Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata
Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, aceasta situatie variaza si inima este inclinata spre partea dreapta a toracelui. Acest fenomen apare in a patra saptamana de dezvoltare embrionara, cand tubul cardiac primitiv se indoaie la dreapta, atunci cand ar trebui sa fie in mod normal rotit la stanga.
Dextrocardia este, de obicei, insotita de o anomalie numita "itu inversus", care face ca organele sa fie situate pe parti opuse, fata de cele pe care ar trebui sa fie. Aceasta situatie afecteaza organele care se afla pe o anumita parte a corpului, de exemplu, ficatul, pancreasul sau stomacul. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate fi asociata si cu situs ambiguu. In acest caz, poate fi doar un organ pozitionat inversat, iar celelalte sa fie in pozitiile lor normale.
Cum influenteaza dextrocardia sanatatea generala a organismului?
Persoanele care se nasc cu inima asezata invers, de-a lungul vietii se vor confrunta cu urmatoarele probleme medicale:
Heterotaxie
Organele abdominale si toracice la sugarii cu dextrocardie pot fi anormale si pot sa nu functioneze corect. Un sindrom foarte grav care apare cu dextrocardia se numeste heterotaxie, ceea ce inseamna ca organele (atriile inimii si organele abdominale) nu se afla in locurile lor obisnuite. In heterotaxie, splina poate fi complet absenta. Deoarece este o parte extrem de importanta a sistemului imunitar, bebelusii nascuti fara splina sunt expusi riscului de deces si infectii bacteriene grave. Atunci cand apare dextrocardia, multe dintre organe nu sunt in locurile lor obisnuite, si, din acest motiv, acestea pot sa nu functioneze corect. .
Sinuzita
Sinuzita este o afectiune care apare in sinusuri, cauzand o inflamatie a acestora si care se poate datora unui virus sau unei bacterii agent infectios. In cazul persoanelor cu dextrocardie si pozitia lor nu este corecta si riscul de infectii virale creste exponential.
Pneumonie
Pneumonia apare atunci cand exista inflamatie in organele pulmonare care apare atunci cand exista un agent infectios, cum ar fi bacteriile. Si pot avea simptome febrile, dureri severe in piept si expectoratie abundenta. In plus fata de cele mentionate mai sus, exista urmari ale dextrocardiei si la nivel cardiac, deoarece fiind o anomalie, vor exista si complicatii.
O iesire dubla la nivelul ventriculului din dreapta, adica, aorta, se conecteaza la ventriculul drept in loc sa se conecteze la ventriculul stang, asa cum este potrivit pentru ca inima sa functioneze corect. Exista, de asemenea, asa-numitul defect de relief endocardic, adica peretii care reusesc sa separe cele patru camere ale inimii sunt slab formate sau pot exista chiar cazuri in care acestea nu exista.
Stenoza pulmonara
O alta complicatie este stenoza pulmonara care se traduce prin ingustarea valvei pulmonare, iar aceasta afectiune poate fi asociata cu atrezia, de asemenea, iar valva pulmonara nu se formeaza corect. (Lipsa sau dezvoltarea insuficienta a lumenului sau a orificiului de evacuare a unui organ cavitar (stomac, intestine, etc.).
In cazul persoanelor care sufera de dextrocardie poate aparea atrezia biliara care se caracterizeaza prin obturarea ori discontinuitatea sistemului biliar extrahepatic sau intrahepatic, ducand la obstructia fluxului biliar, reprezentand cea mai frecventa cauza tratabila chirurgical de colestaza intalnita la nou-nascuti.
Studiile recente o claseaza ca fiind cea mai frecventa malformatie hepato-biliara cu manifestari in perioada neonatala, caracterizata printr-o leziune progresiva inflamatorie, care sugereaza rolul agentiilor infectiosi si/sau toxici care cauzeaza obstructia ductului biliar. Nu exista un singur factor etiologic cauzator al atreziei de cai biliare, insa agentii infectiosi par a fi cei mai plauzibili candidati, in special in forma izolata (neonatala) de atrezie. Inainte de dezvoltarea transplantului hepatic ca optiune terapeutica pentru copiii cu boala hepatica in stadiu terminal, rata de supravietuire pe termen lung pentru sugarii cu atrezie biliara dupa portoenterostomie a fost de 47-60% la 5 ani si de 25-35% la 10 ani.
Atrezia biliara extrahepatica este mai frecventa la sexul feminin decat la sexul masculin, reprezentand o tulburare unica pentru perioada neonatala. Odata ce se suspecteaza atrezia biliara, interventia chirurgicala este singura modalitate disponibila pentru un diagnostic definitiv (cholangiograma intraoperatorie) si terapie (portoenterostomie Kasai).
Se poate dezvolta un singur ventricul
Exista momente in care se dezvolta un singur ventricul, mai degraba decat doua asa cum ar trebui sa fie. Exista, de asemenea, transpunerea vaselor mari, adica, aorta si artera pulmonara sunt schimbate. Nu este normal in ceea ce priveste anatomia inimii si, in cele din urma, poate aparea defectul septal ventricular, care apare atunci cand o gaura este creata intr-unul dintre peretii cardiaci care separa ventriculele din dreapta, cat si din stanga inimii.
Probleme ale splinei
Splina este unul dintre cele mai importante organe din sistemul imunitar. Astfel incat nou-nascutii care au aceasta boala si se nasc cu splina in partea opusa, pot avea infectii bacteriene severe, deoarece trebuie sa luam in considerare, de asemenea, ca bebelusii la nastere nu isi dezvolta sistemele complet, asa cum se intampla pe masura ce cresc.
Se poate preveni Dextrocardia?
Tratamentul nu este intotdeauna necesar. In dextrocardie, organele sunt prezente invers si de cele mai multe ori, pacientii nu prezinta probleme cardiace grave. Tipul de tratament care va fi implementat va varia in functie de problemele cardiace pe care le are individul. Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala.
Bebelusii care au dextrocardie fara complicatii, au o speranta de viata absolut normala. Daca dextrocardia este asociata cu alte probleme cardiace, prognosticul este variabil. De exemplu, daca bebelusul nu are splina, acesta poate avea infectii repetate.
Complicatiile posibile includ probleme ale intestinului, infertilitate, dar nu numai. In cazuri extreme, dextrocardia poate provoca moartea. Complicatiile depind de faptul daca dextrocardia conduce la complicatii si daca exista alte probleme in organism. Complicatiile includ urmatoarele:
Ocluzie intestinala (datorita unei afectiuni numite rotatie intestinala anormala)
Insuficienta cardiaca
Infectie (heterotaxie fara splina)
Sterilitate la barbati (sindromul Kartagener)
Pneumonie repetitiva
Infectii sinusale repetitive (sindromul Kartagener)
Nu exista nicio modalitate de a preveni dextrocardia, desi daca exista o istorie mostenita, este necesar sa se gandeasca ca femeie, daca se va dori sa ramana insarcinata, deoarece copilul este probabil sa mosteneasca aceasta anomalie. Este important sa se evite utilizarea de droguri psihoactive, deoarece acest lucru poate declansa, de asemenea, aparitia dextrocardiei la fat.
Metode de diagnosticare
Medicul va efectua un examen fizic, apoi se discuta simptomele pe care pacientul le are. Se vor face apoi unele teste, cum ar fi o radiografie toracica, ecocardiografie, RMN, EKG si scanari CT.
Atunci cand o persoana are dextrocardie, exista situatii in care persoana are organele pozitionate in moduri anormale si, prin urmare, acestea nu ar putea functiona in mod corespunzator. Exista oameni care au inima amplasata in partea dreapta si care pot duce o viata normala, daca nu prezinta niciun fel de complicatii. In alte cazuri, o persoana cu dextrocardie poate avea probleme de sanatate pe tot parcursul vietii. Medicul poate utiliza o procedura chirurgicala pentru a corecta problemele cardiace. In mod evident, manifestarile ce vin ca urmare a dextrocardiei difera de la un individ la altul.
Care sunt cauzele aparitiei hiperhidrozei si legatura bolii cu pulsul cardiac
Potrivit specialistilor, hiperhidroza e de multe ori un simptom sau un efect al unor afectiuni ascunse. Astfel, o persoana care are obiceiul de a abuza de alcool si care are un inceput de ciroza hepatica, o insuficienta renala cu nivel mare de creatinina va pune presiune pe glandele sudoripare. Altfel spus, o persoana care are probleme cu urinarea va transpira excesiv pentru ca organismul va incerca sa elimine toxinele prin alte sisteme.
In plus, transpiratia in exces apare si la emotii, stres sau chiar la bolnavii de inima care fac efort sau in cazul unor afectiuni endocrine. De multe ori este suficient să tratăm boala pentru a elimina si transpiratia in exces. Transpiratia in exces mai apare atunci cand ai o alimentatie bogata in saruri, grasimi sau cand indicele de masa corporal se indreapta spre obezitate.
Bibliografie:
1Bahar, R., Zhou, P., Liu, Y., Huang, Y., Phillips, A., Lee, T. K. et al. (2016). The prevalence of anxiety and depression in patients with or without hyperhidrosis (HH). Journal of the American Academy of Dermatology, 2023;
Schwitzen und Hyperhidrose (gesteigerte Schweisssekretion). Swiss Medical Forum ‒ Schweizerisches Medizin-Forum, 2023;
Romero, F. R., Haddad, G. R., Miot, H. A. & Cataneo, D. C. (2016). Palmar hyperhidrosis: clinical, pathophysiological, diagnostic and therapeutic aspects. Anais Brasileiros De Dermatologia, 2023;
Gross, K. M., Schote, A. B., Schneider, K. K., Schulz, A. & Meyer, J. (2014). Elevated social stress levels and depressive symptoms in primary hyperhidrosis, 2022;