Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dacriocistita: De ce apare aceasta infectie, cum se poate trata obstructia canalului lacrimal

Dacriocistita: De ce apare aceasta infectie, cum se poate trata obstructia canalului lacrimal

Postat in: Sanatatea ta
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 27 iunie 2024 Ultima actualizare: 27 iunie 2024

Dacriocistita este o inflamatie a sacului lacrimal, cunoscut sub numele de sacul lacrimal sau sacul nazolacrimal, care se afla in coltul intern al ochiului, aproape de nas. Acest sac lacrimal are rolul de a colecta si drena lacrimile in nas pentru a mentine ochiul umed si protejat. Dacriocistita apare atunci cand ductul nazolacrimal, care permite scurgerea lacrimilor in nas, este blocat sau infectat. Aceasta poate duce la retentia de lichid in sacul lacrimal, ceea ce favorizeaza dezvoltarea infectiei. Dacriocistita poate afecta atat adultii, cat si copiii. Dacriocistita poate fi clasificata in functie de durata simptomelor si de evolutia afectiunii. Cele doua tipuri principale de dacriocistita sunt:

Dacriocistita acuta

Este forma rapida si intensa a inflamatiei sacului lacrimal. Se manifesta prin simptome severe, cum ar fi roseata, umflatura, durere, secretii purulente, lacrimare excesiva si senzatie de presiune in zona ochiului si nasului. Dacriocistita acuta apare de obicei brusc si poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Tratamentul adecvat, care poate include administrarea de antibiotice, comprese calde si masaje la nivelul sacului lacrimal, poate duce la vindecarea completa a afectiunii.

Dacriocistita cronica

Aceasta forma este caracterizata prin persistenta simptomelor pe o perioada indelungata sau prin recurente frecvente ale inflamatiei sacului lacrimal. Simptomele dacriocistitei cronice pot fi mai putin severe decat cele ale formei acute, dar pot persista sau reaparea din cand in cand. 

Dacriocistita cronica poate fi cauzata de o obstructie partiala a ductului nazolacrimal sau de alte afectiuni oculare sau nasale care contribuie la acumularea lichidului in sacul lacrimal. Tratamentul dacriocistitei cronice poate implica o combinatie de masuri conservatoare, cum ar fi masajul sacului lacrimal si aplicarea de comprese calde, si, in unele cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a deschide sau a drena ductul blocat. Este important sa consulti un medic oftalmolog pentru a stabili tipul de dacriocistita pe care o ai si pentru a primi tratamentul adecvat. Tratamentul timpuriu si corespunzator poate ajuta la ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor asociate cu dacriocistita.

Cauzele bolii

Dacriocistita apare de obicei din cauza unei obstructii sau blocari a ductului nazolacrimal, care permite scurgerea lacrimilor din sacul lacrimal in nas. Aceasta obstructie impiedica drenarea normala a lacrimilor, ceea ce poate duce la acumularea lichidului in sacul lacrimal si la dezvoltarea unei infectii. Principalele cauze ale dacriocistitei includ:

 

Obstructie congenitala: La unii nou-nascuti, ductul nazolacrimal poate fi ingust sau poate avea o membrana de tesut care impiedica scurgerea adecvata a lacrimilor. Acest lucru poate determina acumularea de lichid in sacul lacrimal si poate cauza infectii.

Obstructie dobandita: La adulti sau copii mai mari, dacriocistita poate fi cauzata de o obstructie dobandita a ductului nazolacrimal, care poate fi rezultatul unor afectiuni sau traume ale cailor nazale sau lacrimale.

Infectie: Odata ce lichidul se acumuleaza in sacul lacrimal din cauza obstructiei, acesta devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce duce la infectie si inflamatie.
Factori de risc: Anumite conditii medicale, cum ar fi sinuzita, rinitele cronice, conjunctivitele frecvente sau alte afectiuni oculare sau ale cailor nazale pot creste riscul de a dezvolta dacriocistita.

Simptome asociate

Dacriocistita se manifesta prin mai multe simptome care afecteaza zona din jurul sacului lacrimal si ochiului. Aceste simptome pot varia in severitate, in functie de gradul inflamatiei si de tipul de dacriocistita (acuta sau cronica). Principalele manifestari ale dacriocistitei includ:

Roseata si umflatura in coltul intern al ochiului: Aceasta este una dintre primele manifestari vizibile ale dacriocistitei. Zona din jurul sacului lacrimal se poate inrosi si umfla ca urmare a inflamatiei.

Durere si sensibilitate la atingere: Persoanele cu dacriocistita pot simti durere si sensibilitate in zona sacului lacrimal. In special, atingerea sau presiunea in aceasta zona poate fi dureroasa.

Lacrimare excesiva sau lacrimi persistente: Dacriocistita poate determina o lacrimare excesiva, deoarece scurgerea normala a lacrimilor in nas este blocata. Acest lucru poate duce la senzatia de "ochi ud", iar unele persoane pot avea chiar ochiul lacrimand in mod constant.

Secretie oculara purulenta sau mucoasa: Infectia din sacul lacrimal poate duce la productia excesiva de mucus sau secretii purulente care se pot aduna in coltul intern al ochiului si pot cauza cruste la trezire. Disconfort si presiune in jurul ochiului si nasului: Unele persoane pot simti o senzatie de presiune sau disconfort in zona ochiului sau nasului din cauza inflamatiei si acumularii de lichid.Febra si stare generala de rau (dacriocistita acuta): In cazurile severe de dacriocistita acuta, poate aparea febra si o stare generala de rau, ca urmare a infectiei.

Dacriocistita - cum se trateaza

Tratamentul dacriocistitei depinde de severitatea afectiunii si de tipul acesteia (acuta sau cronica). In general, tratamentul dacriocistitei implica administrarea de antibiotice pentru a combate infectia si reducerea inflamatiei din zona sacului lacrimal. Cel mai important aspect in gestionarea dacriocistitei este operatia de dacriocistorinostomie. Aceasta consta practic in desfundarea canalului lacrimo-nazal. In cazul pacientilor care au dacriocistita acuta, va fi necesar sa se faca o incizie a abcesului. Acest pas va fi urmat imediat de o drenare chirrugicala, iar ulterior se va acoperi portiunea cu antibiotice.

In cazul dacriocistitei acute sau daca infectia este prezenta, medicul oftalmolog va prescrie antibiotice pentru a combate bacteriile responsabile de infectie. Este important sa urmati intocmai indicatiile medicului si sa finalizati intregul tratament antibiotic, chiar daca simptomele incep sa se amelioreze. Aplicarea de comprese calde pe zona inflamata a sacului lacrimal poate ajuta la ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei si la desfundarea ductului nazolacrimal. Folositi o carpa curata si inmuiata in apa calda, aplicati-o cu grija pe zona afectata si mentineti timp de aproximativ 10-15 minute de mai multe ori pe zi.

Medicul va poate invata cum sa faceti masaj la nivelul sacului lacrimal pentru a imbunatati drenarea lacrimilor si pentru a reduce acumularea de lichid. In general, dacriocistita raspunde bine la tratamentul conservator, mai ales in cazurile de dacriocistita acuta. Cu toate acestea, dacriocistita cronica sau dacriocistita acuta severa, care nu raspunde la tratamentul conservator, poate necesita interventii chirurgicale pentru a preveni recurentele si a asigura drenajul adecvat al lacrimilor.

Este important sa consultati un medic oftalmolog pentru evaluarea si tratamentul adecvat al dacriocistitei. Un diagnostic precoce si tratamentul corespunzator pot ajuta la ameliorarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor.

Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente pentru sanatatea ochilor

Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar. Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata. Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .

Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism. Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.

BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt racoritoare si acrisoare, gustoase, contin foarte multe vitamine, minerale, dar si alti compusi benefici pentru sanatate. In compozitia lor se afla o cantitate mare de fitonutrienti si antioxidanti si putine grasimi si calorii, de aceea este bine sa se regaseasca in dieta zilnica. Aceste fructe fac adevarate minuni pentru sanatate si va puteti bucura de gustul lor apetisant in diverse moduri. 

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina