Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Conjunctivita alergica: Cum se previne, tratamente pentru inflamatia cauzata de alergeni

Conjunctivita alergica: Cum se previne, tratamente pentru inflamatia cauzata de alergeni

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 29 octombrie 2024 Ultima actualizare: 29 octombrie 2024

Conjunctivita alergica este o afectiune comuna a ochilor cauzata de o reactie alergica la anumite substante, numite alergeni. Alergenii care pot declansa conjunctivita alergica includ polenul, praful, mucegaiul, acarienii, parul de animale si unele substante chimice. Acesti alergeni intra in contact cu ochii si provoaca o reactie inflamatorie a mucoasei conjunctivale. In conjunctivita alergica pot aparea urmatoarele simptome, care sunt resimite la nivelul ochilor:

  • Roseata si inflamatie a conjunctivei (partea alba a ochilor)
  • Lacrimare excesiva (epifora)
  • Mancarime si senzatie de arsura a ochilor (prurit)
  • Umflarea pleoapelor
  • Sensibilitate la lumina (fotofobie)
  • Secretie apoasa transparenta
  • Senzatie de corp strain in ochi

Pot aparea si simptome alergice generale, cum ar fi stranut, secretie nazala abundenta si infundarea nasului. Simptomele pot varia in severitate si pot aparea la unul sau ambii ochi. De obicei, conjunctivita alergica nu afecteaza vederea si nu provoaca durere. Cu toate acestea, mancarimea intensa si senzatia de arsura pot fi extrem de deranjante.

Principalii factori declansatori ai bolii oculare

Conjunctivita alergica apare atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza exagerat la anumiti alergeni care intra in contact cu ochii. Acest raspuns alergic declanseaza o reactie inflamatorie a mucoasei conjunctivale a ochilor, ceea ce duce la simptomele caracteristice ale conjunctivitei alergice. Printre principalele cauze ale conjunctivitei alergice se numara:

  • Polenul: Alte cunoscuta si sub numele de conjunctivita alergica sezoniera, apare in special in sezonul de inflorire a plantelor, cum ar fi primavara si vara.
  • Alergenii din mediul inconjurator: Alergii la praf, mucegai, acarieni, par de animale, pene de pasari si alte particule aeriene pot declansa conjunctivita alergica pe tot parcursul anului.
  • Alergenii din mediu de lucru: Exemple includ iritanti chimici, substante chimice industriale, fumul sau vapori toxici, care pot fi responsabili pentru conjunctivita alergica ocupationala.
  • Produse cosmetice sau de ingrijire personala: Unele produse cosmetice, cum ar fi rimelul sau fardurile de ochi, pot provoca o reactie alergica la nivelul ochilor.
  • Lentile de contact: Anumite persoane pot dezvolta conjunctivita alergica ca urmare a utilizarii lentilelor de contact sau a solutiilor de intretinere a acestora.
  • Alte alergii: Uneori, conjunctivita alergica poate fi asociata cu alte alergii, cum ar fi alergiile alimentare sau respiratorii.

Factori precum istoricul familial de alergii, expunerea frecventa la alergeni, bolile atopice (eczeme, astm) sau alte afectiuni alergice pot creste riscul de dezvoltare a conjunctivitei alergice. Pentru a evita simptomele conjunctivitei alergice, este important sa se identifice alergenul responsabil si sa se evite expunerea la acesta pe cat posibil. De asemenea, consultarea medicului oftalmolog pentru diagnostic si tratament adecvat este esentiala pentru gestionarea si controlul acestei afectiuni.

 

Cum se diagnosticheaza boala

Conjunctivita alergica poate fi diagnosticata de catre un medic oftalmolog sau un medic alergolog. Acesta va utiliza o serie de metode pentru a stabili diagnosticul corect. Medicul va discuta cu pacientul pentru a obtine informatii despre simptomele prezente, momentul aparitiei lor, eventualele alergii cunoscute, istoricul medical si expunerea la alergeni cunoscuti. Ulterior, se vor face urmatoareleꓽ

  • Examinarea ochilor: Medicul oftalmolog va examina ochii pacientului pentru a observa inflamatia, roseata, umflarea si alte semne caracteristice ale conjunctivitei alergice.
  • Teste de alergie: Pentru a identifica alergenii responsabili, medicul alergolog poate efectua teste cutanate sau teste de sange pentru a detecta reactiile alergice la anumite substante.
  • Excluderea altor cauze: Este important ca medicul sa excluda alte cauze posibile ale simptomelor oculare, cum ar fi infectiile bacteriene sau virale, pentru a confirma diagnosticul de conjunctivita alergica.

In unele cazuri, medicul poate recomanda pacientului sa tina un jurnal al expunerii la potentiali alergeni si sa noteze simptomele, astfel incat sa poata identifica mai usor alergenul cauzator. Diagnosticul timpuriu si corect al conjunctivitei alergice este important pentru a stabili un tratament adecvat si pentru a preveni complicatii. In functie de severitatea simptomelor si de alergenii implicati, medicul va recomanda un plan de tratament personalizat.

 

Optiuni terapeutice pentru conjunctivita alergica

Tratamentul pentru conjunctivita alergica vizeaza reducerea simptomelor si controlul reactiei inflamatorii cauzate de alergeni. Incercati sa identificati si sa evitati expunerea la alergenii responsabili pentru declansarea simptomelor. Daca alergenul este cunoscut (de exemplu, polenul in sezonul de inflorire), incercati sa petreceti mai mult timp in interior si sa va spalati fata si mainile dupa ce iesiti afara.

Picaturile oftalmice antialergice contin antihistaminice sau stabilizatori de mastocite, care ajuta la reducerea reactiei alergice si inflamatiei in ochi. Acestea pot fi folosite atat pentru tratarea simptomelor acute, cat si pentru prevenirea reaparitiei lor. Unele forme de conjunctivita alergica pot fi insotite de simptome alergice generale, cum ar fi stranutul, secretia nazala si pruritul nazal. In astfel de cazuri, medicul poate recomanda antihistaminice orale pentru a ameliora simptomele.

In cazurile severe de conjunctivita alergica, medicul poate prescrie corticosteroizi topici pentru a reduce inflamatia. Cu toate acestea, aceste medicamente trebuie utilizate cu prudenta, deoarece pot avea efecte secundare pe termen lung. Spalati-va ochii cu apa curata sau cu solutii oftalmice adecvate pentru a indeparta alergenii si pentru a mentine ochii curati si hidratati. Urmati intocmai indicatiile medicului si sa nu va auto-medicati. Incercati sa evitati frecarea ochilor, deoarece acest lucru poate agrava inflamatia si poate raspandi alergenii in alte zone ale ochilor. Daca simptomele persista sau se agraveaza, sau daca observati orice schimbare in vederea dvs., este esential sa consultati medicul oftalmolog pentru reevaluare si ajustarea tratamentului.

Cum se poate preveni conjunctivita alergica

Pentru a preveni conjunctivita alergica sau pentru a minimiza frecventa si gravitatea episoadelor, puteti lua in considerare urmatoarele masuri preventive:

  • Evitati expunerea la alergeni cunoscuti: Identificati alergenii care declanseaza simptomele de conjunctivita alergica si incercati sa evitati contactul cu acestia. De exemplu, daca sunteti alergic la polen, evitati sa petreceti prea mult timp afara in perioadele de inflorire intensa a plantelor.
  • In cazul polenului, verificati prognoza polenului zilnic si incercati sa evitati activitatile in aer liber in zilele cu niveluri ridicate de polen.
  • Utilizati ochelari de soare pentru a proteja ochii impotriva contactului cu alergenii prezenti in aer.
  • Pastrati curatenia in interiorul casei: Evitati acumularea de praf si mucegai si folositi un filtru de aer in sistemul de ventilatie pentru a reduce prezenta alergenilor in aer.
  • Spalati-va fata si mainile frecvent, in special dupa ce ati fost expus la posibili alergeni.
  • Evitati sa va frecati sau sa va atingeti ochii cu mainile murdare.

In cazul alergiilor sezoniere, consultati prognoza de polen si incercati sa evitati activitatile in aer liber in perioadele de varf ale infloririi. In timpul sezonului de inflorire, mentineti ferestrele inchise si folositi un filtru de aer in casa pentru a reduce intrarea polenului. In cazul conjunctivitei alergice de natura ocupationala, utilizati echipament de protectie adecvat la locul de munca pentru a evita expunerea la substantele chimice sau alergenii care pot declansa reactii alergice. Consultati medicul oftalmolog sau medicul alergolog pentru a identifica alergenii specifici si pentru a primi indrumari adecvate in gestionarea simptomelor. Prevenirea conjunctivitei alergice poate fi dificila in totalitate, dar adoptand masuri de preventie, puteti reduce frecventa si severitatea simptomelor. Daca aveti deja conjunctivita alergica, urmati planul de tratament recomandat de medic si evitati contactul cu alergenii cunoscuti pentru a reduce riscul de agravare a simptomelor.

 

Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente pentru sanatatea ochilor

Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar. Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata. Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .

Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism. Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.


BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Starea de greata: cauze, afectiuni posibile cu acest simptom, preventie Starea de greata: cauze, afectiuni posibile cu acest simptom, preventie

Greata si varsaturile se pot datora, de asemenea, multor medicamente si substante, cum ar fi alcoolul, analgezicele opioide (cum ar fi morfina), canabisul (marijuana) si medicamentele utilizate in chimioterapie. Substantele toxice, cum ar fi plumbul si unele gasite in alimente si plante, pot provoca greata si varsaturi severe.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Transpiratia excesiva: Solutii medicale pentru remedierea acestei probleme Transpiratia excesiva: Solutii medicale pentru remedierea acestei probleme

Acesta consta in trecerea curentului electric prin piele, ceea ce ar duce la o mobilizare a ionilor de sodiu dintr-o solutie apoasa in care zona care urmeaza sa fie tratata este scufundata, ceea ce va duce la o odihna temporara a glandelor sudoripare.

20 august 2024
Edited 20 august 2024
citește articolul
Chlorella: Ce beneficii pentru sanatate are aceasta specie de alga marina Chlorella: Ce beneficii pentru sanatate are aceasta specie de alga marina

Chlorella, cunoscuta oficial sub denumirea de Chlorella pyrenoidosa sau Chlorella vulgaris, este o specie de alga verde unicelulara de apa dulce, de culoare verde-smarald datorata continutului urias de clorofila – o substanta cu un puternic efect detoxifiant. Cum te ajuta sa imbunatatesti metabolismul aceasta alga verde si ce trebuie sa stii inainte sa o introduci in dieta descopera in acest material.

30 iulie 2024
Edited 30 iulie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina