Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Edemul: de ce apare si cum determina umflarea picioarelor si a gleznelor?

Edemul: de ce apare si cum determina umflarea picioarelor si a gleznelor?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 august 2024 Ultima actualizare: 12 august 2024

Umflarea picioarelor si a gleznelor, afectiune denumita in termeni medicali edem, are cauze numeroase si poate fi atat un simptom banal si comun, cat si un simptom care sa ateste o afectiune mai complicata. Picioarele se pot umfla fie ca urmarea a statului un timp indelungat in aceasi pozitie, in special in sezut, fie ca urmare a purtarii unor pantofi incomozi sau stramti, fie ca urmare a retentiei de apa.

De asemenea, cauze comune pentru picioarele unflate sunt si retentia de apa, dieta bogata in sare, supraponderabilitatea, dar si sarcina. Picioarele umflate pot fi simptom premenstrual sau simptom care sa ateste o leziune a piciorului sau a gleznei. In cazuri deosebite, umflarea picioarelor si a gleznelor poate fi cauzata de afectiuni mai grave ca insuficienta renala, hepatica, cardiaca sau venoasa, infectii cauzate de diabet, edem limfatic, tromboza sau trombofilita. Pe de alta parte, o serie de medicamente pot avea ca reactii adverse umflarea picioarelor, in aceasta categorie intrand laxativele si medicamentele cu hormoni, inclusiv steroizii.

De ce apare umflarea picioarelor? Cum recunosti sindromul de picioare umflate?

Din cauza varstei, a stresului, alimentatiei dar si din cauza altor factori ne confruntam uneori cu sindromul de picioare umflate. De ce apare umflarea picioarelor si cum se poate remedia vom afla impreuna.

Cand apare riscul de umflare a picioarelor?

Umflarea picioarelor si a gleznelor, afectiune denumita in termeni medicali edem, are cauze numeroase si poate fi atat un simptom banal si comun, cat si un simptom care sa ateste o afectiune mai complicata. Picioarele se pot umfla fie ca urmarea a statului un timp indelungat in aceasi pozitie, in special in sezut, fie ca urmare a purtarii unor pantofi incomozi sau stramti, fie ca urmare a retentiei de apa.

De asemenea, cauze comune pentru picioarele unflate sunt si retentia de apa, dieta bogata in sare, supraponderabilitatea, dar si sarcina. Picioarele umflate pot fi simptom premenstrual sau simptom care sa ateste o leziune a piciorului sau a gleznei. In cazuri deosebite, umflarea picioarelor si a gleznelor poate fi cauzata de afectiuni mai grave ca insuficienta renala, hepatica, cardiaca sau venoasa, infectii cauzate de diabet, edem limfatic, tromboza sau trombofilita. Pe de alta parte, o serie de medicamente pot avea ca reactii adverse umflarea picioarelor, in aceasta categorie intrand laxativele si medicamentele cu hormoni, inclusiv steroizii..

Sindromul de picioare umflate il recunosti usor. Ca sa evitati umflarea picioarelor recurent si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, se recomanda sa consumati alimente care regleaza nivelul colesterolului si imbunatatesc circulatia sangelui. O alta modalitate de prevenire a trombozei este utilizarea ciorapilor compresivi. Acestia joaca un rol foarte important in ceea ce priveste protectia impotriva trombozei venoase profunde sau superficiale. In plus, trebuie sa va hidratati corespunzator si sa faceti examinari periodice. Puteti incerca si anumite remedii naturiste cum ar fi consumul de suc de lamaie care ajuta la imbunatatirea circulatiei si cresterea productiei de celule rosii din sange, uleiul de masline extravirgin care este bogat in acizi grasi omega-3 si ajuta la scaderea colesterolului precum si avocado care este un aliment extrem de sanatos.

De asemenea, usturoiul scade colesterolul, curata venele si arterele si are multiple proprietati benefice pentru sanatatea organismului, fiind un tratament eficient care este folosit de secole. Tromboza poate duce la complicatii severe, care se poate solda cu decesul, de aceea nu trebuie sa o tratati cu indiferenta. Este foarte important sa mergeti la medic inca de la aparitia primelor semne cum este durerea, edemul, inrosire, senzatie de amorteala la nivelul unei zone a corpului. Este absolut esential sa primiti cel mai optim tratament in timp util.

