Cornul japonez sau Ginkgo Biloba: Cum recunosti planta, beneficii oferite, reguli de consum

Cornul japonez, cunoscut si sub denumirea de Ginkgo biloba, are o origine in China si este un arbore care poate atinge inaltimi de pana la 10 metri. In luna mai infloreste, iar fructele sale maturizeaza abia in noiembrie. Aceasta caracteristica a dus la considerarea lui de catre asiatici drept simbol al longevitatii si al dezvoltarii treptate si stabile. Oamenii din aceasta regiune au folosit arborele ca remediu pentru longevitate si pentru imbunatatirea potentei sexuale masculine.
Cornul japonez este prezent in Farmacopeea Japoneza si are o istorie de utilizare in medicina traditionala chineza de cel putin 2000 de ani. Fructele sale, care sunt relativ sferice si usor aplatizate, au o lungime de aproape 1,5 cm si au un gust placut, acrisor-dulceag, dar usor astringent. Aceste fructe contin aproximativ 8,6% zaharuri si 2,9% acid malic si sunt adesea folosite ca aliment.
In tarile din estul Asiei, fructul reprezinta un tonic popular, avand proprietati astringente si hemostatice. De asemenea, este un ingredient frecvent in prescriptiile traditionale pentru prevenirea si ameliorarea simptomelor imbatranirii, inclusiv a afectiunilor precum poliachiuria (urinarea frecventa) si cataracta. In traditia orientala, fructul de corn japonez este considerat un tonic de tip ,,yang", benefic in cazul deficientelor la nivelul rinichilor si ficatului, in situatii de pierdere excesiva de lichide, dureri de spate, ameteli si insomnii.
Arborele de corn japonez este considerat ca avand proprietati de stabilizare si legare si este utilizat in special in afectiuni precum sangerari menstruale abundente, transpiratie excesiva, urinare exagerata, spermatoree si ejaculare precoce, precum si in cazul problemei de vedere incetosate. Se recomanda utilizarea concomitenta a plantelor cu efect detoxifiant si tonic pentru obtinerea beneficiilor maxime.
Proprietati benefice ale cornului japonez
Fructul de corn japonez are multiple proprietati benefice, printre care se numara:
- Actiunea antibacteriana si antifungica
- Efectul antiseptic asupra tractului urinar
- Capacitatea de a reduce tensiunea arteriala
- Antitumoral
- Calitatea de a fi astringent
- Diuretic si tonic
Fructul care nu contine seminte este folosit sub forma de decoct pentru tratarea afectiunilor precum artritele, febra, lumbago (dureri de spate), diabetul, cistita, tinitusul si alte probleme similare. Frunzele cornului japonez prezinta o forma similara cu cea a unui evantai, in timp ce fructele, care se dezvolta doar pe arborii de sex feminin, au un miros intens si seamana cu caisele, dar sunt mai mici. Cornul japonez poate fi utilizat in diverse forme:
- Ceai
- Tincturi
- Unguente
- Suplimente nutritive
- In compozitia unor medicamente
Aceste produse sunt disponibile in farmacii si magazine naturiste. Extractul de corn japonez este adesea inclus in capsule pentru imbunatatirea memoriei. Cu toate acestea, un consult medical este esential inainte de a lua oricare dintre aceste produse care contin extract de corn japonez. Ca urmare a impactului semnificativ asupra sistemului circulator, produsele bazate pe acest arbore necesita atentie atunci cand sunt administrate concomitent cu medicamente pentru afectiuni cardiovasculare. Drept urmare, inainte de a incepe un tratament cu produse farmaceutice care contin extract de corn japonez, este recomandat sa discutati cu medicul si sa efectuati analize medicale corespunzatoare.
Beneficii pentru organism
Cornul japonez vine la pachet cu o multime de beneficii pentru organism. Dintre cele mai importante amintim:
Imbunatateste circulatia
Cel mai bine cunoscut beneficiu al extractului de corn japonez consta in imbunatatirea circulatiei sangelui. Studiile realizate pana in prezent au confirmat ca acest extract contribuie semnificativ la optimizarea fluxului sanguin, ceea ce poate reduce riscul afectiunilor cardiovasculare sau al accidentelor vasculare cerebrale.
De asemenea, persoanele cu circulatie periferica deficitara, care se confrunta cu senzatia constanta de maini si picioare reci, pot beneficia de acest extract pentru ameliorarea acestor probleme. Acest efect benefic recomanda, de asemenea, utilizarea extractului in lupta impotriva varicelor si a hemoroizilor.
