Ghidul complet despre menopauza: ce este, care sunt simptomele si top recomandari
Ce este menopauza?
Putem vorbi despre menopauza in momentul in care sunt deja 12 luni consecutive fara menstruatie. Transpiratiile, sau bufeurile cum mai sunt cunoscute in perioada menopauzei, fac parte din simptomele cele mai cunoscute si cu frecventa cea mai ridicata la majoritatea femeilor. Aceste bufeuri sunt intalnite la peste 80% dintre femei dupa perioada de 45-50. Cu toate acestea nu exista o varsta fixa de cand te astepti sa fii la menopauza, au fost cazuri cand femeile s-au trezit cu menopauza si la sub 40 de ani sau la peste 60 de ani. Odata ce esti la menopauza nu mai este cale de intoarcere, apar simptome tipice, te ingrasi, ai perioade cand te supraincalzesti si devii foarte iritata, ai emotii puternice.
Fiecare femeie este diferita, deci si simptomele menopauzei difera foarte mult. Ele devin severe cand menopauza apare brusc. Fumatul poate creste severitatea simptomelor, la fel si problemele cu ovarele. Simptomele vasomotorii, transpiratii noaptea, inrosiri insotesc simptomatologia clasica. Cele mai comune semne ale menopauzei, indiferent de momentul aparitiei lor si de rasa femeilor care manifesta aceste semne sunt: insomniile, uscaciune in zona intima si predispozitia la infectii urinare, depresie, anxietate, dificultati de concentrare, probleme de memorie, libido scazut, piele atopica la nivelul tenului, ochi uscati si iritati, nevralgii, dureri in zona sanilor la palpare sau atingere, ritm cardiac cu modificari valorice spontane, infectii ale tractului urinar, dureri musculare si articulare, pierderea densitatii podoabei capilare si a rezistentei firului de par, cresterea excesiva de pilozitati in zona gatului, mainilor sau in jurul buzelor. Pe scurt, Menopauza este un proces perfect natural si nu poate fi evitata si apare odata cu imbatranirea ovarelor si cu producerea de hormoni reproducatori tot mai putini. Se pierd foliculii activi ovarieni, menstruatia si fertilitatea nu mai exista din acel moment sau nu mai sunt atat de importante pentru organism.
Etapele instalarii menopauzei
Varsta la care incepe efectiv menopauza e influentata de o multime de factori atat externi cat si interni. Stresul de la munca, viata sexuala dezorganizata, alimentatia, lipsa somnului, radicalii liberi, fumatul, abuzul de alcool sau droguri pot imbatrani organismul mult mai devreme. Totodata, anumite boli genetice, factori genetici care nu pot fi controlati sau diagnosticati extern pot influenta ceasul intern si modul in care se declanseaza menopauza. Altfel spus, la intrebarea ce este menopauza sau cum recunosti menopauza raspunsul este simplu. Menopauza este perioada care apare la femei si este definita de lipsa totala a menstruatiei. Asa se recunoaste cel mai usor menstruatia. Cat dureaza menopauza? Asa cum am spus anterior, odata instalata este ireversibila si dureaza pana la sfarsitul vietii.
Ce este menopauza precoce sau menopauza prematura
Cu patru ani inainte de ultima menstruatie apar si simptomele menopauzei, iar aceasta perioada poarta numele de premenopauza. Simptomatologia poate sa existe si la 10-12 ani dupa ultima menstruatie, dar aceste cazuri sunt foarte rare. Varsta medie la care apare menopauza este de 51 de ani, iar premenopauza apare in intervalul 45 - 50 de ani. Altfel spus, la intrebarea ce este premenopauza este perioada in care au loc in organism cele mai importante schimbari hormonale si de metabolism. Atunci hormonii incep sa se schimbe in pregatirea menopauzei. Totul poate dura cateva luni sau putem discuta despre cativa ani.
Exista cazuri particulare in care premenopauza poate aparea si mai devreme de varsta de 45 de ani. La premenopauza sesizam menstruatia care nu mai este regulata, intarzie, sari peste una sau mai multe menstruatii, sangerarile pot fi mai abundente sau aproape deloc. Sunt cazuri clinice diagnosticate care au avut simptome de premenopauza in jurul varstei de 38-39 de ani iar la scurt timp in jurul varstei de 40 de ani au intrat la menopauza.
Ce este perimenopauza
Perimenopauza apare in literatura de specialitate ca fiind perioada tranzitorie care duce sau conduce spre menopauza. Este perioada cea mai vulnerabila pentru femei pentru ca este si perioada cu cele mai multe simptome, unele dintre ele usoare altele mai complicate a caror durata variaza ca unitate de timp. Unele pot aparea sporadic si pot disparea spontan altele pot creste in intensitate.
Este perioada cea mai complicata pentru o femeie pentru ca fiecare moment din perimenopauza difera de la femeie la femeie, de la caz la caz. Daca apare la femeile care sunt deja mame, perioada va fi gestionata mai usor. Daca apare in schimb la femei care n-au avut niciodata sansa sa poarte un copil sau nu au reusit din varii motive, este perioada care vine si cu un puternic stres emotional, dereglari care pot duce la acuitizarea unor anxietati sau depresii recesive. Desi aceste aspecte difera de la caz la caz, in functie de rasa femeilor, la femeile caucaziene de exemplu perimenopauza apare ca perioada de tranzitie in jurul varstei de 46-47 de ani, la femeile afro-americane ea apare in jurul varstei de 50 de ani iar la femeile euro-asiatice in jurul varstei de 43-44 de ani. Inclusiv durata ei oscileaza in functie de rasa femeilor, conditia genetica, si variaza de la 3 pana la 5 ani.
Un alt factor care influenteaza perimenopauza are legatura cu stresul si gradul de stres oxidativ al femeii. Stresul poate determina, de asemenea, alte afectiuni care pot periclita starea de sanatate generala, sau pot deregla sistemul endocrin. La fel de important este si indicele de greutate corporala. Persoanele care au tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa sau bulimia, pot prezenta nereguli in ciclul lor. Acest lucru se datoreaza faptului ca lipsa de grasime corporala poate opri ovulatia. La polul opus, obezitatea sau indicele de greutate crescut poate creste exponential simptomele perimenopauzei in special cele legate de bufeuri si dereglarile de ritm cardiac.
Ce este postmenopauza
Daca in perimenopauza simptomele fluctueaza si au si momente cand devin cronice sau acute, in postmenopauza, simptome cum ar fi bufeurile, devin mai usoare sau dispar. Altfel spus, postmenopauza este un termen care descrie perioada dupa care cineva a trecut prin menopauza. Exista totusi si cazuri studiate clinic cu femei trecute de varsta de 55 de ani care continua sa experimenteze simptomele menopauzei. Nu exista o explicatie stiintifica pentru acele cazuri, pana la momentul actual.
Cand apare menopauza?
Menopauza, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se instaleaza intre varsta de 40 si 55 de ani, considerandu-se varsta de 51 de ani ca fiind o varsta medie, dar in ultimii ani, din cauza poluarii, radicalilor liberi, stresului oxidativ si alimentelor bogate in hormoni aceasta varsta s-a stabilizat in jurul varstei de 47-48 de ani. Daca menopauza se instaleaza pana in 40 de ani este vorba de menopauza precoce sau timpurie si necesita tratament. De asemenea, daca menopauza nu se instaleaza pana la varsta de 55 de ani, femeile trebuie sa faca analize amanuntite deoarece exista riscul de hiperplazie de endometru sau cancer de san.Cauzele menopauzei
Menopauza este cauzata de declinul fiziologic al productiei de hormoni feminini la nivelul ovarelor. Estrogenul si progesteronul reprezinta cei 2 hormoni responsabili de aparitia ciclurilor menstruale la femeile de varsta fertila, influentand capacitatea de reproducere la aceasta categorie de varsta. Menopauza se poate instala si ca urmare a unei interventii chirurgicale de indepartare chirurgicala a uterului: histerectomie totala (fibrom uterin); histerectomie (cu ovarectomie bilaterala). ablatia ovariana: fie in urma unei terapii hormonale, a unei interventii chirurgicale, sau a radioterapiei (in cazul pacientelor care prezinta tumori). expunerea pelvisului la radiatii. leziunile in zona pelvisului: suficient de grave pentru a afecta sau chiar distruge ovarele.Cum se manifesta menopauza? Care sunt simptomele menopauzei
Bufeurile in menopauza
Bufeurile sunt descrise de specialisti ca niste senzatii bruste si tranzitorii de caldura care cuprind intregul organism, determinand inrosirea vizibila a pielii, in special in partea de sus a corpului si pe fata. Acestea pot fi de intensitate mica sau mare, de la bufeuri blande, pana la bufeuri percepute ca valuri de foc in tot corpul. Pot fi confundate cu starile febrile daca sunt de intensitate mare si au o recurenta de cateva ori pe zi.
Ca idee, bufeurile apar inainte de menopauza, fiind o reactie a organismului in fata rezervelor scazute de estrogen. Chiar daca nu toate femeile experimenteaza bufeuri, ele apar in circa 50% din cazuri. Bufeurile sunt resimtite mai puternic cand ovarele opresc productia de estrogen mai abrupt, si nu gradual, asa cum se intampla in cazul bufeurilor blande. Aceste crize pot fi rezolvate cu anumite suplimente pe baza de estrogen care pot ajuta organismul sa se echilibreze si sa treaca mai usor peste aceasta perioada.
Transpiratiile nocturne
Cunoscute si sub numele de hiperhidroza somnului, transpiratiile nocturne sunt rezultatul bufeurilor intense care se declanseaza pe timpul noptii. acestea pot fi usoare sau mai intense, putand fi cauzate de dezechilibre hormonale asociate cu alti factori de mediu (precum un dormitor supraincalzit, o dieta intens condimentata, abuzul de tigari sau alcool). Atunci cand transpiratiile nocturne sunt severe, ele pot intrerupe somnul si ii pot scadea calitatea. Acest lucru inseamna ca femeia afectata de ele poate fi mai irascibila si mai stresata in viata cotidiana.</p><p>Dar la fel ca la bufeuri care pot fi confundate cu starile febrile sau pot masca starile febrile, nu intotdeauna transpiratiile nocturne au legatura cu menopauza. Ele pot avea si alta cauza si daca situatia se repeta pe o perioada mai lunga de timp trebuie pus un diagnostic de catre un medic specialist.
Menstruatiile neregulate
In perimenopauza, menstruatiile pot deveni neregulate, din pricina dezechilibrelor hormonale premergatoare menopauzei. Sangerarile pot fi mai usoare sau mai abundente si pot dura mai mult sau mai putin decat de obicei.
Pierderea libidoului
Femeile aflate pe cale sa intre la menopauza observa o scadere brusca a apetitului sexual, de regula pe fondul deficientei in hormoni masculini (androgeni). Pierderea libidoului mai poate fi cauzata si de alte simptome experimentate in perimenopauza, precum uscaciunea vaginala sau depresia. In aceasta situatie se recomanda anumite produse/suplimente care pot ameliora senzatia de uscaciune vaginala si care pot contribui la scaderea episoadelor de depresie.
Uscaciunea vaginala
Aceasta problema apare atunci cand tesutul vaginului isi pierde lubrifierea naturala, devenind iritabil in urma intretinerii unui act sexual. Cand nivelul de estrogen scade in timpul perimenopauzei, tesutul vaginal devine mai uscat, mai subtire si mai putin elastic. Lipsa lubirifierii conduce la disconfortul sporit resimtit in timpul contactului intim, aparand pruritul vaginal (mancarimile), iritatiile si predispozitia ridicata la infectii. O forma extrema a uscaciunii vaginale este atrofia, cand vaginul devine mai mic in diametru si lungime. Simptomul poate sa apara ca urmare a unei scaderi bruste in nivelul de estrogen, in general dupa instalarea menopauzei.
Schimbarile de dispozitie
Schimbarile de dispozitie cauzate de menopauza sunt surprinzator de frecvente, insa rareori sunt puse pe seama acestei transformari firesti a organismului feminin. In plus, fiecare femeie este diferita, iar schimbarile de dispozitie se manifesta si ele in mod particular, de la caz la caz pot fi usoare sau intense, frecvente sau rare. Dar atunci cand vorbim de perturbari ale sistemului hormonal, totul intretinut de un stil de viata agitat si o dieta nesanatoasa, aceste schimbari de dispozitie pot fi mai intense si mai greu de asimilat.
Oboseala
Acest simptom mai poate fi insotit si de apatie, iritabilitate si capacitate de concentrare scazuta, de aceea poate impiedica o femeie sa isi continue activitatile in mod normal. Oboseala apare in perimenopauza si menopauza, deoarece multi hormoni, in special estrogenul, regleaza utilizarea energiei la nivel celular. Cand dezechilibrele hormonale apar, organismul sufera schimbari si in modul in care isi utilizeaza energia.
Balonare in menopauza
Greutatea femeilor la menopauza creste cu 4-7 kg, modificand si repartizarea depozitelor de grasime, cu precadere pe abdomen si solduri. Hormonii sunt de vina. Insa cresterea in greutate poate fi insotita si de anumite tulburari gastrointestinale, precum constipatia, balonarea, diareea, arsurile la stomac.
Dereglari hormonale menopauza - simptome
Cele mai comune si vizibile semne ale dereglarilor hormonale sunt cele care determina tulburarile ciclului menstrual. Dereglarile menstruatiei se pot manifesta prin absenta sangerarilor vaginale pentru o perioada de 2-3 luni, apoi revenirea acestora la normal, inainte instalarea menopauzei sau dimpotriva, prin aparitia acestora mai des, la interval de 2-3 saptamani. Se considera ca intrarea definitiva la menopauza apare dupa o perioada de amenoree (absenta sangerarilor menstruale lunare) de cel putin 12 luni.
Amețeli/Vertij
Menopauza favorizeaza migrenele, ametelile si chiar starile de usoara confuzie. In plus, in perioada de perimenopauza starile de vertij sau nevralgiile pot creste in intensitate
Diagnosticarea menopauzei
Diagnosticul menopauzei presupune preponderent o abordare clinica – bazat pe o combinatie de semne si simptome descrise mai sus (atrofia urogenitala predomina ca si semn clinic). Evaluarea hormonala va indica crestere de FSH si LH cu scaderea concentratiilor de Estradiol, Progesteron, Testosteron), la care se adauga ecografic, reducerea/ absenta activitatii foliculare, epiteliu endometrial atrofiat. Nu se recomanda dozarea serica a hormonului foliculostimulant (FSH) pentru a diagnostica menopauza la femeile care utilizeaza contraceptia combinata cu estrogen si progestativ sau progestativ in doze mari. Ghidurile recomanda dozarea FSH pentru a diagnostica menopauza, doar la femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani cu simptome de menopauza, inclusiv o modificare a ciclului menstrual sau la femeile cu varsta sub 40 de ani, la care se suspecteaza instalarea menopauzei4. De asemenea, poate fi recomandata si dozarea de TSH, pentru ca hipotiroidismul poate produce simptome similare menopauzei. O alta analiza recomandata este cea de masurare a hormonul anti-mullerian (AMH) pentru evaluarea statusului fertilitatii, acesta putand orienta indirect asupra intervalului de timp ramas pana la instalarea menopauzei. Si alti biomarkeri sunt investigati, cum ar fi inhibina A, produsa in principal de foliculii maturi si de corpul luteal, dar si inhibina B, sintetizata predominant de foliculii mici, in dezvoltare. Nivelurile serice de inhibina A si B fluctueaza in timpul ciclului menstrual. La menopauza, odata cu epuizarea foliculilor ovarieni, inhibinele serice A si B scad catre niveluri foarte mici sau nedetectabile.Ce ar trebui sa stie femeia la menopauza. Teste si analize recomandate la menopauza
Ce riscuri implica Menopauza? Este o intrebare pe care multe femei si-o adreseaza sau vor sa afle raspunsul acesteia. In cele mai multe cazuri, odata cu instalarea menopauzei, poate creste riscul de aparitie a anumitor afectiuni medicale. Frecventa acestor boli si riscul lor de manifestare tine si de alti factori precum rasa (anumite boli sunt mai intalnite la femeile caucaziene decat la cele afro-americane sau asiatice), epigenetica sau stilul de viata. Care sunt cele mai intalnite tipologii:
Boli de inina si boli cardiovasculare - Cand nivelul de estrogen scade, riscul de boli cardiovasculare creste.
Osteoporoza - In primii ani dupa instalarea menopauzei, majoritatea femeilor pierd rapid din densitatea osoasa, crescand riscul de osteoporoza. Femeile aflate in premenopauza cu osteoporoza sunt deosebit de sensibile la fracturile coloanei vertebrale, soldurilor si incheieturilor.
Incontinenta urinara - Deoarece tesuturile vaginului si uretrei isi pierd elasticitatea, este posibil sa apara nevoia frecventa, brusta si puternica de a urina, urmata de o pierdere involuntara de urina (incontinenta de urgenta) sau pierderea urinei atunci cand tusiti, radeti sau ridicati greutati (incontinenta de stres). Frecvent, pot aparea si infectii ale tractului urinar.
