Care sunt semnele care indica ca trebuie sa folosesti un test de sarcina? Cum sa-l alegi
Un test de sarcina este un dispozitiv utilizat pentru a determina daca o femeie este insarcinata sau nu. Exista mai multe tipuri de teste de sarcina disponibile, dar cel mai comun este testul de sarcina cu urina, care detecteaza prezenta hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) in urina. Pentru a efectua un test de sarcina cu urina, achizitionati un kit de test de sarcina. Acestea sunt disponibile in farmacii si magazine si pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Cititi instructiunile furnizate cu pe ambalaj si prospect si asigurati-va ca intelegeti modul corect de utilizare. Adunati o mostra de urina. De obicei, acest lucru se face prin tinerea unui dispozitiv de test in fluxul de urina sau prin colectarea urinii intr-un recipient curat si apoi plasand o banda de testare in urina.
Urmati instructiunile specifice kitului de test, acestea pot implica asteptarea unui anumit timp pentru rezultate sau citirea rezultatului pe baza unor linii sau semne care apar pe dispozitivul de test. Rezultatele pot fi pozitive (cand apar linii sau semne care indica o sarcina) sau negative (cand nu apar linii sau semne care indica o sarcina). Este important sa respectati instructiunile specifice kitului de test pentru a interpreta rezultatele corect. Este important de mentionat ca, desi teste de sarcina cu urina sunt foarte precise, niciun test nu este 100% perfect. In cazul unor rezultate neclare sau daca sunteti ingrijorata cu privire la rezultatele obtinute, este intotdeauna recomandat sa consultati un medic pentru a confirma rezultatele si pentru a obtine asistenta medicala adecvata.
Tipuri de teste de sarcina
Testele de sarcina sunt dispozitive medicale folosite cu scopul de a detecta prezenta hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) in organism, hormon care este secretat in timpul sarcinii. Exista doua tipuri principale de teste de sarcina:
- Teste de sarcina la domiciliu: Tipul acesta de test este foarte usor de folosit, fiind achizitionat fara prescriptie medicala, din farmacii sau alte magazine. Aceste teste functioneaza prin detectarea hormonului hCG in urina. Aproape toate testele de sarcina la domiciliu implica colectarea unei monstre de urina intr-un recipient de plastic sau pe o banda reactiva. In urma colectarii monstrei de urina, rezultatul testului este afisat dupa cateva minute, iar acesta poate fi afisat prin aparitia unei linii colorate sau a unui semn plus sau minus.
- Teste de sarcina efectuate de medic: In momentul in care consultati un medic pentru confirmarea unei posibile sarcini, acesta poate efectua un test de sange.
- Testul de sange care masoara nivelul de hCG din sange: Tipul acesta de test este mai sensibil decat cele la domiciliu, dar pot oferi rezultate mai devreme, chiar si in stadiile incipiente ale sarcinii. De asemenea, testul de sange nu este singura modalitate prin care se poate determina prezenta unei sarcini la medic. Acesta poate folosi o ecografie pentru a vizualiza structurile uterine si pentru a confirma prezenta unui embrion sau unui sac gestational. Este necesar sa retineti ca testele de sarcina, fie efectuate la domiciliu fie efectuate de catre un medic, nu sunt 100% precise, astfel pot exista cazuri in care rezultatele pot indica un fals pozitiv sau un fals negativ. In cazul in care exista suspiciuni cu privire la o posibila sarcina, este indicat sa consultati un medic pentru o evaluare si o confirmare adecvata.
- Teste de sarcina cu banda reactiva: Acestea sunt cele mai comune si accesibile teste de sarcina. Utilizeaza benzi reactiva care detecteaza prezenta hormonului hCG in urina. Aceste teste pot fi efectuate acasa si sunt usor de utilizat.
- Teste digitale de sarcina: Acestea functioneaza in acelasi mod ca teste de sarcina cu benzi reactiva, dar afiseaza rezultatele sub forma digitala, cum ar fi "pregnant" (insarcinata) sau "not pregnant" (neinsarcinata).
- Teste de sarcina timpurie: Aceste teste sunt concepute pentru a detecta niveluri mai mici de hCG si pot fi utilizate cu cateva zile inainte de asteptata perioada menstruala. Acestea pot oferi rezultate rapide si precise.
- Teste serice: Acestea implica prelevarea unei mostre de sange si analizarea intr-un laborator pentru a detecta prezenta hormonului hCG. Testele de sange sunt mai sensibile si pot detecta sarcina mai devreme decat testele de urina.
- Test de sarcina tip caseta: Acest tip de test de sarcina utilizeaza o caseta de plastic in care se plaseaza o mostra de urina. Casetele au o fereastra de vizualizare care afiseaza rezultatul testului, de obicei sub forma de linii sau semne.
- Teste de sarcina ultrasensibil: Aceste teste sunt concepute pentru a detecta sarcina chiar inainte de intarzierea perioadei menstruale sau la cateva zile dupa intarziere. Sunt mai sensibile la nivelurile mici de Hcg (de aceea se numesc teste ultrasensibile) din urina si pot oferi rezultate precoce, chiar si in absenta altor simptome. Ambele tipuri de teste de sarcina (serice sau folosind urina) se bazeaza pe detectarea hormonului hCG, care este produs de placenta incepand cu momentul implantarii oului fecundat in peretele uterin. Fiecare tip de test are avantajele si dezavantajele sale, iar alegerea depinde de preferintele si necesitatile individuale.
Semne care arata ca ar trebui sa faceti un test de sarcina
Cateva dintre cele mai frecvente semne de existenta a unei posibile sarcini, sunt urmatoarele:
- Intarzierea ciclului menstrual - In cazul in care ciclul menstrual al dumneavoastra este unul regulat, iar menstruatia intarzie sau este intarziata, poate prezenta un semn al unei posibile sarcini. Cu toate acestea, este important sa tineti minte ca exista si alte motive pentru intarzierea menstruatiei, spre exemplu stresul sau schimbarile hormonale.
Senzatia de oboseala si oboseala inexplicabila - In cazul in care intampinati stari de oboseala si senzatii de epuizare constanta, chiar si in urma unui somn de odihna adecvat, acesta poate fi un semn al unei posibile sarcini. - Sensibilitatea si marirea sanilor - Daca spre exemplu sanii dumneavoastra sunt sensibili, durerosi sau mai mari decat de obicei, acesta poate fi un alt semn al inceputului unei posibile sarcini.
- Greturi si varsaturi - Majoritatea femeilor, cand sunt insarcinate, au parte de greturi si varsaturi, in special dimineata. Simptomele acestea pot sa apara chiar si in primele saptamani ale sarcinii.
- Schimbari ale dispozitiei si ale starii de spirit - Din cauza fluctuatiilor hormonale din timpul sarcinii pot aparea modificari ale starilor de spirit, care pot duce chiar si la schimbari ale dispozitiei.
- Augmentarea frecventei de urinare - In momentul in care o sarcina poate fi prezenta, un semn al acesteia poate fi nevoia de a urina mai des decat de obicei.
Este absolut necesar sa tineti minte faptul ca aceste semne pot varia de la o femeie la alta, si fiecare femeie poate experimenta sarcina in mod diferit. In cazul in care prezentati suspiciuni ale unei posibile sarcini, una dintre modalitatile cele mai sigure de a confirma acest lucru este sa consultati un medic.
Ce este indicat sa faceti in urma efectuarii unui test de sarcina?
In functie de rezultatul pe care il obtineti in urma efectuarii unui test de sarcina, exista cativa pasi pe care ii puteti urma in functie de acesta:
- In cazul in care testul este pozitiv, adica indica sarcina- Este indicat sa va programati un consult la medicul obstetrician-ginecolog intr-un timp cat mai scurt. Doctorul va va oferi informatii suplimentare cu privire la sarcina, va va indica o data estimativa a nasterii si va discuta cu dumneavoastra despre ingrijirea prenatala si cateva optiuni de tratament.
- In cazul in care testul este negativ, adica nu indica sarcina- Spre exemplu daca testul a fost efectuat mult prea devreme si nu ati urmat instructiunile producatorului, exista o posibilitate ca rezultatul obtinut sa fie un fals negativ. In acest caz, este indicat sa asteptati cateva zile si sa repetati testul de sarcina sau sa consultati un medic pentru efectuarea unui test de sarcina pe baza de sange, care este mai precis. In cazul in care aveti intrebari sau ingrijorari medicul va poate oferi sfaturi suplimentare.
- In cazul in care testul este neclar sau ambiguu- Exista cazuri in care rezultatul testului poate fi neclar sau greu de interpretat. In aceste momente este indicat sa consultati un doctor pentru o evaluare suplimentara. Acesta va poate recomanda sa efectuati un test de sange sau o ecografie pentru a confirma prezenta sau absenta unui embrion.
Chiar daca testul de sarcina este pozitiv sau negativ este recomandat sa consultati un medic pentru a obtine o ingrijire prenatala adecvata. De asemenea, este indicat sa consultati un medic pentru a primi sfaturi personalizate in functie de starea dumneavoastra. Odata cu vizita dumneavoastra la medic acesta va monitoriza evolutia sarcinii si va va ghida pe toata perioada de sarcina.
- Programarea unei vizite prenatale la medic – Este indicat sa mergeti la un consult la medicul dumneavoastra pentru o ingrijire prenatala regulata.
- Adoptarea unui stil de viata sanatos – In timpul unei sarcini este recomandat sa aveti o alimentatie echilibrate si sanatoasa, bogata in fructe, legume, proteine si carbohidrati complecsi.
- Suplimente si vitamine prenatale – In urma vizitei la medic, acesta va va indruma catre suplimentele si vitaminele necesare pentru evolutia sanatoasa a embrionului.
- Odihna si gestionarea stresului – Pentru o sarcina usoara este recomandat sa aveti parte de o odihna adecvata si un somn bun. In egala masura, aveti grija si feriti-va de situatiile care va pot crea stari de stres.
Fiecare tip de test de sarcina cu urina poate avea instructiuni specifice de utilizare, iar sensibilitatea si precizia testului pot varia. Este important sa cititi cu atentie instructiunile furnizate de producator si sa urmati pasii corecti pentru a obtine rezultatele corecte.
Cum sa alegeti testul de sarcina
Atunci cand alegi un test de sarcina, exista cateva aspecte pe care le poti lua in considerare:
- Sensibilitatea testului: Sensibilitatea testului se refera la capacitatea acestuia de a detecta niveluri scazute de hormon hCG in urina. Cu cat este mai mare sensibilitatea testului, cu atat poate detecta sarcina mai devreme. Verificati pe ambalajul testului sensibilitatea acestuia si alegeti unul cu o sensibilitate ridicata, mai ales daca doresti sa faceti testul inainte de intarzierea perioadei menstruale.
- Tipul de test: Exista diverse tipuri de teste de sarcina disponibile, cum ar fi benzi reactiva, casete, digitale etc. Alegeti tipul care va este cel mai confortabil si usor de utilizat. Puteti consulta recenzii si recomandari ale altor femei pentru a va ajuta sa faceti o alegere potrivita sau puteti cere recomandarea farmacistului.
- Fiabilitatea si precizia: Este important sa alegeti un test de sarcina de la un producator de incredere si sa verificati daca testul are o precizie ridicata in determinarea sarcinii. De asemenea, verificati ca testul sa nu fie expirat.
- Costul dispozitivului: Pretul testelor de sarcina poate varia, insa suma nu este una mare. Nu uitati ca cel mai scump test nu este neaparat cel mai fiabil sau precis, iar cel mai ieftin test nu este neaparat cel mai putin eficient.
Cand se recomanda efectuarea unui test de sarcina
Se recomanda efectuarea unui test de sarcina in urmatoarele situatii:
Intarzierea menstruatiei: Daca menstruatia este intarziata si exista posibilitatea unei sarcini, este indicat sa efectuati un test de sarcina pentru a verifica prezenta sau absenta acesteia.
Simptome de sarcina: Daca aveti simptome tipice de sarcina, cum ar fi sensibilitatea sanilor, oboseala, greata sau varsaturi, schimbari de dispozitie sau modificari ale ciclului menstrual, un test de sarcina va poate ajuta sa confirmati sau sa excludeti o sarcina.
Utilizarea necorespunzatoare a contraceptivelor: Daca ati uitat sa luati pilula contraceptiva sau ati avut alte probleme cu utilizarea metodelor contraceptive si exista o posibilitate de conceptie, este recomandat sa efectuati un test de sarcina pentru a verifica daca sunteti insarcinata.
Raporturi sexuale neprotejate: Daca ati avut raporturi sexuale neprotejate si nu utilizati metode contraceptive sau prezervativul s-a rupt, este indicat sa faceti un test de sarcina pentru a verifica prezenta unei sarcini.
Daca testul de sarcina este pozitiv si indica prezenta unei sarcini, pentru a confirma in mod definitiv sarcina, se recomanda sa faceti un alt test de sarcina si sa va adresati unui medic Obstetrician ginecolog pentru un test de sange sau o ecografie. Aceste metode medicale pot oferi o confirmare mai precisa si pot oferi informatii suplimentare despre starea sarcinii. Vizita va permite medicului sa va ofere informatii si ingrijiri adecvate pentru a va monitoriza sanatatea si evolutia sarcinii. Fiecare sarcina este unica, asa ca asigurati-va ca primiti ingrijire prenatala adecvata si urmati sfaturile medicului in toate aspectele legate de sanatatea dumneavoastra si a fatului.
Ciclul menstrual si perioada cea mai fertila din timpul ovulatiei. Cand stii ca trebuie sa folosesti un test de sarcina
Pentru o femeie care isi doreste un copil este extrem de important sa inteleaga si sa descopere perioada fertila a ciclului menstrual, astfel incat sa creasca sansa ca raporturile sexuale pe care le are cu partenerul sa duca spre o sarcina fericita. Atunci cand o femeie incearca sa ramana gravida, timpul este vital. Ovulul si spermatozoidul pot fuziona intr-un ou zigot atata timp cat ei se intalnesc si se unesc prin procesul de fecundare. Pentru ca aceasta sa se intample, raportul sexual trebuie sa aiba loc in zilele fertile ale ciclului menstrual.
Fereastra fertila sau perioada fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual sa rezulte intr-o sarcina,e perioada cand ovulatia femeii atinge punctul maxim. Studiile au aratat ca aceasta perioada are o durata de 6 zile, incepand cu 5 zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei; cele mai fertile zile sunt incepand cu 2 zile anterior si in ziua ovulatiei. In medie, femeile cu un ciclu regulat cu durata intre 28-32 zile se afla in perioada fertila in oricare din zilele 11 si 21. Femeile cu un ciclu regulat de 28 zile pot fi potential fertile in zilele 8-15 ale ciclului menstrual.
Bibliografie:
Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;
Rieder MJ. Prevention of neural tube defects with periconceptional folic acid. Clin Perinatol. 1994;
De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. N Engl J Med. 2007;
Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010;
Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;
Suh JR, Herbig AK, Stover PJ. New perspectives on folate catabolism. Annu Rev Nutr. 2001;