Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul de zmeura: Cum trebuie preparat, beneficii organism, contraindicatii de consum

Ceaiul de zmeura: Cum trebuie preparat, beneficii organism, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 mai 2023 Ultima actualizare: 31 mai 2023

Ambalate pline de vitamine si alti nutrienti, frunzele de zmeura fac un ceai delicios. Cu toate acestea, beneficiile pentru femei, in special, au facut ca ceaiul cu frunze de zmeura sa fie un remediu atat de popular. Ceaiul de frunze de zmeura este mai cunoscut pentru utilizarile sale in timpul sarcinii, dar beneficiile sale nu se limiteaza la doar acestea. Cand te gandesti la ceai de zmeura, probabil te gandesti mai intai la fructele lor. Boabele rosii sunt o adevarata sursa de nutrienti. Cu toate acestea, frunzele aceleiasi plante sunt, de asemenea, apreciate pentru valoarea lor nutritiva si beneficiile pentru sanatate. Aceste frunze sunt folosite pentru a face ceai cu frunze de zmeura.

De obicei, frunzele sunt uscate inainte de a fi folosite pentru a face ceai. Uscarea le face si mai puternice – frunzele proaspete contin multa apa, ceea ce dilueaza beneficiile. In cazul in care va intrebati – ceaiul cu frunze de zmeura nu are un gust asemanator fructelor, desi are cateva note fructate. Seamana mai mult cu ceaiul negru (desi fara cofeina), cu note amare din cauza continutului de tanin. Beneficiile ceaiului includ atat sanatatea feminina, cat si pe cea masculina. Aceasta bautura a fost cunoscuta pentru a ajuta sistemul imunitar, pielea, sarcina, perioadele menstruale, printre alte proprietati pozitive.

Ce beneficii ofera ceaiul din frunze de zmeura

Beneficii pentru pentru femei
Frunzele de zmeura au fost legate de echilibrarea hormonilor feminini, tonifierea uterului, crampe menstruale, reducerea orelor de travaliu si prevenirea avortului.

Beneficii pentru pentru barbati
Frunzele de zmeura au fost cunoscute sub numele de “ planta pentru femei ”, dar barbatii le folosi, de asemenea, pentru beneficiile sale. In cazul lor, ceaiul de frunze de zmeura imbunatateste nivelul de energie, crescand metabolismul grasimilor, ajutand la inflamatia pielii, imbunatatind tulburarile respiratorii, si stimularea sistemului imunitar.

Ce nutrienti au frunzele de zmeura
Acestea contin vitamine si minerale, precum si alcaloizi aromati.

Vitamina A – Creste sanatatea oaselor, construieste sistemul imunitar si poate ajuta la reducerea acneei.
Vitamine B – Promoveaza sanatatea celulelor, functia creierului, nivelul de energie, precum si stimularea sistemului imunitar.
Vitamina C – Incurajeaza un sistem imunitar sanatos.
Vitamina E – Promoveaza sanatatea vederii, creierului, pielii, sangelui si reproducerii.
Magneziu – Ajutor in functiile musculare si nervoase si reglarea tensiunii arteriale.
Potasiu – Un electrolit natural care stimuleaza functia celulara si nervoasa.
Calciu – Sustine cresterea dintilor si a oaselor.
Frunzele de zmeura rosie contin, de asemenea, cateva urme de minerale, cum ar fi cromul, fierul si zincul.

Antioxidantii care combate radicalii liberi sunt sub forma de taninuri si flavonoide. Taninii fac o treaba excelenta in combaterea inflamatiei, protejeaza impotriva bolilor de inima, ajuta la efectele antibacteriene si pot scadea tensiunea arteriala. Flavonoidele ajuta la scaderea inflamatiei. Alcaloidul parfumat este cunoscut pentru a tonifica muschii netezi ai organelor noastre, cum ar fi peretele uterin.

Vitamine si antioxidanti cu continut ridicat

Fructele precum zmeura sunt adesea numite superalimente datorita nivelului ridicat de nutrienti, in special vitamine si alti antioxidanti. Cu toate acestea, nu sunt doar fructele de padure care au aceste beneficii – frunzele de zmeura sunt de asemenea ambalate cu nutrienti. Acestea includ vitamine precum vitamina C si vitamina B, precum si polifenoli precum taninurile si flavonoidele. Drept urmare, consumul de ceai de frunze de zmeura poate sustine sanatatea si bunastarea noastra generala. Este cel mai adesea recomandat femeilor, dar oricine poate beneficia de continutul nutritional al acestui ceai din plante.

Diminueaza simptomele sindromului premenstrual
Sindromul premenstrual afecteaza multe femei in zilele de dinaintea aparitiei ciclului menstrual.  O buna parte dintre femei experimenteaza simptome moderate pana la severe, care pot include crampe, dureri de cap, probleme stomacale, oboseala, schimbari de dispozitie, anxietate, si iritabilitate.

Cu atat de multe femei care se lupta cu aceste manifestari neplacute in fiecare luna, nu este de mirare ca multe dintre noi suntem in cautarea de solutii naturale pentru ameliorarea simptomelor. Ceaiul de zmeura ar putea fi o astfel de optiune. Folosit in mod traditional pentru tratarea crampelor menstruale si a altor simptome asociate cu sindromul premenstrual, ceaiul de frunze de zmeura contine fragarina, un compus care ajuta la intarirea muschilor uterului si la ameliorarea crampelor.

Nivelurile ridicate de antioxidanti din frunzele de zmeura rosie ar putea ajuta, de asemenea, la combaterea inflamatiei cauzate de niveluri ridicate de prostaglandine, care sunt asociate cu crampe menstruale crescute.

Poate scurta travaliul
In alte popoare, moasele si practicienii de sanatate alternativa folosesc ceaiul de frunze de zmeura pentru a scurta durata travaliului. Tot datorita fragarinei se datoreaza acest lucru.

Cercetarile publicate in Jurnalul Austrian College of Midwives Incorporated au examinat impactul frunzelor de zmeura rosie asupra travaliului. Studiul a constat dintr-un total de 108 mame care au fost impartite in doua grupuri: un grup experimental care a luat frunze de zmeura rosie si un grup de control.

Cercetatorii au descoperit ca participantele care au luat frunze de zmeura aveau un risc scazut de rupere artificiala a membranelor. In plus, rezultatele au aratat o scadere a nasterii premature si o durata mai scurta a travaliului. Intr-un alt studiu, in prima etapa, participantele nu au observat scurtarea travaliului si nici ameliorari ale manifestarilor. Cu toate acestea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sunt necesare mai multe studii pentru a investiga si a stabili beneficiile acestui ceai pe durata travaliului.

Poate scadea riscurile asociate nasterii
Unele cercetari arata ca ceaiul de frunze de zmeura poate ajuta la scaderea complicatiilor in timpul nasterii. Acest preparat este considerat a fi un tonic uterin, care actioneaza prin consolidarea muschilor uterini, putand ajuta la prevenirea complicatiilor, cum ar fi eclampsia.

Cercetarile arata ca acelasi ceai poate reduce riscul de a avea nevoie de forceps in timpul nasterii. In general, ceaiul poate reduce, de asemenea, riscul de interventii in timpul procesului de nastere. Aceasta permite o nastere mai naturala si scade sansa unor probleme grave, cum ar fi sangerarea excesiva.

Trebuie mentionat si faptul ca ceaiul de zmeura are proprietati laxative naturale care pot provoca tulburari digestive. Administrarea unei doze mai mari prin consumul mai multor cani de ceai pe zi poate cauza inclusiv diaree si varsaturi. Limitati aportul la una sau doua cani de frunze de zmeura pe zi, astfel incat sa puteti beneficia de proprietatile benefice ale acestui preparat. De asemenea, consultati sfatul medicului daca urmati orice fel de tratament.

Articole similare
Ceaiul verde: contraindicatii si beneficii asupra organismului Ceaiul verde: contraindicatii si beneficii asupra organismului

Ceaiul verde este originar din Asia de sud-vest, mai exact primele plantatii de ceai dateaza din China Antica din anul 5.000 inaintea erei noastre. Insasi denumirea de ceai verde vine tocmai de la faptul ca frunzele de ceai verde raman verzi chiar si dupa prepararea termica.

30 mai 2024
Edited 30 mai 2024
citește articolul
Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism

Hibiscusul este o planta bogata in nutrienti, flavonoide si minerale care reduc absorbtia de grasimi si carbohidrati. Mai mult, hibiscusul este un diuretic natural, fiind astfel un produs valoros pentru eliminarea surplusului de apa si managementul greutatii.

29 mai 2024
Edited 29 mai 2024
citește articolul
Ceaiul de cozi de cirese: beneficii, proprietati si contraindicatii de consum Ceaiul de cozi de cirese: beneficii, proprietati si contraindicatii de consum

Una dintre proprietatile remarcabile ale cireselor este ca au un indice glicemic foarte scazut. Acest lucru, impreuna cu continutul sau ridicat de fibre, ajuta la controlul glicemic. Mai mult, unul dintre beneficiile cireselor este ca stimuleaza secretia de insulina in pancreas cu mai mult de 40%.

28 mai 2024
Edited 17 decembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate