Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce poate ascunde depresia sau anxietatea

Ce poate ascunde depresia sau anxietatea

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2024 Ultima actualizare: 13 mai 2024

Nu e deloc intamplator ca starile de depresie si anxietate au legatura cu lunile reci ale anului. Astenia de toamna, lipsa Soarelui, pot declansa anumite mecanisme in organism, dincolo de factorii sociali, de viata de la birou sau de acasa. De multe ori, anxietatea, depresia, dar si schimbarile frecvente de dispozitie au in spate si alte cauze, cum ar fi carenta de anumite vitamine si minerale, sau lipsa unor procese esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos.

Anumiti aminoacizi de exemplu sunt esentiali pentru procesele neuronale, anumiti hormoni sunt vitali pentru starea de bine si, in plus, sa nu uitam faptul ca creierul uman nu poate depozita substante nutritive sau alti nutrienti asa cum se intampla cu alte zone alte corpului.

Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.

Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri.

In aceste conditii, nu e de mirare ca atunci cand avem anumite carente de vitamine si minerale trecem prin multiple transformari. Cum putem sa evitam aceste momente? Natura si stiinta si-au dat din nou mana in crearea unor produse pentru astfel de probleme.

De ce sunt importanti aminoacizii pentru functionarea optima a sistemului nervos

Aminoacizii eseniali sunt sintetizati numai de catre anumite plante prin intermediul procesului de fotosinteza. Importanta lor in organism este extrem de vitala, mai ales pentru procesele cognitive.

Lizina de exemplu este un aminoacid vital care ajuta la mentinerea optima a nivelului de azot din organism si este extrem de util in perioade de stres extrem si oboseala fizica. De asemenea, prezenta lui este vitala pentru a produce anticorpi, hormoni precum testosteron, insulina, enzime, colagen pentru a repara tesuturi deteriorate.

Arginina este un aminoacid esential pentru reflexivitatea proceselor neuronale si comunicarea eficienta a sinapselor neuronale. Arginina ajuta corpul uman sa produca oxid nitric, molecula vitala pe care organismul nostru o produce pentru a ajuta celulele sa comunice intre ele prin transmiterea de semnale eficient in tot corpul.

Fenilalanina ajuta memoria si creste nivelul de adrenalina si ajuta la procesarea corecta a vitaminei D in organism.

<Cebrium este un supliment alimentar obtinut printr-un proces de productie complex din proteine naturale. Cei 14 aminoacizi care se gasesc in compozitia Cebrium sprijina abilitatile mentale, sustin cresterea capacitatii de concentrare, diminueaza problemele usoare ale memoriei si amelioreaza deficitul de atentie aparut fara cauza patologica. Cebrium este solutia ideala pentru adultii care trec prin perioade de efort intelectual sustinut, care se confrunta constant cu situatii stresante, surmenaj si chiar forme de anxietate si depresie. Pentru a obtine cele mai bune rezultate este necesara administrarea unei capsule de Cebrium pe zi intre mesele principale, evitand asocierea cu proteinele. Efectele pozitive ale curei cu Cebrium se observa dupa o luna de administrare.

Cebrium contine peste 10% lizina, arginina si peste 5% de fenilalanina. In plus mai contine in proportii variabile alti 11 aminoacizi esentiali in procesele cognitive.

Griffonia simplicifolia - un cadou de la natura pentru creierul tau

Griffonia simplicifolia este o planta cu proprietati medicinale din zona Africii de Vest. Ea creste nativ in zonele cu padure din tari precum Congo, Nigeria, Mali sau Mauritania.  De secole, triburile arhaice din zonele respective au folosit aceasta planta atat in ceaiuri cat si consumata cu diferite alimente. Planta este bogata in antioxidanţi, vitamine si minerale, iar semintele acestei plante au un continut ridicat hidroxitriptofan (5-HTP), o molecula pe care corpul uman o converteste in serotonina, cunoscut deja drept ‘’hormonul fericirii’’. Se estimeaza ca o carenţă in 5-HTP are aceleasi consecinte ca si carenţa in serotonina: anxietate, depresie, insomnii si tulburari ale apetitului.

SECOM 5-HTP este un produs care contine 100 de mg de Griffonia simplicifolia concentrat. Acest produs asigura functionarea normala a organismului si mentinerea sanatatii sistemului nervos. Are rolul de a induce calmul, de a ajuta la diminuarea starilor de anxietate si depresie. 5-HTP stimuleaza dorinta si capacitatea de comunicare si cresterea nivelului de serotonina. Produsul este de ajutor in inducerea somnului, fiind extrem de eficient in reducerea numarului de treziri nocturne si cresterea nivelului de melatonina. 5-HTP stimuleaza reducerea consumului alimentar excesiv (in special a carbohidratilor), consum cauzat de tulburari emotionale. Este un produs care ajuta la reducerea unor forme de dependenta cum ar fi alcoolul sau tutunul.

Ce inseamna un creier fericit?

