Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce efecte au sucurile acidulate asupra organismului tau

Ce efecte au sucurile acidulate asupra organismului tau

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 februarie 2020 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Toți doctorii vorbesc despre pericolul pe care îl are excesul de zahăr în organism și mulți dintre nutriționiști vorbesc despre zahărul procesat ca despre otrava modernă. Dar ceea ce puțini știu este cât înseamnă de fapt cantitatea de zaharuri pe care o întâlnim în sucurile acidulate pentru adulți sau pentru copii.

Puțini știu de exemplu că anual pe glob mor peste 200.000 de oameni din cauza abuzului de băuturi acidulate bogate în zaharuri. Potrivit unor publicații medicale din America, unul din 100 de decese în rândul persoanelor obeze este pus pe seama consumului de răcoritoare dulci bogate în zahăr.

Cele mai multe decese sunt înregistrate în Mexic, spun oamenii de știință, iar cele mai puține în Japonia, țară care are și cel mai scăzut consum de băuturi răcoritoare pe cap de locuitor. Statele Unite s-au clasat pe locul 3 în clasamentul negativ. Cu toate acestea, 78% dintre decesele legate de consumul de băuturi dulci sunt atribuite țărilor mai puțin dezvoltate. Dincolo de campaniile din școli și de la TV referitoare la consumul excesiv de zahăr, sare și grăsimi și la pericolul pe care acestea le au asupra sănătății, puțini știu care sunt efectele zahărului.

Zahărul înseamnă dibet, cancer și boli cardiovasculare

Deși cifrele de azi sunt mult mai mari, în urmă cu câțiva ani, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) anunța că în urma consumului excesiv de băuturi răcoritoare bogate în zahăr, peste 130.000 de persoane s-au îmbolnăvit de diabet, peste 40.000 sufereau de diferite forme de boli cardio-vasculare și aproape 10.000 au dezvoltat diferite forme de cancer. Altfel spus, o doză rece de suc acidulat bogat în zahăr, rece, cu cuburi de gheață, într-o zi toridă, poate părea ceva savuros, dar efectul este mai nociv decât putem crede.

Altfel spus, una dintre cele mai iubite băuturi carbogazoase și consumată de milioane de oameni la nivel global, are un impact devastator asupra sănătății noastre. Un experiment efectuat de către un fost farmacist din Marea Britanie, Niraj Naik, a expus într-un infografic care sunt efectele pe care le are o doză de suc acidulat de 330 ml într-o oră de când a fost consumată.

10 de minute

Echivalentul a 10 lingurițe de zahăr brut, adică doza maximă recomandată pentru întreaga zi pentru un adult ajunge în organism.

 20 de minute

Nivelul de zahăr din sânge este atât de ridicat încât poate genera o criză de insulină. Ficatul nostru răspunde primul și transformă zahărul în grăsime.

 40 de minute

Organismul absoarbe cofeina din băutură. Pupilele se dilatează, presiunea sangvină crește iar ficatul eliberează și mai mult zahăr în sânge.

 45 de minute

Organismul produce dopamină în exces, stimulând centrii nervoși ai plăcerii din creier. Efectul este asemănător consumului de heroină.

 60 de minute 

După o oră, acidul fosforic din suc se combină cu calciul, magneziul și zincul prezent în organism în intestinul subțire, dând un șoc energetic metabolismului, stimulând excreția mineralelor prezente sub formă de urină.

 60 de minute

Urmează o scădere a glicemiei și este posibil să devii iritat și leneș. În plus organismul deja se află în sevraj și vrea din nou o doză de zahăr. Practic, în acest moment ai eliminat prin urină întreaga cantitate de apa din suc, împreună cu nutrienții la care aderase și acidul fosforic cu scopul de a hidrata organismul și a-ți întări oasele și dinții.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina