Igiena orala: Cat trebuie sa dureze un periaj corect al danturii
Periajul dintilor indeparteaza alimentele si placa bacteriana. Placa bacteriana este un amestec lipicios, incolor, de bacterii si zaharuri. Se lipeste de dinti ca un strat subtire si, daca nu este indepartata, bacteriile pot provoca carii dentare si boli ale gingiilor. Placa ramasa pe dinti devine tartru, numit si calcul, in doar 48 ore. Tartrul poate provoca boala gingivala si, uneori, chiar pierderea dintilor. Cand placa devine tartru, nu se poate indeparta cu peria, numai medicul dentist poate face acest lucru.
Ce fel de periuta de dinti ar trebui sa folosesti? Cat trebuie sa dureze un periaj dentar?
Mentinerea unui zambet sanatos incepe cu periuta de dinti. Alege o perie cu peri moi, usor de manevrat, iar acest tip de peri se simt mai moi pe dinti si gingii. Cauta o periuta de dinti cu o forma care poate ajunge la toate partile gurii. Multi oameni ajung la maturitate fara a avea tehnica potrivita de periere. Majoritatea copiilor periaza doar dintii din fata si restul foarte superficial, investind mai putin de un minut. Si astfel ajung la maturitate fara sa stie cu adevarat cum sa se spele pe dinti. Periati dintii cel putin de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor. Lasati perii sa-si faca treaba, iar in loc sa impingeti peria pe dinti, miscati-o usor si usor pe suprafata fiecarui dinte.
Aplica o cantitate mica de pasta de dinti pe peria de dinti. Specialistii sunt de parere ca trebuie sa fie de marimea unui bob de mazare.
Incepe sa te speli pe dinti, tinand peria de dinti in unghi de 45 de grade fata de gingii. Foloseste miscari circulare, blande, pentru a curata suprafata tuturor dintilor. Nu apasa prea tare, pentru a evita deteriorarea smaltului dentar.
Asigura-te ca ai curatat si suprafata interioara a dintilor, folosind miscari circulare si de sus in jos.
In continuare, curata suprafata limbii cu partea din spate a periei de dinti .
Dupa ce ai terminat de te spalat pe dinti, clateste-ti gura cu apa curata timp de 30 de secunde.
Pentru a incheia, poti folosi ata dentara pentru a curata intre dinti si pentru a elimina orice rest care nu a putut fi indepartat prin periere.
Pozitionati peria orizontal pe linia gingiei la un unghi de 45 de grade. In acest fel, veti ajunge la canalul gingiei, unde se acumuleaza cea mai mare parte a placii. Periati orizontal, apoi apasati usor de pe gingie pe dinte pentru a indeparta toata murdaria. Deplasandu-va in partea din spate a dintilor din fata, trebuie sa ii curatati unul cate unul prin plasarea periei pe verticala si folosind miscari circulare. Dupa aceasta, periati canelurile dintilor in toate directiile: din fata in spate, din spate in fata si lateral. Daca urmati acesti pasi, veti ajunge cu siguranta la cele doua minute recomandate si veti invata sa va spalati corect dintii.
Inclinati perii de-a lungul suprafetei exterioare a dintilor spre linia gingiilor.
Miscati usor peria in miscari circulare.
Periati usor toate suprafetele exterioare ale dintilor superiori si inferiori, asigurandu-va ca ajungeti la dintii din spate.
Utilizati aceeasi miscare circulara pentru a peria suprafata interioara a tuturor dintilor.
Periati suprafetele in care mestecati, in special in canelurile in care se acumuleaza reziduuri alimentare in dintii din spate.
Cum sa te speli cu periuta electrica
Atat peria electrica cat si cea traditionala sunt "instrumente" valide pentru a lupta impotriva placii, dar exista oameni care se descurca mai bine cu prima. Iata cum sa va spalati dintii cu o perie electrica:
Puneti pasta pe peri, porniti peria odata ce aceasta intra in contact cu dintii.
Peria electrica exercita o presiune controlata si constanta.
Mai intai periati fetele exterioare, deplasati peria de-a lungul liniei gingiei, mentinand miscarea pentru cateva secunde pe fiecare dinte si, de asemenea, inclinand-o spre spatiile interdentare.
Apoi periati suprafetele interioare intr-o miscare similara. Acordati o atentie deosebita partii interioare a incisivilor centrali inferiori, deoarece placa se acumuleaza adesea acolo.
Apoi, periati fetele ocluzale (suprafetele molarilor).
Asigurati-va ca repetati pasii in fiecare zona a gurii. Daca faceti acest lucru, veti ajunge la cele doua minute recomandate de periere.
Alte sfaturi pentru perierea dintilor si cateva mituri
Exista multe mituri despre igiena si sanatatea orala. Peste tot auzim ca trebuie sa ne periem dintii de cel putin doua ori pe zi. Acest lucru este adevarat, dar intr-adevar ideal este sa ii periati de fiecare data cand mancati ceva, deci este recomandat sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa/gustare. Stim ca nu este intotdeauna posibil, asa ca cel putin ar trebui sa va spalati cel putin de doua ori pe zi: dupa masa si mai ales inainte de a merge la culcare.
Este important sa nu se perieze imediat dupa masa. Cand mancam, se dezechilibreaza pH-ul natural al gurii, iar acizii au o mai mare capacitate de a ataca smaltul nostru. Prin urmare, cel mai bine este sa asteptati aproximativ douazeci de minute pentru a va peria dintii.
De asemenea, trebuie sa va spalati gingiile. Ingrijirea sanatatii gingiilor este la fel de importanta ca si ingrijirea dintilor. Daca sunteti ingrijorat de deteriorarea gingiilor, periati usor gingiile, dar nu le uitati atunci cand efectuati periajul. Daca gingiile sangereaza atunci cand va periati, probabil ca aveti gingivita si tocmai acumularea placii bacteriene cauzeaza aceasta patologie.
De asemenea, nu trebuie sa uitam limba. Pe aceasta suprafata se acumuleaza, de asemenea, placa si poate genera cu usurinta respiratie urat mirositoare. Pentru a face acest lucru, puteti folosi o periuta care are o parte special conceputa pentru curatarea limbii.
Periajul nu este suficient daca doriti sa mentineti o igiena orala optima. De asemenea, este necesar sa se utilizeze perii interproximale sau ata dentara pentru a indeparta resturile acumulate intre fiecare dinte si in canelurile gingiilor. Apa de gura ne ajuta, de asemenea, sa eliminam bacteriile. Exista multe pe piata, daca aveti intrebari despre care este cea mai buna apa de gura sau ata dentara, consultati medicul dentist. Este recomandat ca dintii sa fie spalat de cel putin doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute, pentru a mentine o buna igiena orala, a evita cariile si bolile gingivale.
Ce este fenomenul de demineralizare a dintilor si cum poate fi prevenit
Inelul de dentitie este unul dintre cei mai importanti aliati ai bebelusului tau in etapele de dezvoltare ale danturii, mai ales in perioada de eruptie dentara. El atenueaza durerea si calmeaza puseurile de inflamatii precum produsele analgezice. In plus, bebelusii carora li se ofera un inel gingival, stiu intuitiv ce sa faca cu el.
Inelele de dentitie vin insotite cu o periuta integrata, care pregatesc bebelusii pentru curatarea zilnica a dintilor. Periuta are perii de plastic, fiind fini si flexibili, actioneaza ca si o periuta de dinti, starnind astfel curiozitatea sugarului, acesta devenind entuziasmat sa experimenteze un nou periaj.
Practic cu aceste dispozitive cei mici se adapteaza din timp pentru periajul zilnic care urmeaza. Sa nu uitam ca exista o legatura directa intre formarea unei carii si igiena dentara precara. In plus, demineralizarea dintilor nu este altceva decat un proces aflat in stadiul incipient la formarea unei carii, situate la nivelul superficial al smaltului. De cele mai multe ori, demineralizarea dintilor apare in urma expunerii prelungite a dintilor la acizii din saliva care sunt produsi in urma formarii placii bacteriene si provin din mancare si bauturi.
Ce este bruxismul si cum afecteaza structura dintilor
Bibliografie:
D. Johnsen, C. Krejci, M. Hack, A. Fanaroff, Distribution of Enamel Defects and the Association with Respiratory Distress in Very Low Birthweight Infants, Journal of Dental Research;
Pernille E. Jacobsen, Dorte Haubek, Tine B. Henriksen, John R. Østergaard, Sven Poulsen, Developmental enamel defects in children born preterm: a systematic review, European Journal of Oral Sciences;
DBL Gravina, VRN Cruvinel, TDPL Azevedo, OA Toledo, ACB Bezerra, Enamel Defects in the Primary Dentition of Preterm and Full Term Children, Journal of Clinical Pediatric Dentist;
E. Żądzińska, M. Kurek, B. Borowska-Strugińska, W. Lorkiewicz, I. Rosset, A. Sitek, The effect of the season of birth and of selected maternal factors on linear enamel thickness in modern human deciduous incisors, Archives of Oral Biology;
Michele Baffi Diniz, Cármen Regina Coldebella, Angela Cristina C Zuanon, Rita de Cássia L.