De ce se umfla picioarele? Tratament pentru picioare umflate

Asa cum am spus anterior, cand vrem sa aflam de ce se umfla picioarele este bine sa consultam un medic specialist. Din fericire exista oricand la indemana un tratament pentru picioare umflate, mai ales daca nu vorbim de o problema recurenta.

In prima faza, picioarele si gleznele umflate se pot trata cu usurinta acasa, insa daca simptomul persista si este insotit si de durere se recomanda o vizita la medic pentru analize amanuntite. Un bun tratament pentru picioarele umflate este cufundarea acestora in apa in care s-a dizolvat sare de mare sau in apa cu otet de mere sau aplicarea bandajelor cu otet de mere dizolvat in apa.

Masajul este un remediu excelent pentru picioarele umflate, alaturi de dusurile scotiene pe zona membrelor inferioare, adica alternarea apei calde cu apa foarte rece. Pentru masaj se recomanda alegerea unui gel adecvat edemului, de preferat pe baza de mentol, care sa detensioneze rapid, sa relaxeze si sa ofere un confort sporit picioarelor. Deopotriva se recomanda a se tine in fiecare seara, timp de 10 minute, picioarele ridicate deasupra abdomenului, aceasta metoda favorizand intoarcerea cu usurinta a fluxului sangvin catre inima. Pe de alta parte, se recomanda o dieta saraca in sare si consumarea ceaiurilor diuretice, dar si a unei cantitati mai mari de apa. Daca obezitatea este cauza, atunci scaderea in greutate va fi cel mai eficient remediu. De asemenea, miscarea fizica aduce o contributie remarcabila in prevenirea si tratarea picioarelor umflate.

Multe boli apar odata cu aceasta afectiune, care se poate instala in orice organ intern sau in circulatia generala. Tromboza implica o lipsa de circulatie (alimentarea cu sange) care afecteaza organele, producand alte patologii, cum ar fi: Infarct cerebral, infarct miocardic, tromboza venoasa, embolie pulmonara, printre altele. Exista factori de risc externi si genetici care predispun la aceasta boala, ceea ce face necesar un studiu aprofundat pentru a programa cel mai eficient tratament. 

Persoanele care prezinta un istoric de boli hepatice sau afectiuni renale, cu atat mai mult cu cat umflarea picioarelor este insotita de simptome ca oboseala, lipsa poftei de mancare sau urinat insuficient, trebuie sa investigheze in amanunt manifestarile. Totodata, umflarea gleznelor este un simptom al insuficientei cardiace. Incalzirea, inrosirea si mancarimea zonei inflamate si prezenta nejustificata a febrei sunt, de asemenea, simptome care trebuie sa va trimita la medic. In timpul consultului medicul poate sa ceara mai multe tipuri de investigatii pentru a depista intocmai cauza edemului. Astfel, pacientul poate fi supus unor teste de sange amanuntite, de exemplu CBC sau analize biochimice, i se poate cere analiza urinei si, mai departe, se poate continua cu EKG si examinarea cu raze X a regiunii pieptului sau a membrelor.

Tratamentul in acest caz se bazeaza, de obicei, pe medicamente antiinflamatorii sau antibiotice. La pacientii la care tromboza afecteaza sistemul venos profund al piciorului (tromboza venoasa profunda), este necesara o spitalizare de urgenta, deoarece daca se descompune, poate provoca un atac de cord, accident vascular cerebral sau o embolie pulmonara. Tromboza este o coagulare a sangelui intr-o artera sau vena, aparuta ca urmare a unei modificari a vasului, cum ar fi un proces inflamator, stenoza sau ingustare. La randul sau, acest lucru produce o scadere a vitezei sangelui si o modificare a coagularii acestuia. Cele mai frecvente motive pentru tromboza arteriala sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, nivelurile prea ridicate de colesterol si trigliceride, fumatul sau consumul de droguri. La nivel general, cauzele aparitiei trombozei sunt circulatia anormala a sangelui, hipercoagulabilitatea si leziunile vaselor de sange, acestea din urma aparand din pricina unor traumatisme, anumite interventii chirurgicale.

Ce este edemul? Ce este tromboza?Cauzele umflarii picioarelor

Inainte de a vorbi despre cauzele umflarii picioarelor trebuie sa intelegem ce este edemul, ce este tromboza si cum afecteaza ele circulatia periferica de la nivelul picioarelor.

Ce este edemul?

Edemul este umflarea vizibila a pielii ca urmare a retinerii apei in anumite tesuturi ale organismului. Adesea, edemul este localizat la nivelul picioarelor, gleznelor, desi ar putea afecta si fata, mainile si alte organe si parti ale corpului. Femeile insarcinate si adultii in varsta sunt adesea afectati de aceasta conditie, dar poate fi intalnita la persoanele de orice varsta. Umflarea teguentelor, termen care va fi asociat cu edemul, este determinata de acumularea excesiva de lichid sub piele, in spatiile interstitiale sau in compartimentele dintre tesuturile corpului, exterioare vaselor sangvine. Excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului (glezne, picioare) poarta denumirea de edem periferic.

Din punct de vedere clinic exista doua tipuri de edem: circumscris ("pitting" sau "care lasa godeu") si difuz ("non-pitting"). Primul tip de edem se caracterizeaza prin faptul ca in urma apasarii in zona afectata se formeaza o adancitura care persista ceva timp dupa incetarea presiunii (apare nu doar cand pielea este apasata cu degetul, ci si sub actiunea elasticului sosetelor, de exemplu). Edemul non-pitting este localizat de obicei la nivelul bratelor si picioarelor. Ocazional, aceste doua tipuri de edem se pot manifesta fara sa se afle in legatura directa cu vreo afectiune. In acest caz este vorba despre edem idiopatic. Frecvent, edemul apare in randul femeilor in perioada premenstruala sau la premenopauza (umflarea picioarelor), fiind cunoscut sub denumirea de edem ciclic.

Ce este tromboza venoasa si de ce apare?

Tromboza este o afectiune medicala care apare atunci cand se formeaza un cheag de sange sau un tromb intr-o vena sau artera, obstructionand fluxul de sange. Este de obicei atribuita ranilor, alegerilor stilului de viata, unor afectiuni medicale sau medicamentelor. Simptomele tipice sunt durerea si umflarea in zona afectata si durerea persistenta in piept. Cu toate acestea, este posibil sa nu existe deloc simptome vizibile. Daca este lasata netratata pentru perioade lungi de timp (luni), poate duce la complicatii grave, cum ar fi embolie pulmonara si chiar accidente vasculare cerebrale. Exista doua tipuri cunoscute de tromboza: tromboza venoasa si arteriala. Primul tip se formeaza la nivelul venelor, putand fi clasificata in functie de locul in care apare. Tromboza arteriala apare la nivelul arterelor.

Cauza trombozei nu este de obicei clara si nu a fost determinata o cauza unica. Cu toate acestea, tromboza apare adesea atunci cand fluxul sanguin incetineste sau se opreste dintr-un anumit motiv. Persoanele vulnerabile prezinta un risc crescut de a dezvolta un cheag din cauza geneticii, a obiceiurilor de viata si a afectiunilor medicale. Multi factori contribuie la probabilitatea ca o persoana sa dezvolte aceasta afectiune. Unii factori includ supraponderabilitatea sau obezitatea, un stil de viata sedentar, predispozitia genetica, alte afectiuni medicale, cum ar fi cancerul si luarea anumitor medicamente. Principalele cauze ale trombozei sunt:

  • Starea prelungita in picioare sau asezat
  • Leziuni (adesea traume)
  • Sarcina
  • Fumatul
  • Diabetul
  • Varsta inaintata

Cauzele umflarii picioarelor

Cea mai frecventa cauza a trombozei este prezenta unei leziuni sau a unui alt factor care incetineste fluxul sanguin. Cheagul poate opri curgerea sangelui prin vena, ceea ce poate duce la diverse complicatii de sanatate. Daca blocheaza venele care transporta sange de la inima catre toate partile corpului, acest lucru poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, care sunt conditii foarte periculoase ce pun viata in pericol.

O alta cauza a aparitiei trombozei este lipsa celulelor de coagulare a sangelui, care sunt de obicei furnizate de maduva osoasa. Cand maduva osoasa produce prea putine celule (o afectiune numita trombocitopenie) sau cand acestea nu functioneaza suficient de bine (o afectiune numita hemofilie), oamenii sunt mai susceptibili in a face cheaguri. Una dintre cauzele majore pentru aceasta afectiune este inflamatia in peretele vasului cauzata de o infectie sau leziune. Cand aveti orice tip de interventie chirurgicala la picioare sau regiunea pelviana, aveti un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune, precum si atunci cand trebuie sa stati nemiscat pentru perioade lungi de timp (cum ar fi calatoriile pe distante lungi). Pe langa infectii si rani, factorii genetici pot juca si un rol contributiv.

Cel mai frecvent simptom al trombozei este durerea. Aceasta poate fi fie durere in piept, durere la coapsa sau durere in partea superioara a bratului. Durerea poate fi experimentata si in alte parti ale corpului, cum ar fi spatele sau abdomenul. Alte simptome includ umflarea, roseata si caldura in jurul locului in care a aparut blocajul si sensibilitatea la atingere, care poate fi usoara sau severa. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala pentru a preveni aparitia altor complicatii, cum ar fi infarctul (pierderea de tesut din cauza lipsei de oxigen), embolie pulmonara (blocarea arterei pulmonare). Daca un cheag se desprinde din locatia sa initiala si calatoreste prin fluxul sanguin, acest lucru poate provoca dureri in alte parti ale corpului, cum ar fi: piept, abdomen, gat, maxilar si dinti.

Aparitia trombozei poate fi prevenita prin controlul fluxului normal al sangelui si evitarea formarii cheagurilor. Prin urmare, in anumite cazuri, cum ar fi dupa o interventie chirurgicala sau atunci cand o persoana ramane mult timp imobilizata la pat, se recomanda administrarea de heparina prin anticoagulante subcutanate sau orale. In general, se recomanda sa beti cantitati mari de apa si sa efectuati exercitii de contractie a muschilor picioarelor.

Picioare umflate in sarcina. Remedii naturiste pentru picioare umflate. Apa cu sare pentru picioare umflate

Se stie de mult timp ca unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru picioare umflate este oferit de apa cu sare pentru picioare umflate. Un caz aparte este atunci cand identificam picioare umflate in sarcina, unde cauza declansatorie este determinata de sarcina, schimbarile de metabolism si dereglarile hormonale.

De ce apare fenomenul de picioare umflate in sarcina

In timpul sarcinii organismul are tendinta de a acumula mai mult lichid decat de obicei si, in plus, uterul devine mai greu si apasa pe venele din zona pelvina, fapt ce impiedica sangele sa se intoarca la inima cu aceasi frecventa ca inainte. Presiunea nou aparuta face ca lichidul sa se verse in zonele adiacente si astfel picioarele si gleznele sa se umfle. Pe de alta parte, consumul alimentelor sarate favorizeaza retentia de lichid in membre, dar si statul pentru un timp indelungat in picioare sau, in general, in aceasi pozitie.

Umflarea picioarelor pe timpul sarcinii poate fi prevenita sau ameliorata prin cateva metode simple si eficiente. Astfel, atunci cand stai jos evita sa stai cu picioarele incrucisate si cauta un obiect pe care sa le ridici. Fa pauze dese si mergi prin incapere cateva minute. Seara, inainte de culcare, ridica picioarele deasupra abdomenului si stai in aceasta pozitie cateva minute, iar in timpul somnului pune o perna sub talpi astfel incat sangele sa se poata intoarce mai usopr catre corp. Renunta la sare sau, cel putin, redu consumul acesteia, implicit al produselor semipreparate sau al celor de tip fast-food. Bea apa cu lamaie si ceai de papadie deoarece acestea nu sunt contraidicate in sarcina si ajuta la metabolizarea rapida a lichidelor, totodata, regland nivelul de sodiu din organism.

O alta solutie eficienta pentru a stopa umflarea picioarelor si a gleznelor este masajul zilnic, dimineata si seara, de preferat facut cu o crema sau gel adecvate afectiunii. Se recomanda gelul pentru picioare usoare Mustela Maternite. Acesta este creat special pentru edemul de sarcina sau postnatal, deoarece are o formula hipoalergenica si nu contine parabeni, ftalati, fenoxietanol, bisfenol A si S, cafeina sau alcool, substante care ar putea irita bebelusul. Totodata, cufundarea talpilor pentru 10-15 minute in apa cu otet de mere sau in apa in care se dizolva sare de mare sau sare netratata este un bun remediu pentru tratarea picioarelor umflate. Evita sosetele cu elastic si incaltamintea stransa sau cu toc si, nu in ultimul rand, fa miscare zilnic, chiar si scurte plimbari de 20-30 de minute.

Remedii naturiste pentru picioare umflate

Retentia de lichide poate indica un semn al unei deficiente de magneziu. Consumul de alimente bogate in magneziu poate sprijini cresterea nivelului de magneziu din corp, fiind printre aceste remedii naturale pentru tratarea picioarelor umflate. Printre alimentele bogate in magneziu pe care le poti incerca se numara: migdalele, spanacul, orezul brun, cartofii si caju. De asemenea, suplimentele pot fi utile. In plus, gradul de absorbtie a acestui mineral se deosebeste in functie de forma. Printre variantele de magneziu absorbite si folosite mai usor in corp se numara: citratul de magneziu, aspartatul de magneziu, clorura de magneziu si lactatul de magneziu.

Unele persoane au picioarele umflate din cauza insuficientei venoase, atunci cand sangele se aduna in picioare, deoarece nu este pompat inapoi la inima in mod eficient. Sosetele de compresie pot fi o varianta utila pentru persoanele cu umflaturi provocate de edemul limfatic, cand lichidul limfatic se aduna si cauzeaza umflare.Sarea favorizeaza retentia de lichide si poate agrava edemul picioarelor. Baile de picioare cu sare Epsom. Scufundarea picioarelor intr-un lighean cu apa calduta si sare Epsom, timp de 15-20 de minute ajuta la ameliorarea edemului si la reducerea senzatiei de picioare grele si obosite.

BIBLIOGRAFIE:

Mackman N. Triggers, targets and treatments for thrombosis. Nature. 2008 Feb 21;

Prandoni P. Venous and Arterial Thrombosis: Is There a Link? Adv Exp Med Biol. 2017;

Lowe GD. Venous and arterial thrombosis: epidemiology and risk factors at various ages. Maturitas. 2004 Apr 15;

Favaloro EJ, Franchini M, Lippi G. Aging hemostasis: changes to laboratory markers of hemostasis as we age - a narrative review. Semin Thromb Hemost. 2014 Sep;

Naess IA, Christiansen SC, Romundstad P, Cannegieter SC, Rosendaal FR, Hammerstrøm J. Incidence and mortality of venous thrombosis: a population-based study. J Thromb Haemost;
Heit JA, Spencer FA, White RH. The epidemiology of venous thromboembolism. J Thromb Thrombolysis. 2016 Jan;

Liao S, Woulfe T, Hyder S, Merriman E, Simpson D, Chunilal S. Incidence of venous thromboembolism in different ethnic groups: a regional direct comparison study. J Thromb Haemost. 2014; 

Lee CH, Lin LJ, Cheng CL, Kao Yang YH, Chen JY, Tsai LM. Incidence and cumulative recurrence rates of venous thromboembolism in the Taiwanese population. J Thromb Haemost. 2010 Jul;

Insull W. The pathology of atherosclerosis: plaque development and plaque responses to medical treatment. Am J Med. 2009 Jan;

Streiff MB, Agnelli G, Connors JM, Crowther M, Eichinger S, Lopes R, McBane RD, Moll S, Ansell J. Guidance for the treatment of deep vein thrombosis and pulmonary embolism;

Lim W, Le Gal G, Bates SM, Righini M, Haramati LB, Lang E, Kline JA, Chasteen S, Snyder M, Patel P, Bhatt M, Patel P, Braun C, Begum H, Wiercioch W, Schünemann HJ, Mustafa RA. American Society of Hematology 2018 guidelines for management of venous thromboembolism: diagnosis of venous thromboembolism. Blood Adv. 2018 Nov 27;

Becattini C, Agnelli G. Treatment of Venous Thromboembolism With New Anticoagulant Agents. J Am Coll Cardiol. 2016 Apr 26;

Winter MP, Schernthaner GH, Lang IM. Chronic complications of venous thromboembolism. J Thromb Haemost. 2017 Aug;

Witt DM, Nieuwlaat R, Clark NP, Ansell J, Holbrook A, Skov J, Shehab N, Mock J, Myers T, Dentali F, Crowther MA, Agarwal A, Bhatt M, Khatib R, Riva JJ, Zhang Y, Guyatt G. American Society of Hematology 2018 guidelines for management of venous thromboembolism: optimal management of anticoagulation therapy. Blood Adv. 2018;

Articole similare
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament

Este poate cea mai neplacuta senzatie pe care o avem. Apare cand te astepti mai putin, fie dupa ce mancam ceva, cand suntem in masina sau cand avem o afectiune care are, printre altele, si un simptom asociat cu aceasta senzatie. Senzatia de voma este de regula un simptom al bolilor si nu o afectiune in sine, ea este doar un mecanism de aparare si de conservare al organismului uman, exact cum este si febra.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina