Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Criolipoliza: o solutie eficienta si sigura pentru interventii la nivelul epidermei

Criolipoliza: o solutie eficienta si sigura pentru interventii la nivelul epidermei

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 2 noiembrie 2023

Criolipoliza este un tratament non-invaziv pentru reducerea depozitelor de grasime localizate in anumite zone ale corpului. Acesta este cunoscut si sub denumirea de "lipoliza prin frig" sau "lipocongelare". Criolipoliza se bazeaza pe principiul ca grasimile sunt mai sensibile la temperaturi scazute decat alte tesuturi din corp, cum ar fi pielea, muschii sau organele interne.

Cum functioneaza criolipoliza

Criolipoliza functioneaza prin utilizarea temperaturilor scazute pentru a indeparta selectiv depozitele de grasime nedorite din anumite zone ale corpului. Aparatul utilizat in criolipoliza utilizeaza o tehnologie de racire controlata pentru a pune in aplicare acest proces. Cum functioneaza in detaliu:

Aspiratia tesutului adipos

In prima etapa a procedurii, zona tinta (de exemplu, abdomenul, flancurile, coapsele sau barbia) este plasata intre doua panouri ale dispozitivului de criolipoliza. Aceste panouri sunt utilizate pentru a aplica o aspiratie usoara, astfel incat tesutul adipos sa fie atras in mod controlat spre ele.

Racirea tesutului adipos

Odata ce tesutul adipos este aspirat in panouri, dispozitivul incepe sa raceasca zona respectiva la o temperatura constant scazuta. Temperatura este reglata intr-un interval specific (de obicei intre -5 si -10 grade Celsius), care determina congelarea tesutului adipos fara a afecta alte tesuturi din jur, cum ar fi pielea sau muschii.

Criolipoliza celulelor grase

Celulele grase, numite adipocite, sunt mai sensibile la temperaturi scazute decat alte tipuri de celule din corp. Prin expunerea prelungita la temperaturi scazute, celulele grase se cristalizeaza si incep sa se dezintegreze treptat. Aceasta declanseaza un proces numit apoptoza, care determina ca celulele grase sa fie eliminate treptat si natural din organism.

Eliminarea celulelor grase

Dupa ce celulele grase sunt afectate de racire, sistemul limfatic al corpului preia procesul de eliminare a acestora. Celulele grase dezintegrate sunt transportate prin sistemul limfatic catre ficat, unde sunt procesate si ulterior eliminate din corp in mod natural.

Rezultate si timp de recuperare

Rezultatele finale ale criolipolizei devin vizibile in decurs de cateva saptamani si pana la cateva luni. In timp ce celulele grase sunt eliminate treptat, aspectul zonei tratate incepe sa se imbunatateasca, cu o reducere a volumului de grasime. Criolipoliza este o procedura non-invaziva, iar majoritatea persoanelor se pot intoarce la activitatile lor obisnuite imediat dupa tratament, fara timp de recuperare semnificativ.

 

Ce zone trateaza criolipoliza

Criolipoliza poate trata o varietate de zone cu depozite de grasime localizate. Principalele zone de tratament includ:

Abdomenul: Grasimea acumulata in zona abdominala poate fi tratata cu criolipoliza pentru a obtine o reducere a depozitelor de grasime.
Flancurile (picioarele de la solduri): Aceasta este zona de grasime localizata in jurul taliei si pe laturile corpului, care poate fi redusa cu ajutorul criolipolizei.
Coapsele: Atat zona interioara, cat si cea exterioara a coapselor pot fi tratate pentru a reduce depozitele de grasime.
Barbia si zona de sub barbie: Criolipoliza poate fi utilizata pentru a trata grasimea de sub barbie, ajutand la definirea liniei maxilare si la reducerea aspectului de barbie dubla.
Bratele: Unele dispozitive de criolipoliza pot fi utilizate pentru a trata zona de grasime de pe partea superioara a bratelor.
Zona inferioara a spatelui: Pentru unele persoane, grasimea se poate acumula in partea inferioara a spatelui, iar aceasta zona poate fi tratata cu criolipoliza.
Genuflexiuni (genunchi): Criolipoliza poate fi utilizata pentru a trata depozitele de grasime de pe partea interioara sau exterioara a genunchilor.

Durata si frecventa

Durata si frecventa procedurii de criolipoliza pot varia in functie de zona tratata, tipul de echipament utilizat si obiectivele individuale ale pacientului. In general, procedura de criolipoliza dureaza intre 30 de minute si o ora pentru fiecare zona tratata. Cu toate acestea, in multe cazuri, o singura sedinta de criolipoliza poate fi suficienta pentru a obtine rezultate vizibile in zona tratata. In timpul procedurii, poate fi necesar ca aparatul sa fie mutat de pe o zona a corpului la alta pentru a trata mai multe zone in aceeasi sedinta.

 In functie de obiectivele si necesitatile individuale ale pacientului, medicul sau specialistul in estetica poate recomanda mai multe sedinte pentru a obtine rezultate optime. Unele persoane pot obtine rezultate satisfacatoare cu o singura sedinta, in timp ce altele pot avea nevoie de doua sau mai multe sedinte pentru a vedea o reducere semnificativa a depozitelor de grasime.

Intervalul recomandat intre sedintele de criolipoliza poate fi de obicei de 1 pana la 2 luni. Acest timp de asteptare permite organismului sa elimine treptat celulele grase afectate si sa se recupereze in mod corespunzator. Medicul  specialist in estetica va poate oferi recomandari specifice in ceea ce priveste intervalul dintre sedinte, in functie de progresul si nevoile dumneavoastra individuale.

Criolipoliza este potrivita pentru persoanele care au depozite de grasime localizate si doresc sa reduca volumul in zone specifice ale corpului. Cu toate acestea, nu este o metoda de slabit generala si nu este recomandata pentru tratarea obezitatii sau pentru pierderea in greutate semnificativa.

 

Persoanele potrivite pentru criolipoliza indeplinesc, in general, urmatoarele criterii

Greutate apropiata de normal: Criolipoliza este eficienta pentru persoanele care sunt aproape de greutatea lor normala sau au un indice de masa corporala (IMC) in limitele sanatoase. Nu este un tratament pentru persoanele obeze. Depozite de grasime localizate: Procedura este conceputa pentru a trata depozitele de grasime localizate care sunt dificil de eliminat prin dieta si exercitii fizice, cum ar fi abdomenul, flancurile, coapsele, barbia si altele.

Stare generala de sanatate: Candidatii potriviti pentru criolipoliza trebuie sa fie intr-o stare buna de sanatate si sa nu aiba afectiuni medicale care ar putea fi contraindicatii pentru procedura.
Asteptari realiste: Este important ca pacientii sa aiba asteptari realiste cu privire la rezultatele procedurii. Criolipoliza poate duce la o reducere a volumului de grasime in zonele tratate, dar nu va determina o pierdere semnificativa in greutate sau modificari majore ale aspectului corporal.

Nu sunt femei insarcinate: Femeile insarcinate sau care alapteaza nu sunt potrivite pentru criolipoliza din motive de siguranta.

Criolipoliza este o solutie eficienta

Rezultatele dupa criolipoliza pot varia de la o persoana la alta, in functie de anatomie, tipul de piele, zona tratata, numarul de sedinte si alti factori individuali. Cu toate acestea, in general, persoanele care au efectuat criolipoliza pot observa urmatoarele rezultate:

Reducerea depozitelor de grasime

Scopul principal al criolipolizei este de a reduce depozitele de grasime localizate in zone specifice ale corpului. Dupa procedura, aceste depozite de grasime tratate pot fi mai mici si mai subtiri.

Imbunatatirea conturului corporal

Prin reducerea grasimii in zonele tratate, criolipoliza poate imbunatati conturul general al corpului si poate da o forma mai estetica in zonele specifice, cum ar fi abdomenul, coapsele sau barbia.

Aspect mai tonifiat

Criolipoliza poate ajuta la tonifierea si inalbirea aspectului zonei tratate, ceea ce poate face pielea sa arate mai ferma si mai tonifiata.

Rezultate progresive

Imbunatatirile in aspectul zonei tratate sunt adesea progresive si pot continua sa se dezvolte in urmatoarele saptamani si luni dupa procedura, pe masura ce corpul elimina treptat celulele grase tratate.

 

Cum apar ridurile si cum te ajuta criolipoliza in eliminarea acestora

Ridurile de expresie sunt contractii ale pielii sau incretituri care apar atunci cand zambim, cand suntem nervosi, cand suntem concentrati. Practic, orice grimasa a fetei implica o reasezare a liniilor tenului. Cum se formeaza un rid? Simplu. Pentru ca pielea este elastica si este cel mai mare organ al corpului uman, ridurile sunt zone care ajuta pielea sa se dilate si sa se contracte.

Avem riduri inclusiv in zona degetelor. Poate ati observat ca atunci cand incordati un deget pielea de la articulatii se contracta sau se dilata dupa caz. In general, ridurile de expresie se formeaza intre sprancene, pe partea laterala a narilor, pe frunte sau in colturile ochilor. Daca la 20 de ani pielea este inca foarte elastica si revine la forma initiala imediat ce grimasa dispare, la 40 de ani pielea isi pierde elasticitatea si ridurile raman mai mult timp in zona tenului chiar si dupa disparitia actiunii care le-a declansat. 

Ridurile de expresie apar adesea pe frunte, chiar daca in prima faza sunt riduri dinamice – adica apar doar in timpul unei expresii faciale. Acest lucru se intampla pentru ca fruntea este mai expusa decat alte zone radiatiilor UV, dar si pentru ca nu exista tesuturi adipoase sub pielea de pe frunte, care sa ii ofere sustinere.

Si unele obiceiuri pe care le avem pot favoriza aparitia ridurilor de expresie. Fumatul, de pilda, ne face sa ne tinem buzele intr-un anumit fel, de mai multe ori pe zi. Avand in vedere ca fumul de tigara restrictioneaza si fluxul sanguin de la nivelul pielii, nu e de mirare ca ridurile din jurul gurii apar mai timpuriu la fumatori. Un alt obicei care poate cauza riduri in jurul gurii este acela de a consuma bauturi cu paiul. La fel ca si in cazul tigarilor, buzele se muleaza pe pai, modificandu-si forma si permitand aparitia unor “santuri” la nivelul pielii.

Bibliografie:

Acral peeling skin syndrome. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/genetics/condition/acral-peeling-skin-syndrome/. Accessed April 5, 2022;

Erythroderma (exfoliative dermatitis). Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/erythroderma. Accessed April 5; 

Dry skin. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-overview. Accessed June 11, 2021;

High WA, et al., eds. Special considerations in skin of color. In: Dermatology Secrets. 6th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed June 8, 2021;

Kelly AP, et al., eds. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2016. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed May 27, 2021;

Kang S, et al., eds. Cosmeceuticals and skin care in dermatology. In: Fitzpatrick's Dermatology. 9th ed. McGraw-Hill; 2019. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed June 11, 2021.

Articole similare
Carenta de vitamine: simptome si solutii Carenta de vitamine: simptome si solutii

Omul ca sa functioneze, ca sa existe, ca sa reziste, ca sa isi indeplineasca toate functiile are nevoie zilnic de un numar de calorii, de proteine, de vitamine si minerale. De la nivelul pielii la cele mai complexe procese moleculare, totul are legatura cu tot. Un rol important in multe functii vitale si in organism il au o multime de vitamine precum: vitamina b6, vitamina b2, vitamina c, vitamina a, acidul folic si multe altele.

12 iunie 2024
Edited 12 iunie 2024
citește articolul
Planta de cicoare: Beneficii pentru organism, reguli de consum Planta de cicoare: Beneficii pentru organism, reguli de consum

In prezent, Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride.

17 octombrie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Puterile tamaduitoare ale Africii pentru organismul tau Puterile tamaduitoare ale Africii pentru organismul tau

Africa, dincolo de fascinatia istorica, are in continuare o gama larga de biomase si ecosisteme si da in continuare resurse din rezervorul verde al naturii pentru sanatatea organismului uman. Chiar daca majoritatea acestor plante sunt endemice si, prin urmare, amenintate si vulnerabile la disparitie, tarile africane incurajeaza cultivarea in masa a speciilor de plante de catre terte parti, inclusiv ofera suport pentru aclimatizarea lor in diferit

4 noiembrie 2019
Edited 27 septembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.