Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Capere: beneficii pentru sanatate, reguli de consum

Capere: beneficii pentru sanatate, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 februarie 2023

S-a demonstrat in multe studiiꓽ caperele au un compus care activeaza proteinele necesare pentru a stimula activitatea creierului si care poate chiar preveni posibilele aritmii. O concentratie ridicata de quercetina a fost descoperita in capere si, de asemenea, acest compus este capabil sa regleze automat proteinele pentru diferite procese din corpul nostru, cum ar fi activitatea creierului, contractiile musculare, diabetul si functionarea organelor, cum ar fi pancreasul sau tractul gastro-intestinal. Dovezile arheologice si culturale despre consumul de capere in consumul uman dateaza de mai bine de 10.000 de ani, iar de atunci utilizarea sa a fost destinata medicinei populare de mii de ani. In prezent, acestea sunt elemente fundamentale ale studiilor pentru tratamente cu privire la modul de combatere a cancerului, diabetului sau a posibilelor boli cardiovasculare si gastro-intestinale.

Cum poti consuma si folosi capere?

In preparatele culinare, caperele reprezinta un condiment care se utilizeaza in prepararea salatelor, sosurilor, dar se pot consuma si ca o aromata garnitura. Adesea, caperele se consuma combinate cu lamaie, motiv pentru care, acestea completeaza cu succes somonul, in special pe cel afumat. De asemenea, caperele se pot utiliza ca topping pentru pizza, da si ca garnitura pentru retetele ce includ carne de vita.

Se mai pot adauga in salate de cartofi, salate cu pui, salata cu paste, dar si deasupra oualor umplute. Unele persoane le utilizeaza chiar in locul maslinelor, ba chiar si in cocktailuri cu martini. In ciuda multiplelor preparate in care se pot adauga, caperele nu sunt pe placul tuturor, intrucat au un gust sarat extrem de pronuntat. Desi forma sa poate aminti de masline, aroma caperelor este diferita si mai puternica si, in plus, caperele difera difera, de asemenea, foarte mult in ceea ce priveste valoarea lor nutritiva. In acest fel, caperele contin:

Compozitia sa principala este apa, cu 85% din total.
Proteine (2,3%).
Carbohidrati (2,1%).
Fibre (1,5%).
Grasimi (0,8%).
Calorii: 26 kcal la 100 de grame.
Vitaminele A, C, K si E.
Minerale: Calciu, potasiu, fier si magneziu.
Flavonoide.

Capere si beneficii pentru organism si sanatate

Sunt benefice pentru persoanele cu diabet zaharat
Acestea ajuta la reducerea atat a nivelului ridicat de zahar din sange si a colesterolului, precum si la corectarea functiei hepatice la diabetici.

Perfecte pentru reglarea greutatii
Datorita combinatiei sale de fibre si calorii scazute, consumul sau este sugerat atat pentru dietele hipocalorice, cat si pentru reglarea digestiva.

Caperele sustin sanatatea oaselor
Cantitatea sa de vitamina K ajuta la cresterea densitatii osoase si la reducerea posibilitatii de a suferi de probleme cum ar fi osteoporoza sau artrita.

Protejeaza impotriva posibilelor alergii
Extractele din acest aliment au aratat, de asemenea, in diverse experimente si studii stiintifice efecte antialergice si antihistaminice.

Contribuie la imbunatatirea imunitatii
Potrivit diferitelor studii, caperele pot fi capabile sa creasca imunitatea, astfel incat organismul sa poata lupta mai usor impotriva infectiilor.

Bune pentru piele
Consumul regulat de capere asigura hidratarea pielii, pentru a se remedia problemele legate de pielea uscata. Vitamina E si antioxidantii sai actioneaza ca un calmant si amelioreaza posibilele tulburari, cum ar fi iritatii, eruptii cutanate, acnee sau inflamatie. Prezenta flavonoidelor, cum ar fi quercetina in capere, este benefica pentru combaterea radicalilor liberi. In plus, vitamina E ajuta la mentinerea uniformitatii celulelor continute in membrana mucoasa, fiind capabila sa ajute persoanele care sufera de afectiuni grave ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.

Protejeaza de razele ultraviolete
Diferitele caracteristici ale caperelor au protectii fotoprotectoare care previn sau reduc deteriorarea razelor UV si imbunatatesc posibila roseata a pielii cauzata de astfel de raze UV. Cu toate acestea, expunerea la soare trebuie sa se faca moderat, iar atunci cand se face, se impune folosirea cremelor cu factor de protectie solara.  

Benefice pentru persoanele cu diabet zaharat
Mai multe studii indica faptul ca acestea ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de zahar din sange, a nivelurilor ridicate de colesterol, mentinand in stare optima functiile hepatice. De asemenea, consumul de capere poate scadea nivelurile trigliceride la diabetici.

Reduc colesterolul ”rau”
Caperele diminueaza valorile colesterolului LDL, protejand si impotriva bolilor de inima si creier. In acest sens, cercetarile au aratat ca extractul de capere reduce cu succes nivelurile de lipide daunatoare din organism.

Favorizeaza o digestie buna
Fibrele prezente in capere ajuta la controlul greutatii si promoveaza digestia, ameliorand problemele digestive cronice, cum ar fi constipatia. La oricine, caperele faciliteaza miscarile intestinului.

Utile pentru persoanele anemice
Anemia este lipsa unei cantitati suficiente de hemoglobina in sange, ale carei simptome principale sunt oboseala excesiva si, in cazuri mai severe, dificultati de respiratie si chiar insuficienta cardiaca. Caperele contin o cantitate buna de fier care promoveaza formarea hemoglobinei in organism, precum si vitamina C care permite absorbtia acestui mineral de catre sistemul digestiv.

Amelioreaza congestia nazala si mucusul
Daca aveti mucus acumulat in piept si in tractul respirator, caperele elimina excesul si amelioreaza congestia, calmand tractul respirator.

Contribuie la sanatatea danturii
Minerale precum fierul, cuprul, calciul si sodiul sunt bune pentru dinti puternici si sanatosi. Caperele pot preveni diverse probleme, cum ar fi cavitatile, dintii rupti si fragili, gingiile umflate.

Lupta impotriva imbatranirii
Antioxidantii sai lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de oxidare si imbatranire celulara.

Sustin o vedere sanatoasa
Caperele contin o cantitate buna de vitamina A, care este considerata foarte benefica pentru o vedere sanatoasa. De asemenea, ajuta la tratarea problemelor oculare si a cancerelor asociate.

Combat flatulenta
Caperele pot ajuta in imbunatatirea digestiei, mentinand sanatatea tractului digestiv, ajutand, de asemenea, si la scaderea flatulentei.

Promoveaza sanatatea capilara
Vitamina B si fierul prezente in capere fac din acestea un aliat pentru sustinerea cresterii parului si pentru prevenirea caderii acestuia. Vitamina B este esentiala pentru asigurarea unui flux sanguin adecvat si uniform la nivelul scalpului, facand ca radacinile parului, firele de par si scalpul sa fie puternice, sanatoase, stralucitoare si bine hranite.

Nu in ultimul rand, caperele contin niacina si riboflavina (vitamina B2), astfel incat niacina lupta impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare, sustinand, de asemenea, sistemul nervos si functiile cognitive. Riboflavina este vitamina care sustine organismul sa transforme alimentele in combustibil, fapt care genereaza energie. Totodata, aceasta vitamina sprijina functia suprarenala, contribuind si aceasta la mentinerea sanatoasa a sistemului nervos.

Ce beneficii are quercitina pentru copii si in ce cantitate se gaseste in capere

Quercitina este un antioxidant foarte puternic, de cinci ori mai eficient decat vitamina C, despre care stim deja cat de importanta este pentru functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar. La fel, quercitina imbunatateste capacitatea de apararea a organismului in fata bolilor.

Quercetina este ideala pentru evitarea infectiilor si a bolilor. Are proprietati antibacteriene, actionand impotriva a numeroase tipuri de bacterii, in special a celor ale stomacului si intestinelor, pielii, sistemului respirator si urinar. Apoi, quercetina, impreuna cu alte flavonoide, ajuta la combaterea unor virusuri precum: adenovirus, virusul herpesului, encefalita japoneza sau virusurile care provoaca infectiile respiratorii comune. De asemenea, s-a constatat ca o doza mai mare de quercetina reduce severitatea infectiei tractului respirator superior, precum si numarul zilelor de boala.

Quercetina are proprietati antiinflamatorii, contribuind la scaderea inflamatiilor acute si cronice. De exemplu, s-a constatat o reducere semnificativa a rigiditatii articulatiilor si a intensitatii durerilor matinale sau de dupa efortul fizic in cazul persoanelor suferinde de artrita.

Quercetina este un adjuvant in caz de alergii. Proprietatile antiinflamatorii ale quercitinei amelioreaza simptomele alergice. Aceasta poate bloca actiunea histaminei, impiedicand astfel reactiile anafilactice.

Quercetina este un aliat important in lupta impotriva cancerului. Intrucat quercetina are proprietati antioxidante, aceasta poate avea un rol important in combaterea cancerului. S-a constatat ca suprima cresterea celulara haotica si induce moartea celulelor canceroase de la nivelul prostatei, ficatului, plamanilor, sanilor, vezicii urinare, colonului, ovarelor, limfei, glandelor suprarenale, sangelui.

Quercetina scade tensiunea arteriala si riscul bolilor de inima. Quercetina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de colesterol rau in sange si, ca atare, a bolilor de inima asociate. Sub actiunea suplimentelor de quercitina s-a observat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice si diastolice, gratie efectului relaxant asupra vaselor de sange.

Quercetina reduce riscul bolilor degenerative. Stresul oxidativ este unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Intrucat proprietatile antioxidante ale quercetinei pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, boli precum Alzheimer, Parkinson sau dementa pot fi evitate sau efectele lor diminuate.

Se stia deja ca organismul uman NU produce quercetina. Din fericire, ea se gaseste in natura in foarte multe locuri si exista plante care contin quercitina. Printre acestea se numara ceapa (cu cea mai mare concentratie – aproximativ 300 mg/ kilogram) brocoli, varza, rosiile, hrisca sau fructe precum strugurii, ciresele, fructele de padure, citricele, merele.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.