Sprijina memoria
Extractul de corn japonez ajuta in imbunatatirea functionarii cognitive si are la baza influenta sa asupra sistemului circulator. Activitatea cerebrala este strans legata de fluxul sanguin catre creier, ceea ce face ca imbunatatirea circulatiei sa aiba un impact pozitiv asupra capacitatilor cognitive. Acest fapt conecteaza strans cele doua beneficii, iar o circulatie sanguina imbunatatita poate sprijini functiile cognitive. Ca urmare a acestui efect, cornul japonez a fost utilizat ca un tratament complementar pentru afectiuni degenerative, cum ar fi dementa sau boala Alzheimer.
Sustine metabolismul
Cornul japonez are un rol in reglarea metabolismului prin intermediul antioxidantilor continuti in compozitia sa. Acesti antioxidanti contracareaza impactul radicalilor liberi, care sunt responsabili de stresul oxidativ, un factor patogen semnificativ in procesul de metabolizare a carbohidratilor. Prin neutralizarea stresului oxidativ, se obtine o protectie impotriva riscului de obezitate si se mentine un nivel adecvat al insulinei in sange.
Amelioreaza simptomele depresiei
Extractul de corn japonez are capacitatea de a ameliora simptomele depresiei datorita continutului sau de antioxidanti si efectului lor neuroprotector. Diverse studii au evidentiat conexiunea dintre stresul oxidativ, care poate fi contracarat prin antioxidanti, si afectiuni precum anxietatea sau depresia. Stresul oxidativ reprezinta o consecinta a dezechilibrului dintre radicalii liberi si antioxidanti, ceea ce face ca orice produs continand antioxidanti sa fie considerat util in ameliorarea simptomelor depresiei.
Reduce severitatea simptomelor unor afectiuni oculare
Cornul japonez exercita un efect benefic asupra sanatatii oculare, contribuind la reducerea severitatii simptomelor specifice glaucomului.
Contribuie la vindecarea anumitor afectiuni ale pielii
Extractul de corn japonez a demonstrat un efect pozitiv asupra afectiunilor dermatologice in multiple lucrari stiintifice. Poate fi benefic in tratarea unor probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul.
Ajuta la reducerea manifestarilor specifice ADHD
Un studiu condus de medici germani a indicat ca extractul de corn japonez poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate tulburarii de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD). Cu toate acestea, cercetatorii subliniaza ca, desi rezultatele au evidentiat efecte pozitive, este necesara o investigatie mai aprofundata in acest domeniu.
Combate inflamatia
Inflamatia reprezinta un raspuns natural al organismului la rani sau factori daunatori. In acest proces inflamator, diverse componente ale sistemului imunitar sunt activate pentru a se lupta cu agentii straini sau pentru a vindeca zonele afectate. In unele boli cronice, un raspuns inflamator poate fi declansat chiar si in absenta unei rani.
Reduce manifestarile sindromului premenstrual
Cercetarile sugereaza ca arborele poate ajuta la reducerea simptomelor fizice si psihologice asociate sindromului premenstrual.
Contraindicatii si atentionari
Printre reactiile adverse posibile asociate cu extractul de corn japonez se includ urmatoare:
- Dureri de cap
- Dureri de stomac
- Varsaturi
- Greturi
- Ameteli
- Palpitatii
- Tulburari digestive (constipatie, diaree)
- Reactii alergice cutanate
De asemenea, cornul japonez poate interactiona cu alte medicamente, cum ar fi antidepresivele, antihipertensivele sau contraceptivele orale, ceea ce poate genera reactii adverse. Discutati cu medicul inainte de a incepe orice tratament cu extract de corn japonez, dar si cu orice alt preparat pe baza de plante, pentru a evita interactiuni nedorite.
Bibliografie:
Delaplane, K.S. 2007. First lessons in beekeeping, Dadant & Sons, Hamilton, Illinois.
Delaplane, K.S., 2006, Honey bees & beekeeping: A year in the life of an apiary 3rd edition, The University of Georgia, Georgia Center for Continuing Education, Athens, Georgia.
Shimanuki, H., Harman, A., & K. Flottum (eds.). 2005. ABC & XYZ of bee culture, 41st Edition, The A.I. Root Co. Medina, Ohio.
Dadant & Sons, Inc., 1992, The hive and the honey bee, Hamilton, Illinois.
Morse, R.A. & T. Hooper (eds.), 1985, The illustrated encyclopedia of beekeeping, E. P. Dutton, Inc., New York, New York.
Seeley, T.D., 1985, Honeybee ecology, Princeton University Press, Princeton, New Jersey.
Seeley, T.D., 1995. The wisdom of the hive, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts.