Ciupercile galbiori: Beneficii pentru sanatate, reguli de consum
Galbiorii sunt ciupercile salbatice ce sunt cultivate pentru consum in Europa si Asia inca de peste 800 de ani, cand apareau intr-o revista printre tipurile de ciuperci salbatice comestibile din acele vremuri. Acum 2000 de ani galbiorii faceau parte din meniurile romanilor ce se serveau la eventimentele festive. Galbiorii cresc la radacina copacilor acoperiti cu muschi, in padurile de conifere, in cele montane de mesteacan, dar se gasesc uneori si prin ierburi joase.
Acestia sunt recunoscuti dupa palaria lor subtire si rotunjita prevazuta cu incretituri largi. Galbiorii pot avea marimi foarte diferite, unii sunt mici cat un deget, iar altii sunt mari cat doi pumni. Se gasesc in padurile din zonele temperate ale Europei, ale Americii de Nord, Africii de Sud si Asiei, unde sunt recoltati an de an, de la inceputul verii si pana iarna.
Caracteristici generale ale ciupercilor galbiori
Aspectul: Galbiorii au un aspect caracteristic, cu palarii mari, carnoase, in forma de clopot sau convexa, care pot masura intre 5-20 cm in diametru. Palariile sunt de obicei de culoare galben-maronie sau galben-portocalie, iar marginile sunt rasfrante in jos. Pe partea de dedesubt a palariei, galbiorii au tuburi scurte si suple, care contin pori galbeni sau galben-verzui.
Mirosul si gustul: Galbiorii au un miros placut si un gust delicat, dulceag si putin lemnoasa, care devine mai pronuntat dupa gatire. Habitatul: Galbiorii cresc in padurile de conifere, in special in apropierea molizi si a pini, dar pot fi gasiti si in padurile mixte. Ei sunt adesea asociate cu micorizele, ceea ce inseamna ca traiesc in simbioza cu radacinile copacilor.
Sezonul de crestere: Galbiorii cresc de obicei in perioada de vara si toamna, incepand din iunie si pana in noiembrie, in functie de clima si de locul de crestere.
Valoare nutritiva: Galbiorii sunt bogati in proteine, fibre, vitaminele B si minerale precum potasiul, seleniul si fosforul. Acestea sunt, de asemenea, o sursa buna de antioxidanti si au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi protectia impotriva cancerului si a bolilor de inima.
Acestia apar in diferite nuante insa varianta aurie este cea mai cautata. In lumea occidentala, galbiorii erau definiti un aliment de lux. In trecut, acestia se consumau la meselor regale si erau preparate de catre chefi renumiti. Galbiorii au un gust deosebit de bun daca sunt consumati proaspeti, dar pot fi si murati, uscati, conservati sau congelati. Au o consistenta delicata si absorb cu usurinta untul, smantana si coniacul. Aceste ingrediente sunt deseori folosite la gatitul galbiorilor si le confera o aroma apetisanta. Daca se rumenesc usor in cuptor sau tigaie, acestia primesc o aroma fructata cu note piperate.
Aceste ciuperci sunt foarte apreciate de catre marii bucatari dar si de catre gurmanzi. In stare cruda, au o consistenta tare si sunt greu de mestecat si digerat. Atunci cand sunt marinati in otet se inmoaie si sunt usor de pregatit. Sunt foarte fragezi daca sunt gatiti rapid si de obicei lasa suc atunci cand sunt preparati la foc mic.
In anumite, preparate acestia sunt gatiti pentru un timp indelungat si au un gust bogat, ca de aluna, atunci cand se rumenesc. Se folosesc deseori si pentru supe-creme sau sosuri. Textura lor devine mai moale inainte de preparare, daca sunt lasati peste noapte in lapte. Galbiorii se pot sota in unt si usturoi, pentru garnitura, se pot folosi in prepararea de risotto, paste sau tocanite de legume.
Proprietati si beneficii ale ciupercilor Galbiori
Gabiorii reprezinta o sursa importanta de fier, cupru si potasiu. Fierul este foarte eficient in caz de oboseala acuta, anemie, iritabilitate, dureri de cap, paloare si ameteala. Aceste ciuperci contin si doze ridicate de acid glutamic, care intaresc sistemul imunitar si combat depresiilor. Acidul glutamic furnizeaza energie creierului, fiind un bun adjuvant in tratarea bolilor precum schizofrenia si senilitatea. In plus, are un rol important si in dezvoltarea memoriei si capacitatii de concentrare.
Galbiorii contin o cantitate importanta de Vitamina D, care ajuta la fixarea calciului si fosforului in organism, faciliteaza mineralizarea oaselor si mentine sanatatea dintilor. Cuprul sustine sanatatea tesutului conjunctiv, cartilaginos, osos, dar si a vaselor de sange, pielii, glandei tiroide si plamanilor. Potasiul mentine starea de sanatate a sistemului cardiovascular, regleaza permeabilitatea celulara, imbunatateste functia glandelor suprarenale, a muschilor si sustine metabolismul.
Galbiorii contin si alti aminoacizi esentiali, consolideaza sistemul imunitar al organismului si joaca un rol de preventie in ceea ce priveste dezvoltarea celulelor canceroase. Dat fiind faptul ca in componenta lor se afla complexul de vitamine B, acestea ajuta la descompunerea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor.
Asadar, aceste ciuperci contin proteine, cupru, potasiu, zinc, selniu si vitamine dar si fibre. Galbiorii sunt unele dintre cele mai bune ciuperci salbatice, care au o aroma delicata si o textura ferma, care pot inlocui cu succes carnea. In ziua de astazi, galbiorii sunt serviti in diferite preparate in cele mai prestigioase restaurante din intreaga lume. Iata care sunt beneficiile aduse de substantele nutritive care se regasesc in continutul lor:
vitamina B1 sustine sistemul nervos si sanatatea inimii,
vitamina B6 sustine sistemul imunitar si regleaza nivelul zaharului din sange
vitamina B9 este ideala pentru buna functionare a ficatului,
vitamina B12 este importanta in functionarea sistemului nervos,
fibre stimuleaza digestia,
potasiu mentine sanatatea cardio-vasculara,
zinc sustine sistemul imunitar
cupru este esential in procesul de crestere.
Galbiorii ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, infectiilor si a artritei reumatoide. In plus, acestia impiedica coagularea sangelui si previn aparitia afectiunilor cardiace. Ciupercile in general sunt considerate alimente care solicita sistemul digestiv fragil al bebelusilor. Datorita faptului ca au calitati nutritionale de neegalat, acestea se recomanda a fi integrate in planul alimentar al copiilor in jurul varstei de 2 ani. Totusi, este important sa tineti cont de sfatul medicului specialist cu privire la momentul ideal de a introduce galbiorii in dieta copiilor.
Contraindicatii si precautii
Galbiorii sunt ciuperci salbatice. Dat fiind faptul ca exista multe specii otravitoare, care seamana foarte bine cu cele comestibile, se recomanda sa cumparati ciuperci doar din surse de incredere. Ciupercile proaspete pot fi tinute in frigider iar cele uscate trebuie rehidratate in apa. Nu se recomanda consumul de ciuperci crude, deoarece contin o substanta greu digerabila, al carei efect este diminuat prin preparare termica. Specialistii considera ca prin procesul de gatire se elimina componentele care cauzeaza iritatii sau reactii alergice. Ciupercile crude contin unele componente cancerigene care sunt distruse prin preparare.
In general, ciupercile nu cauzeaza alergii, insa uneori pot sa apara probleme digestive in cazul copiilor mai sensibili. Este indicat sa observati cu atentie daca apar eventuale reactii neplacute la galbiori atunci cand le introduceti pentru prima data in alimentatie.
Galbiorii contin Fosfor. De ce avem nevoie de acest mineral
Fosforul este, dupa calciu, cel mai abundent element mineral din organism, aflandu-se in majoritatea tesuturilor. Fosforul reprezinta 1% din greutatea corpului, cantitate repartizata, in cea mai mare parte in constitutia scheletului (85%), in muschi (6%), in nervi si sange (9%). Fosforul din sange este prezent in forma organica, aproximativ in proportie de 70%, in principal in fosfolipide, dar si in forma anorganica, sub forma de ortofosfati.
Fosforul intra in compozitia oaselor si a dintilor, este unul dintre constituentii acizilor nucleici, nucleoproteinelor, fosfolipidelor din membranele celulare, fiind implicat, de asemenea, si in mentinerea echilibrului acido-bazic, in stocarea si transferul de energie din procesele enzimatice, stimuleaza contractia musculara si intervine in mentinerea activitatii neuronale.