Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: De ce ar trebui sa includem seminte de floarea soarelui in dieta noastra?

Nutritie: De ce ar trebui sa includem seminte de floarea soarelui in dieta noastra?

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 iunie 2024 Ultima actualizare: 10 iunie 2024

Semintele de floarea-soarelui se caracterizeaza prin faptul ca sunt bogate in vitamina E, care le confera diverse proprietati. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic, care ajuta la mentinerea celulelor sanatoase si, astfel, la evitarea diferitelor boli. De exemplu, combate oxidarea colesterolului, impiedicand astfel aderarea acestuia la peretii vaselor de sange, reducand riscul de evenimente cardiovasculare.

In plus, vitamina E din alimente scade riscul de a dezvolta cancer de colon, precum si la aparitia complicatiilor la persoanele cu diabet zaharat. La femeile aflate la menopauza, severitatea si frecventa bufeurilor au scazut atunci cand vitamina E era prezenta in dieta acestora. Efectul antioxidant duce, de asemenea, la generarea de efecte antiinflamatorii care duc la reducerea simptomelor de astm, osteoartrita si artrita reumatoida.

Proprietati si beneficii ale semintelor de floarea soarelui

Semintele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate in minerale, cum ar fi mangan, calciu, cupru, fosfor si seleniu, care promoveaza sanatatea osoasa, printre multe alte functii vitale ale corpului. Tipul de grasimi sau acizi grasi (acid linoleic) pe care il contin semintele de floarea-soarelui este printre cele mai sanatoase, iar acest lucru are efecte benefice pentru sanatatea cardiovasculara, spre deosebire de alte grasimi, cum ar fi cele din carne sau alimente prajite.

Semintele sunt, de asemenea, bogate in fibre, ceea ce le face un aliment recomandat de a fi consumat ca gustare. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca desi semintele de floarea-soarelui au un continut caloric ridicat, caloriile respective pot avea beneficii pentru organism. O portie de 30 de grame (3 linguri) contine aproximativ 200 de calorii (recomandat pentru o gustare), 6 grame de proteine, 16 grame de grasimi si 4 grame de fibre. Se recomanda sa se prefere semintele in locul uleiului de floarea soarelui, deoarece acesta este rafinat si unele dintre proprietatile mentionate se pierd.

Dupa cum am mentionat deja, protagonistul principal in compozitia semintelor de floarea soarelui este vitamina E, care este un antioxidant puternic. Dar, pe de alta parte, ar trebui sa subliniem faptul ca exista, de asemenea, o multime de vitamine din complexul B si minerale, cum ar fi zincul, fosforul, fierul, potasiul si magneziul. Semintele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, o sursa excelenta de acizi grasi.

Semintele de Floarea Soarelui sunt bogate in vitamina E, deoarece fiind un antioxidant, vitamina E contribuie la buna functionare a celulelor, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare. Vitamina e ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer si la evitarea complicatiilor asociate cu diabetul zaharat, precum si la reducerea simptomelor menopauzei la femei si reducerea inflamatiei si a riscului de infectie.

Mentin buna functionare a sistemului cardiovascular

Prezenta acizilor grasi, in special a acidului linoleic, este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si reducerea riscului de boli cardiovasculare. Nutrientii regasiti in seminte va ajuta sa va mentineti inima sanatoasa, deoarece sunt o sursa excelenta de grasimi sanatoase si fitosteroli, compusi care sunt benefici pentru organism. Aceste tipuri de grasimi ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si la scaderea colesterolului rau.

Ajuta la pierderea in greutate

Semintele de floarea-soarelui ofera aproximativ 200 de calorii pe 30 g, pe langa faptul ca sunt bogate in fibre si scazute in grasimi, ceea ce inseamna ca sunt o alternativa buna pentru a fi incluse in orice dieta care urmareste pierderea sau controlul greutatii corporale.  

Bogate in nutrienti

Semintele de floarea-soarelui au multi nutrienti importanti pentru ingrijirea sanatatii. Pentru aproximativ 100 g, sunt prezente urmatoarele: vitamina e (37,17 mg), niacina (8,33 mg), fier (5,25 mg), zinc (5 mg), acizi grasi polinesaturati (23,1 mg). Semintele contin fibre, care nu numai ca permit controlul nivelului de glucoza, dar, de asemenea, previn constipatia si faciliteaza procesele digestive.

Ajuta la intarirea muschilor

Semintele de floarea-soarelui sunt bune pentru muschi deoarece se remarca continutul lor de magneziu, care are grija de buna functionare a muschilor si a conexiunilor neuronale. La randul sau, contributia sa de potasiu ajuta la imbunatatirea performantei sportive si la prevenirea leziunilor.

Sustin articulatii sanatoase si imbunatatirea sanatatii osoase

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in seleniu, care, in plus fata de reducerea stresului oxidativ, se permite mentinerea articulatiilor in stare buna. De asemenea, aceste tipuri de seminte contin calciu, care ajuta la combaterea decalcifierii oaselor. Semintele sunt bune pentru combaterea insomniei sau a starii de spirit pesimiste, datorita contributiei lor de triptofan, un aminoacid important in productia de serotonina, hormonul asociat cu fericirea si bunastarea. Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitamine B, care revitalizeaza si ajuta la combaterea imbatranirii si imbunatatesc sanatatea pielii.

Beneficii pentru ingrijirea parului

Aportul sau de zinc, niacina, acizi grasi omega-3 si fier contribuie, de asemenea, la sanatatea podoabei capilare. Deoarece semintele de floarea-soarelui sunt bogate in fibre si proteine, acestea pot ajuta la controlul greutatii prin reducerea apetitului si cresterea senzatiei de satietate. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa importanta de colina, un nutrient care joaca un rol cheie in dezvoltarea si functiile creierului. Semintele de floarea-soarelui contin vitamina E si seleniu, care au proprietati antioxidante si pot ajuta astfel la stimularea sistemului imunitar.

Contribuie la sanatatea pielii

Datorita continutului ridicat de vitamina E, semintele de floarea-soarelui pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii si prevenirea aparitiei ridurilor. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa bogata de carbohidrati si proteine, ceea ce le face o gustare excelenta pentru a oferi energie suplimentara in timpul zilei. In primul rand, este important sa stiti ca exista o versiune de seminte rafinate de floarea soarelui, care nu sunt foarte recomandate, deoarece procesul de rafinare determina pierderea unei cantitati mari de nutrienti.

Pe de alta parte, trebuie remarcat, de asemenea, ca se va consuma doar miezul semintelor. Este important sa consumati semintele neprajite sau coapte, astfel incat sa beneficiati pe deplin de nutrientii acestora. Cea mai obisnuita modalitate de a le manca este ca o gustare, desi se recomanda, de asemenea, sa le integrati ca ingredient pentru retete sanatoase, cum ar fi salatele.

 

Beneficiile uleiului de oregano si similitudini cu uleiul din seminte de Floarea-Soarelui

Uleiul de oregano contine carvacrol si timol, doua componente cu puternice proprietati antibacteriene si antifungice, ce fac din acesta un remediu natural mai puternic chiar decat anumite antibiotice si fara niciun efect secundar. In plus, uleiul de oregano are numeroase alte efecte precum: antioxidant, antiinflamator, antiviral si antibacterian. Toate aceste proprietati il recomanda in tratarea afectiunilor digestive si stimularea digestiei, a sinuzitelor, a unor probleme dermatologice, dar si pentru sprijinirea sistemului imunitar in lupta cu microorganismele patogene.

Din anumite cercetari reiese ca oregano lupta inclusiv cu bacteria E. coli, care poate provoca infectii urinare si digestive, un aspect foarte important, mai ales ca multe tulpini ale acestei bacterii au capatat rezistenta la majoritatea antibioticelor. In prezent se experimenteaza folosirea uleiului de oregano in calitate de conservant alimentar, deoarece s-a demonstrat ca poate impiedica dezvoltarea anumitor tulpini de Salmonella.

Uleiul de oregano este foarte puternic, o forma concentrata putand sa arda pielea, asadar este indicat ca acesta sa se dilueze inainte de folosire. Uleiul se va folosi extern, prin aplicare pe piele sau in inhalatii. Se incepe utilizarea treptata a unor cantitati mici, pentru a testa toleranta organismului la efectul uleiului de oregano. Aplicat topic, poate fi folosit pentru a dezinfecta rani sau pentru ameliorarea durerilor musculare, dar nu se recomanda utilizarea mai mult de trei saptamani, fara pauza. Folosit pentru inhalatii, uleiul de oregano este un remediu puternic in lupta cu infectiile tractului respirator, datorita proprietatilor antibacteriene, antifungice si antivirale.

Trebuie avut in vedere faptul ca uleiul de oregano nu este recomandat femeilor insarcinate, care alapteaza si nici sugarilor si copiilor. Uleiul de oregano salbatic poate deveni o alternativa viabila pentru tratarea multor afectiuni medicale, mai ales ca ultimele studii clinice au oferit rezultate promitatoare, dar este nevoie inca de mult mai multe date pentru a determina modul in care pot fi obtinute cele mai sigure efecte.

Bibliografie:

Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'"
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."

Articole similare
Aronia: beneficii, proprietati, contraindicatii Aronia: beneficii, proprietati, contraindicatii

Fructele de aronia sunt considerate alimentul minune, pline de vitamine, minerale si proteine, care ajuta organismul sa se apare de radicalii liberi datorita faptului ca sunt bogate in antioxidanti. Fructele de aronia proaspete contin: antociani, substante tanante, vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, acizi organici precum acidul elagic, microelemente, carotenoide, zaharuri. Sucul de aronia are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni. 

24 septembrie 2024
Edited 24 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum

Proteinele sunt precum caramizile pentru o casa atunci cand vorbim de o nutritie sanatoasa. Corpul uman este un organism extrem de complex atunci cand vorbim de reactiile biochimice la nivel celular sau de procesele metabolice pe care le foloseste in timpul unui ciclu de viata. Organismul uman este o ,,uzina,, care e construita ca sa foloseasca proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. 

10 iunie 2024
Edited 10 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de cartofi OCA Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de cartofi OCA

Ai tot mancat pana cum cartofi albi, roz, poate si cartofi dulci mov, cartofi dulci obisnuiti, portocalii la interior. Stii ce sa faci cu ei, cum sa ii gatesti, ai si imaginatie destula cat sa prepari cele mai tari preparate. Dar cu siguranta nu ai mancat si nu ai auzit de cartofii Oca.

29 martie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina