Nutritie: Care sunt beneficiile consumului de fragi
Fragul este un subarbust care mai este cunoscut si sub denumirile de: fragi de padure, fragute sau capsun salbatic. Traieste in toate regiunile tarii, in zona de munte si mare, in padure si tufisuri, pajisti si locuri pietroase. Fragile sunt un fruct delicios si sanatos, care ofera o varietate de beneficoperiri nutritionale. Este bogat in vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive benefice pentru sanatatea ta. Fragutele sunt, de asemenea, o sursa buna de mangan, un mineral important pentru oase sanatoase, si de potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine gasite in fragute, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea racelii. Fragutele sunt bogate in acizi folici, care sunt importanti pentru sanatatea cardiovasculara si pentru functionarea normala a sistemului nervos.
Fragul are tulpini foarte scurte de 5-20 cm care serpuiesc prin iarba. Frunzele sunt ovale iar florile albe. Fructele sunt mici, rosii, dulci-acrisoare si placut parfumate. Acest arbust infloreste in perioada mai-iunie. Recoltarea foliolelor frunzelor fara petiol se face in perioada infloririi in lunile iunie septembrie, iar fructele proaspete se recolteaza in lunile iunie si iulie.
Care este compozitia frunzelor si fructelor de frag si proprietatile lor terapeutice?
In compozitia frunzelor se afla: taninuri elagice, fenoli, flavonoizi, substante amare, fragarol, cvercetol, cvercetrina, citrol, acid salicilic. Pe langa acesti compusi, fragii mai contin si o cantitate importanta de vitamine( A, C), acizi organici si saruri minerale( Fe, Ca, K, P, Mg, Si), esentiale pentru buna functionare a organismului. Frunzele sale sunt folosite datorita continutului bogat de vitamina C si tanin. Frunzele au proprietati: antidiareice, astringente, antiulceroase, bactericide, vermifuge, diuretice, depurative, sudorifice, antitusive si antiinflamatoare. Asadar, frunzele se folosesc cu succes pentru tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi:
diaree, dizenterie, dereglari hepato-biliare, hematurie, enterite, colite;
guta si insuficienta renala, cu eliminarea acidului uric din sange;
litiaza renala, edeme, uretrita gonococica, leucoree, blenoragie;
tuberculoza, intoxicatie, tabacica si alcoolica, acnee, seboree, stomatite.
Fructele contin glucide, caroten, antocianine, vitamine( B, C, PP, K, D). Proprietatile lor terapeutice sunt tonice, remineralizante, detoxifiante si reconfortante. Fructele reprezinta un remediu excellent in ateroscleroza, hipertensiune, convalescenta, astenie fizica si tuberculoza. In Evul Mediu frunzele de frag se ungeau cu putina saliva si se aplicau pe muscatura de sarpe. Cei care sufereau de dureri de dinti sau masele puneau frunze de frag pisate cu sare pentru ameliorarea durerilor. De la fragul de padure se foloseste si radacina, din care se face un ceai bun contra tusei. Fraga de padure se foloseste in scop terapeutic pentru o larga diversitate de afectiuni. Iata cateva motive pentru care acestea ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica:
Previn dizenteria si deficienta de vitamina C
Fragii contin o cantitate importanta de vitamina C, care ajuta la stimularea sistemului imunitar facilitand productia de celule albe din sange. Acestea actioneaza in acelasi timp ca un antioxidant si indeparteaza radicalii liberi.
Impiedica imbatranirea prematura
Se folosesc comprese cu fragi local pentru a elimina ridurile si petele de varsta. Aceste fructe de padure contin agenti naturali de inalbire care pot ajuta la curatarea pielii, accelerand astfel procesul de vindecare a ranilor si a muscaturilor de insecte.
Regleaza presiunea sanguina
Datorita continutului de potasiu din fragi, acestia contribuie la scaderea tensiunii arteriale si la protejarea sanatatii inimii. Potasiul este un vasodilatator, care reduce stresul asupra vaselor de sange si a arterelor, impiedicand aparitia afectiunilor precum: ateroscleroza, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Previne deteriorarea ficatului
Consumul de fragi pe stomacul gol stimuleaza functia hepatica si ajuta la vindecarea daunelor cauzate de ciroza si hepatita.
Tine diabetul sub control
Dat fiind faptul ca are o compozitie scazuta de carbohidrati si este bogat in antioxidanti, fragii scad considerabil riscul de diabet, pastrand nivelul optim al zaharului din sange.
Ajutor pentru digestie
Frunzele acestei plante sunt utilizate in tratarea problemelor gastro-intestinale precum: constipatia, diareea, greata si nivelurile ridicate de aciditate. Ceaiul din frunze de fragi reprezinta remediul ideal pentru stimularea apetitului, imbunatatirea eficientei digestive si absorbtia nutrientilor.
Prevenirea cancerului
Continutul de flavonoide, face din acest fruct o alegere excelenta ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Compusii fenolici, tianini si proantocianide, joaca un rol esential in acest sens si neutralizeaza radicalii liberi inainte de a imbolnavi celulele sanatoase. Astfel, se reduce riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer si boli cronice.
Mentine hidratarea
Fragii au un continut ridicat de apa, de aceea ajuta la mentinerea unei hidratari optime, sporind nivelul de energie.
Cum te ajuta ceaiul de frunze de frag
Ceaiul din frunze de fag stimuleaza apetitul si ofera o stare generala de bine, fiind un tonic excelent. Este indicat consumul de ceai pentru tulburari intestinale si curatarea stomacului dar si in cazurile de diaree la copii. Previne transpiratiile nocturne si reprezinta un ajutor benefic in dezinterie. In combinatie cu mierea de albine, se intensifica efectul laxativ. O cura cu fragi ajuta la intarirea sistemului imunitar, prin detoxifierea si cresterea rezistentei organismului.
Pentru aceasta se recomanda consumul unei cantitati de 150-300 g fructe proaspete timp de o saptamana. Consumul zilnic de fragi mareste rezistenta organismului la caldura si reduce moleseala datorata caniculei. De asemenea, este un foarte bun tonifiant al sistemului nervos si un bun adjuvant in cazurile de guta, ateroscleroza si reumatism. Se administreaza intern in cazurile de eczema, dar si extern pentru spalaturi.
Datorita gustului sau astringent, frunzele se adauga in ceaiurile aromatice iar fructele sunt consumate proaspete sau in dulceata, geamuri, siropuri sau alte preparate dulci. Pentru a face o infuzie, este nevoie de o lingura de frunze la o cana cu apa si se consuma 2-3 cani pe zi. Pentru a obtine un ceai cat mai aromat se amestecă frunzele de frag cu fructe uscate. Pentru ceaiul de fragi, se culeg fructele cu frunze si se pun la uscat la loc calduros cu foarte multa lumina. In cazuri foarte rare fructele de frag de padure pot produce reactii alergice in cazul persoanelor sensibile. Asadar, se recomanda a se consuma cu mare atentie de catre persoanele care au probleme alergice.
Care sunt beneficiile consumului de mure, fructe de padure la fel ca fragile
Murele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, mangan si fier. Aceste substante nutritive esentiale ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar, a vederii, a sanatatii osoase si a nivelului de energie. Murele, ca si alte fructe de padure, sunt bogate in fibre. Prin urmare, acestea faciliteaza tranzitul intestinal, ajutand la reducerea colesterolului si la reducerea absorbtiei glucozei. Datorita acestui fapt, murele sunt un aliment bun de consumat chiar si pentru pacientii cu diabet zaharat.
Beneficii pentru dinti, piele si oase
Acest fruct este bogat in vitaminele A, C si E, care promoveaza generarea de colagen si absorbtia fierului. Astfel, acesti compusi ajuta la hidratarea pielii si la mentinerea sanatatii oaselor. In plus, pentru efectele sale antiinflamatorii si antioxidante, murele sunt recomandate frecvent pacientilor cu artrita.
Beneficii pentru vedere
Desi vederea buna depinde de multi factori si obiceiuri, consumul regulat de mure ar putea ajuta la protejarea ochilor de anumite afectiuni. Acest lucru se explica datorita prezentei zeaxantinei, un carotenoid care ajuta la mentinerea sanatatii retinei si la prevenirea daunelor cauzate de razele UV.
Beneficii pentru sistemul cardiovascular
Potrivit studiilor, antocianinele, pigmentii solubili in apa care dau culoarea specifica murelor, pot reduce riscul de boala coronariana, precum si prevenirea mortii legate de afectiunile sistemului cardiovascular, cum ar fi un accident vascular cerebral.
Lucruri mai putin cunoscute despre mure