Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa folosim corect spray-ul nazal la copii si sa prevenim efectele secundare

Cum sa folosim corect spray-ul nazal la copii si sa prevenim efectele secundare

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 mai 2025 Ultima actualizare: 16 mai 2025

Primavara se apropie de final, iar pentru multe persoane, aceasta perioada inseamna congestie nazala, prurit, dar si alte simptome specifice alergiilor din acest sezon. Pentru multi suferinzi, ameliorarea congestiei nazale (nas infundat) vine adesea este adesea prin utilizarea de spray-urilor decongestionante. Cu toate acestea, se estimeaza ca o parte din populatie depinde prea mult de spray-urile nazale decongestionante, care provoaca mai multa congestie - o afectiune indusa de medicamente numita rinita medicamentoasa.

Pasajele nazale, sinusurile paranazale si rinofaringele constituie o unitate functionala cu caracteristici morfologice complicate. Aceasta unitate rino-sinusala, in afara de dezvoltarea functiei olfactive si servind ca o cale naturala pentru respiratia aerului, are functia de a pregati aerul pentru a nu afecta plamanii, purificandu-l, umezindu-l si incalzindu-l. De asemenea, reprezinta prima si cea mai importanta bariera defensiva a organismului impotriva elementelor nocive ale aerului. Bacteriile si particulele fine de praf sunt retinute in mantaua mucoasa care acopera suprafata interioara a narilor. Mucoasa nazala reactioneaza imediat la prezenta elementelor exogene iritante si da ca raspuns:

  • Reflexul de stranut
  • Hipersecretie abundenta
  • Cresterea vasodilatatiei vascularizatiei cu obstructie nazala din cauza inflamatiei cornetelor mucoasei.

Cat timp se poate folosi corect un spray nazal? Cele mai multe spray-uri nazale se incadreaza in categoria medicamentelor vasoconstrictoare, adica actioneaza prin contractarea vaselor de sange ce cauzeaza congestia nazala, astfel efectul decongestionant se observa imediat.  Utilizarea indelungata a acestor spray-uri genereaza dependenta, deoarece acele vase de sange despre care am amintit anterior, se obisnuiesc sa fie contractate fortat. Este indicat ca folosirea acestor produse sa nu dureze mai mult de 3 zile consecutiv. Efectele adverse ale utilzarii prelungite se vor observa cu usurinta, iar unul dintre acestea consta in aparitia fenomenului invers decat cel dorit, adica congestia nazala.

Cum se foloseste corect un spray nazal?

Acesta se pulverizeaza direct in nari, respectand instructiunile si recomandarile aflate pe prospect. Inainte de a-l folosi, se va sufla usor nasul, apoi se va astupa cu un deget nara in care nu se va aplica spray-ul, pulverizandu-se solutia in nara obstructionata. Se va inspira adanc in timpul pulverizarii, pentru ca substanta sa penetreze suficient nara.

Ce este rinita cauzata de utilizarea excesiva a spray-urilor nazale?

Rinita medicamentoasa este cel mai adesea observata la persoanele care se automedicheaza cu spray-uri nazale fara prescriptie medicala. Afectiunea poate aparea, de asemenea, la persoanele care au infectii in tractul respirator superior, cum ar fi racelile, care incearca sa-si amelioreze simptomele. Pana la 50% dintre pacientii cu infectii respiratorii pot dezvolta rinita medicamentoasa. Rinita medicamentoasa apare atunci cand un spray decongestionant este utilizat in mod repetat timp de mai mult de trei pana la cinci zile, ceea ce duce la deteriorarea sinusurilor si la o lipsa de raspuns la decongestionant.

Exista mai multe tipuri de spray-uri nazale, de la decongestionante antihistaminice, ser fiziologic etc. Aceste produse actioneaza deoarece contin substante chimice, precum oximetazolina, fenilefrina, xilometazolina - care blocheaza rapid nasul prin constrictia vaselor de sange ale peretilor nazali. Aceste spray-uri ofera o usurare rapida, dar efectul lor se estompeaza, de asemenea, de obicei, in 30 minute sau mai putin. Congestia nazala se va agrava, de fapt, chiar mai mult decat inainte de pulverizarea acelui spray nazal.

Consecintele folosirii in exces a spray-urilor nazale

Utilizarea excesiva a spray-ului nazal decongestionant poate duce, de asemenea, la incapacitatea de a diagnostica corect cauza reala a inflamatiei, precum si la cresterea riscului de infectie a sinusurilor, aparand cefalee, tuse, inflamatie a sinusurilor, congestie, si, in cazuri rare, perforarea septala. Problema consta in utilizarea in exces a acestora si nu in produsele in sine. Ca si in cazul tuturor medicamentelor, este important sa se citeasca si sa se respecte intocmai specificatiile de pe prospect, in care se mentioneaza faptul ca decongestionantele nazale topice nu ar trebui sa fie utilizate mai mult de trei zile, deoarece utilizarea lor prelungita sau frecventa ar putea duce la recidiva sau agravarea congestiei.

Desi multi oameni se bazeaza pe decongestionante nazale pentru a-i ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala sau gripa, aceste medicamente pot face uneori mai mult rau decat bine, mai ales atunci cand sunt utilizate in mod repetat. Administrarea unui decongestionant poate ameliora temporar congestia, dar poate creste usor tensiunea arteriala. Aceasta este o problema potentiala atunci cand cineva are deja tensiune arteriala ridicata, mai ales daca nu este bine controlata. Decongestionantele pot interfera, de asemenea, cu eficacitatea anumitor medicamente pentru tensiunea arteriala. In plus, utilizarea decongestionantelor nazale fara prescriptie medicala pentru mai mult de trei sau patru zile poate provoca congestie nazala si mai grava, deoarece efectul decongestionant trece. Alte efecte secundare ocazionale ale spray-ului nazal pot include sangerari nazale, agitatie si insomnie.

Cum putem elimina simptomele de nas infundat cu ajutorul spray-urilor nazale

Congestia nazala sau "nasul infundat" apare atunci cand tesuturile nazale si adiacente si vasele de sange devin inflamate cu exces de lichid si provoaca un sentiment de "congestie". Congestia nazala poate sau nu sa fie insotita de un nas curbat. Aceasta este unul dintre cele mai frecvente simptome asociate cu afectiunile acute ale tractului respirator superior.

Congestia nazala poate interfera cu dezvoltarea auzului si a vorbirii. Congestia semnificativa poate afecta calitatea somnului, putand provoca sforait si poate fi asociata cu episoade de dificultati de respiratie in timpul somnului, mai bine cunoscute sub numele de apnee obstructiva de somn. La copii, congestia nazala secundara hipertrofiei adenoide a dus la apnee cronica de somn cu valori insuficiente de oxigen si insuficienta cardiaca in partea dreapta. Aceasta problema este de obicei rezolvata dupa indepartarea chirurgicala a adenoidelor si amigdalelor.

Narile obstructionate nu sunt doar o problema pentru cei care le prezinta, dar si respiratia este mai mult sau mai putin dificila. Astfel, de exemplu, la nou-nascuti, congestia nazala poate interfera cu alaptarea lor, ceea ce le poate provoca tulburari respiratorii care le pun viata in pericol. In cele mai multe cazuri, obstructia nazala se datoreaza inflamatiei mucoasei nazale, cauzata de un proces viral, asa cum se intampla adesea in raceli si gripe.

Ce cauzeaza dependenta de spray nazal la adulti si copii?

Principala problema cu decongestionantele nu este cauzata de substantele chimice pe care le contin, ci mai degraba din cauza utilizarii lor excesive (abuz), deoarece acestea au un efect decongestionant scurt. Decongestionantele trebuie utilizate de maxim 2 ori pe zi, timp de maximum 3 pana la 5 zile. Dar, avand in vedere durata scurta a efectului lor, multe persoane le folosesc mai des si pentru mai multe zile, un comportament total gresit si daunator organismului.

Acest abuz produce modificari patologice in mucoasa nazala, care duce la o agravare a congestiei si la aparitia rinitei. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii tolerantei si efectului de boomerang fata de decongestionanti, adica pacientul trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult pentru a observa efectul, iar obstructia nazala creste progresiv pe masura ce spray-urile se utilizeaza. Acest lucru duce la un cerc vicios si daunator, iar utilizarea acestui tip de produs devine o dependenta fizica si psihologica.

Este recomandat sa solicitati ajutorul unui medic specialist in ORL, pentru a evalua starea mucoasei nazale si a recomanda tratamentul adecvat. Unele dintre sfaturile pentru a evita utilizarea sau incetarea utilizarii decongestionantelor includ si mentinerea mucoasei nazale umede, cum ar fi utilizarea solutiilor saline, evitarea substantelor care provoaca congestia nazala, dar este important si sa existe un aport suficient de lichide. De asemenea, persoanele care se confrunta cu congestia nazala, pot folosi o perna mai inalta, astfel incat capul sa fie mai ridicat decat trunchiul. Utilizati spray-ul nazal de maxim 2 ori pe zi, timp de 3 pana la 5 zile inainte de a incepe reducerea dozei. De regula, perioada de depasire a dependentei dureaza de obicei intre 1 si 3 saptamani. Daca veti continua sa observati dificultati de respiratie mai tarziu, discutati cu medicul dumneavoastra despre cauza si / sau alte optiuni de tratament.

Bibliografie:

  1. Ear infections in children. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children. Accessed Dec. 29, 2023;
  2. Loscalzo J, et al., eds. Upper respiratory symptoms, including earache, sinus symptoms and sore throat. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 21st ed. McGraw Hill, 2022;
  3. Otitis media (acute). Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/middle-ear-and-tympanic-membrane-disorders/otitis-media-acute. 2021;
  4. Otitis media (suppurative). Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/middle-ear-and-tympanic-membrane-disorders/otitis-media-chronic-suppurative. Accessed april 9, 2024;
  5. Wald ER. Acute otitis media in children: Clinical manifestations and diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed 2022;
  6. Pelton SI, et al. Acute otitis media in children: Treatment. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 21, 2023;
Articole similare
Tehnici de respiratie pentru reducerea stresului si anxietatii Tehnici de respiratie pentru reducerea stresului si anxietatii

Unul dintre cei mai importanti muschi care sunt solicitati in procesul de respiratie este diafragma, care se afla chiar sub plamani. Cand reducem acest muschi cu aportul de aer, extindem capacitatea pulmonara si mobilizam alti muschi adiacenti.

11 iunie 2025
Edited 11 iunie 2025
citește articolul
Deviatia de sept: Impactul asupra respiratiei si solutiile chirurgicale Deviatia de sept: Impactul asupra respiratiei si solutiile chirurgicale

Devierea septului nazal este o afectiune in care septul ce separa narile se deplaseaza de la pozitia sa centrala spre stanga sau dreapta. Aceasta conditie nu numai ca poate crea probleme estetice, dar adesea interfereaza si cu respiratia normala. Fluxul de aer poate fi diminuat, conducand la simptome precum congestia sau obstructia nazala. Aceasta problema nu este doar o chestiune de aspect, ci poate afecta semnificativ calitatea vietii, complicand activitatile zilnice simple, precum respiratia.

19 februarie 2025
Edited 19 februarie 2025
citește articolul
Util: Cum sa ai grija de organismul tau cu ajutorul exercitiilor de respiratie Util: Cum sa ai grija de organismul tau cu ajutorul exercitiilor de respiratie

Respiratia, acest proces vital care se petrece intr-un mod aproape invizibil si neintrerupt, ne sustine existenta fara a cere atentie constienta. Fascinant este ca, desi se desfasoara predominant in afara vointei noastre, avem capacitatea de a o influenta si controla deliberat. Acest control voluntar asupra respiratiei ne ofera o cale directa catre ameliorarea starii de sanatate si imbunatatirea bunastarii mentale.

21 octombrie 2024
Edited 21 octombrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.