Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Lichenul de piatra: efecte antibacteriene, antivirale si imunomodulatoare

Lichenul de piatra: efecte antibacteriene, antivirale si imunomodulatoare

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 7 noiembrie 2024

Lichenul de piatra, cunoscut si sub denumirea sa stiintifica, Cetraria islandica, sau sub numele de muschi islandez, reprezinta o specie de lichen ce face parte din genul Cetraria. Lichenul acesta este specific regiunilor nordice, de exemplu Islanda, de unde si denumirea sa comuna. Lichenul de piatra are o forma caracteristica de frunza si este de cele mai multe ori de culoare gri-verde sau verde-albastrui. Acesta creste pe soluri pietroase, zone reci si umede, inclusiv in paduri boreale si pe munti inalti. In aceeasi masura, acesta se face remarcat si pentru proprietatile sale medicinale.

In medicina traditionala, aceasta planta a fost utilizata pe post de remediu pentru diverse afectiuni respiratorii si digestive. Se spune ca acesta are in alcatuire substante cu un potential antiinflamator si antimicrobian, fapt ce i-a oferit o folosire in tratamentul tusei, bronsitei si altor probleme legate de sistemul respirator. In egala masura, lichenul de piatra a fost folosit pentru a calma durerile de stomac si pentru a imbunatati digestia.

Insa, cu toate acestea, este necesar sa tineti minte faptul ca informatiile legate de folosirea medicinala sunt de multe ori bazate pe traditii populare si pot sa nu fie sustinute din punct de vedere stiintific sau sa nu fie aprobate de catre autoritatile medicale. In cazul in care doriti sa folositi lichenul de piatra in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un profesionist de sanatate sau un medic pentru sfaturi si informatii actualizate.

Ce proprietati medicinale are lichenul de piatra?

Lichenul de piatra a fost folosit in mod traditional in medicina populara pentru a trata diferite afectiuni. Cu toate acestea, este esential de mentionat faptul ca din aceste utilizari nu au fost confirmate multe dintre ele cu ajutorul unor cercetari stiintifice riguroase sau reglementate de catre autoritatile medicale. Cateva dintre proprietatile medicinale atribuite lichenului de piatra sunt urmatoarele:

Proprietati antiinflamatorii 

Se spune despre lichenul de piatra ca are in alcatuire compusi cu potential antiinflamator, fapt ce ar putea sa faca planta a fi utila in tratamentul afectiunilor inflamatorii, spre exemplu problemele respiratorii sau reumatismul.

Proprietati antimicrobiene 

S-a sugerat despre aceasta planta ca ar putea prezenta efecte antimicrobiene, sau ca ar putea sa fie folositoare in combaterea infectiilor bacteriene sau fungice. Proprietatile acestea pot sa fie legate de substante chimice naturale gasite in alcatuirea sa.

Efecte expectorante

Unele studii sustin despre lichenul de piatra ca poate contribui la subtierea mucusului din caile respiratorii, lucru ce faciliteaza in acest mod expulzarea mucusului si reducerea tusei si a congestiei.

Stimularea sistemului imunitar 

Se spune despre consumul sau utilizarea lichenului de piatra ca ar putea prezenta un efect benefic asupra sistemului imunitar, ajutand in acest mod organismul sa se apere impotriva infectiilor.

Probleme digestive 

In mod traditional, lichenul de piatra a fost utilizat cu scopul de a imbunatati digestia si pentru a calma durerile de stomac. Se spune ca acesta ar avea proprietati carminative, care ajuta la reducerea gazelor si a disconfortului abdominal.

Proprietati antioxidante

 Exista cercetari preliminare care sugereaza despre aceasta planta ca ar putea avea in alcatuire antioxidanti naturali, ce ar putea sa contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor care pot fi provocate de catre radicalii liberi.

Este important de mentionat faptul ca, proprietatile acestea sunt bazate pe traditii populare si observatii empirice. In cazul in care sunteti interesat sa folositi aceasta planta in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un profesionist in sanatate sau medic inainte de a o face, pentru a primi sfaturi personalizate si informatii de actualitate.

 

Cum actioneaza lichenul de piatra pentru a genera efecte antibacteriene, antivirale si imunomodulatoare?

In ceea ce priveste actiunea lichenului de piatra in generarea efectelor antibacteriene, antivirale si imunomodulatoare, trebuie subliniat faptul ca cercetarile stiintifice privind aceste proprietati se afla inca in stadii incipiente si nu exista inca dovezi clare care sa stabileasca si sa sustina pe deplin aceste afirmatii. Cu toate acestea, cateva moduri posibile prin care aceasta planta ar putea actiona in aceste directii sunt urmatoarele:

Efecte antimicrobiene 

S-a sesizat despre lichenul de piatra ca are in componenta compusi cu potential antimicrobian, spre exemplu acidul usnic. Acidul usnic este cunoscut pentru activitatea sa impotriva bacteriilor si a unor tipuri de ciuperci. In unele studii de laborator, acest acid a demonstrat capacitatea de a inhiba cresterea microorganismelor. Insa, dozele eficiente si modalitatile exacte de actiune impotriva bacteriilor si virusurilor nu sunt inca pe deplin intelese.

Imunomodulare 

Lichenul de piatra ar putea sa influenteze sistemul imunitar prin reglarea raspunsului imun. Se crede despre aceasta planta ca are anumite componente ce pot sa aiba potentialul de a modula activitatea celulelor imunitare, de exemplu limfocitele T si celulele natural killer. Efectele acestea ar putea contribui la echilibrarea raspunsului imun in diferite situatii, de exemplu combaterea infectiilor sau diminuarea inflamatiei excesive.

Antioxidant 

Aceasta planta are in componenta compusi antioxidanti, care pot sa contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Lichenul de piatra poate ajuta in mod indirect la mentinerea unui mediu mai sanatos pentru sistemul imunitar si la protejarea celulelor de catre daunele oxidative.

Actiune directa impotriva virusurilor 

Unele cercetari preliminare spun despre lichenul de piatra ca ar avea potential antiviral impotriva anumitor tipuri de virusuri. Insa, cu toate acestea, este important de subliniat faptul ca, aceste studii se afla inca in stadii incipiente si necesita cercetari suplimentare cu scopul de a confirma eficacitatea si mecanismele exacte ale acestei actiuni.

 

Cand este indicat lichenul de piatra?

Lichenul de piatra nu este utilizat in mod frecvent in medicina moderna pe post de tratament principal pentru anumite afectiuni. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care acesta ar putea fi recomandat:

  • Afectiuni inflamatorii - Multumita potentialelor sale efecte expectorante si antiinflamatorii, lichenul de piatra a fost utilizat in traditia populara cu scopul de a contribui la ameliorarea simptomelor tusei, bronsitei si altor afectiuni respiratorii.
  • Probleme digestive - Unii oameni au utilizat lichenul de piatra cu scopul de a imbunatati digestia si pentru a calma disconfortul abdominal.
  • Imunomodulare si antioxidant - Multumita continutului sau bogat in antioxidanti si posibile efecte imunomodulatoare, lichenul de piatra ar putea fi luat in considerare ca o parte a unui regim de sustinere a sanatatii generale pentru sprijinirea sistemului imunitar in anumite situatii.

Similitudini intre arborele de camfor si lichenii de piatra cand vorbim de afectiuni respiratorii

Arborele de Camfor face parte din familia Lauraceae si are frunze simple, flori albe-galbui grupate in panicule axilare si fructe verzi ovoide sau globuloase care devin negre la coacere. In antichitate, grecii si romanii nu cunosteau acest arbore, dar in China, in antichitate, arborele de camfor era popular. Arborele de camfor era cunoscut si utilizat in tratamente medicinale. A fost folosit in China si India in diverse scopuri. Valoarea sa era atat de mare incat era oferit ca dar intre imparati si printi. Camforul a fost folosit pentru tratarea diverselor afectiuni, inclusiv pentru guta, reumatism, ulcer gastric si altele. In Europa, a fost recunoscut ca medicament inca din secolul XII.

Arborele de camfor a fost cel mai cunoscut in Epoca Moderna pentru uleiul esential extras in Japonia. Utilizarile sale in Orient au inclus tratamentul extern pentru dureri musculare, articulare, afectiuni ale pielii si congestie bronsica. Uleiul esential de camfor a fost utilizat si in aromaterapie pentru probleme digestive si depresie. Camforul are si utilizari industriale, fiind folosit si in fabricarea parfumurilor. In China, arborele este cultivat in continuare pentru uleiul sau, utilizat ca repelent pentru insecte, in tratamentul afectiunilor oftalmice si ca bactericid pentru combaterea unor organisme parazite si fungi.