ORL: Cum trebuie efectuata corect igiena auriculara

ORL: Cum trebuie efectuata corect igiena auriculara

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 aprilie 2023 Ultima actualizare: 19 aprilie 2023

Urechile sunt organe foarte delicate si sunt, de asemenea, foarte vulnerabile, iar o ingrijire inadecvata poate duce la o pierdere totala sau partiala a auzului. Pentru a pastra o buna sanatate auditiva, nu numai ca trebuie sa mentineti obiceiuri bune, cum ar fi evitarea supraexpunerii la surse de sunet prea mari, dar trebuie sa efectuati si o curatare corecta a urechilor.

Ce trebuie sa stii despre igiena auriculara

Ceara din urechi este un aliat important pentru sanatatea urechilor, deoarece este mecanismul de "autospalare". Fiecare persoana produce cantitatea de ceara de care are nevoie corpul sau si tot organismul este capabil sa o elimine in mod natural. Pe deoparte, ceara poate capta murdaria care poate intra, dar, in plus, mentine un echilibru corect al pH-ului. Patologiile pot aparea atunci cand cerumenul se depune sau cand se efectueaza practici gresite in mentinerea igienei.

O cantitate mica de ceara este complet normal si este bine sa o aveti in canalele urechii. Cu toate acestea, daca se acumuleaza in exces, aceasta trebuie indepartata. Este important sa aveti grija de modul de curatare al urechilor pentru a preveni acumularea de ceara, precum si alte probleme de sanatate a urechii. Iata cativa pasi pentru a curata urechile corect:

Foloseste doar vata de urechi sau un prosop curat si moale. Nu folosi obiecte ascutite sau rigide, cum ar fi betele din bumbac, clesti sau ace, deoarece acestea pot cauza rani sau pot impinge cerumenul mai adanc in canalul urechii.

Nu introduce niciodata nimic in canalul urechii, cum ar fi betele din bumbac sau degetele. Aceste obiecte pot impinge cerumenul mai adanc in canalul urechii sau pot cauza deteriorarea timpanului. Nu utiliza betisoare, deoarece tot ceea ce vei obtine este sa compactezi si sa impingi ceara mai adanc in urechea exterioara. Aceasta "impingere" poate avea repercusiuni grave, cum ar fi pierderea auzului, rani, infectii sau perforatii. Daca simti ca urechea ta este blocata sau ai probleme cu auzul, consulta medicul pentru a examina urechea si pentru a beneficia de o curatare mai adecvata.

Curata zona din jurul canalului urechii cu o carpa moale si curata pentru a elimina murdaria. Foloseste picaturi speciale pentru urechi pentru a inmuia cerumenul inainte de curatarea urechii. Indreapta capul si trage usor lobul urechii in jos si in spate pentru ca solutia sa poata ajunge la ceara. Utilizeaza o seringa cu apa calda sau o solutie de clorura de sodiu pentru a clati cerumenul si resturile. Dupa curatarea urechii, usuca urechea cu grija cu un prosop sau o carpa moale. Nu introduce obiecte in ureche pentru a elimina umezeala.

Curata urechile la dus
Expertii recomanda curatarea urechilor in timpul dusului sau al baii, deoarece avem pielea umeda si este astfel cea mai usoara indepartare a cerumenului. Lasati apa sa patrunda in urechi timp de doua minute, mentinand capul usor inclinat. Dupa aceste minute, pozitionati capul cu urechea in jos, astfel incat sa se elimine ceara. Apoi absorbiti resturile de ceara cu un prosop moale.

Utilizeaza solutii de apa marina. Acestea permit inmuierea dopului de ceara in acelasi timp cu auto-eliminarea. Solutiile de tip spray auditiv contin, in general, apa de mare.
Curata si exteriorul. Urechea externa poate fi curatata cu un tesut umed pe intreaga suprafata la care degetul nostru este capabil sa ajunga. Reducerea utilizarii castilor. Abuzul de casti si dispozitive externe are un impact asupra sanatatii auzului. Poate promova productia de ceara de urechi, crescand astfel riscul de patrundere a reziduurilor in urechi, ba chiar pot aparea infectii auditive. Viziteaza un specialist in ORL daca ai tendinta de a dezvolta dopuri de urechi sau patologii auditive.

Tampoanele de bumbac, contrar credintei populare, nu sunt recomandate pentru curatarea urechilor, deoarece pot impinge ceara in canalul urechii. Cel mai bine este sa curatati zona exterioara a urechii cu o carpa umeda si calda. Este important de mentionat faptul ca aceste betisoare se vor folosi numai la exteriorul urechii. Nu incercati sa le introduceti prin canalul urechii!

Utilizati picaturi speciale pentru curatarea urechilor
Puteti cumpara aceste produse din farmacii sau puteti apela la medic, pentru a va prescrie ceea ce considera adecvat. Aceste solutii sunt disponibile in diferite moduri, unele bazate pe solutii saline sau spray special pentru curatarea urechii.

Spray de curatare cu apa de mare
Una dintre cele mai convenabile si economice alternative la utilizarea betisoarelor de urechi este de a cumpara un astfel de spray. O metoda sigura de prevenire a posibilelor dopuri de ceara pentru urechi datorita apei de mare si a unei duze brevetate care limiteaza riscul de suprapresiune. Cu toate acestea, nu ar trebui sa-l folosim atunci cand exista un exces semnificativ de ceara, potrivit specialistilor.  

Aplicati apa oxigenata
De aceasta data, puteti amesteca parti egale de apa fiarta cu apa oxigenata si curatati-va urechile. Acest lucru va ajuta ceara de urechi sa se inmoaie si sa se elimine mai usor.  

Curatarea prin obiceiuri zilnice
Daca va intrebati ce obiceiuri pot facilita curatarea urechilor, trebuie sa stiti faptul ca miscarea maxilo-faciala ajuta ceara sa se deplaseze. Deci, o tehnica buna pentru a o ajuta sa se miste ar fi mestecarea gumei sau practicarea exercitiilor care incurajeaza miscarea maxilarului.

Cat de des trebuie curatate urechile?

Nu ar trebui sa va curatati excesiv urechile, deoarece acest lucru poate irita canalul urechii sau poate provoca formarea dopurilor, in special daca impingeti ceara cu betisoarele de urechi. Nu uitati faptul ca urechile sunt capabile sa se curate singure. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa curatati exteriorul urechilor cu o carpa umeda, asa cum am mentionat, si daca este recomandat de un medic specialist, utilizati curatarea prin pulverizarea unui spray auditiv.

Nu trebuie sa abuzati de curatarea urechilor, iar daca aveti o igiena zilnica, o data pe zi, dupa baie, este suficient. Ceara de urechi este o aparare naturala impotriva agentilor patogeni externi. Astfel, indepartarea sa constanta poate lasa urechea expusa si poate provoca daune. Daca aveti orice disconfort la ureche sau credeti ca ati putea avea un dop de ceara in urechi, vizitati medicul specialist in ORL. Curatarea urechilor ar trebui sa fie facuta cu atentie si cu precautie, iar daca aveti orice intrebari sau ingrijorari, este intotdeauna mai bine sa consultati medicul pentru a fi sigur ca faceti totul corect.

Infectii ale urechii care pot duce la pierderea auzului. La ce trebuie sa fii atent

Infectiile urechii: cele mai frecvente sunt otita medie si otita externa, care pot fi cauzate de bacterii sau virusi. Simptomele includ durere de ureche, mancarime, secretii si pierderea auzului. Tratamentul implica adesea administrarea de antibiotice si analgezice, iar in cazuri severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Tinitus: este o senzatie de sunet in ureche care poate fi un sunet persistent sau o bataie neregulata. Cauzele pot include expunerea la zgomote puternice, varsta, probleme cu fluxul sanguin sau anumite medicamente. Tratamentul poate include terapie sonora, medicatie sau interventii chirurgicale in cazuri rare.

Pierderea auzului: poate fi cauzata de diferite conditii, inclusiv varsta, zgomotul sau infectiile. Tratamentul poate include aparate auditive sau implanturi cochlear, in functie de cauza pierderii de auz. Vertijul: este o senzatie de ameteala sau de pierdere a echilibrului care poate fi cauzata de probleme ale urechii interne. Tratamentul poate include medicatie, terapie de reabilitare sau interventii chirurgicale.

Ce este tinitus si cum apare

Articole similare
Simptome si tratament pentru pneumonie Simptome si tratament pentru pneumonie

Pneumonia este o inflamatie acuta a plamanilor, cauzata de o infectie bacteriana, virala, fungica sau parazitara, care fie afecteaza doar unul din lobii pulmonari, asa-numita pneumonie lobara, fie se raspandeste la ambii plamani, cand vorbim de bronhopneumonie.

31 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Candida: cauze, simptome si remedii Candida: cauze, simptome si remedii

Candida este o ciuperca prezenta in mod normal in organismul uman, la nivelul vaginului, gurii, esofagului si intestinelor. In momentul in care sistemul imunitar devine sensibil, aceasta gaseste mediul propice pentru a se dezvolta si astfel determina aparitia infectiilor candidozice.

21 aprilie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate