Dr. Carmen Panaitescu: Astmul este o boala cu care se poate trai, dar are nevoie de tratament zilnic
Astmul bronsic poate fi tinut sub control cu tratament decontat 100% de CNAS. Este o informatie care a fost facuta publica azi, 2 mai 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului- “Ingrijirea astmului pentru toti”. Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica din Romania (SRAIC) lanseaza un apel catre pacienti legat de diagnosticarea si tratamentul astmului. In Romania sunt aproape 1 milion de oameni care sufera de astm, iar dintre acestia 1 din 20 copii scolari sufera de astm.
Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica din Romania (SRAIC) o marcheaza anul acesta printr-o zi dedicata acestei afectiuni in cadrul Congresului ce se desfasoara la Hotel Crowne Plaza in Bucuresti, in perioada 4-6 mai 2023, organizat sub egida Academiei de Stiinte Medicale si cu sprijinul EAACI (Societatea Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica).
Prof. Univ. Dr. Carmen Panaitescu, presedintele SRAIC, lanseaza cu acest prilej un apel catre cei care sufera de astm: “In Romania, in acest moment, pacientii cu astm alergic beneficiaza de aceleasi terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj in acest moment este ca tratamentul este complet compensat si de curand au fost introduse pe lista de gratuitati si o serie de teste moleculare necesare diagnosticarii pacientlor alergici. Astmul alergic este o boala cu care se poate trai, cu o calitate a vietii buna, atata timp cat este tratata corespunzator. Toti pacientii pot accesa aceste tratamente si e nevoie sa inteleaga cat este de important sa fie monitorizat si sa primeasca terapiile care sa ii imbunatateasca calitatea vietii”.
Rata de mortalitatea cauzata de astm in Romania este cu 50% mai mare decat cea la nivel European, adica 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual. Majoritatea pacientilor cu astm alergic prezinta si simptome de rinoconjunctivita alergica. Dintre pacientii cu astm, un procent de 2-5% evolueaza spre forme severe care necesita terapii complexe, au frecvente exacerbari care necesita vizite in serviciul de urgenta sau internari, de aceea e nevoie ca tratamentul sa fie adecvat si monitorizarea recurenta.
Astmul este o boala inflamatorie a cailor respiratorii care determina simptome caracteristice: tuse, in special noaptea, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, senzatie de constrictie, durere sau presiune la nivel toracic. Trebuie subliniat ca nu orice persoana cu astm are aceleasi simptome, in acelasi mod. Foarte important: pentru astm nu exista vindecare. Simptomele astmului pot fi insa tratate eficient la majoritatea pacientilor, dar netratarea astmului este si mai costisitoare. Multi pacienti din Romania raman insa slab controlati, in ciuda tratamentului disponibil si acum decontat 100% de CNAS.
Ce este astmul? De ce apare?
Astmul bronsic este considerat de catre multi specialisti o boala cronica. Practic astmul este o afectiune de lunga durata a cailor respiratorii superioare. Acestea sufera o inflamatie permanenta care, in anumite situatii, poate ingreuna respiratia si afecteaza fluxul de oxigen care ajunge in organism si modul in care se oxigeneaza creierul. Cum afecteaza astmul tractul respirator?
Caile respiratorii devin atat de inguste, incat aerul nu se mai poate misca liber si are blocaje. In momentele acute, respiratia este suieratoare, uneori, insotita de o stare de panica si de o scadere a saturatiei de oxigen din sange si da totodata senzatia de sufocare in cazuri extreme, simptome asemanatoare unei persoane care sufera un soc anafilactic. Din pacate, boala nu are un remediu, dar exista solutii care pot ameliora rapid simptomele, in fazele acute, astfel ca, in perioadele de acalmie, se elimina complet manifestarea suferintei, iar viata celor suferinzi este normala. Numarul celor care au astm este in continua crestere, la nivel mondial.
Unii considera ca o cauza o reprezinta poluarea si factorii toxici din mediul inconjurator, dar si igiena generala din ce in ce mai buna. In mod paradoxal, astmul ar putea fi provocat de faptul ca, in primii ani de viata, copii fac mai putine infectii, ceea ce are ca efect pe termen lung un sistem imunitar slab dezvoltat, fapt care ar putea reprezenta un factor de risc pentru instalarea astmului.
De obicei, astmul apare in copilarie, dar poate afecta, pentru prima data, persoane de orice varsta. La copii, incidenta este mai mare in cazul baietilor, dar la varsta adulta, apare mai des la femei. Astmul este totuna cu astmul bronsic, aceasta fiind denumirea pentru cel mai frecvent tip de astm. Daca nu este mentionata o forma clinica particulara, referintele care se fac la astm au in vedere astmul bronsic. Pentru declansarea astmului sunt incriminati foarte multi factori, de la predispozitia genetica pana la fumul de tigara.