Corpul si creierul au o comunicare bidirectionala si trebuie sa acceptam ca, asa cum ne antrenam muschii, este absolut necesar sa ne antrenam si creierul, constient, deliberat, pentru ca doar asa vom obtine sanatatea suprema, starea de bine, creativitatea si performanta. Iar daca pentru muschi ne hranim cu proteine, carbohidrati, minerale si vitamine si creierul nostru si tot sistemul nervos are nevoie de aceeasi atentie pentru a functiona corect.

In concluzie, trebuie sa invatam sa avem grija de creierul nostru asa cum avem grija si de restul organismului si sa fim atenti la semnale. Sa nu uitam ca sanatatea mintala este vitala pentru sanatatea noastra in viata de zi cu zi.

Ce este Proteina C Reactiva si cum poate identifica ea tulburarile sistemului cerebral

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina produsa in principal de ficat ca raspuns la inflamatie. Nivelurile sale cresc in sange atunci cand exista o reactie inflamatorie in organism. CRP-ul este unul dintre indicatorii utilizati in teste de laborator pentru a evalua prezenta si severitatea inflamatiei. Testul se bazeaza pe masurarea nivelului de CRP din sangele pacientului. Nivelurile ridicate de CRP pot fi intalnite intr-o varietate de afectiuni inflamatorii, cum ar fi infectii bacteriene sau virale, boli autoimune, artrita, boli inflamatorii intestinale si chiar cancer. De asemenea, CRP-ul poate fi utilizat pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului in cazul anumitor boli inflamatorii.

Testul de CRP este considerat un marker nespecific al inflamatiei, ceea ce inseamna ca nivelurile ridicate de CRP nu ofera informatii specifice despre cauza exacta a inflamatiei. De aceea, este adesea folosit in combinatie cu alte teste si evaluari clinice pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor inflamatorii.

Este important de mentionat ca nivelurile de CRP pot fi influentate si de alti factori, cum ar fi traumatismele, interventiile chirurgicale recente sau unele boli cronice. Prin urmare, interpretarea rezultatelor trebuie realizata de catre un medic sau specialist in contextul clinic al pacientului. Testul CRP nu trebuie confundat cu testul hs-CRP. Cel din urma este utilizat pentru evaluarea pacientilor ce prezinta risc sporit de boli cardiovasculare. Testul hs-CRP masoara cu precizie niveluri de proteine mai mici decat cele evidentiate des testul CRP standard.

BIBLIOGRAFIE:

Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/keratosis_pilaris.html. Accessed Oct. 2, 2020;

Keratosis pilaris. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cornification-disorders/keratosis;

Receptor Protein Positively Regulates the Expression of Genes Involved in the Biosynthesis of Klebsiella oxytoca Tilivalline Cytotoxin.Rodríguez-Valverde D, León-Montes N, Soria-Bustos J, Martínez-Cruz J, González-Ugalde R, Rivera-Gutiérrez S, González-Y-Merchand JA, Rosales-Reyes R, García-Morales L, Hirakawa H, Fox JG, Girón JA, De la Cruz MA, Ares MA.Front Microbiol. 2021 Sep 30;

Integrating CRISPR-Enabled Trackable Genome Engineering and Transcriptomic Analysis of Global Regulators for Antibiotic Resistance Selection and Identification in Escherichia coli.Chen C, Choudhury A, Zhang S, Garst AD, Song X, Liu X, Chen T, Gill RT, Wang Z.mSystems. 2020 Apr 21;

Articole similare
Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de bame Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de bame

Bama este o planta cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte si bumbacul, arborele de cacao si hibiscul). Numele stiintific este Abelmoschus esculentus. Este o planta anuala care creste pana la 2 m inaltime. Frunzele au 10–20 cm lungime si sunt late, palmate, avand 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale galbui, adesea cu o pata rosie la baza fiecarei petale. Fructul este o capsula verde si paroasa cu lungimea de 8–20 cm si contine numeroase seminte. Numele de bama provine din arabul bāmyah care sta la originea numelor plantei in Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii si Rusia. In vest este cunoscuta sub numele de okra, cuvant de origine africana.

10 mai 2024
Edited 10 mai 2024
citește articolul
Lacrimioara: O planta cu multiple beneficii pentru organism Lacrimioara: O planta cu multiple beneficii pentru organism

Lacramioara este o planta medicinala perena delicata, cu florile albe in forma de clopotei. Se mai cunoaste si sub denumirea de cercelusi, clopotele, clopotei, coada-cocosului, curpina de padure, dumbravioara, si iarba lui Sfantul Gheorghe, deoarece infloreste in luna aprilie in apropierea acestei sarbatori.

10 aprilie 2023
Edited 11 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Care sunt beneficiile consumului de fragi Nutritie: Care sunt beneficiile consumului de fragi

Fragile sunt fructe delicioase, care ofera o varietate de beneficii nutritionale. Sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive benefice pentru sanatatea ta. Fragile sunt, de asemenea, o sursa buna de mangan, un mineral important pentru oase sanatoase, si de potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina