Lentilele de contact: Ce trebuie sa stii, ce sa eviti
Daca ai ajuns in momentul in care trebuie sa alegi dintre ochelarii obisnuiti si lentilele de contact, atunci cu siguranta ti-a suras mai tare ideea lentilelor de contact. Insa, inainte de a face o asemenea alegere, este necesar sa cunosti cateva lucruri esentiale despre acestea. Ca idee, desi par extrem de moderne si versatile, lentilele de contact au fost inventate cu mai mult de 100 de ani in urma.
Ele au in primul rand un scop optic pentru a corecta probleme de vedere (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia), permit totodata o mai buna corectie optica in anizometropie (diferente mari de dioptrii intre cei 2 ochi), permit o vedere mai buna decat ochelarii in unele boli oculare (keratoconus).
Au apoi si un scop estetic pentru schimbarea culorii irisului, la ochi sanatosi sau pentru “mascarea” unor defecte oculare, cicatrici posttraumatice. Exista si lentile care pot elibera substante terapeutice sau care ajuta corneea in leziunile de tip simblefaron sau trichiazis.
Cu toate astea, spre deosebire de ochelari, cu lentilele de contact trebuie sa fii mai prudent, deoarece au o relatie directa cu ochii tai. Ochii sunt organe sensibile din corpul nostru, care transmit 80% din informatia preluata din mediul exterior catre creierul nostru. Este un motiv pentru care trebuie sa cunosti mai multe aspecte legate de lentilele de contact.
Lentilele de contact, in functie de recurenta cu care sunt folosite, zilnice, saptamanale, pot fi confectionate din mai multe tipuri de materiale car pot fi moi, rigide sau hibride. Unele lentile de contact sunt destinate purtarii zilnice, altele pentru o purtare continua, in timp ce exista lentile de contact de unica folosinta. Desigur, au caracteristici si dimensiuni diferite.
Procesul de achizitionare a lentilelor de contact
Unii au nevoie de lentile de contact pentru problemele de vedere, in timp ce altii le vor utiliza pentru simplu fapt estetic. Exista lentile colorate ce se folosesc si in filme. Insa, trebuie verificate cateva caracteristici ce pot indica daca sunt sigure de utilizat. In primul rand trebuie sa stii ca lentilele de contact expira chiar daca sunt pastrate in ambalajul lor original. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca perioada de valabilitate este mai mare de 3 luni. In urma utilizarii lentilelor de contact nepotrivite, poti sa ai parte de anumite probleme:
disconfort fizic in zona pleoapelor;
durere la nivelul epidermei din zona pleoapelor;
ulcerații ale corneei.
Este bine de stiut faptul ca lentilele de contact nu sunt produse universale. Ele sunt fabricate in urma unui cumul de parametrii. Daca vei utiliza lentilele de contact nepotrivite parametrilor tai, atunci risti sa le pierzi, sa iti creezi o senzatie de disconfort si chiar sa iti zgarii corneea. Pentru diferentele mici de curbura, lentilele din silicon-hidrogel sunt potrivite. Datorita materialului din care sunt realizate, acestea sunt moi si se vor mula pe ochiul tau. Este o metoda la care poti apela doar in cazul in care nu exista alte solutii.
Transmisibilitatea oxigenului
Cu cat valoarea transmisibilitatii oxigenului este mai mare, cu atat lentilele de contact sunt mai potrivite pentru ochi. Cel mai mare nivel le vor avea lentilele realizate din silicon-hidrogen. Acesta este un factor care are legatura la modul in care se comporta lentilele in mediul umed sau uscat in contact cu oxigenul din atmosfera.
Pe scurt, cand vine vorba de alegerea celor mai bune lentile, cei mai importanti doi factori de care sa tii cont sunt continutul de apa si transmisibilitatea oxigenului spre cornee (Dk/t). Dk-ul semnifica permeabilitatea materialului, in timp ce t-ul reprezinta grosimea lentilei. Ambii factori asigura ochi sanatosi, limpezi si curati.
Este bine sa mai stii ca, datorita noilor tehnologii, toate lentilele de contact comercializate astazi respecta cele mai ridicate standarde de calitate. Utilizatorii aleg lentilele cele mai bune in functie de brandurile cele mai inovatoare si de tipul de lentile de care au nevoie.
Indiferent de tipul de lentile pe care doresti sa le porti, mai ales daca este prima oara cand incerci astfel de produse, este foarte important sa mergi la un consult pentru a afla dioptriile necesare pentru corectia oculara. Alegerea depinde de masuratorile oculare si de cazul tau specific, iar daca esti obisnuit sa porti ochelari, este important sa stii ca dioptriile ochelarilor difera de dioptriile lentilelor, deci cu atat mai mult ai nevoie de un consult specializat.
Realizeaza un consult oftalmologic inaintea achizitionarii lentilelor de contact
Consultul oftalmologic este o examinare complexa si completa a ochiului si a anexelor sale. Totul este destinat spre depistarea oricarei probleme de vedere. Se poate realiza doar de catre un medic de specialitate, medicul oftalmolog, sau de catre un optiometrist. Trebuie sa realizezi un consult oftalmologic de specialitate pentru lentilele de contact, deoarece prescriptia la ochelari este diferita de cea pentru lentile, intr-un procent de 90%. Singurele lucruri comune intre cele doua controale sunt dioptriile cu valorile cuprinse intre -3.00 si +3.00. Acest consult va oferi medicului informatii personale ce pot determina diverse afectiuni ale ochiului. Aceste afectiuni sunt strans legate de elemente precum:
varsta;
sexul;
profesia;
conditiile de munca/viata;
istoricul afectiunilor in anumite cazuri;
medicamentele pe care le ei pentru afectiuni precum tensiune arteriala, migrene, diabet;
starea generala de sanatate.
Examinatea locala a ochiului
Aici, medicul specialist va analiza anexele globului ocular precum:
zona sprancenelor;
zona pleoapelor;
zona aparatului lacrimal.
de ce apar pungile de sub ochi
Examinarea ochiului
In aceasta etapa, medicul va analiza microscopic ochiul, unde va investiga structuri ale conjunctivei, sclerului, corneei, irisului, cristalinului, corpului vitros si fundul ochiului. Se va masura tensiunea oculara. Un ochi sanatos, va avea tensiunea cuprinsa intre valorile 10 si 20. Urmatorii pasi constau in:
masurarea viciilor de refractie;
determinarea acuitatii vizuale;
examinari de laborator a ochilor;
Dupa un astfel de consult, medicul iti va oferi o reteta si lentile de test, din diverse materiale, pentru a vedea care este mai potrivita pentru tine. Un astfel de control este indicat sa fie efectuat o data la doi ani.
Lentilele de contact trebuie ingrijite
Dupa cum stim, lentilele de contact vor face legatura direct cu ochiul, astfel, acestea trebuie sa fie ingrijite cu mare atentie pentru a evita eventualele probleme de sanatate a ochilor. Unele dintre sfaturile pe care le poti urma sunt:
spalarea mainilor minim 50 de secunde inaintea punerii lentilelor pe suprafata ochilor, pentru a evita transferul de germeni si de impuritati in ochi, sau mici particule de praf care sa fie captive intre lentila si suprafata ochiului;
curatarea lentilelor cu ajutorul unei solutii indicate de catre medic, niciodata cu apa direct de la robinet;
depozitarea lentilelor in carcasa speciala si umplerea recipientului cu o solutie proapata cu ph echilibrat;
Folosirea lentilelor de contact in loc de ochelari, mai ales cand vorbim de cele care se pot purta mai mult de o zi, desi si lentiele cu texturi de unica folosinta pot cauza urmatoarele probleme:
depunerea de proteine - medicul o sa iti recomande un produs pentru indepartarea proteinelor;
ochii uscati si iritati - medicul iti va oferi picaturi oftalmologice ce au scopul de lubrifia ochii, hidratand lentilele de contact;
sensibilitati si alergii - foloseste produse anti-alergice pentru intretinerea corecta a lentilelor.
Care sunt riscurile purtarii neadecvate a lentilelor de contact?
Purtarea lentilelor de contact va veni la randul ei cu cateva riscuri de care trebuie sa fii constient. In sine, ele sunt ustensile sanatoase, ce pot fi purtate de catre oricine. Insă, in cazul purtarii si ingrijirii necorespunzatoare iti vei pune in pericol sanatatea globului ocular.
Lentila sau o mica parte din ea poate ramane blocata sub ploapa superioara. Nu te panica, nu o sa ramana acolo pentru totdeauna. In aceasta situatie poti sa lasi capul pe spate si sa pipai usor pleoapa superioara, impingand lentila spre partea vizibila a ochiului. O alta modalitate este baia cu solutie salina. Daca nu merge nici una dintre variante, este important sa mergi la oftalmolog.
Alte probleme ce pot aparea daca manevram gresit lentila:
hemoragii pe cornee;
infectie oculara;
senzatie de corp strain;
intepaturi si arsuri violente;
probleme de vedere;
Sursa: https://www.allaboutvision.com/eye-care/eye-anatomy/lens-of-eye/Bibliografie:
- Centers for Disease Control and Prevention. Vision Health Initiative. Common Eye Disorders and Diseases. (https://www.cdc.gov/visionhealth/basics/ced/index.html) Assessed 1/14/2022.
- American Academy of Ophthalmology. Eye Health A-Z. (https://www.aao.org/eye-health/a-z) Assessed 1/14/2022.
- National Institutes of Health. National Eye Institute. Keep Your Eyes Healthy. (https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/keep-your-eyes-healthy) Assessed 1/14/2022.
- Centers for Disease Control and Prevention. Vision Loss: A Public Health Problem. (https://www.cdc.gov/visionhealth/basic_information/vision_loss.htm) Assessed 1/14/2022.