Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce efecte au sucurile acidulate asupra organismului tau
Postat in: Dieta si sport

Ce efecte au sucurile acidulate asupra organismului tau

Toți doctorii vorbesc despre pericolul pe care îl are excesul de zahăr în organism și mulți dintre nutriționiști vorbesc despre zahărul procesat ca despre otrava modernă. Dar ceea ce puțini știu este cât înseamnă de fapt cantitatea de zaharuri pe care o întâlnim în sucurile acidulate pentru adulți sau pentru copii.

Puțini știu de exemplu că anual pe glob mor peste 200.000 de oameni din cauza abuzului de băuturi acidulate bogate în zaharuri. Potrivit unor publicații medicale din America, unul din 100 de decese în rândul persoanelor obeze este pus pe seama consumului de răcoritoare dulci bogate în zahăr.

Cele mai multe decese sunt înregistrate în Mexic, spun oamenii de știință, iar cele mai puține în Japonia, țară care are și cel mai scăzut consum de băuturi răcoritoare pe cap de locuitor. Statele Unite s-au clasat pe locul 3 în clasamentul negativ. Cu toate acestea, 78% dintre decesele legate de consumul de băuturi dulci sunt atribuite țărilor mai puțin dezvoltate. Dincolo de campaniile din școli și de la TV referitoare la consumul excesiv de zahăr, sare și grăsimi și la pericolul pe care acestea le au asupra sănătății, puțini știu care sunt efectele zahărului.

Zahărul înseamnă dibet, cancer și boli cardiovasculare

Deși cifrele de azi sunt mult mai mari, în urmă cu câțiva ani, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) anunța că în urma consumului excesiv de băuturi răcoritoare bogate în zahăr, peste 130.000 de persoane s-au îmbolnăvit de diabet, peste 40.000 sufereau de diferite forme de boli cardio-vasculare și aproape 10.000 au dezvoltat diferite forme de cancer. Altfel spus, o doză rece de suc acidulat bogat în zahăr, rece, cu cuburi de gheață, într-o zi toridă, poate părea ceva savuros, dar efectul este mai nociv decât putem crede.

Altfel spus, una dintre cele mai iubite băuturi carbogazoase și consumată de milioane de oameni la nivel global, are un impact devastator asupra sănătății noastre. Un experiment efectuat de către un fost farmacist din Marea Britanie, Niraj Naik, a expus într-un infografic care sunt efectele pe care le are o doză de suc acidulat de 330 ml într-o oră de când a fost consumată.

10 de minute

Echivalentul a 10 lingurițe de zahăr brut, adică doza maximă recomandată pentru întreaga zi pentru un adult ajunge în organism.

 20 de minute

Nivelul de zahăr din sânge este atât de ridicat încât poate genera o criză de insulină. Ficatul nostru răspunde primul și transformă zahărul în grăsime.

 40 de minute

Organismul absoarbe cofeina din băutură. Pupilele se dilatează, presiunea sangvină crește iar ficatul eliberează și mai mult zahăr în sânge.

 45 de minute

Organismul produce dopamină în exces, stimulând centrii nervoși ai plăcerii din creier. Efectul este asemănător consumului de heroină.

 60 de minute 

După o oră, acidul fosforic din suc se combină cu calciul, magneziul și zincul prezent în organism în intestinul subțire, dând un șoc energetic metabolismului, stimulând excreția mineralelor prezente sub formă de urină.

 60 de minute

Urmează o scădere a glicemiei și este posibil să devii iritat și leneș. În plus organismul deja se află în sevraj și vrea din nou o doză de zahăr. Practic, în acest moment ai eliminat prin urină întreaga cantitate de apa din suc, împreună cu nutrienții la care aderase și acidul fosforic cu scopul de a hidrata organismul și a-ți întări oasele și dinții.

3 februarie 2020

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.