Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie
Chistul testicular este o formatiune anormala care apare deasupra sau in spatele testiculului. Acest chist nu este canceros insa in stare avansata de dezvoltare duce la senzatii de disconfort sporit. Chistul testicular nu afecteaza fertilitatea si nu provoaca dureri. Doar in cazul in care devine foarte mare iar durerile sunt insuportabile este nevoie de interventie chirurgicala.
Cand apare chistul testicular?
Chistul testicular afecteaza o mare parte din barbati. Acesta apare atunci cand sacul cu lichid se dezvolta in tubul situat pe testiculul superior. In interiorul chisturilor testiculare se afla si un lichid transparent sau laptos, in care este posibil sa se regaseasca si spermatozoizi. Chistul este benign si apare mereu in apropierea testiculului, in orice loc pe epididim, dar niciodata pe testicul si nu trebuie confundat cu epididimita, inflamatia epididimului. Aceste formatiuni anormale sunt frecvent intalnite la barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 - 50 de ani. Nu exista o cauza clar stabilita dar se crede ca acest chist testicular apare datorita unui blocaj ce are loc la unul dintre tuburile care transporta spermatozoizii. Chistul testicular nu reprezinta o cauza a infertilitatii, dar poate reduce cantitatea si calitatea spermatozoizilor.
Cum se manifesta chistul testicular?
Daca chistul testicular nu isi schimba dimensiunile atunci nu exista manifestari caracteristice. Senzatia de disconfort se resimte dar atunci cand acesta incepe sa creasca, in cazurile severe acesta poate sa devina la fel de mare ca si un testicul. Iata care sunt principalele semne care indica aparitia unui astfel de chist:
durere testiculara accentuata sau surda;
disconfort acut;
senzatie de greutate in testicul si uneori de presiune;
inflamatia si umflarea scrotului.
Cum se diagnosticheaza chistul testicular?
Chiar si atunci cand este in stare incipienta, pentru evitarea complicatiilor si excluderea altor probleme de sanatate ce ar putea afecta organele sexuale masculine este nevoie de un consult medical. Medicul trebuie sa cunoasca istoricul medical si familial al pacientului, pentru a vedea daca nu este vorba despre o boala ereditara sau de simptome asociate cu alte boli. Apoi se face examinarea fizica iar pacientii trebuie sa ofere medicului amanunte despre senzatiile resimtite si disconfort. Chistul testicular poate fi descoperit de medicul specialist chiar si la un control de rutina. Este important sa informezi medicul daca ai luat suplimente alimentare sau remedii naturiste pentru a trata diferite afectiuni ale sistemului reproducator masculin. In acest caz, dar si cand sunt administrate medicamente fara reteta pentru sistemul genito-urinar, pot sa apara diverse efecte adverse. Pentru diagnosticarea corecta a chistului testicular medicul poate recomanda efectuarea unor teste de laborator de sange si urina, ecografie si transiluminare – o procedura prin care lumina accentuata interpusa pe scrot indica aparitia unui sac plin de lichid.
Care sunt optiunile de tratament pentru chistul testicular?
Chisturile testiculare de mici dimensiuni care nu prezinta simptome nu trebuie tratate, doar trebuie tinute sub observatie medicala o perioada, pentru a observa daca apar modificari. Aceasta metoda este cel mai des intalnita avand in vedere faptul ca este vorba despre o afectiune comuna, care de regula nu duce la aparitia complicatilor. Cand un chist testicular nu este de mari dimensiuni, dar apar dureri in zona genitala, se opteaza pentru administrarea unor analgezice si antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiilor si a durerilor. Tratamentul chistului testicular depinde de dimensiunea si simptomele acestuia. In unele cazuri, chistul poate fi tratat prin monitorizare si observare regulata, in timp ce in altele poate fi necesara interventia chirurgicala. Daca chistul este dureros sau se mareste in dimensiune, un medic poate recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru a ameliora durerea si reduce inflamatia. In cazul in care chistul este mai mare sau se suspecteaza ca ar putea fi cancer, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina chistul.
Scleroterapie, este o interventie chirurgicala aparte. Prin intermediul acestei proceduri, se introduce un ac in interiorul chistului testicular si se aspira lichidul din interiorul acestuia. Daca sacul se reumple, procedura de aspirare se repeta. Tehnica poate fi combinata cu injectarea unei substante dupa aspirare, scleroterapie. In acest fel, chistul se cicatrizeaza, impiedicand o noua aparitie. Medicii considera ca recidivele apar ca urmare a afectarii epididimului, ceea ce poate fi o eventuala complicatie a scleroterapiei.
Interventia chirurgicala poarta denumirea de spermatocelectomie, prin care are loc procedura de inlaturare a chistului testicular din epididim. Operatia poate fi realizata in ambulatoriu, cu anestezie locala sau generala. Intreaga operatiune se finalizeaza in mai putin de o ora. Medicul face o incizie in scrot si separa chistul testicular de epididim. Uneori, poate fi necesara indepartarea si a unei parti din epididim. Dupa interventie, e necesar ca pacientii sa urmeze cu maxima strictete indicatiile in ceea ce priveste ingrijirea de dupa operatie. In general, recuperarea este rapida si nu apar complicatii decat in cazuri foarte rare.
Protejarea fertilitatii dupa un chist testicular
Barbatii care se confrunta cu aparitia unui chist testicular chiar daca nu le produce un disconfort, insa sunt preocupati de calitatea spermatozoizilor deoarece vor copii ar trebuie sa faca o interventie chirurgicala. Totusi, de cele mai multe ori medicii recomanda amanarea acestei operatii pana dupa ce va avea copii, intocmai pentru a evita posibilele leziuni ale epididimului sau ale canalului responsabil cu transportul spermatozoizilor. Aceste complicatii ar putea afecta fertilitatea barbatilor. Rareori apar alte complicatii, daca chistul ia dimensiuni foarte mari si provoaca disconfort. In aceasta situatie, este nevoie de interventia chirurgicala iar uneori este posibil ca dupa operatie chistul sa recidiveze, insa acest lucru este mai putin frecvent.
Prin urmare, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, este indicat sa consulti imediat un medic specialist. De asemenea, trebuie sa urmezi cu strictete indicatiile acestuia pentru a evita complicatiile si a pastra sanatatea organelor genitale. In aceasta situatie, nu exista metode de preventie insa diagnosticarea acestuia in stare incipienta te ajuta sa tratezi mult mai rapid si usor aceasta afectiune.
Cauzele infertilitatii la barbati
Un barbat se poate confrunta cu infertilitate in caz de impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, insa procentul in aceste cazuri este unul destul de mic, 1%. O afectare majora a calitatii si cantitatii de sperma are loc in cazul persoanelor care consuma droguri, posibilitatea de a concepe un copil fiind redusa cu pana la 50%. Fumatul este si el un factor care ingreuneaza acest proces, studiile dezvaluind ca succesul cuplurilor de fumatori supuse tratamentelor de fertilizare a fost cu mult sub cel al cuplurilor de nefumatori. In plus, o alta cauza pentru infertilitatea la barbati este legata de bolile care afecteaza sistemul reproducator. Cancerul de testicule sau chistul testicular sunt doar cateva dintre bolile care pot afecta calitatea spermei la barbati
De asemenea, fumatul scade libidoul, persoanele care se confrunta cu acest viciu avand o activitate sexuala mai redusa. Alti factori vinovati de infertilitate la barbat pot fi varsta, obezitatea, dieta dezechilibrata, expunerea constanta la surse puternice de caldura − de exemplu, sauna − si mersul in exces pe bicicleta, care poate afecta nervii responsabili de erectie sau, in cazuri extreme, poate provoca traume la nivelul scrotului.
Necoborarea unui testicul intrauterin creste ulterior riscul aparitiei infertilitatii. Pe de alta parte, exista o serie de factori genetici si hormonali, iar aici intra deficitul de testosteron, care pot influenta fertilitatea barbatului, dar si anumite boli ca diabetul, fibroza chistica, tuberculoza, infectiile respiratorii recurente, infectiile uro-genitale, insuficienta renala si hepatica sau oreionul. Tineti cont ca si anumite boli cu transmitere sexuala − de exemplu, gonoreea, clamidioza sau infectia cu HPV, au si ele o influenta negativa asupra fertilitatii. Atentie! Barbatii care merg la sala si consuma steroizi sunt mult expusi riscului de a nu putea face copii.
Bibliografie:
Testicular cancer treatment (PDQ) patient version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/testicular/patient/testicular-treatment-pdq. Accessed Sept. 12, 2022;
Partin AW, et al., eds. Campbell-Walsh-Wein Urology. 12th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 12, 2022;
Cryptorchidism. Urology Care Foundation. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/c/cryptorchidism. Accessed Sept. 16, 2022;
Lin KW. Screening for testicular cancer. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 21, 2022;
Ultrasound imaging. Urology Care Foundation. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/u/ultrasound-imaging#Scrotum_Testicular_Ultrasound. Accessed Sept. 16, 2022;
Moch H, et al. The 2022 World Health Organization classification of tumours of the urinary system and male genital organs — part A: renal, penile and testicular tumours. European Urology. 2022;