Diagnosticarea menopauzei se poate face mai noi si prin testul Pico AMH Elisa, care iti spune clar daca intri la menopauza sau esti deja la menopauza. Se determina prezenta menopauzei prin analize de sange, testarea tiroidei, prin testarea ficatului, rinichilor, prezentei hormonilor sexuali. Plus ca la menopauza deja nu mai ai ovule eliberate lunar din ovare. Simptomele de la premenopauza si discutia despre menstruatiile din ultimul an pot sa conduca la diagnosticarea corecta. Acum ca stim ce este cu menopauza si de ce apare este momentul sa oferim si cateva sfaturi esentiale pentru gestionarea simptomelor menopauzei in mod natural.
Cum poti gestiona simptomele menopauzei. Metode alternative pentru ameliorarea simptomelor
Cele mai comune si mai cunoscute simptome ale menopauzei sunt bufeurile. Bufeurile sunt specifice menopauzei, care este doar o alta etapa din viata femeii. Bufeurile afecteaza aproximativ 75% din femeile aflate la menopauza. Ele pot dura intre 5 si 6 ani, pana la definitizarea menopauzei. Spre deosebire de alte manifestari, bufeurile nu sunt justificate de nici un factor extern. Bufeurile sunt manifestari ce afecteaza partea superioara a corpului. Ele sunt resimtite mai exact in zona toracia anterioara, zona cervicala si fata. De cele mai multe ori, persoana care are bufeuri de caldura, va manifesta si transpiratii daca sufera de hiperhidroza, urmate de senzatii de rece imediate. Odata declansate in organism din cauza menopauzei, bufeurile pot fi prevenite sau reduse ca intensitate. Unele femei, in timpul menopauzei, reusesc sa gestioneze bufeurile prin anumite tehnici si metode simple, pe care oricine le are la indemana precum: purtarea de haine in straturi, astfel incat procesul de imbracare si dezbracare sa fie mai simplu; apa cu gheata bauta la debutul unui bufeu amelioreaza considerabil simptomele; lenjeria de pat sa fie din bumbac 100% organic;Pentru pierderea in greutate la menopauza, este recomandata dieta mediteraneana - un plan alimentar sustinut stiintific, ce pune accentul pe cereale integrale, leguminoase, fructe, legume si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline extra virgin. Este scazut in grasimi animale si bogat in fibre. Pe scurt, Dieta mediteraneana se bazeaza pe consumul unei game variate de alimente proaspete, bogate in nutrienti si sanatoase, cum ar fi:
Legume si fructe proaspete: rosii, ardei, castraveti, ceapa, spanac, broccoli, varza, morcovi, cartofi dulci, lamai, portocale, grapefruit, mere, pere, mango, avocado;
Peste si fructe de mare: ton, somon, sardine, creveti, crab, midii, homari;
Carne alba: pui, curcan, iepure si vita slaba;
Produse lactate si oua: branza, iaurt, oua si lapte;
Leguminoase: fasole, linte si naut;
Nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de susan, seminte de dovleac;
Uleiuri sanatoase: ulei de masline, ulei de avocado;
Cereale integrale: orez brun, quinoa, hrisca, bulgur si paste integrale;
Totodata exista alimente care ar trebui evitate sau consumate cu atentie in perioada de perimenopauza:
Alimente procesate si fast food: alimentele procesate si fast food-ul sunt bogate in grasimi saturate, zahar si sare, ceea ce le face nesanatoase pentru organism;
Produse de patiserie si dulciuri: aceste alimente sunt bogate in zahar si grasimi si nu ofera beneficii pentru sanatate;
Bauturile carbogazoase si cele dulci: aceste bauturi contin cantitati mari de zahar si nu ofera nutrienti importanti;
Alcool: consumul moderat de alcool, cum ar fi un pahar de vin la masa, este permis in dieta mediteraneana. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool ar trebui evitat.
Bibliografie:
Brandl E, Mirzaghaderi, "The evolution of meiotic sex and its alternatives". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Proc Biol Sci.2016;
Monterrosa-Castro A, Romero-Pérez I, Marrugo-Flórez M, Fernández-Alonso AM, Chedraui P, Pérez-López FR,2012;
"Quality of life in a large cohort of mid-aged Colombian women assessed using the Cervantes Scale". Menopause, 2021;
Chedraui P, Pérez-López FR, Mendoza M, Leimberg ML, Martínez MA, Vallarino V, Hidalgo L "Factors related to increased daytime sleepiness during the menopausal transition as evaluated by the Epworth sleepiness scale", 2015;