Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Ana Clima: Chirurgia plastica si estetica nu are varsta, are doar indicatii si contraindicatii

Dr. Ana Clima: Chirurgia plastica si estetica nu are varsta, are doar indicatii si contraindicatii

Dr. Ana Clima
de , Medic specialist Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Data publicării: 10 aprilie 2025 Ultima actualizare: 10 aprilie 2025

Astazi tot mai multe persoane apeleaza la diferite interventii chirurgicale in zona de estetica si chirurgie plastica. De la genioplastie si rinoplastie la diferite proceduri minim-invazive sau chiar operatii estetice, fiecare persoana este interesata sa isi imbunatateasca aspectul sau cauta solutii pentru a repara anumite cicatrici din cauza unor accidente. Cand se recomanda apelarea la chirurgie plastica si estetica si la ce trebuie sa fim atenti inainte de orice tratament sau operatie am stat de vorba cu Dr. Ana Clima care ne-a explicat ce se mai intampla in acest domeniu.

Atunci cand vorbim de chirurgie estetica, care sunt ultimele inovatii in acest domeniu?

Spre marea mea fericire, ultimile tendinte in chirurgia plastica si medicina estetica tind sa se apropie de tot ce inseamna natural si organic. In ultima perioada observam un shift in acest plan si pacientii isi doresc atat interventii chirurgicale cat si interventii miniminvazive care sa le contureze sa sa le accentueze anumite trasaturi in concordanta cu anatomia lor si care sa completeze cat mai firesc tesuturile adiacente.

Ce tine de chirurgie – augmentarea mamara este inca la mare cautare doar ca volumul implantului cerut devine mai mic, multe paciente opteaza pentru restaurarea glandei mamare prin ridicarea acestea si nu mai doresc un implant.

Chirurgia siluetei - Unde vorbim de lipoaspiratia high definition, abdominoplastia, liftingul de coapse, liftingul de brate, sunt proceduri care incep sa fie cautate atat in randul barbatilor, nu doar in randul femeilor.

La nivelul fetei sunt solicitate interventiile de lifting facial si chirurgia pleoapelor, care acum trec printr-o mare metamorfoza tehnica. Acestea migreaza de la abordarea clasica la cea minim invaziva, endoscopica, de restaurare a straturilor mai profunde care livreaza rezultate cat se poate de naturale si armonioase.

ten_in_soareten_in_soare

De ce apar verucile si ce tipuri de tratamente recomandati pentru eliminarea lor?

Verucile apar din mai multe motive, dar principalul ar fi contactul cu virusul HPV (care si el, la randul lui, are mai multe subtipuri). Observam aparitia acestora pe zonele de “trafic intens” la nivelul corpului: zona gatului, zona pliurilor fiziologice. Fiind niste formatiuni benigne, se pot exciza sau cauteriza cu bisturiul electric (prin aplicarea locala a temperaturilor ridicate) sau criogena (le inghetam local) cu o ingrijire minima post interventie. Cu toate astea, reaparitia lor este posibila la un nou contact cu HPV.

Mituri din chirurgia plastica. Despre rinoplastie, tatuaje si injectarile cu botox

 Rinoplastia se recomanda doar femeilor si nu este o procedura potrivita pentru barbati

Nasul este o parte a fetei comuna atat barbatilor cat si femeilor, contrar mitului, si barbatii doresc sa arate bine, si barbatii sufera de deviatii de sept sau  dezvolta cocoase inestetice. Barbatii apeleaza la chirurgia estetica mult mai frecvent decat credeti si asta este un lucru extraordinar de bun. Constientizarea si normalizarea acestui aspect este foarte important in societatea de astazi. 

 Injectiile cu botox se fac doar in buze

Injectiile cu Botox NU SE FAC IN BUZE NICIODATA!!!!! Incerc sa inteleg unde isi are radacinile acest mit, si nu pot sa ii dau de capat ...

Toxina botulinica nu volumizeaza, nu modifica forma. Toxina botulinica blocheaza transmiterea impulsului nervos de la nivelul imbinarii dintre muschi si nerv, prin asta reduce amplitudinea de miscare a anumitor grupuri musculare. Noi o folosim in a diminua ridurile de la nivelul fetei, in reducerea activitatii sau pentru potentarea unor muschi, pentru relaxarea musculaturii contractate.

skin_careskin_care

Peelingul chimic este recomandat doar femeilor cu tenul uscat

FALS!!!  Peelingul chimic poate fi indicat pacientelor cu tenul mai gras si mai incarcat, care au nevoie de o exfoliere mai profunda si o reinoire a stratului superficial al pielii. Persoanele cu tenul uscat, deseori au si o sensibilitate asociata, motiv pentru care recomandarea ar fi sa nu aplice tratamente agresive precum peelingul chimic dar sa adopte o atitudine blanda, de hidratare a tenului.

Tatuajele nu se pot elimina de pe piele

Aici discutia e un pic mai complexa. Si da si nu! Este o intrebare controversata as zice eu. Daca vorbim de pigmentul in sine, sunt lasere care degradeaza pigmentul de la nivelul pielii. Trebuie sa fim totusi constienti ca pielea se modiifica in zona tratatata cu laser dupa tatuaj, pot sa ramana totusi umbre de pigment si se schimba si calitatea pielii  in zona tratata local de laser. Deci, cel mai bine ar fi sa alegeti tatuajele cu mare responsabilitate si asumare.

Care sunt cele mai solicitate interventii in zona de chirurgie plastica?

La nivelul fetei, avem multe solicitari in ceea ce priveste chirurgia pleoapelor sau blefaroplastia urmate de liftingul facial, rinoplastia, corectarea urechilor decolate. 

La nivelul corpului, in continuare la mare cautare este augmentarea mamara (prin diverse forme), urmat de remodelarea corporala prin abdominoplastie si lipoaspiratie.

Altfel spus, chirurgia plastica si estetica nu are varsta, are doar indicatii si contraindicatii. Am operat paciente care aveau 19 ani pana la 75-80 ani. 

valori_nutritionale_lapte_magaritavalori_nutritionale_lapte_magarita

Ce au voie si ce NU au voie sa faca inainte si dupa procedura persoanele supraponderale care solicita o interventie chirurgicala?

Trebuie sa intelegem un fapt foarte important, pacientii supraponderali sunt cazuri multidisciplinare.  Sunt implicati mai multi specialisti in acest subiect, nutritionisti, diabetologi, endocrinologi, psihologi, chirurgic generalisti si plasticieni. Acesti pacienti au o calatorie lunga pana ating rezultatele dorite. De mentionat este ca pacientii trebuie sa aiba grija de stilul lor de viata, cu parere de rau, marea majoritate ajung la obezitate avand o alimentatie neadecvata, marea majoritate sunt fumatori, nu au suficienta activitate fizica, si deseori aceste probleme sunt atribuite unei stari psihologice precare. 

Inainte de orice, acesti pacienti trebuiesc evaluati din punct de vedere biologic, trebuie corectate toate deficientile pe care le au, fie ca vorbim de diabet, sau anemie sau hiperlipidemie, corectata dieta si aportul caloric versus pierderea calorica. Abia dupa ce pacientul isi schimba stilul de viata si renunta la obiceiurile nesanatoase pot apela la chirurgia bariatrica pentru manevre de micsorare a stomacului pentru a accelera pierderea masei corporale. Abia dupa ce pacientul ajunge intr-un echilibru biologic si isi reduce suffcient masa corporala, poate apela la chirurgia estetica pentru eliminarea surpluslui de piele si a depozitelor de grasime mai persistente prin manevre de lipoaspiratie. 

Un mesaj pentru pacienti. Ce trebuie sa stie inainte de a solicita o interventie invaziva la nivelul fetei?

Chirurgia faciala are impact major asupra vietii cotidiene, asta e clar. Cu toate acestea, inainte de a apela la acest gen de interventie trebuie sa ne raspundem la 2 intrebari majore:

  • Am indicatie sa fac operatia, am nevoie sau nu de ea? 
  • Pentru cine fac aceasta operatie? Pentru mine? Sau sa impresionez pe cineva?

Este foarte important ca schimbarea sa porneasca din interiorul fiecaruia si nu cu scopul de a “compensa” alte probleme din viata. Si nu in ultimul rand, pacientii trebuie sa se pregateasca moral pentru perioada de recuperare post-procedura. Unele interventii sunt urmate de vanatai si edeme locale, acestea trebuie sa se remita treptat si pacientii trebuie sa aiba rabdare cu acest proces.

Articole similare
Criolipoliza: o solutie eficienta si sigura pentru interventii la nivelul epidermei Criolipoliza: o solutie eficienta si sigura pentru interventii la nivelul epidermei

Criolipoliza este un tratament non-invaziv pentru reducerea depozitelor de grasime localizate in anumite zone ale corpului. Acesta este cunoscut si sub denumirea de "lipoliza prin frig" sau "lipocongelare". Criolipoliza se bazeaza pe principiul ca grasimile sunt mai sensibile la temperaturi scazute decat alte tesuturi din corp, cum ar fi pielea, muschii sau organele interne.

24 decembrie 2024
Edited 24 decembrie 2024
citește articolul
Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele Peelingul chimic: ce este, utilizari, beneficii pentru ten si piele

Peelingul chimic este o procedura cosmetica neinvaziva de imbunatatire a aspectului pielii, care consta in aplicarea unei solutii chimice pe piele pentru a indeparta straturile superioare. Aceasta tehnica de infrumusetare este utilizata pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Crioterapia: Beneficii pentru organism si contraindicatii Crioterapia: Beneficii pentru organism si contraindicatii

Crioterapia reprezinta utilizarea generala sau locala a temperaturilor scazute in domeniul medical. Crioterapia se utilizeaza pentru tratarea diferitelor leziuni articulare sau musculare, iar primele cazuri in care s-a folosit aceasta metoda de tratament dateaza de pe vremea lui Napoleon.

25 iulie 2022
Edited 26 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.