Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Ce este un tonic cerebral?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 decembrie 2019 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Când vorbim de creier, vorbim de una dintre cele mai importante componente ale organismului. Creierul este principalul coordonator si centru de comanda al organismului, fiind alcatuit din peste 10 milioane de neuroni. Activitatea cerebrala integreaza functiile cognitive, prin intermediul carora omul se conecteaza la realitate, prin intermediul stimulilor externi.

Gustul, auzul, vazul, mirosul, pipaitul, alaturi de celelalte functii precum atentia, memoria, gandirea si invatarea ajuta organismul uman sa fie conectat la realitate. In acest context, de-a lungul timpului, inca din antichitate oamenii s-au concentrat sa cauta plante si produse care sa ajute la stimularea memoriei. De la acid citric la siropul tonic cerebral a fost doar un pas. Daca la inceput se folosea extract de melissa officinalis, extract de busuioc ocimum basilicum, cu timpul s-a depistat ca atunci cand vorbim de tineri peste 18 ani, anumite plante si minerale cresc viteza sinapselor neuronale si sustin activitatea intelectuala intensa si cresc randamentul intelectual.

Cum functioneaza un tonic cerebral?

Informatiile care trebuiesc memorate produc, la nivelul neuronilor, modificarea potentialului electric de membrana, fiind retinute temporar sub forma de activitate electrica. In functie de intensitate, informatia putand fi ''impregnata'' pe o durata mai lunga sau mai scurta de timp. Un tonic cerebral este de fapt un amestec de plante care produc o crestere energetica la nivelul scoartei cerebrale prin sporirea captarii glucozei si a oxigenului la nivel neuronal si prin stimularea sintezei de ATP (acid adenozintrifosforic, reprezentand forma de stocare a energiei la nivel celular), reusind in acest mod sa produca activarea proceselor si a functiilor cerebrale. 

Cum se poate obtine un tonic cerebral?

In China antica s-a depistat faptul ca extractul de ginseng dar si pudra de ginkgo biloba au o influenta puternica asupra proceselor neuronale. Nu intamplator arborele de ginkgo biloba mai este cunoscut drept "Arborele Divin", "Arborele lui Budha'' sau "Copacul Etern". În ultimii ani ginkgo-biloba a stârnit tot mai mult interes datorită beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate. Tot mai multi nutritionisti, medici specialisti, oameni specializati in tratamente homeopatice recomanda produsele care provin sau care contin extract sau pulbere de ginkgo biloba.

Cele mai multe preparate se fac din frunzele acestui copac. Ca efectele sa fie indelungate, este nevoie ca frunzele sa fie colectate cat mai proaspete si lasate la uscat in mod cat mai natural. Frunzele au o formă unică de evantai şi sunt renumite pentru utilizările lor medicinale. Principalele beneficii ale ginkgo biloba sunt date de antioxidanţii conţinuţi, de substanţele de tip flavonoid şi terpenoid care previn şi anihilează efectele radicalilor liberi asupra organismului.

Ginkgo Biloba tonic cerebral?

Specialistii spun ca Ginkgo biloba favorizează circulaţia la nivelul întregului organism şi mai ales la nivel cerebral prin efectul de dilatare a vaselor sanguine, oferind un flux sanguin mărit creierului şi celulelor nervoase. De asemenea, extractul de ginkgo biloba ţine sub control nivelul colesterolului, ajută la relaxarea vaselor de sânge şi la întărirea arterelor. Îmbunătăţirea circulaţiei datorată extractului de ginkgo biloba se realizează la nivelul întregului organism: de la extremităţi şi până la puncte de interes major precum nivelul creierului sau ochii. In plus, preparatele obținute din frunzele și fructul arborelui ginkgo biloba intră în compoziția a cel puțin 25 de produse medicamentoase. Cele mai multe studii legate de aceasta planta provin din Asia si Japonia.

Ginkgolidele acționează ca inhibitor al factorului PAF (factorul de agregare a plachetelor sanguine, leucocitelor, macrofagelor), cu rol în agregarea plachetară, a reacțiilor inflamatorii. Flavonoidele au rol de captare a radicalilor liberi. Datorită acestor proprietăți se pot explica numeroasele efecte.

Istoria plantei de Ginkgo Biloba

De mai bine de 5000 ani chinezii au descoperit calitățile acestui arbore. In plus planta este foarte buna pentru activarea microcirculației cutanate și pentru descongestionarea țesuturilor. In concluzie, Ginkgo biloba este considerat un leac redutabil în afecțiunile microcirculației arteriale și capilare, și o adevărată armă împotriva uzurii cerebrale și a îmbătrânirii în general.

Rozmarinul îmbunătăţeşte memoria

Beneficiile rozmarinului asupra sănătăţii cerebrale sunt cunoscute demult. Însuşi Shakespeare ştia că această plantă îmbunătăţeşte memoria, iar studii recente confirmă acest lucru. Planta stimulează circulaţia sângelui, îmbunătăţeşte memoria şi combate surmenajul psihic. Planta are acţiune antioxidantă, antiinflamatoare şi antitumorală. Efectul benefic asupra memoriei este conferit de acidul carnosic, care contracarează acţiunea radicalilor liberi, protejează ADN-ul şi celulele cerebrale. Rozmarinul are acţiune benefică asupra acetilcolinei, neurotransmiţător care joacă un rol important în susţinerea sistemului nervos şi care stimulează memoria.

Ginsengul susţine puterea de concentrare

Ginsengul este un stimulent al funcţiilor cognitive, susţine puterea de concentrare, fiind indicat celor cu activitate intelectuală intensă, precum şi celor care depun efort fizic susţinut (sportivi). Compuşii din ginseng combat oboseala şi întârzie efectele îmbătrânirii, graţie antioxidanţilor conţinuţi. Practic, orice produs care are unul dintre acesti trei compusi sau chiar toate trei ingredientele ajuta la imbunatatirea memoriei.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina