Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Ovidiu Cristian Chiriac: Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale pot fi ghidate ecografic

Dr. Ovidiu Cristian Chiriac: Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale pot fi ghidate ecografic

Postat in: Sanatatea ta
Dr. Ovidiu Cristian Chiriac
de , Medic specialist de recuperare medicala
Data publicării: 18 octombrie 2023 Ultima actualizare: 19 octombrie 2023

Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale cu ecoghidaj sunt o procedura medicala inovatoare si eficienta care au ca scop gestionarea durerii cronice la nivelul spatelui si a altor afectiuni ale coloanei vertebrale. Aceasta tehnica, utilizeaza imagistica cu ultrasunete pentru a ghida precis administrarea de medicamente in zona afectata a coloanei vertebrale. 

Medicina evolueaza rapid, la fel si patologiile si afectiunile cu care ne confruntam in fiecare zi, iar  la baza acestor tipuri de proceduri, stau cele mai noi si mai actuale metodologii americane si protocoale internationale pe care noi le respectam cu strictete. Specificitatea consta in faptul ca aceste infiltartii transforaminale realizate la nivelul colanei vertebale, permit injectarea unei substante antiinflamatoare exact in zona de emergenta. Efectuam cu succes de cel putin 3 ani acest tip de procedura ghidata ecografic, iar pacientii nostri care beneficiaza de un protocol individualizat, sunt in permanenta monitorizati de personalul medical si reevaluati la nevoie.”, declara dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie.

Beneficiile infiltratiilor ghidate ecografic

Precizie chirurgicala: Utilizarea ecografiei ofera medicilor o vedere in timp real a structurilor interne ale coloanei vertebrale, permitandu-le sa vada cu acuratete locul unde este administrata substanta activa. Aceasta asigura o precizie maxima si minimizeaza riscul de efecte secundare sau complicatii.

Reducerea durerii: Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale cu ecoghidaj sunt folosite pentru a reduce inflamatia si durerea asociata cu afectiuni de tipul herniilor de disc, stenozelor, artrozelor vertebrale, spondilozei, artritei sau compresiei nervilor spinali. Substantele sunt administrate direct in zona afectata, ceea ce duce la o ameliorare rapida a simptomelor durerii. Diminuarea durerii va fi resimtita in aproximativ 2 - 5 zile, in unele situatii chiar mai rapid, efectul maxim fiind la doua saptamani dupa tratament.

Minimizarea riscurilor: Datorita ghidajului ecografic, medicul poate evita zonele sensibile sau structurile critice ale coloanei vertebrale, reducand astfel riscul de leziuni sau complicatii. Aceasta tehnica este mai putin radianta decat celelalte tipuri de infiltratii efectuate sub control imagistic ( computer tomograf sau angiograf). 

Recuperare rapida: Deoarece procedura are o precizie mult mai mare si mai putin invaziva, pacientii se pot recupera mai repede si pot reveni la activitatile lor normale intr-un timp mai scurt. In primele 24 de ore, medicii indica repausul la pat, reluarea treptata a activitatilor normale si evitarea ridicarii de obiecte grele sau efortului fizic intens pentru cel putin sase saptamani. De asemenea, perioada de recuperare la un pacient cu probleme ( discopatie a colanei lombare) poate varia in functie de statusul, gravitarea discopatiei, si nu in ultimul rand in functie de statusul metabolic al fiecarui pacient.

Abordare personalizata: Infiltratiile cu ecoghidaj pot fi adaptate la nevoile individuale ale pacientului, iar substantele utilizate pot varia in functie de tipul si severitatea afectiunii. Pacientii sunt evaluati si reevaluati in functie de evolutia sindromului dureros si sunt orientati catre electroterapie, laserterapie, crioterapie, unde scurte & microunde, kinetoterapie. Reducerea necesitatii altor tipuri de interventii chirurgicale: Pentru unii pacienti, infiltratiile cu ecoghidaj pot inseamna amanarea unor posibile interventii chirurgicale, oferind o alternativa mai rapida si mai comoda.

Timpul este poate determinant in tratarea cu succes a unei afectiuni. Prin utilizarea celor mai performante tehnologii si echipamente de RMN si CT, facem tot posibilul ca timpul rapid de examinare si furnizare a rezultatelor sa fie aliatul de incredere al pacientilor nostri.  Pentru a avea o evaluare exacta a statusului pacientului, pentru a-i putea urmari evolutia si pentru a-l putea incadra intr-un protocol amanuntit, examinarile CT si RMN sunt obligatorii. Avem grija ca rezultatele examinarii sa fie cat mai precise si punem accent pe modul in care ele sunt transmise pacientilor nostri.” - dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie. 

Acest tip de proceduri trebuie efectuate numai de catre medici specializati si calificati, cu experienta in tehnicile de ecoghidaj. Infiltratiile cu ecoghidaj reprezinta un pas important in domeniul gestionarii durerii si pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pentru cei care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale.

 

 

 

 

Cine este Dr. Chiriac Ovidiu Cristian

Este medic specialist de recuperare medicala, medicina fizica si balneologie, specialist fiziokinetoterapeut, are competente in managementul medical al sportivilor si competente in ecografie musculoscheletala. Dr. Chiriac Ovidiu Cristian a fost medic sportiv pe partea de recuperare in perioada 1995 - 1996 la echipa Rocar Bucuresti, care evolua in prima liga de fotbal.

Articole similare
Poliartrita reumatoida: Simptome, cauze si optiuni de tratament Poliartrita reumatoida: Simptome, cauze si optiuni de tratament

Poliartrita este o tulburare autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile organismului. Tratamentul poliartritei se bazeaza pe reducerea simptomelor, urmarindu-se imbunatatirea calitatii vietii.

2 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism

Muschiul erector spinal cuprinde un grup complex de muschi, alaturi de tendoane. Toate acestea sunt acoperite de un tesut conjunctiv special. Acest complex de muschi acopera o mare parte a spatelui, acoperind in principal zonele lombare, toracice si cervicale.

1 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului? Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului?

Muschii umarului sunt foarte importanti pentru sustinerea si miscarea acestei articulatii. Exista patru grupuri mari de muschi ai umarului: muschii deltoidieni, muschii mici ai umarului, muschii mari ai umarului si muschii periscapulari.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...