Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Starea de greata: cauze, afectiuni posibile cu acest simptom, preventie
Postat in: Sanatatea ta

Starea de greata: cauze, afectiuni posibile cu acest simptom, preventie

Greata si varsaturile apar de obicei atunci cand exista o disfunctie a tractului digestiv, dar sunt deosebit de frecvente in gastroenterita. Obstructia intestinala este o tulburare mai putin frecventa care provoaca varsaturi, deoarece alimentele si fluidele se retrag in stomac din cauza blocajului. Multe alte tulburari abdominale care provoaca varsaturi pot provoca, de asemenea, dureri abdominale semnificative. In aceste tulburari (de exemplu, apendicita si pancreatita), de obicei, apare si durerea, mai degraba decat varsaturile, ceea ce determina persoana sa mearga la medic.

Greata si varsaturile se pot datora, de asemenea, multor medicamente si substante, cum ar fi alcoolul, analgezicele opioide (cum ar fi morfina), canabisul (marijuana) si medicamentele utilizate in chimioterapie. Substantele toxice, cum ar fi plumbul si unele gasite in alimente si plante, pot provoca greata si varsaturi severe.

Cauze mai putin frecvente care dau stari de greata

Cauzele mai putin frecvente de greata si varsaturi includꓽ

Tulburari ale creierului sau ale sistemului nervos central
Raul de miscare (de exemplu, cel de masina)
Modificari metabolice sau boli ale intregului corp (boala sistemica)

Tulburari psihologice

Centrul vomititiv poate fi, de asemenea, activat de unele tulburari ale creierului sau ale sistemului nervos central, inclusiv infectii (cum ar fi meningita si encefalita), migrene si tulburari care provoaca cresterea presiunii intracraniene. Acestea includ tumori cerebrale, hemoragie cerebrala si leziuni severe ale capului.

Organele de echilibru ale urechii interne (sistemul vestibular) sunt conectate la centrul de voma. Aceasta conexiune face ca unii oameni sa simta greata atunci cand se afla pe o barca, intr-o masina sau avion. Greata si varsaturile pot aparea, de asemenea, cu modificari metabolice in organism, cum ar fi la inceputul sarcinii, sau cu diabet grav scapat de sub control sau insuficienta hepatica sau renala severa.

Sindromul de greata si varsaturi cronice este o tulburare functionala. Greata si varsaturile nu sunt cauzate de o tulburare fizica sau psihologica specifica, ci pot rezulta dintr-o problema a sistemului de comunicare dintre creier si tractul gastro-intestinal. Cei afectati de acest sindrom dezvolta greata, varsaturi sau ambele care apar cel putin o data pe saptamana timp de cel putin 6 luni, inclusiv ultimele 3 luni, sunt deranjante si nu au o cauza identificabila dupa testare.

Greata si varsaturile sunt, de asemenea, asociate cu anumite probleme psihologice. Acest tip de varsaturi poate fi intentionat; de exemplu, persoanele care au bulimie vor vomita pentru a pierde in greutate. Sau poate fi neintentionata, de exemplu, copiii carora le este frica sa mearga la scoala vomita ca raspuns la suferinta lor psihologica.

Sindromul de varsaturi ciclice este o tulburare rara in care o persoana are crize severe de varsaturi (sau uneori doar greata) la intervale diferite. Persoana se simte bine in perioadele dintre crize. Desi incepe de obicei in copilarie, uneori dureaza pana la varsta adulta. Varsaturile ciclice care incep la varsta adulta se datoreaza adesea consumului cronic de marijuana.

Alte afectiuni care pot cauza starea de greata

Problemele comune care pot provoca greata includ:

Alergii alimentare
Infectii stomacale sau intestinale, cum ar fi "gastroenterita virala epidemica" sau intoxicatii alimentare
Returul continutului stomacului (alimente sau lichide) (numit si reflux gastroesofagian)
Medicamente sau tratamente, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia pentru cancer
Migrene
Sarcina
Ametelile
Abuzul de substante narcotice
Durere severa, cum ar fi cea cauzata de pietrele la rinichi

Greata si varsaturile pot fi, de asemenea, un semn de avertizare timpurie a unor probleme mai grave de sanatate, cum ar fi:

Apendicita
Obstructie intestinala
Cancer sau o tumoare
Ingestia unui medicament sau a unei otravuri, in special de catre copii
Ulcere in mucoasa stomacului sau a intestinului subtire
Probleme de sanatate cauzate de greata si varsaturi

Greata si varsaturile sunt unele dintre cele mai neplacute efecte secundare ale tratamentului cancerului, cu toate acestea, ele au devenit o preocupare mai mica din cauza tratamentelor mai eficiente pentru ele. Aproape niciodata nu pun in pericol viata. Cu toate acestea, greata si varsaturile pot face dificil pentru organism sa obtina nutritia de care are nevoie. Greata va poate face sa nu doriti sa mancati sau sa beti nimic, iar varsaturile repetate pot duce la deshidratare, care este o lipsa de lichide si minerale de care corpul are nevoie. Daca greata si varsaturile persista, acestea pot deveni rapid o problema grava.

Varsaturile pot provoca, de asemenea, oboseala (oboseala), dificultati de concentrare, vindecarea lenta a ranilor, pierderea in greutate si pierderea poftei de mancare. Acestea pot interfera cu  activitatile zilnice. Nu toate episoadele de greata si varsaturi necesita o evaluare medicala imediata. Urmatoarele informatii pot fi utile in a decide cand este necesara evaluarea unui medicꓽ

Semne de deshidratare (de exemplu, sete, gura uscata, productie mica sau deloc de urina si senzatie de slabiciune si oboseala)
Dureri de cap, rigiditate a gatului, confuzie sau scaderea vigilentei
Durere abdominala constanta
Durere la palparea abdominala
Balonarea abdomenului

Tratament pentru starea de greata

Chiar si atunci cand persoana este doar un pic deshidratata, medicii recomanda de obicei solutii de rehidratare orala, atat timp cat puteti tolera unele lichide pe cale orala. In cazul deshidratarii semnificative sau a anomaliilor electrolitice, varsaturi active sau intoleranta la lichide pe cale orala, administrarea intravenoasa de lichide si/sau medicamente este de obicei necesara.

Persoanele care se confrunta cu greturi, insotite sau nu de varsaturi, primesc, de regula,  medicamente pentru ameliorarea greturilor (antiemetice), in functie de cauza si severitatea varsaturilor. De asemenea, se incearca rehidratarea pacientului.

Persoanele cu greata si varsaturi, dar fara semne de avertizare, ar trebui sa consulte un medic daca varsaturile persista mai mult de 24 pana la 48 ore sau daca nu sunt in masura sa tolereze mai mult de cateva inghitituri de lichid. Persoanele care au un alt episod de varsaturi (cu sau fara diaree), dar sunt in masura sa tolereze o cantitate mica de lichid, ar trebui sa apeleze la medic. In functie de varsta si de prezenta altor simptome si boli cunoscute (cum ar fi cancerul sau diabetul), medicul poate indica o evaluare insotita de investigatii suplimentare. 

Cum apare balonarea? De ce balonarea e urmata uneori de stari de greata

Balonarea in sine ca si manifestare nu e neaparat periculoasa, dar aceasta problema poate masca alte simptome sau poate transmite semnale legate de alte afectiuni stomacale. In plus, este relevant de stiut si cum incepe si de unde incepe. Potrivit specialistilor exista patru mari momente legate de balonare, indiferent de sexul sau varsta pacientului.

Alterarea bacteriilor din colon: In tractul gastrointestinal exista peste 500 de specii de bacterii, iar o alterare la nivelul florei colonice poate duce la distensie abdominala. Studii recente au demonstrat ca exista o legatura de cauzalitate intre administrarea de antibiotice si dezechilibre la nivelul florei intestinale. Aceste situatii caracterizate prin dezechilibrul microbiotic sunt cunoscute sub termenul de disbioza intestinala, si netratate pot duce la balonare, sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii intestinale precum boala Crohn sau diverticuloza intestinala.

Altfel spus, in acest caz balonarea are legatura directa cu modul in care este perturbat sistemul digestiv. Se stie deja ca sistemul digestiv este constituit specific din tractul alimentar (esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros), ficat si tractul biliar, pancreas si respectiv microbiota intestinala. Tractul gastrointestinal, cu bariera sa epiteliala avand o suprafata totala de 200 m2, reprezinta organul cu cea mai mare expunere la mediul extern! Sistemul digestiv este in permanenta in contact cu aproximativ 1 kg de bacterii (aproximativ 10¹⁴ microorganisme ce contin peste 3 milioane de gene) aflate in lumenul intestinului.

Tu ce stii despre balonare?

Bibliografie:

Accarino A, Perez F, Azpiroz F, Quiroga S, Malagelada JR. Intestinal gas and bloating: effect of prokinetic stimulation. Am J Gastroenterol. 2008;
Accarino A, Perez F, Azpiroz F, Quiroga S, Malagelada JR. Abdominal distention results from caudo-ventral redistribution of contents. Gastroenterology. 2009;
Zar S, Benson MJ, Kumar D. Review article: bloating in functional bowel disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2002;
Houghton LA, Whorwell PJ. Towards a better understanding of abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders. Neurogastroenterol Motil. 2005;

12 aprilie 2023
Related posts
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
citește articolul
Candida: cauze, simptome si remedii Candida: cauze, simptome si remedii

Candida este o ciuperca prezenta in mod normal in organismul uman, la nivelul vaginului, gurii, esofagului si intestinelor. In momentul in care sistemul imunitar devine sensibil, aceasta gaseste mediul propice pentru a se dezvolta si astfel determina aparitia infectiilor candidozice.

21 aprilie 2016
citește articolul
Cauzele infertilitatii la barbati si femei Cauzele infertilitatii la barbati si femei

Infertilitatea este, in prezent, o problema majora cu care se confrunta tot mai multe cupluri, statisticile aratand ca 1 cuplu din 6 este astfel afectat. Infertilitatea defineste imposibilitatea de a concepe un copil in decurs de 1 an de incercari, avand in vedere ca sansa de a obtine o sarcina in acest timp este de 90%.

28 martie 2016
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.