De ce apare cancerul de piele si ce putem sa facem ca sa-l prevenim

Cancerul de piele este o afectiune care apare atunci cand celulele pielii incep sa se multiplice necontrolat. Exista mai multe tipuri de cancer de piele, fiecare cu propriile caracteristici, metode de diagnostic si tratament. Simptomele si semnele cancerului de piele pot varia in functie de tipul si stadiul bolii, dar unele dintre cele mai frecvente includ:
Leziuni care nu se vindeca: Aceasta este una dintre cele mai comune semne ale cancerului de piele. O rana care nu se vindeca sau care creste in dimensiune, indiferent de tratament, poate fi un semn de cancer de piele.
Schimbarea aspectului unei alunite: Schimbarile in aspectul sau dimensiunea unei alunite existente sau aparitia unei alunite noi pot fi semne ale cancerului de piele. Alunitele care sunt asimetrice, au margini neregulate, culoare neuniforma sau diametru mai mare de 6 mm pot fi suspecte.
Modificarea texturii pielii: Pielea afectata de cancerul de piele poate deveni mai aspra, mai uscata sau mai dura decat pielea din jur.
Durere sau senzatie de mancarime: Anumite forme de cancer de piele pot provoca durere sau senzatie de mancarime in zona afectata.
Ulcerare sau sangerare: Cancerul de piele poate provoca ulceratii sau sangerari in zona afectata.
Modificari ale culorii pielii: O schimbare a culorii pielii, in special o zona in care pigmentul pielii pare sa se fi pierdut, poate fi un semn al cancerului de piele.
Tipuri de cancer de piele
Carcinomul bazocelular - este cel mai frecvent tip de cancer de piele si apare cel mai des pe zonele expuse la soare, cum ar fi fata si gatul. Acest tip de cancer de obicei nu se raspandeste, dar poate distruge tesuturile si oasele din jurul zonei afectate. Carcinomul bazocelular se formeaza in celulele bazale din partea inferioara a epidermei (stratul exterior al pielii).
Carcinomul cu celule scuamoase – este cel care se formeaza in celulele scuamoase din stratul exterior al pielii. Apare de obicei pe zonele expuse la soare, cum ar fi fata, gatul si mainile. Acest tip de cancer se poate raspandi si poate duce la complicatii mai grave daca nu este tratat.
Melanomul - este cel mai periculos tip de cancer de piele si apare de obicei pe zonele expuse la soare, cum ar fi spatele, gatul si picioarele. Acest tip de cancer se poate raspandi rapid si poate fi fatal daca nu este tratat la timp. Melanomul se formeaza in celule numite melanocite. Melanocitele produc melanina, un pigment maro care ii confera pielii culoarea sa si protejeaza impotriva unora dintre razele UV daunatoare ale soarelui. Alte tipuri de cancer de piele includ si, dar nu se rezuma la:
Sarcomul Kaposi;
Carcinom cu celule Merkel.
De ce apare cancerul de piele si care sunt tipurile de piele cele mai expuse la cancer de piele
Cancerul de piele poate fi cauzat de expunerea prelungita si repetata la radiatia ultravioleta (UV) de la soare sau de la surse artificiale, cum ar fi solarul. Alti factori care pot creste riscul de cancer de piele includ:
Pielea deschisa la culoare: Persoanele cu pielea deschisa la culoare, par blond sau roscat si ochi albastri sau verzi au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decat persoanele cu pielea inchisa la culoare.
Istorie familiala: Persoanele cu istoric familial de cancer de piele au un risc mai mare de a dezvolta boala.
Expunerea la substante chimice: Expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi arsenicul, poate creste riscul de cancer de piele.
Sistem imunitar slabit: Persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi cele care sufera de HIV sau care au primit transplant de organe, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.
Excesul de expunere la radiatii: Persoanele care au primit tratamentul pentru alte forme de cancer si au fost expuse la radiatii pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele in anumite zone ale pielii.
Varsta inaintata: Riscul de cancer de piele creste odata cu varsta.
Tipuri de piele
Toti oamenii sunt unici datorita codului genetic, amprentelor digitale, dar cu toate acestea in lume exista doar sase tipuri de piele pe care le gasim la cei aproape 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.
Tipul I
pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
parul este roscat sau blond deschis;
ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;
Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare, pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.
Tipul II
pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
parul este deschis la culoare (blond sau saten).
Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.
Tipul III
pielea este de culoare bej, fara pistrui;
par castaniu;
ochi caprui;
Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.
Tipul IV
pielea este maslinie (creola);
ochii si parul sunt inchise la culoare;
parul poate fi cret sau carliontat;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.
Tipul V
pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.
Tipul VI
pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
ochii sunt negri sau caprui inchis;
parul este negru.
Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.
Diagnostic
Diagnosticul cancerului de piele implica de obicei o examinare fizica a pielii si o biopsie pentru a determina tipul exact de cancer. In cazul melanomului, medicul poate recomanda si teste suplimentare, cum ar fi tomografie computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica sau PET scan pentru a evalua raspandirea cancerului. In primul rand, un dermatolog va poate intreba daca ati observat modificari ale alunitelor, pistruilor sau altor pete ale pielii existente sau daca ati observat aparitia de mase. Apoi, specialistul va va examina toata pielea, inclusiv scalpul, urechile, palme, talpi, intre degetele de la picioare, in jurul organelor genitale si intre fese.
Daca medicul suspecteaza cancer de piele, acesta poate efectua o biopsie. Intr-o biopsie, o mostra de tesut este indepartata si trimisa la un laborator unde un specialist o examineaza sub microscop. Dermatologul va va spune daca leziunea pielii este cancer de piele, ce tip aveti si discutati optiunile de tratament.
- Gel spumant purifiant Effaclar +M, 200 ml, La Roche-PosayRating:99%Pret 52,72 RON Pret vechi 65,90 RON
Tratament pentru cancer de piele
Tratamentul cancerului de piele poate varia in functie de tipul si stadiul cancerului, dar poate include:
Excizia chirurgicala a zonei afectate
Radioterapie
Terapie fotodinamica
Imunoterapie
Chimioterapie
Crioterapia: Dermatologul utilizeaza azot lichid pentru a ingheta cancerul de piele. Celulele moarte se desprind dupa tratament.
Chirurgia excizionala: Dermatologul indeparteaza tumora si o parte din pielea sanatoasa din jur pentru a fi sigur ca tot cancerul a disparut.
Chirurgia Mohs: Se indeparteaza numai tesutul bolnav, pastrand cat mai mult tesut normal din jur. Medicii folosesc aceasta metoda pentru a trata cancerele bazale si cu celule scuamoase si, uneori, alte tipuri de cancer de piele care se dezvolta in apropierea zonelor sensibile sau importante din punct de vedere cosmetic, cum ar fi pleoapele, urechile, buzele, fruntea, ochii.
Chiuretaj si electrodesicare: Se utilizeaza un instrument cu o margine ascutita, cu bucla pentru a elimina celulele canceroase pe masura ce se razuieste prin tumoare. Apoi, se foloseste un ac electric pentru a distruge orice celule canceroase ramase. Medicii folosesc adesea metoda aceasta pentru a trata cancerele bazale si cu celule scuamoase si tumorile precanceroase ale pielii.
Chimioterapia: Medicamentele pot fi aplicate direct pe piele (chimioterapie topica) daca sunt limitate la stratul superior al pielii sau sunt furnizate prin alte cai daca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Imunoterapia: Oncologul va ofera medicamente pentru a va antrena sistemul imunitar sa ucida celulele canceroase.
Radioterapia: Oncologul utilizeaza radiatii (fascicule puternice de energie) pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le impiedica sa creasca si sa se divida.
Terapia fotodinamica: Dermatologul va acopera pielea cu medicamente, pe care le activeaza cu o lumina fluorescenta albastra sau rosie. Aceasta terapie distruge celulele precanceroase, lasand in acelasi timp celulele normale singure.
In plus, preventia este importanta in prevenirea cancerului de piele. Pentru a reduce riscul de cancer de piele, se recomanda evitarea expunerii la soare intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza, purtarea de haine protectoare si aplicarea regulata a unui factor de protectie solar de cel putin 30. De asemenea, este important sa se efectueze examinari regulate ale pielii pentru a detecta orice schimbari suspecte cat mai curand posibil.
- Poxclin spuma varsat de vant (varicela), 100 mlPret 43,56 RON Pret vechi 48,40 RON
De ce trebuie sa le protejam de Soare ca sa evitam riscul aparitiei unui cancer de piele
Desi toti stim ca Soarele ajuta organismul la metabolizarea vitaminei D atat de necesara functionarii organelor noastre, nu exista notiunea de ,,bronz sanatos'" pentru medici. Altfel spus, expunerea neprotejata la soare cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, mai ales daca nu folosim creme, lotiuni sau uleiuri cu factor de protectie solara. In plus, persoanele care au alunite au un risc care creste exponential cu numarul de alunite pe care il au pe corp in zone expuse la Soare de a declansa cancer de piele. De ce trebuie sa protejam alunitele de Soare? Tocmai am spus mai devreme. Cum putem sa facem asta?
1. Cel mai intelept sfat este sa eviti soarele pe cat posibil. Dar, daca totusi mergi la mare si vrei sa stai la plaja, incearca sa nu stai la soare intre 10 si 16, cand razele soarelui sunt foarte puternice. La 8 dimineata sau ora 19-20 sunt ore recomandate.
2. Cu jumatate de ora inainte de expunerea la soare aplica o crema cu factor mare de protectie cel putin 50 cu factor anti UVB si anti UVA. Crema trebuie reaplicata la intervale de cel mult doua ore.
3. Evita solarul, deoarece nu este o alternativa sanatoasa pentru obtinerea bronzului si pielea va fi expusa la raze ultraviolete. Iar in cazul solarului alunitele pot suferi mutatii din cauza fortarii care se aplica pentru ca pielea sa se bronzeze.
4. Pentru zonele cu alunite, cel mai prudent este sa folosesti o crema cu factor de protectie de fiecare data cand iesi din casa, chiar daca este innorat. Nu uita de zona din spatele gatului, unde de regula apar alunite. Altfel spus, daca ai o piele cu alunite se recomanda folosirea unei creme sau lotiuni cu minim SPF 30 si in timpul anului atunci cand expui in mediul exterior portiuni de piele care au alunite.
5. Poarta haine usoare care te protejeaza de soare si care iti acopera picioarele si mainile. Daca ai alunite in zona fetei, accesoriul obligatoriu este o palarie cu boruri largi. Si daca tot am vorbit despre alunite si cum sa le protejezi de supra-expunere la Soare, cateva lucruri pe care cu siguranta nu le stii despre pielea ta. Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor. Atfel spus, cea mai subtire piele se gaseste pe pleoape, avand grosimea de 0,02 mm, iar cea mai groasa piele se gaseste pe talpi si are grosimea de 1,4 mm.
Bibliografie:
Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal studies in the general population. J Invest Dermatol. 2017 Sep;137(9):2017-2018. doi: 10.1016/j.jid.2017.03.040. Epub 2017 May 18. PubMed: 28528913.
Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015 Nov;28(6):661-72. doi: 10.1111/pcmr.12412. PubMed: 26300491. Free full-text available from PubMed Central: PMC4609613.
Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma - review article. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(3):493-9. PubMed: 21552679. Free full-text available from PubMed Central: PMC3072014.