Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce inseamna cand ai icter

Ce inseamna cand ai icter

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 11 aprilie 2023

Cand auzim pe cineva ca are icter, nu vorbim de o boala in sine. Probleme ale căilor biliare, anumite proteine care nu se mai gasesc în sânge, secreția oprită a bilirubinei, iritarea frecventă a mucoaselor stomacului, sau acel colorat galben intens care se găsește în urină, toate sunt de fapt semne care pot anunța icter, simptom care la rândul lui anunta alte afectiuni.

Dupa examenul fizic si dupa consultul medical se poate stabili daca vorbim de icterul mecanic sau de alte forme ale icterului neonatal. De multe ori icterul este asociat cu diferite forme de hepatită virală sau cu probleme ale vezicii biliare. Icterul reprezintă de fapt o coloristică ciudată a albului ochiului, iar diagnosticul icterului are legatura directa cu alti factori si alte simptome.

Icterul este un termen folosit pentru a descrie o nuanta galbena a pielii si a albului ochiului. Culoarea pielii si a albului ochilor variaza in functie de nivelurile de bilirubina, un material rezidual acumulat in sange. Nivelurile moderate duc la o culoare galbena, in timp ce nivelele foarte ridicate vor parea maro. Colorare în galben a pielii, scleroticii (albul ochiului) şi a mucoaselor, din cauza acumulării în sânge a bilirubinei (pigment derivat din hemoglobina) duce practic la icter. Există două tipuri de bilirubină: bilirubină zisă liberă (neconjugată) rezultata în cursul distrugerii globulelor roşii, insolubilă în apa (nu trece în urină), se transformă în ficat prin legare de albumina în bilirubină con­jugată, solubilă în apă şi excretată în urină.

Din acest motiv se disting două mari tipuri de icter: primul este dat de o distrugere excesivă de glo­bule roşii (anemie hemolitică) sau de un deficit enzimatic ereditar al celulelor hepatice (sindromul lui Gilbert); al doilea se manifestă în cursul bolilor de ficat şi ale căilor biliare (hepatită virala sau toxică, infecţie bacteriana, ciroza, febră glabenă, tumoră malignă, litiază infectată). Pentru a stabili cu exactitate forma de icter este nevoie de un medic specialist care sa puna diagnosticul corect.

Afectiunea apare frecvent in randul copiilor. Cu toate acestea, icterul poate aparea si la persoanele de toate varstele si este, in mod normal, rezultatul unei afectiuni subiacente, boala indicand in mod normal o problema cu ficatul sau cu ductul biliar.

Cauzele icterului

Icterul este o ingalbenire a pielii si a albului ochilor care se intampla atunci cand organismul nu proceseaza corect bilirubina. Aceasta se poate datora unei probleme in ficat. Bilirubina este un deseu de culoare galbena care ramane in sange dupa ce fierul este indepartat. Cand bilirubina ajunge la ficat, alte substante chimice se ataseaza la acesta. Daca exista prea multa bilirubina, aceasta se poate scurge in tesuturile din jur. Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperbilirubinemie si provoaca culoarea galbena a pielii si a ochilor.

Factorii de risc pentru icter

Icterul apare cel mai adesea ca urmare a unei tulburari care provoaca producerea de prea multa bilirubina sau impiedica ficatul sa scape de ea. Ambele rezultate au ca efect depunerea bilirubinei in tesuturi. In acest context, icterul poate prezenta indicii care pot localiza o inflamatie acuta a ficatului. Din cauza acestei probleme medicale este afectata capacitatea ficatului de a conjuga si secreta bilirubina, ducand la acumulare in diferite zone ale organismului, inclusiv in scleroderma. Icterul mai poate anunta o inflamatie a ductului biliar si are legatura directa cu secretia de bila si eliminarea bilirubinei. Mai pot aparea crize de icter si din cauza obstructionarii canalului biliar. Din aceasta cauza este blocata activitatea ficatului de a elimina bilirubina.

Boli asociate cu icterul

Anemia hemolitica apare atunci cand productia de bilirubina creste in cantitati prea mari iar celule rosii sunt practic sufocate. O alta boala asociata cu icterul este Sindromul Gilbert. Sindromul Gilbert este e afecţiune a ficatului ce se caracterizează prin procesarea incorectă a bilirubinei. Bilirubina provine din degradarea hematiilor şi suferă o transformare la nivelul ficatului din bilirubină neconjugată în bilirubină conjugată. În sindromul Gilbert, procesul de conjugare al bilirubinei este deficitar, bilirubina neconjugată acumulându-se în organism şi producând în unele cazuri icter (îngălbenirea pielii, mucoaselor şi sclerelor).

Sindromul Gilbert este o afecţiune puţin severă ce afectează 3-7% din populaţie, nu necesită tratament şi în general este diagnosticată întâmplător, prin analize de rutină. Singurul factor de risc pentru apariţia sindromului Gilbert este genetic, şi anume mutația promotorului (regiunii de început) a genei UGT1A1, care se transmite autozomal recesiv, ceea ce înseamnă că o persoană afectată a moştenit ambele copii ale genei mutante, câte una de la fiecare părinte care este purtător sănătos al unei mutații.

Simptome asociate cu icterul

Studiile au aratat ca persoanele care au icter manifesta in proportie de peste 88% la suta urmatoarele simptome: urina de culoare inchisa; purit in zona ochilor si a pielii unde se afla ficatul, oboseala, varsaturi si pusee de febra.

Tratament pentru icter

Tratamentul icterului va depinde de cauza care sta la baza si vizeaza mai degraba cauza decat simptomele icterului. In tratarea bolii sunt utilizate medicamente pentru cresterea cantitatii de fier in sange, fie prin administrarea de suplimente de fier, fie prin consumul mai multor alimente bogate in fier. Hepatita indusa de icter necesita medicamente antivirale sau steroizi. Medicii pot trata icterul indus de obstructie prin indepartarea chirurgicala a obstructiei. In cazul in care icterul a fost cauzat de utilizarea unui medicament, tratamentul implica trecerea la un medicament alternativ.

Preventie si sfaturi

Icterul este legat de functia hepatica. Este esential ca oamenii sa mentina starea de sanatate a acestui organ vital. Se recomanda o dieta echilibrata, evitarea alimentelor grase si a consumului de alcool.

Articole similare
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Detoxifierea ficatului si regenerarea structurii celulare Detoxifierea ficatului si regenerarea structurii celulare

Ficatul este cel mai mare organ din corp si indeplineste peste 500 de functii, printre care, cea mai importanta este detoxifierea, eliminarea toxinelor din organism. Ficatul filtreaza si sorteaza toxinele si le directioneaza catre sistemul excretor si, cu toate ca celulele hepatice au capacitatea de a se regenera, expunerea constanta la factorii poluanti din mediu, poate obosi ficatul si poate intoarce toxinele in corp. Din acest motiv, este nece

10 ianuarie 2018
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Uleiul din ficat de cod este benefic pentru copii? Uleiul din ficat de cod este benefic pentru copii?

Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grasi esentiali Omega-3 si, in plus, contine si vitaminele A, D si E. Beneficiile sale au fost descoperite de farmacistul norvegian Peter Joachim Möller care, in anul 1854, a observat ca locuitorii din partea de vest a Norvegiei care consumau cantitati foarte mari de peste, in special de cod, se imbolnaveau foarte rar. Uleiul din ficat de cod este un aliat de baza al sa

7 noiembrie 2017
Edited 20 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina