu este intamplator ca un pahar de lapte cu un varf de nucsoara inainte de culcare este o reteta a bunicilor nostri. Nucsoara ajuta la relaxare si somn. Si ajutand la ameliorarea congestiei si a altor simptome de raceala, ajuta, de asemenea, sistemul respirator sa functioneze mai bine, ceea ce este esential pentru un somn bun.

Beneficii pentru inima
Proprietatile stimulatoare si aroma relaxanta a nucsoarei cresc circulatia sangelui si stimuleaza sistemul cardiovascular, fiind astfel un tonic excelent pentru inima.

Nucsoara imbunatateste memoria si concentrarea
Una dintre cele mai cunoscute proprietati ale nucsoarei este capacitatea sa de a ne ajuta sa ne imbunatatim memoria si concentrarea, deoarece contine substante naturale care ajuta la stimularea proceselor cognitive, astfel incat adaugata la dieta noastra poate favoriza performanta activitatilor zilnice care necesita un anumit nivel de concentrare.

Faciliteaza digestia
Acest condiment este cunoscut pentru beneficiile sistemului gastric intestinal, ajutand la facilitarea digestiei, reducerea diareei si imbunatatirea stomacului deranjat, gaze si varsaturi. Adaugarea unei jumatati de lingurita la infuzii, cum ar fi musetelul sau menta, va ajuta la imbunatatirea disconfortului stomacal derivat din digestia grea.

Imbunatateste circulatia sanguina
Nucsoara este o alternativa naturala excelenta pentru a ne ajuta sa imbunatatim circulatia sangelui, protejandu-ne inima si reducand posibilitatea unor probleme cum ar fi varicele.

Calmeaza durerea si inflamatia
Uleiul de nucsoara este folosit in mod obisnuit pentru a calma durerea, inflamatia si disconfortul muscular si articular, inclusiv cele cauzate de conditii cum ar fi artrita, guta sau crampe. Daca suferiti de aceste boli, un masaj cu acest ulei va va ajuta sa va relaxati si sa gasiti imbunatatiri.

Reduce anxietatea
Nucsoara este, de asemenea, o alegere excelenta pentru a calma nervii si a reduce anxietatea in timp ce promoveaza somnul, ajutandu-ne sa dormim mai bine.

Nucsoara poate avea un efect hepatoprotector
Aportul unui extract apos de condiment a permis imbunatatirea leziunilor hepatice la soareci, datorita activitatii antioxidante si antiinflamatoare a unora dintre ingredientele sale active. Se pare ca lignanii au acest efect pozitiv.

Ofera antioxidanti
Extractele obtinute din nucsoara au efecte antioxidante. Prin urmare, este posibil sa se sublinieze ca unul dintre beneficiile nucsoarei in organism este protectia impotriva stresului oxidativ. Acesta din urma este cauzat de un dezechilibru al condimentelor reactive de oxigen, care, la randul lor, pot provoca leziuni celulelor si tesuturilor. In plus fata de cele de mai sus, daca acest exces de radicali liberi nu poate fi contracarat, in cele din urma pot aparea probleme degenerative si unele boli cronice.

Poate imbunatati glucoza din sange
Antioxidantii nu numai ca protejeaza de stresul oxidativ, dar pot favoriza si alte aspecte ale corpului. Conform cercetarilor, , nucsoarei i se atribuie un efect protector asupra celulelor beta ale pancreasului si o posibila activitate antidiabetica. Cu toate acestea, din nou trebuie remarcat faptul ca pentru aceasta analiza au fost utilizate extracte de nucsoara si in plus, este un studiu efectuat pe animale.

Nucsoara are un efect prebiotic
Cele mai recente studii indica aceasta proprietate a extractului de nucsoara, a carei actiune a fost verificata la animalele cu o dieta bogata in grasimi. Potrivit cercetarilor, acest tip de dieta poate provoca modificari in microbiota persoanelor afectate. Dupa furnizarea unui extract din nucsoara subiectilor de cercetare, s-a observat o abundenta mai mare de specii probiotice si un mediu intestinal mai bun. In plus, datorita acestei activitati, nucsoara poate imbunatati ficatul gras non-alcoolic, ceea ce se adauga la beneficiile hepatice mentionate anterior.

In ciuda tuturor proprietatilor nucsoarei, este important sa retineti ca acest condiment consumat in exces poate fi extrem de daunator, producand halucinatii, disconfort si leziuni hepatice pe termen lung. Nu se recomanda sa mancati mai mult de 10 grame pe zi, deci recomandarea este sa consumati, cel mult, o lingurita de nucsoara pe zi. Utilizarea acestui condiment este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece se considera ca ar putea avea un efect abortiv.

Proprietati si beneficii oferite de oregano. Asemanari cu Nucsoara

Oregano contine vitaminele A, C E si K, precum si fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu si potasiu. In plus, oregano contine fitochimicale puternice care ofera beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta planta are o multime de proprietati care pot fi de mare ajutor pentru a imbunatati multe aspecte ale corpului, printre care se remarca proprietatile sale antioxidante si antimicrobiene.

In medicina naturista austriaca, infuzia de oregano este utilizata pentru tratarea afectiunilor tractului gastro-intestinal. Acesta poate fi utilizat pentru a trata racelile si durerile in gat, fiind o planta medicinala benefica pentru bolile sistemului respirator datorita efectului sau antiinflamator, analgezic si antiseptic.

S-a demonstrat ca un ingredient activ din oregano, cunoscut sub numele de beta-cariofilina, poate fi util impotriva osteoporozei si arteriosclerozei. Oregano are si efecte antioxidante, iar prezenta acizilor fenolici si a flavonoidelor ii confera aceste proprietati, in plus fata de prevenirea infectiei virale prin contagiunea alimentara. Uleiul de oregano este un antimicrobian puternic, deoarece contine un compus esential numit carvacol. 

Lucruri mai putin cunoscute despre Oregano

 

 

Articole similare
Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango

Mango este un fruct bogat in aminoacizi, vitaminele C si E, flavonoide, beta-caroten, niacina, calciu, fier, magneziu si potasiu. De fapt, se estimeaza ca o singura bucata de mango de aproximativ 200 g poate furniza aproximativ 60 mg de vitamina C si pana la 35 mg de vitamina A. Un mango intreg contine aproximativ 202 de calorii, iar in plus fata de cantitatea mica de calorii continute de acesta, fructul este lipsit de grasimi, sodiu si colesterol. Exista mai mult de 20 de minerale si vitamine diferite in mango, ceea ce il face un superaliment. 

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile consumului de rodie pentru organism bucati-interior-rodie

Rodia este un fruct foarte bogat in antociani, flavonoide si elagitanini, care sunt substante care  protejeaza impotriva bacteriilor, parazitilor si radiatiilor ultraviolete. Rodia este un fruct foarte bogat in antociani, flavonoide si elagitanini, care sunt substante care  protejeaza impotriva bacteriilor, parazitilor si radiatiilor ultraviolete. Multe resurse au fost dedicate studierii puterii antioxidante a rodiei cu concluzii pozitive. 

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Nutritie: De ce are nevoie organismul de alimente care contin zinc Nutritie: De ce are nevoie organismul de alimente care contin zinc

In corpul omenesc se afla 2-3 g de zinc. Un procent de 60 % se gaseste in muschii scheletici, 30 % în oase, 5 % in ficat si piele. Zincul are un rol foarte important in metabolismul celular, ajutand la desfasurarea optima a functiilor celulare.

20 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate