Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamine si minerale importante in sarcina

Vitamine si minerale importante in sarcina

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 decembrie 2016 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

In timpul sarcinii, corpul tau trece prin numeroase schimbari fizice si psihice, iar o dieta echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea mamei si dezvoltarea armonioasa a copilului. Chiar daca expresia „mananci pentru doi” nu este chiar corecta, corpul tau are nevoi nutritionale crescute, tocmai de aceea trebuie alese alimente bogate in nutrienti si alcatuit un plan alimentar potrivit.

Micronutrientii, vitamine si minerale, se gasesc in compozitia alimentelor si sunt necesari zilnic, dar in cantitati mici. Pe de alta parte, macronutrientii, carbohidrati, proteine si grasimi, asigura aportul energetic si caloric. In perioada sarcinii se recomanda consumul echilibrat atat de micronutrienti, cat si de macronutrienti, in cantitate mai mare decat in mod normal.

Totusi, se recomanda completarea dietei si cu ajutorul complexelor vitaminice speciale pentru aceasta perioada, cand mai ales aportul de acid folic, calciu, fier si iod este foarte important. Medicul specialist este cel care decide ce tip de produs se potriveste cel mai bine, tinand cont si de fiecare etapa a sarcinii.

Acidul folic poate preveni defectele de tub neural fetal, malformatii extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida si anancefalia. Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile de la conceptie, chiar inainte ca sarcina sa fie confirmata, de aceea, daca este planificata, este recomandata inceperea administrarii zilnice a acidului folic.

Calciul este important atat pentru mama, prevenind scaderea densitatii osoase, cat si pentru copil, pentru dezvoltarea scheletului osos.

Iodul este fundamental pentru functionarea normala a glandei tiroide la mama. O carenta de iod poate afecta dezvoltarea creierului in timpul sarcinii, dar si dupa nastere sau poate provoca avort sau nasterea unui copil mort.

Fierul favorizeazatransportul si depozitareape termen scurt a oxigenului atat la mama, cat si la fat.

Produsele prenatale ar trebui sa contina, pe langa cele patru elemente, si vitaminele D, C, E, B2, B6, B12, niacina si zinc.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina