Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cearcanele: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni

Cearcanele: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 mai 2024 Ultima actualizare: 3 iunie 2024

Cearcanele nu se datoreaza doar oboselii si lipsei de somn. Desi acestea pot fi unele dintre cauze, exista si alte motive pentru aparitia acestora, cum ar fi alergiile sau procesul natural de imbatranire. In functie de culoarea pielii, cearcanele pot avea nuante diferite, de exemplu, violet sau albastru ori culori mai inchise. Acestea nu reprezinta motive de ingrijorare, dar unii oameni doresc sa le inlature din motive estetice. In unele cazuri, cearcanele pot indica necesitatea unor modificari ale stilului de viata, cum ar fi imbunatatirea obiceiurilor de somn sau a dietei.

Odata cu trecerea timpului, stratul de grasime din zona ochilor scade, astfel incat, pe masura ce anii trec, cearcanele devin mai proeminente. Cearcanele apar sub pleoapa inferioara a ochiului, printre principalele motive pentru aparitia lor se numara mostenirea genetica, modificarile hormonale, varsta, stresul si lipsa de odihna. Adica, avem de-a face cu o patologie de origine multipla. Prin urmare, in multe cazuri, aparitia cearcanelor sunt un semnal de alarma ce indica necesitatea sporirii orelor dormite, dar poate reflecta si o dieta saraca (se recomanda mai multa hidratare si sa nu se faca abuz de alimente sarate, alcool sau cofeina), o stare de stres, sau, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, poate aparea din motive genetice. Cearcanele pot aparea din pricina urmatorilor factoriꓽ

  • Alergii, printre care si rinita alergica
  • Hiperpigmentare
  • Niveluri scazute de tesut gras in jurul ochilor
  • Lipsa somnului
  • Anemie
  • Expunere prelungita la razele soarelui
  • Fumat
  • Mostenire genetica
  • Deshidratare
  • Afectiuni tiroidiene

Alergiile si unele medicamente pot, de asemenea, sa va faca ochii sa para umflati. Daca v-ati schimbat rutina pentru a incerca sa remediati problema si nu vedeti rezultate, consultati medicul deoarece pot exista alte motive. Eliminarea acestora nu este intotdeauna usoara, deoarece va depinde cu siguranta de cauza pentru care le avem. Cu toate acestea, putem intotdeauna sa le imbunatatim in moduri diferite.

Este esential sa incepem prin a dormi mai mult si mai bine, minim 7/8 ore si, de asemenea, sa putem schimba obiceiurile alimentare. Cearcanele pot fi, de asemenea, asociate cu o stare de stres, astfel incat sau asa cum se intampla in cele mai multe cazuri, acestea pot aparea din motive genetice  Desi, dupa cum stiti, uneori am putea folosi, de asemenea, remedii naturale, care pot fi foarte eficiente in diminuarea aspectului cearcanelor.

Remedii pentru a ameliora cearcanele

Produsele de ingrijire a pielii care contin antioxidanti pot ajuta la reducerea aspectului cearcanelor. Desi unele dintre aceste remedii nu sunt dovedite stiintific, acestea pot fi incercate, deoarece multe dintre acestea sunt ieftine si nu produc efecte secundare. Asigurarea faptului ca dormi suficient in fiecare noapte poate ajuta la reducerea sau prevenirea cearcanelor. Ridicarea capului sprijinindu-l pe perne suplimentare poate ajuta la reducerea cearcanelor si a umflaturilor din jurul ochilor.

Felii de castravete (castravetele este considerat a fi un tonic pentru piele). Feliile de castravete sunt aliatii perfecti pentru a reduce umflarea si a readuce textura pe pielea din jurul ochilor. Aplicati o felie de castravete pe fiecare ochi timp de 15 minute si clatiti zona cu apa rece. Comprese reci sau chiar o lingura ce a fost lasata cateva minute in congelator. Plicuri de ceai verde (ceaiul verde contine cofeina, aceasta avand proprietatea de a imbunatati aspectul cearcanelor). Stimularea circulatiei prin masaj bland.

Uleiul de migdale ajuta la relaxarea zonei si reduce inflamatia capilarelor. Puteti aplica o cantitate mica pe zona ochilor in fiecare noapte. O compresa umeda cu apa rece va ajuta, de asemenea, la dezumflarea zonei. Aceasta se poate aplica timp de aproximativ 15 minute. Feliile de cartofi decojite si congelate timp de 20 minute sunt, de asemenea, un aliat excelent pentru zona de sub ochi. Fara indoiala, aceste sfaturi sunt destul de populare, insa nu functioneaza pentru toate persoanele, in special cele care au au cearcane din cauze genetice.  

Produse antioxidante pentru ingrijirea pielii

Cremele faciale si produsele pentru zona de sub ochi care contin antioxidanti pot ajuta la reducerea aspectului cercurilor intunecate. Vitaminele E si C sunt antioxidanti care pot ajuta la tratarea cearcanelor.

Machiaj

Desi machiajul nu va modifica cearcanele, un corector aplicat sub ochi poate ascunde aspectul cearcanelor.  

Tratamente medicale

Daca remediile la domiciliu nu elimina cearcanele, ci doar le diminueaza aspectul, puteti un dermatolog pentru a va recomanda tratamente medicale.

Tratamente topice

Cremele de albire pot ajuta la reducerea hiperpigmentarii. Acestea pot include: hidrochinona, tretinoina, o combinatie a celor doua. Pentru a vedea rezultatele, unii oameni ar putea avea nevoie sa utilizeze hidrochinona timp de cel putin 3 luni.

Acid kojic

Rapoartele unor studii indica faptul ca acidul kojic este eficient in tratarea cearcanelor. Acidul kojic este un produs natural, dar cu toate acestea, este important sa stiti ca efectele secundare ale acidului kojic pot include dermatita de contact si roseata a pielii.

Acid azelaic

Acidul azelaic poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata hiperpigmentarea sub ochi, fiind sigur de utilizat si pe perioade mai lungi de timp.  

Vitamina C topica

Serurile ce contin vitamina C ajuta la obtinerea unui ten radiant, putand reduce aspectul cearcanelor.

Scruburi chimice

Peelingurile chimice in care se folosesc alfa hidroxiacizi (acizi AHA), cum ar fi acidul glicolic, pot ajuta la curatarea hiperpigmentarii de sub ochi. Pentru cel mai bun efect, peelingurile chimice pot fi, de asemenea, utilizate in combinatie cu creme topice, insa aceste tipuri de exfolieri se recomanda sa se faca sub atenta supraveghere a medicului dermatolog.

Proceduri estetice

Acestea includ tratamente cu laser, injectari cu acid hialuronic, dar se poate apela si la chirurgie pentru inlaturarea cearcanelor. Medicul poate recomanda efectuarea cele mai potrivite proceduri, in vederea tratarii ori imbunatatirii aspectului cearcanelor.

Este clar ca in vremurile actuale exista produse cosmetice excelente, pe care le putem folosi pe zona cearcanelor. Acestea trebuie sa se utilizeze cu regularitate, iar aplicarea produselor trebuie sa fie insotita de un masaj bland al zonei. O buna parte dintre cosmeticele anticearcane au in compozitie ingrediente benefice pentru stimularea circulatiei din zona ochilor, iar astfel se poate obtine un rezultat favorabil.

Ce sunt pungile de sub ochi? Diferenta dintre ele si cearcane

Pungile sub ochi pot aparea la orice varsta și pot afecta atat femeile cat si barbatii, temporar sau permanent. Cauzele pot fi foarte variate si difera in functie de stilul de viata al persoanei sau de alti factori externi sau genetici. Ce se stie pana in prezent este faptul ca indiferent de sex, varsta sau conditie genetica, prima cauza in aparitia pungilor de sub ochi are legatura cu unul dintre cele mai comune probleme ale omului modern cum ar fi lipsa somnului.

Altfel spus, somnul insuficient este principala cauza ce favorizeaza aparitia pungilor de sub ochi. Totusi, exista multi alti factori de risc ai edemului infraorbital, asa cum se numesc in termeni de specialitate inflamatiile zonei de sub ochi. Pungile de sub ochi creeaza un efect inestetic si se pot accentua odata cu inaintarea in varsta. Din fericire, exista numeroase metode prin care putem preveni aparitia acestora si la fel de multe remedii pentru estomparea lor.

Bibliografie:

Lee PP, Cunningham WE, Nakazono TT, Hays RD. Associations of eye diseases and symptoms with self-reported physical and mental health. Ophthalmol 2009;

Harwood RH, Foss AJ, Osborn F, Gregson RM, Zaman A, Masud T. Falls and health status in elderly women following first eye cataract surgery: a randomised controlled trial. 2005;

Mennemeyer ST, Owsley C, McGwin G. Reducing older driver vehicle collisions via earlier cataract surgery. Accid Prev 2013;

Prokofyeva E, Wegener A, Zrenner E. Cataract prevalence and prevention in Europe: a literature review. 2013;

Articole similare
Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum

Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre. 

28 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac

Stimularea libidoului într-o partidă de sex, de-a lungul întregului act sexual a prezentat o provocare pentru popoarele antice. De aceea există multe scrieri în sanscrita veche, în kamasutra, în documente din arhiva Împăratului Japoniei care vorbesc despre tot felul de plante afrodisiace care au rolul de a mări apetitul sexual atât la un bărbat cât și la o femeie.

9 ianuarie 2020
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Top 5 plante care domolesc pofta de mancare Top 5 plante care domolesc pofta de mancare

De cele mai multe ori, o dieta nu functioneaza pentru ca nu putem sa rezistam poftei de mancare. De aceea este important sa introducem in meniul zilnic plante care scad apetitul si stimuleaza digestia. Iata, in continuare, top 5 plante care domolesc pofta de mancare!

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina