Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Faina de cocos: De ce ar trebui sa o incluzi in alimentatie, reguli de consum

Faina de cocos: De ce ar trebui sa o incluzi in alimentatie, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 28 iulie 2023 Ultima actualizare: 31 iulie 2023

Cand vrei sa prepari un cozonac sau poate niste gogosi bune folosesti faina ca ingredient principal. Faina este obtinuta in mod traditional din grau. Mai exista si faina de porumb sau malaiul, asa cum il stim noi. Faina nu este neaparat cel mai bun si mai sanatos ingredient, calitatea sa difera mult, cea mai buna este fireste, cea macinata la moara, din grau pe care il cunosti, stii de unde provine, poate este al tau. Cu o folosire extrem de versatile si un gust unic, faina obisnuita este ieftina, si-o poate permite oricine si ne-a salvat de multe ori in situatii extreme, de exemplu in pandemie, cand toata lumea isi facea paine acasa.

O alternativa excelenta la faina de grau este faina de cocos. Nu are gluten, se obtine din cocos transformat in pudra. In orice reteta poti sa o folosesti si poate inlocui in procent de 20% faina normala. Cu alte cuvinte nu ai cum sa faci un produs de patiserie, de exemplu, doar din faina de cocos. Textura fainii de cocos este una perfecta, faina este alba, aroma este una tipica pentru nuca de cocos, o stii deja. De aici si folosirea fainii de cocos doar in anumite retete, unde ar merge gustul de cocos. Spre deosebire de toate tipurile de faina clasica, cea de cocos nu prea are amidon, deci nu vei obtine imediat din ea coca perfecta pe care o aveai cand foloseau faina de grau. Este adevarat ca vei gasi in faina de cocos si carbohidrati, fibre, insa faina se obtine din fructe uscate, cocos, deci absoarbe multa apa.

 

Faina de cocos si valoarea sa nutritionala

Prima data nucile de cocos au fost cultivate prin insulele din Asia de Sud-Est. Faina de cocos nu se stie cand a aparut, insa a putut fi vazuta prin Tahiti si prin parti din Polinezia. La inceput era doar un rest de la procesul de obtinere a laptelui de cocos. Pulpa nucii de cocos era uscata rapid si se obtinea faina. Dupa descoperirea sa, faina de cocos a fost folosita mai tot timpul in tari precum Filipine, Malaezia, Noua Zeelanda. Recent, faina de cocos a fost integrata si in dieta Paleo, dar si i dieta ketogenica, nu are multi carbohidrati, dar are multe fibre de calitate. De ce ar trebui sa o incluzi in alimentatia ta mai des? Daca suferi de intoleranta la gluten, faina de cocos este perfecta ca sa te poti bucura si tu de anumite produse, deserturi. Si daca ai boli autoimune, boala Crohn, de exemplu, artrite reumatoide, vei putea folosi cu incredere faina de cocos.

Spre deosebire de faina normala, in faina de cocos gasesti mai multe grasimi bune, proteine, fibre. Fierul este din belsug in faina de cocos, poti sa o folosesti si daca esti vegetarian sau vegan si iti este teama ca nu ai suficient fier in organism. Doua lingurite de faina de cocos vor contine: 60 calorii, 3 g proteine, 1.5 g grasime, 9 grame carbohidrati, 5 g fibre, 3 g zahar, potasiu. Nu te vei teme nici de grasimile saturate, prin procesarea fainii de cocos se elimina, deci este sigura pentru consum.

 

Beneficiile consumului de faina de cocos. Cum sa o introduci in diete

Bolnavii de diabet o pot folosi sau pot manca produce bazate pe ea pentru ca are index glicemic scazut, dureaza mai mult sa se digere si carbohidratii sunt absorbiti la nivelul sau. Se controleaza astfel mai usor nivelul zaharului din sange, se previne diabetul zaharat. Faina de cocos te ajuta si la nivelul sistemului digestiv, are multe fibre de calitate, scapi de constipatie, ai tranzit intestinal normal, scaune regulate, ai si fibre solubile, dar si insolubile. Slabesti mai usor cu acest tip de faina, satietatea intervine mai rapid, nu mai esti tentat sa mananci atat de des, ai energie mai multa, scade pofta de mancare.

Potasiul si fibrele te vor feri cu siguranta de bolile cardiovasculare, vasele de sange vor functiona corect si sangele va circula fara probleme prin corp. Consumul de faina de cocos previne dereglarile hormonale, inflamatia, luarea in greutate peste limita normala, alergiile care ne pot da peste cap functionarea normala a organismului. Acestea ar fi, pe scurt, cele mai importante beneficii ale consumului regulat de faina de cocos. Folosirea fainii de cocos in alimentatie este foarte simpla. Se adauga la pregatirea unor produse de patiseire, o putem pune in cereale si in smoothie, se poate pune peste orice fel de mancare care ar avea nevoie de o aroma fina precum cea de cocos.

Painea cu faina de cocos este delicioasa si sanatoasa, este foarte cautata, usor de digerat si are un gust exceptional. Nu ezita sa folosesti faina de cocos in prajituri, orice alte preparate gatite la cuptor, dar si in clatite. Atentie la cat lichid adaugi la compozitii pentru ca faina de cocos absoarbe destul de multa apa. La fiecare ceasca de faina normala adaugi ¼ ceasca faina cocos.

Densitatea fainii de cocos este mai mare, deci va fi mai greu de facut un aluat de calitate daca nu ai si faina buna mai multa adaugata. Bucatarii adauga un ou la fiecare 28 g faina de cocos pentru o textura mai moale si pufoasa in cazul produselor coapte. De asemenea, faina de cocos va ingrosa supele si tocanitele, merge folosita si in burgeri si in retete vegane, in pizza sanatoasa, cruste.

Orice fel de retete vei face cu ajutorul fainii de cocos trebuie sa retii un lucru important: nu te teme sa gasesti combinatii inedite, gusta tot ce faci ca sa nu strici mancarea sau produsele de patiserie, nu adauga foarte multa faina si cauta sa cumperi doar faina de cocos de calitate. Alege cu atentie brandul si vezi de unde provine cocosul, vezi sa fie intr-adevar faina de cocos si nu alt inlocuitor.

Faina de cocos ramane o alternativa foarte buna la alte tipuri de faina din comert, merge folosita doar in combinatie cu alta faina, se va pastra bine daca este tinuta departe de umezeala excesiva, caldura, de razele soarelui, in locuri curate si foarte bine aerisite. Spor la gatit cu faina de cocos si la descoperit toate beneficiile sale. Cu cat gatesti mai mult cu faina de cocos, cu atat te vei „indragosti” de gustul sau si de textura sa, de calitatile sale exceptionale.

 

Ce este boala celiaca si legatura dintre intoleranta la gluten si aceasta boala

Boala celiaca este o boala autoimuna in care alimentele care contin glutenul proteic, care se gaseste in grau, orz, secara si alte cereale, declanseaza celulele albe din sange sa atace mucoasa intestinului subtire, erodandu-l in cele din urma pana cand este uzat. Boala celiaca are o gama larga de simptome potentiale, de la dureri abdominale la dureri de cap, iar simptomele incipiente sunt confundate usor cu alte boli precum enterocolita acuta, ulcer gastric, ulcer duodenal, indigestie, ampendicita sau alte boli sistemice ale sistemului digestiv.

Aceste simptome si daune intestinale pot fi in mare masura inversate odata ce sunteti diagnosticat si urmati o dieta fara gluten - singurul tratament actual pentru aceasta afectiune. Persoanele cu boala celiaca netratata adesea nu pot absorbi nutrientii din alimente, iar acest lucru poate duce la complicatii grave de sanatate, cum ar fi malnutritia, osteoporoza, infertilitatea si chiar cancerul. In plus, daca persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care nu contin gluten sa zicem fructe, legume in amestec cu preparate cu gluten, sa spunem pizza cu legume pot declansa blocaje acute in intestin pentru ca bolul alimentar nu este procesat adecvat.

Bibliografie:

Green PHR. The Role of Endoscopy in the Diagnosis of Celiac Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;
Rashid M, Butzner JD, Warren R, et al. Home blood testing for celiac disease: recommendations for management. Physician. 2009;
Kalf RR, Mihaescu R, Kundu S, De knijff P, Green RC, Janssens AC. Variations in predicted risks in personal genome testing for common complex diseases. Genet Med. 2014;
Antiga E, Caproni M. The diagnosis and treatment of dermatitis herpetiformis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;
Zhu J, Mulder CJ, Dieleman LA. Celiac Disease: Against the Grain in Gastroenterology. Journal of the Canadian Association of Gastroenterology. 2018. 
Roy A, Pallai M, Lebwohl B, Taylor AK, Green PH. Attitudes Toward Genetic Testing for Celiac Disease. J Genet Couns. 2016;
Luján-sanchis M, Pérez-cuadrado-robles E, García-lledó J, et al. Role of capsule endoscopy in suspected celiac disease: A European multi-centre study. World J Gastroenterol. 2017;
Rubio-tapia A, Barton SH, Murray JA. Celiac disease and persistent symptoms. Clin Gastroenterol Hepatol. 2011;

Articole similare
Nutritie: Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia Nutritie: Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia

Portocalele rosii sunt citrice foarte cunoscute si des folosite pentru culoarea lor vibranta si pulpa intens aromata.

27 martie 2023
citește articolul
Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive

Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina C si potasiu, dar contine si alte vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina B6, calciu si fier. Consumul regulat de grapefruit poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea riscului de boli de inima si la imbunatatirea functiei imunitare.

26 martie 2023
citește articolul
Coriandru: ce este, cum se cultiva si ce beneficii ofera Coriandru: ce este, cum se cultiva si ce beneficii ofera

Aceasta planta creste in manunchiuri de flori roz, albe si mici, iar in luna august florile se transforma in seminte mici, ridate si rotunde. Semintele de coriandru sunt cele mai apreciate, acestea fiind culese si folosite la prepararea diverselor uleiuri esentiale, dar si a infuziilor. 

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...