Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Macrisul: Sursa bogata de vitamine si minerale pentru o dieta sanatoasa

Macrisul: Sursa bogata de vitamine si minerale pentru o dieta sanatoasa

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 octombrie 2024 Ultima actualizare: 3 octombrie 2024

Beneficiile macrisului au fost recunoscute inca din antichitate, cand faraonii consumau o bautura denumita ”Karade”, care continea macris, despre care se credea ca are efecte antiinflamatorii si antiseptice. Utilizarea sa este in principal ca aliment, deoarece poate fi folosit ca si cum ar fi spanac, atat frunzele, cat si tulpinile, cu o versatilitate care ii permite macrisului sa fie consumat rece in salata sau fierbinte in tocana, precum si in orice alt tip de fel de mancare. Dar, deoarece are multe proprietati nutritionale si medicinale, utilizarile terapeutice ale acesteia sunt destul de raspandite si se intorc in perioade precum Evul mediu, cand aceasta planta a fost tratata pentru a trata diverse afectiuni. De exemplu, ca si alte legume cu frunze verzi si alimente bogate in fier, are un continut ridicat din acest mineral, ceea ce face ca aceasta planta sa fie ideala pentru tratarea deficientelor acestui mineral sau a bolilor derivate, cum ar fi anemia cu deficit de fier. In plus, fiind o sursa excelenta de vitamina C, macrisul este ideal pentru intarirea sistemului imunitar si este o sursa impresionanta de antioxidanti. Contine, de asemenea, printre proprietatile sale quercetin, vitexin, emodina si taninuri.

Principalele beneficii ale frunzelor de macris

Macrisul este o planta cu frunze verzi inchise si gust usor iute, care este adesea folosit ca si condiment in preparate culinare. In afara de gustul sau distinctiv, macrisul are si o serie de beneficii pentru sanatate, printre care se numara:

  • Contine antioxidanti: Macrisul contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C si beta-caroten, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei.
  • Sustine sistemul imunitar: Consumul de macris poate ajuta la stimularea sistemului imunitar datorita continutului sau bogat de vitamina C si de alte substante nutritive.
    Are proprietati antiinflamatorii: Studiile arata ca macrisul poate ajuta la reducerea inflamatiei din corp, ceea ce poate avea beneficii pentru persoanele care sufera de afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.
  • Imbunatateste sanatatea inimii: Macrisul poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si la scaderea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli de inima.
  • Ajuta la gestionarea greutatii corporale: Macrisul este bogat in fibre, ceea ce poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la gestionarea greutatii corporale.
    Promoveaza sanatatea oculara: Macrisul este bogat in luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care sunt importanti pentru sanatatea ochilor si pentru prevenirea problemelor de vedere legate de varsta.
  • Actiune digestivaꓽ Datorita proprietatilor sale digestive, macrisul este un aliat bun pentru a trata problemele digestive. In plus, avand in vedere continutul sau ridicat de fibre, ajuta la tratarea problemelor intestinale, cum ar fi constipatia.
  • Efect diureticꓽ De asemenea, macrisul are proprietati diuretice, deci este un aliment si o planta medicinala foarte buna pentru a curata corpul. De asemenea, in acest sens merge foarte bine pentru persoanele care au probleme cu retentia de lichide.
  • Actioneaza ca un laxativꓽ Dupa cum am mentionat, macrisul ajuta la tratarea problemelor legate de incapacitatea de a evacua si este un laxativ natural eficient.
    Contribuie la curatarea sangeluiꓽ Macrisul este un excelent purificator de sange si una dintre cele mai recomandate plante medicinale pentru obtinerea acestei purificari.
  • Poate incetini cresterea celulelor canceroase: Desi studiile pe oameni lipsesc, unele cercetari efectuate pe animale au reusit sa detecteze ca macrisul poate bloca cresterea si raspandirea unor varietati de celule canceroase. De exemplu, un studiu cu tuburi de testare a aratat ca mai multe specii de macris au ucis celulele canceroase din san, cervix si piele.
  • Sprijina sanatatea muschilor cardiaci: De asemenea, a fost foarte bun efectul acestei plante pentru a imbunatati diferite aspecte ale sanatatii inimii. Un studiu efectuat pe sobolani a aratat ca extractul de macris modifica anumite cai implicate in cresterea trombocitelor si, astfel, scade formarea de cheaguri de sange posibile. Deoarece macrisul contine fibre, includerea acestuia in alimentatie poate favoriza o digestie optima. Fibrele sunt un aliat al sistemului digestiv, imbunatatind sanatatea gastrointestinala si reducand balonarea. In plus, conform cercetarilor, fibrele pot ajuta la scaderea colesterolului ”rau”, iar astfel se diminueaza si riscul de accident vascular sau de ateroscleroza
  • Imbunatateste vederea: Macrisul contine vitamina A, recunoscuta fiind pentru capacitatea protectoare pe care o exercita asupra sanatatii ochilor. Vitamina A ajuta ochii sa se adapteze mai bine la fluctuatiile de lumina, iar in plus, este si antioxidant, avand un rol in prevenirea afectiunilor ce pot aparea odata cu inaintarea in varsta.
  • Aliat impotriva anemiei: Macrisul abunda in fier, un mineral ce se afla in toate celulele organismului si, prin urmare, consumul acestuia este deosebit de important pentru buna functionare a organismului. Un rol deosebit de important al fierului este de a purta oxigenul din plamani, in restul corpului, ajutand muschii sa foloseasca si sa stocheze oxigenul. Anemia cu deficit de fier este o afectiune des intalnita, iar persoanele care sufera de aceasta, sunt sfatuite sa includa alimente bogate in fier, iar macrisul poate fi o alternativa excelenta.
  • Pentru o piele sanatoasa: Vitamina C nu are doar efect antioxidant, ci lupta impotriva imbatranirii premature. Deoarece macrisul contine acest compus, consumul acestui aliment contribuie la producerea colagenului, diminuand aparitia ridurilor si mentinand un aspect luminos si sanatos al pielii.
  • Sprijina sanatatea rinichilor: Conform studiilor, frunzele de macris exercita o actiune benefica pentru curatarea tractului urinar, putand sa contribuie la eliminarea pietrelor la rinichi.
  • Promoveaza sanatatea osoasa: Potrivit specialistilor, aproximativ 123 mg de calciu se regasesc intr-o cana de macris. Acest mineral este esential pentru o buna stare de sanatate a dintilor si a oaselor.
  • Actioneaza ca un detoxifiant natural: Macrisul este o planta ce se poate consuma in curele de detoxifiere a organismului, intrucat exercita un rol asupra metabolismului, sprijinind eliminarea toxinelor din corp, pe cale naturala. Majoritatea adultilor sanatosi se pot bucura de beneficiile macrisului, consumand cu moderatie,  ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate. Cu toate acestea, pot aparea reactii alergice, iar daca apar simptome adverse dupa ingestie sau daca sunteti alergic la alte plante din aceeasi familie, cum ar fi rubarba, este recomandat sa nu consumati macris. De asemenea, este necesar sa retineti ca macrisul contine oxalat, un compus comun din plante care poate bloca absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul. Calciul si oxalatul se pot lega, de asemenea, iar acest lucru poate contribui la formarea de pietre la rinichi.

Ce este acidul fumaric si cum este acesta sintetizat in frunzele de macris

Acidul fumaric este folosit in mod obisnuit ca aditiv alimentar pentru a adauga aroma, ca coagulant, ca conservant alimentar si ca acid in dospire. Este unul dintre cei mai puternici acizi organici folositi in mod obisnuit in alimente, asa ca este important sa stiti putin despre el. Este folosit din mai multe motive, unul fiind ingredientele cu aroma de fructe. Este folosit ca agent antimicrobian eficient deoarece poate perturba activitatea microbiana prin interactiunea cu peretele celular al microbianului. Acidul fumaric este de obicei adaugat la diferite alimente sau bauturi pentru a regla aciditatea si pH-ul, deoarece este un acidulant. Aceste calitati permit ca acidul fumaric sa fie utilizat ca conservant.

Din aceste motive se adauga la carnea de vita proaspata pentru a prelungi termenul de valabilitate sau la alte produse din panificatie. A fost adaugat chiar si in bauturi precum sucul de fructe, berea, cidru tare si alte bauturi spirtoase. Acidul fumaric este in orice, de la legume procesate la tortilla. Datorita aromei acidulate a acidului fumaric, este folosit in mod obisnuit in guma de mestecat si ca indulcitor.

Acidul fumaric este, de asemenea, de aproximativ 1,5 ori mai acid decat acidul citric. Acest lucru este important deoarece inseamna ca ati putea adauga mai putin si puteti obtine mai mult din acest tip de produs in functie de utilizare. De asemenea, este folosit ocazional ca inlocuitor pentru acidul tartric si acidul citric. In articolul nostru despre acidul malic, am vorbit despre modul in care acidul malic a fost folosit in sare din chipsurile de otet. Acidul fumaric este, de asemenea, folosit alaturi de acidul malic pentru a ajuta la crearea acelei arome distincte.

Bibliografie:

Tadić V, Arsić I, Zvezdanović J, Zugić A, Cvetković D, Pavkov S. The estimation of the traditionally used yarrow ( Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. Journal of Ethnopharmacology. 2023;

Hajhashemi M, Ghanbari Z, Movahedi M, Rafieian M, Keivani A, Haghollahi F. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine: The Official Journal of the Europen NJ an Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians. 2022;

Firouzabadi M, Pourramezani N, Balvardi M. Comparing the Effects of Yarrow, Honey, and Breast Milk for Healing Nipple Fissure. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2021;

Articole similare
Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate

Curmalele sunt fructele unui tip de palmier originar din Orientul Mijlociu. Acesta este cultivat in nenumarate locuri din lume, din Africa de Nord pana in Asia de Sud. Cele mai multe calorii provin din carbohidrati, dar si din proteine dar curmalele contin cantitati importante de minerale si vitamine, dar si fibre. 

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Nutritie: La ce ajuta consumul de ciuperci de lemn Nutritie: La ce ajuta consumul de ciuperci de lemn

Ciupercile urechiuse cunoscute si sub denumirea urechilor de lemn reprezinta ingredientul secret folosit in bucataria asiatica. Acestea sunt folosite pentru foarte multe feluri de mancare chinezeasca, conferindu-le un plus de culoare.

13 iunie 2024
Edited 13 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete Nutritie: Cand si de ce se recomanda consumul de vinete

Vinetele se regasesc in varietati diferite, cele mai des intalnite au coaja mov, insa altele au coaja neagra, verde sau alba. Acestea sunt deseori folosite in bucataria asiatica, mediteraneana si din Orientul Mijlociu.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.