Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Laura Dospinescu: Cum poate fi folosit Sarcodyn in miopatii

Dr. Laura Dospinescu: Cum poate fi folosit Sarcodyn in miopatii

Postat in: Info sanatate
Dr. Laura Dospinescu
de , Medic specialist reumatolog
Data publicării: 3 iunie 2024 Ultima actualizare: 4 iunie 2024

Nu tratati cu indiferenta slabiciunile musculare persistente, deoarece acestea pot fi un semn care indica aparitia unei probleme de sanatate cum ar fi miopatia. Miopatia reprezinta o afectiune a muschilor scheletici (atasati de sistemul osos), care determina reducerea numarului si masei fibrelor musculare striate, manifestate prin slabiciune musculara generalizata si limitarea activitatilor zilnice. 

Miopatiile se manifesta prin durere si slabiciune musculara, insotite de stare oboseala cronica, crampe si spasme musculare si au impact asupra desfasurarii activitatilor zilnice, precum imbracatul hainelor, urcatul scarilor sau pieptanatul parului mergand pana la afectarea statusului emotional cu stari depresive si anxietate.Cauza miopatiilor poate fi multipla: 

  • Ereditare – mitocondriale, cu debut in copilarie si evolutie spre manifestari clinice severe
  • Metabolice – datorate unor deficiente enzimatice si afecteaza metabolismul glucidic si/sau lipidic ducand la deteriorarea masei si functiei sistemului muscular
  • Inflamatorii autoimune (MIOZITE) – determinate de prezenta unor autoanticorpi care sunt indreptati impotriva structurilor musculare proprii, evolueaza cronic cu episoade acute, inflamatorii care distrug structura musculara si reduc masa musculara.

Astazi ne indreptam atentia catre miopatiile inflamatorii recunoscute in lumea medicala sub denumirea de miozite si asupra modului in care SARCODYN poate functiona adecvat ca tratament adjuvant in aceasta patologie. Semnul initial al miozitei consta in durerea musculara (mialgie) trenanta si ulterior se insoteste de slabiciune musculara simetrica si accentuata la nivelul umerilor si soldurilor (adiacent centurilor scapulare si pelvine).  Ulterior, inflamatia cronica duce la diminuarea masei musculare cu afectarea structurii fibrelor musculare. 

Practic, pacientul se plange ca mersul se face anevoios, urcatul scarilor necesita efort suplimentar, ridicarea de pe scaun se face cu ajutor, in orice activitate efectuata apare rapid o stare de oboseala. Toate acestea se datoreaza scaderii masei musculare aparuta pe seama scaderii cantitatii si calitatii fibrelor musculare care isi pierd din rezistenta si functionalitate.

Tratamentul in aceasta patologie se initiaza de catre medicul specialist (de obicei reumatolog) dupa un consult amanuntit si este orientat catre reducerea activitatii bolii (reducerea procesului inflamator sistemic) care va incetini destructia musculara. Odata instaurat tratamentul corect, durerile se diminua dar ramane slabiciunea musculara aparuta dupa afectarea fibrelor musculare si de aceea este necesar sa se acorde o atentie deosebita refacerii structurii si masei musculare. Pentru restabilirea performantei musculare putem apela la tratament adjuvant cu SARCODYN care intervine printr-un aport nutritional adecvat (bogat in proteine).

Tot ce trebuie sa stii despre Sarcodyn

  •  Acid hidroxi-metil-butiric – catabolit al leucinei (aminoacid esential, care nu poate fi produs de catre organism si trebuie adus prin aport alimentar), proteina cu valoare biologica mare necesara pentru refacerea si mentinerea masei musculare (stimuleaza sinteza de proteine si reduce distructia acestora). Este prezent in SARCODYN sub forma de sare (prin asociere cu molecula de calciu) ceea ce ii asigura biodisponibilitatea (patrunderea in organism pana la tesuturile care necesita acest compus)
  • Vitamina D3 – prin dozarea sa eficienta de 300 UI asigura sinergia de actiune a HMB fara risc de supradozare, intervin favorabil in procesele de contractie si relaxare, imperios necesare pentru miscarea controlata (mers mai sigur, deplasarea pe distante mai lungi fara durere, ridicarea de pe scaun sau pat fara nevoia de ajutor), imbunatateste forta musculara prin cresterea ratei de sinteza a proteinelor care vor duce la marirea dimensiunii fibrelor musculare.
  • Magneziu - alaturi de Ca si vit D3 potenteaza procesele de contractie si relaxare imbunatatind forta musculara (creste capacitatea de efort fara aparitia oboselii si durerii musculare) iar dozarea sa, 300 mg reprezinta o data si jumatate doza necesara zilnic pentru o buna functionare asigurand o mai buna transmitere a influxului nervos la nivelul muschilor, imbunatatind functia normala de contractie-relaxare, obligatorie pentru coordonarea grupelor de muschi implicati in miscarea controlata (risc scazut de cadere si fracturi) .  

Refacerea numarului si structurii fibrelor musculare se realizeaza prin procesul de anabolism proteic (formarea de proteine) si necesita prezenta aminoacizilor esentiali (de ex: leucina). Cu alte cuvinte in refacerea si mentinerea structurilor musculare este important sa apelam la suplimente si concentrate a caror efecte au fost dovedite prin rezultatele studiilor fundamentate stiintific si care sa contina proteine cu valoare biologica ridicata asigurand aportul proteic optim.

Conform studiilor, acidul hidroxi-metil-butiric asigura cresterea masei musculare imbunatatind evident si forta musculara. Daca doza terapeutica zilnica de HMB ar trebui sa fie de 3 g, SARCODYN contine 3.57 mg Ca-HMB care ar putea fi obtinuta din aportul alimentar a 60 g leucina provenind din 600 mg proteine.  Adica intr-un plic din acest produs vom regasi beneficiile echivalente a: 50 oua, 3000 avocado, 40 kg broccoli sau 1.5 Kg muschi de vita.
La obtinerea efectului terapeutic al SARCODYN, pe langa calitatea si dozarea componentelor intervine modul de administrare extrem de confortabil, 1 plic/zi dizolvat intr-un pahar cu apa, cu gust placut de ananas cu recomandarea ca tratamentul trebuie sa dureze minimum 6 luni fara a fi obligati sa ne limitam doar la acestea.

Astfel, folosind SARCODYN ca tratament adjuvant in miozite se va contribui la refacerea si mentinerea  masei musculare,  intervenind favorabil asupra calitatii si cantitatii fibrelor musculare printr-un aport proteic adecvat iar prin favorizarea contractiei si relaxarii musculare imbunatateste forta musculara. Astfel pacientii vor beneficia de reluarea activitatilor zilnice fara stare de oboseala, in absenta durerii iar toate acestea vor avea impact pozitiv asupra calitatii vietii.

 

Articole similare
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Miopatia sau slabiciunea musculara: De ce apare, cum o putem preveni Miopatia sau slabiciunea musculara: De ce apare, cum o putem preveni

 Slabiciunea musculara poate fi temporara sau cronica si poate afecta o singura grupa musculara sau intregul corp. Tratamentul depinde de cauza subiacenta si poate include exercitii fizice, terapie ocupationala, terapie fizica sau medicamente.

3 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul
Febra musculara: De ce apare, tehnici prin care te poti recupera dupa efortul muscular Febra musculara: De ce apare, tehnici prin care te poti recupera dupa efortul muscular

Febra musculara este o durere cu debut intarziat, care se instaleaza la 24-48 de ore dupa finalizarea activitatii fizice. Simptomele aparute sunt: rigiditate, durere si slabiciune musculara. Toate acestea dispar complet, fara nicio interventie, intr-o perioada de 3-5 zile.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.