Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce trebuie sa stii despre tusea convulsiva: ghid complet

Ce trebuie sa stii despre tusea convulsiva: ghid complet

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 februarie 2025 Ultima actualizare: 13 martie 2025

Atunci cand primim diagnostic de tuse convulsiva sau tuse magareasca inseamna ca avem o infectie virala in organism. Tusea convulsiva mai poarta numele in medicina de specialitate drept Pertussis si asta din cauza faptului ca bacteria care inflameaza pleurii plamanilor poarta numele de Bordetella Pertussis. Din cauza acestei bacterii boala este foarte contagioasa pentru ca aceasta bacterie elimina toxine care distrug cilii, extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemanatoare cu un fir de par subtire si determina iritarea cailor respiratorii. Din cauza acestei activitati parazite a bacteriei apare tusea. Tusea convulsiva nu este altceva decat o reflectare fiziologica a unui mecanism foarte complex. Exista receptori in laringe, faringe, esofag si cai respiratorii care sunt activati prin presiune excitatie chimica sau biologica in cazul infectiilor bacteriene sau virale. Acesti receptori trimit un semnal prin nervul vag catre centrul de tuse din tulpina creierului.

De acolo, trece la cortexul cerebral, care da ordine diferitilor muschi sa se contracte. Atunci cand diafragma se contracta, plamanul expulzeaza rapid aerul si trage orice substanta nedorita situata pe calea aeriana. Caile aeriene trebuie sa fie libere de obstacole, astfel incat fluxul maxim de aer sa poata trece. Prin urmare, tusea este un fenomen vital, care exista din primul moment in care respiram aerul la nastere. De ce trebuie sa prevenim instalarea tusei convulsive si cum o putem trata descopera in acest material. 

Simptome tuse convulsiva

Atunci cand vorbim de tuse convulsiva o recunoastem usor dupa urmatoarele simptome:

  • Rinoree - Rinoreea este un termen de specialitate folosit in medicina pediatrica si in medicina ORL si se refera la secretiile si scurgerile care provin din orificiile nazale.  Consistenta si culoarea secretiilor nazale poate varia in functie de tipul de infectie si afectiunea idiopatica. In cazul tusei convulsive aceste scurgeri apar din cauza infectiei care se instaleaza la nivelul plamanilor;
  • Accese de tuse rapida - care creeaza dificultati respiratorii sau momentele de inspiratie-expiratie se termina cu un suierator ciudat cu ecou
  • Apnee in somn - care se  traduce prin oprirea respiratiei timp de cel putin 10 secunde in timpul somnului si care poate conduce la ronhopatie sau sforait;
  • Expectoratii vascoase - de la nivel bronsic care pot avea aspect straveziu pana la galben murdar;
  • Senzatia de greata sau varsaturi - in timpul sau dupa episoadele de tuse;

Aceste simptome cauzate de bacteria Bordetella apar atunci cand tusea este trecuta cu vederea si lasata netratata sau confundata cu o usoara raceala. Pentru ca in fazele incipiente ale bolii tusea convulsiva se manifesta prin stranut, tuse iritativa sau congestie nazala.

Tuse convulsiva la adulti

Tusea convulsiva la adulti, ca si la copii de altfel, se raspandeste prin picaturi de saliva sau secretii respiratorii ale persoanelor infectate. Aceste particule daca sunt eliminate concomitent de mai multi bolnavi in zone publice sau spatii aglomerate pot genera o epidemie tuse convulsiva. Stropii de saliva eliminati prin tuse sau stranut chiar daca nu intra in contact cu pielea celui contaminat ii pot contamina acestuia hainele pe care le poarta si atunci cand le atinge se poate infecta de Bordetella pertussis. Altfel spus, orice intra in contact cu aceste secretii microscopice poatea avea un risc crescut de a dezvolta o forma de tuse convulsiva.

Ce trebuie sa retii despre tusea convulsiva la adulti?

  • Este o forma extrem de contagioasa si care se raspundeste usor - Bordetella pertussis este extrem de contagioasa si are un scor de contagiune ridicat. Totoda, rata de infectare in randul persoanelor nevaccinate este foarte mare, in unele cazuri depaseste 88-89%.
  • Incubatia acestei boli are variabile foarte mari ca marja de timp - Perioada de incubatie pentru pertussis este de obicei intre 7 si 10 zile, dar poate varia intre 4 si 21 de zile, ceea ce inseamna ca particulele contaminate cu acest  agent patogen pot rezista mai mult timp in mediul extern, pe haine, pe piele, in aer, iar persoanele contaminate pot transmite boala fara sa aiba o simptomatologie clara; 
  • Severitatea bolii la grupele de varsta vulnerabile sau cu sistem imunitar compromis - Copiii care au cel mult 10-11 luni sunt cei mai predispusi sa dezvolte complicatii ireversibile cauzate de Bordetella Pertussis. In multe cazuri pot dezvolta forme cronice de pneumonie sau alte tulburari ale aparatului respirator care le poate provoca decesul. In situatii similare de risc sunt si persoanele varstnice de peste 75-80 de ani sau bolnavii care au fost diagnosticati cu maladii autoimune care le distrug sistemul imunitar;

Pentru a evita complicatiile acestei afectiuni adultii pot capata o imunitate sismetica prin intermediul unui vaccin cunoscut in copilarie drept DTP iar mai tarziu, forma sa conjugata pentru adulti fiind Tdap. Acest tip de imunitate dobandit prin vaccinare nu este stabil pe toata perioada vietii si poate avea fluctuati in timp cauzate de stilul de viata, alimentatie, stres, poluare, etc. 

Ca sa stii sigur ce anume a cauzat episoadele tale de tuse este bimne sa efectuezie analize tuse convulsiva la un laborator specializat inainte de a demara orice tratament. Trebuie sa retii ca atunci cand cauti tratament tuse convulsiva trebuie sa consulti un medic specialist inainte de a trece pe antibiotice pentru tuse convulsiva. Altfel spus, daca vrei sa cauti Bordetella Pertussis tratament in niciun caz sa nu iti faci auto-diagnostic si auto-medicatie fara sa consulti un medic specialist. 

Tuse convulsiva la copii

Atunci cand vorbim de tuse convulsiva la copii sau tuse magareasca copii avem in vedere urmatoarele simptome care, daca boala e lasata sa evolueze au trei stadii de manifestare:

Primul stadiu al bolii

In prima faza a intrarii in contact cu agentul patogen Bordetella Pertussis, care se poate declansa in minim 5 zile de la expunere si se poate manifesta infectia in maxim 21 de zile de la prima expunere, in aceasta etapa simptomele afectiunii pot fi confundate usor cu o raceala minora, sau cu o raceala cu episoade de rinoree, febra moderata de laxim 38/39 de grade si episoade graduale de tuse seaca usoara. Daca nu este investigata si tratata, in acest stadiu boala poate stagna o saptamana, maxim 2 saptamani in functie de varsta copilului bolnav. La sugari episoadele de tuse pot lipsi pentru ca inca nu si-au dezvoltat reflexul dar in cazul lor pot aparea episoade de apnee pe timpul somnului atat somnul de zi cat si cel de seara, dar aceste episoade apar rar si nu pun in alarma parintele sau nu il motiveaza suficient sa se duca la pediatru cu cel mic.

Stadiul II al bolii

Daca nu s-a luat nicio masura si niciun tratament in prima faza a bolii, in acest stadiu incepe sa se contureze etapa convulsiva care da si numele afectiunii. In acest stadiu bolnavul are episoade cronice de tuse repetitiva, cu stropi de saliva, dificultati de respiratie, senzatia de inec cauzata de dificultatea de a elimina de pe caile respiratorii sputa si puroiul care se formeaza. La sugari acest stadiu al bolii vine si cu episoade de cianoza, adica schimbarea la fata si colorarea tenului din cauza tusei convulsive, stari de voma si creata si blocaje ale respiratiei in somn de tip apnee cu o recurenta mult mai mare.  Copii de maxim 10-11 luni in situatii critice pot ajunge la deces inca din aceasta faza a bolii din cauza blocajelor respiratorii repetate si riscului de a se ineca cu secretiile purulente din gat.

Stadiul III al bolii

Daca tratamentul a fost inceput prea tarziu in faza doi a bolii sau bolnavul are sistemul imunitar compromis, tusea poate intra in ultimul stadiu sau stadiul III. In aceasta faza cronica episoadele de tuse au o frecventa ridicata pe timpul noptii, undeva la 15-20 de momente de tuse intensiva intr-un interval de cateva ore si daca organismul lupta cu boala si e administrat si tratamentul adecvat aceste episoade de tuse dureroasa care lasa senzatia ca smulg bucati de plamani din piept se pot intinde pe o perioada de maxim 8 saptamani. Daca tratamentul a dat rezultate pacientul se vindeca complet si capata o usoara imunitate dupa acest episod sau lucrurile pot degenera si boala se poate transforma intr-o pneumonie sistemica iar bolnavul nu va mai putea sa respire normal o buna perioada de viata, doar dupa o recuperare anevoioasa cu medicamente, antibiotice si medicina homeopata.

Cei mai predispusi sa treaca prin cele trei faze intr-o perioada scurta de timp sunt sugarii de maxim 2 luni care nu au fost inca vaccinati, sugarii de peste 2 luni care sunt incomplet vaccinati, nu si-au luat ambele doze de vaccin sau au avut vaccinarea intrerupta din varii motive, copii de pana in 7 ani care nu si-au dezvoltat complet sistemul imunitar desi au primit ambele doze de vaccin.

Diagnosticarea tusei convulsive

Atunci cand vrem sa stim precis daca tusea din corp e cauzata de Bordetella Pertussis, cel mai elocvent diagnostic se obtine cu ajutorul exudatului nazofaringian, asta daca este recoltat in faza initiala a bolii sau in primele 15 zile de la infectare. Un alt mod de a depista infectia de la nivelul plamanilor se poate face prin intermediu unui test PCR, test care pune in evidenta ADN bacterian. Tusea convulsiva se mai poate diagnostica prin identificarea din sange a anticorpilor IgG. Acesti anticorpi se ataseaza de toxina Pertussis si pot fi evidentiati in urma unei analize amanuntite de laborator.

Tratament pentru copii cu tuse convulsiva

In functie de varsta celor mici, daca sunt sugari nevaccinati sau sunt vaccinati incomplet, sau sunt copii de pana in 7 ani si nu au sistemul imunitar bine conturat, se recomanda ca tratament pentru tusea convulsiva, utilizarea unui sirop de tuse pentru copii. În funcție de severitatea bolii, medicul poate recomanda: antibiotic care va fi prescris exclusiv de catre medicul pediatru sau medicul specialist. In niciun caz nu se recomanda auto-medicatia pentru ca daca antibioticul este dozat incorect sau este administrat un antibiotic nepotrivit poate declansa fie o tulburare la nivelul ficatului si o intoxicatie la nivelul sistemului digestiv sau se poate crea rezistenta la antibiotic a acelei tulpini de Bordetella Pertussis si va fi mai greu de eliminat de organism si de tratat. Totodata, acest tratament pentru eficienta si eficacitate maxima trebuie administrat inainte ca boala sa ajunga in stadiul II.

In functie de stadiile in care a evoluat boala si de varsta bolnavului, medicul mai poate recomanda si tratamente aditionale precum:

  • oxigenoterapia in camera hiperbarica;
  • corticosteroizi cu efect antiinflamator la nivelul plamanilor si ganglionilor;
  • hidratarea intravenoasa cu un cocktail de minerale si vitamine pentru fortifierea sistemului imunitar;
  • aspirarea secretiilor nazale (la sugari, in general) pentru eliminarea episoadelor de apnee sau alte tulburari respiratorii;

Complicatii ale tusei convulsive daca nu este tratata corespunzator

Tusea convulsiva daca ajunge in stadiul II sau trece in stadiul III poate crea complicatii ireversibile si la sugari poate provoca chiar decesul incepand cu faza a doua a bolii. Alte complicatii care se pot manifesta gradual sunt:

  • Peste 75% din copiii diagnosticati dupa faza a doua a bolii raman cu episoade de apnee sau cu blocarea/oprirea respiratiei in timpul somnului;
  • 1 din 4 copii de pana in 7 ani diagnosticati prea tarziu cu tuse convulsiva dezvolta diferite forme de pneumonie;
  • 1% din copiii de pana in 11 luni care au fost diagnosticati cu Bordetella Pertussis sufera deces din cauza unor blocaje ale tractului respirator sau se ineaca cu secretiile din gat care se strang;
  • 0,5% dintre copiii de pana in 11 luni care au trecut de stadiul II al tusei convulsive fac encefalopatie, adica afectarea ireversibila a creierului cauzata de lipsa de oxigen in timpul episoadelor de tuse;

Alte complicatii ale bolii care pot aparea odata cu instalarea stadiului I al afectiunii sunt:

  • tulburari de somn, episoade de insomnie;
  • sangerari nazale in timpul zilei;
  • otita;
  • scadere in greutate;
  • incontinenta urinara.

Tratament tuse convulsiva

Atunci cand cautam un tratament alternativ pentru tuse convulsiva sau vrem leacuri batranesti pentru tuse magareasca  sau ne intereseaza ce sirop e bun pentru tuse magareasca trebuie sa intelegem mai bine afectiunea inainte de a trata boala dupa ureche. Daca am primit diagnostic de tuse convulsiva in primul rand trebuie sa controlam infectia si sa ne izolam la domiciliu. In primele 5 zile ale afectiunii este recomandat sa folosim antitusive, fie sub forma de sirop pentru tuse convulsiva sau capsule si diferite suplimente pe baza de plante care sa ne ajute sa eliminam secretiile din plamani care pot agrava afectiunea. Totodata este bine sa alternam antitusivele cu medicamente expectorante care sa mobilizeze organismul la ruperea mucusului infectios de pe trahee.

Tratament naturist tuse convulsiva care poate fi administrat acasa

Alte recomandari in cazul unui diagnostic pozitiv de tuse magareasca includ urmatoarele:

  • Hidratare adecvata: Consumati cantitati suficiente de lichide, cum ar fi apa, sucuri naturale si ceaiuri calde. Acest lucru ajuta la subtierea mucusului si la ameliorarea iritatiei gatului.
  • Umidificarea aerului: Utilizati un umidificator de aer sau plasati o cratita cu apa pe calorifer pentru a creste nivelul de umiditate din incapere. Aerul umed poate calma caile respiratorii si poate reduce tusea.
  • Gargara cu apa sarata: Faceti gargara cu apa calduta amestecata cu putina sare. Acest remediu simplu poate ajuta la calmarea gatului si la reducerea disconfortului.
  • Lotiuni sau siropuri pentru calmarea tusei: Puteti utiliza siropuri pentru tuse disponibile fara prescriptie medicala, care sunt destinate atat tusei productive, cat si a celei neproductive.  Consultati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj si respectati dozele recomandate.
  • Inhalarea de abur: Respirati abur dintr-un castron cu apa fierbinte sau utilizati un vaporizator facial. Inhalarea de abur poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la eliberarea mucusului. Pentru aceasta activitate se pot utiliza uleiuri esentiale din plante precum mentolul si eucaliptul care sunt cunoscute pentru proprietatile lor expectorante, deoarece ajuta la reducerea mucusului. Trebuie mentionat, totusi, ca aceste tehnici nu sunt metode de vindecare, ci sfaturi pentru a face fata simptomelor.
  • Odihna : Asigurati-va ca aveti suficient timp de odihna pentru a va permite organismului sa se recupereze si sa lupte impotriva infectiei sau a iritatiei.

Pentru tuse productiva, mucoliticele faciliteaza evacuarea mucusului, desi actiunea lor este limitata. Exista mai multe ingrediente active pentru tuse care pot fi combinate intre ele sau cu alte grupuri farmacologice, cum ar fi antihistaminice sau mucolitice.  In ceea ce priveste eficienta antitussivelor, si acestea au o actiune limitata, deoarece stimulul tusei este atat de intens, cum este cazul inflamatiei faringiene-laringiene, incat aceste medicamente nu pot preveni inhibarea totala si chiar partiala a reflexului de tuse.

Prevenirea tusei convulsive

Tusea convulsiva sau tusea magareasca este o boala cauzata de o bacterie. Prin urmare, cel mai eficient mod de a lupta cu aceasta infectie este vaccinarea. Vaccinul DTaP/DTaP-IPV/Hib (Pentavac) este este vaccinul recomandat pentru copii in primii ani de viata si protejeaza impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (pertussis), poliomielitei si haemophilus influenzae tip b. Acesta, pentru a fi eficient se administreaza in mai multe doze la varste specifice conform programului national de imunizare.
Pentru adulti si adolescenti exista in farmacii si in spitalele de specialitate vaccinul Tdap care este format dintr-o doza redusa de antigen pertussis comparativ cu vaccinul DTaP destinat copiilor, dar este important pentru a mentine imunitatea impotriva tusei convulsive pe termen lung.

In plus, pentru a preveni infectarea cu Bordetella Pertussis se recomanda urmatoarele lucruri:

  • Spalarea corecta si frecventa a mainilor mai ales dupa ce am stat la birou sau am iesit intr-un loc public, am folosit mijloace de transport in comun. Spalatul mainilor ar trebui sa dureze minim 20 de secunde pentru fiecare mana;
  • Acoperirea gurii si a nasului atunci cand iesim in spatiul public cu ajutorul unei masti sterile pentru a preveni contactul cu germenii si bacteriile din aer;
  • -La tuse si stranut, se recomanda sa va acoperiti gura si nasul cu un servetel sau cu partea interna a cotului, nu cu mana goala;
  • -Evitarea contactului cu persoanele care prezinta simptome de tuse convulsiva;

Cele mai comune intrebari despre tuse si cauzele ei

De ce apare tusea?

Pe langa tusea convulsiva cauzata de infectia bacteriana Bordetella Pertussis, exista si alte tipuri de tuse care pot fi declansate dintr-o multime de alti factori. Exista episoade cand apare tusea in timpul sarcinii, exista simptome de tuse convulsiva copii cauzate din cauza aerului rece sau diferentelor de temperatura dintre interior si exterior sau pot aparea episoade spontane de tuse cauzate de praf, saliva sau alte corpuri straine ingerate voluntar sau accidental. Ce alte elemente mai pot cauza episoade de tuse?

  • Alergiile: Alergiile se pot manifesta prin tuse persistenta, in special in cazul alergiilor sezoniere sau alergiilor la anumite substante, cum ar fi polenul sau acarienii. Evitati alergenii, utilizati antihistaminice pentru a controla simptomele si consultati medicul pentru a identifica alergenii si a dezvolta un plan de gestionare a alergiilor.
  • Reflux gastroesofagian: Apare apare atunci cand acidul gastric se intoarce in esofag si poate provoca tuse persistenta. Evitati alimentele grase, mancati in portii mai mici, evitati mesele inainte de culcare si ridicati partea superioara a patului pentru a reduce simptomele.
  • Astm: Tusea persistenta poate fi un simptom al astmului, o afectiune cronica a cailor respiratorii. In acest caz, medicul poate prescrie medicamente bronhodilatatoare sau antiinflamatoare pentru a controla inflamatia si a ameliora simptomele.
  • Fumatul: Fumatul sau expunerea la fumul de tigara poate provoca tuse persistenta. Renuntati la fumat si evitati fumul de tigara pentru a reduce tusea.

Totusi, ca pondere, infectiile virale si tusea convulsiva sunt cel mai adesea responsabile pentru atacurile persistente de tuse. De asemenea, expunerea la anumite elemente, cum ar fi fumul de tutun, praful sau poluarea in orasele mari, poate provoca diferite forme de tuse convulsiva. 

De ce tusim mai frecvent noaptea?

Este obisnuit sa percepem ca aceste atacuri de tuse apar mai des noaptea. Pe timp de zi, deoarece avem activitate sau concentrarea in ceea ce facem, tusea trece neobservata. Noaptea, odata cu linistea din incapere, oboseala intregii zile si cand singurul nostru obiectiv este somnul, orice schimbare a mediului nostru este imediat sesizata, astfel putem fi mai constienti de tusea ce ne insoteste. Pe de alta parte, atunci cand ne intindem in pat, mucusul nazal poate ajunge in faringe si laringe, astfel se produce o iritarea a receptorilor de tuse. In plus, secretia bronsica se acumuleaza mai mult decat de obicei pe caile respiratorii, producand mai multa tuse.

Bibliografie:

Balon, T. W., Jasman, A. P., and Zhu, J. S. A fermentation product of Cordyceps sinensis increases whole-body insulin sensitivity in rats. J Altern Complement Med 2022;

Che YS and Lin LZ. Clinical observation on therapeutic effects of JinShuiBao on coronary heart disease, hyperlipidemia, and blood rheology. Chinese Traditional Herbal Drugs 2016;

Chen, H. and Weng, L. [Comparison on efficacy in treating liver fibrosis of chronic hepatitis B between Astragalus Polygonum anti-fibrosis decoction and jinshuibao capsule]. 2022;

Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., and Cooper, C. B. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) Complement Med 2020;

Cheng JH, Guo XM, and Wang X. Analysis of therapeutic effects of Jinshuibao capsule in adjuvant treatment of 20 patients with terminal stage of lung cancer. J Administration Traditional Chinese Med 2023;

Cheng, YP, Liu, WZ, Shen, LM, and Xu, SN. Comparisons of fermented Cordyceps mycelia in natural Cordyceps sinensis in treating 30 patients with renal failure. Chinese Traditional Herbal Drugs 2016;

Articole similare
Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni

Mielomul multiplu este o forma de cancer care se formeaza intr-un tip de celule albe din sange numite „celule plasmatice”. Celulele plasmatice sanatoase ajuta la combaterea infectiilor prin producerea de anticorpi care recunosc si ataca germenii. 

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.