Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce sunt acufenele? Cum le putem preveni?

Ce sunt acufenele? Cum le putem preveni?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 decembrie 2019 Ultima actualizare: 12 aprilie 2023

Cand auzim termenul acufene sau tinitus, ne referim de fapt la acele zgomote ciudate care par ca apar in urechea interna. Cand cineva spune ca si a pierdut capacitatea de a auzi corect, inseamna în general probleme la urechea interna. Otita medie într-o anumită circumstanță poate lăsa urme în structura internă a urechii și poate afecta capacitatea auditivă.

Crizele de tip acufene pot aparea la ambele urechi sau pot incepe la o ureche sau sa se manifeste doar la o ureche pe o perioada mai lunga de timp. Dacă cineva a fost implicat într-o experiență în care i-a explodat ceva în apropiere ( gen o petardă puternică) sau în cazul în care s-a accidentat în urma unei căzături de pe bicicletă sau motocicletă, problema nu se rezolvă în sine dacă ajunge să fie afectată urechea internă.

În plus, se poate întâmpla să apară o dereglare a sistemului și în urechi să se audă zgomote ciudate. Totodată, dacă avem obiceiul de asculta muzica la volum maxim în timp pot apărea probleme. În mod firesc, când vorbim de orice componentă a nervului auditiv trebuie să avem în vedere întreaga structură a urechii.

Altfel spus, termenul de acufene indică senzatia de zgomote si senzatii sonore – zumzet, vajait, bazait la nivelul urechii. Aceste senzatii nu exista insa si nu sunt percepute si de catre cei din jur. Acufenele pot aparea la una sau ambele urechi, uneori persoana afectata avand senzatia ca le aude in oasele craniului sau au sentimentul ca au o insecta care le bazaie in continuu in interiorul urechii desi aceasta prezenta e doar in mintea bolnavului.

Cat de des apar acufenele?

Boala afecteaza aproximativ 15-20% dintre oameni, si nu tine cont de sex, regiune de provenienta sua varsta. Acufenele sunt doar un simptom al unei afectiuni subiacente, cum ar fi pierderea auzului legat de un anumit incident sau de contactarea unui parazit, ranirea urechii sau tulburarea sistemului circulator.

In plus, acufenele nu reprezinta o problema patologica grava sau severa dar pot oferi indicii pretioase. In plus, diagnosticata la timp boala care le genereaza, afectiunea se poate imbunatati cu un tratament adecvat.

Cauzele acufenelor

Cea mai intalnita cauza ce produce senzatia de „vajaituri in urechi” consta in expunerea la sunete puternice. Difuzoarele zgomotoase, cum ar fi cele de la echipamente grele, ferastraie cu lant si arme de foc sunt surse comune de pierdere a auzului legate de zgomot. Iar in aceasta perioada o alta sursa ar fi exploziile puternice ale petardelor.

Circa 90% dintre persoanele afectate de acufene sufera de un nivel scazut al auzului din cauza zgomotului puternic. Zgomotul afecteaza celulele din urechea interna (cohlee) care trebuie sa transmita informatiile catre creier. Pe de alta parte, o singura expunere la un zgomot puternic este suficient pentru determinarea acufenelor.

O alta cauza pentru acufene ar fi blocarea urechii cu exces de ceara care poate ajunge sa afecteze si componentele din oricare ureche medie. Ceara protejeaza canalul urechii prin imprastierea murdariei si incetinirea cresterii bacteriilor. Totusi, cand se acumuleaza prea multa ceara in urechi devine prea greu de curatat, provocand pierderea auzului sau iritarea timpanului, ceea ce poate duce la acufene.

Odata cu varsta, atat la femei cat si la barbati, riscul de acufene poate fi determinat si de parul din ureche. Firele minuscule, delicate, din ureche se misca in raport cu presiunea undelor sonore. Acest lucru va fi folosit pentru a elibera semnalele electrice prin intermediul unui nerv de la ureche (nervul auditiv) la creier. Creierul tau interpreteaza aceste semnale ca sunet. Daca firele de par din urechea interioara sunt rupte, ele pot transmite impulsuri electrice aleatorii la creier, provocand acufene.

Tiuitul in ureche, un alt simptom generat de acufene mai poate aparea in cazul persoanelor cu risc de hipertensiune arteriala.

Complicatiile acufenelor

Acufenele poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii. Desi afecteaza oamenii in mod diferit, daca aveti acufene, este posibil sa aveti totodata: probleme de somn, probleme de concentrare; probleme de memorie; anxietate si iritabilitate si oboseala.

Semnele si simptomele acufenelor

Acufenele implica senzatia de a auzi sunetul atunci cand nu este prezent niciun sunet extern. In aceasta categorie intra orice senzatie de tiuit, zumzet, fosnet, sasait sau sunet zbarnaitor.

Zgomotul fantoma poate varia de la o senzatie usoara la o intensitate ridicata si poate fi auzit in una sau ambele urechi, concomitent sau alternativ. In unele cazuri, sunetul poate fi atat de puternic incat poate interfera cu sunetul extern. Acufenele pot fi prezente tot timpul sau pot aparea si disparea.

De cele mai multe ori, acufenele continua ca un disconfort chiar si dupa ce cauza este descoperita si tratata (pentru ca nu s-a descoperit inca un tratament eficient pe termen lung) si, de aceea, frecvent se apeleaza la terapie conventionala sau alternativa pentru ameliorarea semnificativa prin diminuarea sau astuparea sunetelor nedorite.

Diagnosticarea acufenelor

Medicul specialist in ORL va pune diagnosticul precis pe baza unui istoric medical al pacientului, va face o consultatie si mai multe teste speciale. Medicul va verifica daca pacientul are dop cerumen, obiecte straine sau par in ureche. Este important ca pacientul sa ii spuna specialistului daca zgomotele sunt constante sau intermitente. Medicul va examina urechile, capul si gatul pentru a cauta posibilele cauze.

Tratamentul acufenelor

Pentru a trata acufenele, medicul va incerca mai intai sa identifice orice afectiune care poate fi tratata si care poate fi asociata cu simptomele. Daca acufenele se datoreaza unei stari de sanatate, medicul poate lua masuri care ar putea reduce zgomotul. Daca sunetul din ureche se datoreaza acumularii de ceara, urechea trebuie curatata. In situatia in care este cauzat de o infectie a urechii, aceasta trebuie sa fie tratata cu antibiotice. 

In unele cazuri, zgomotul alb poate ajuta la suprimarea sunetului, astfel incat sa fie mai putin deranjant. Medicul poate sugera utilizarea unui dispozitiv electronic pentru a suprima zgomotul. In anumite cazuri pentru eliminarea acufenelor se folosesc niste apare speciale sau masini de zgomot alb. Aceste dispozitive, care produc sunete de mediu simulate, cum ar fi ploaia sau undele oceanice, sunt adesea un tratament eficient pentru tinitus (acufene). Puteti aseza o masina de zgomot alb aproape de zona unde urmeaza sa dormiti ca sa va puteti odihni.

Daca aveti acufene de cateva zile e bine sa mergeti sa consultati un medic specialist.

Articole similare
Lentilele de contact: Ce trebuie sa stii, ce sa eviti Lentilele de contact: Ce trebuie sa stii, ce sa eviti

Lentilele de contact, in functie de recurenta cu care sunt folosite, zilnice, saptamanale, pot fi confectionate din mai multe tipuri de materiale car pot fi moi, rigide sau hibride.

26 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul
Sindromul Hutchinson Gilford: De ce apare, simptome Sindromul Hutchinson Gilford: De ce apare, simptome

Progeria, denumita si imbatranirea prematura, este o boala genetica rara. In termeni de specialitate ea se numeste Hutchinson - Gilford. Unul din 8 milioane de bebelusi poate sa sufere de progerie, conform statisticilor.

19 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul
Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, inima este inclinata spre partea dreapta.

16 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina