Util: Ce trebuie sa stii despre igiena orala a copiilor
Igiena cavitatii bucale la copii imediat ce incep sa apara primii dinti este un aspect foarte important pentru mentinerea sanatatii orale si implica urmarea unor pasi esentiali. O buna igiena a cavitatii orale impiedica aparitia cariilor si a bolilor parodontale si, in plus, ofera o respiratie proaspata.
Din pacate, conform unui studiu relativ recent, un procent ingrijorator de peste 40% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani Romaniei nu s-a spalat niciodata pe dinti si peste 55% dintre acestia doar dimineata cred parintii ca trebuie sa faca acest lucru. Igienta orala precara este principalul factor de risc in aparitia afectiunilor cavitatii bucale, peste 80% din populatie confrantandu-se, al un moment dat, cu gingivita si asta din cauza faptului ca au neglijat igiena dentara din copilarie. Ce trebuie facut si ce trebuie evitat descopera in acest material.
Cand stii ca dantura celor mici are nevoie de igiena dentara
Cand și cum apar cariile la copii. Importanta periajului dentar
Ce inseamna sanatatea cavitatii bucale la cei mici
Afectiuni ale cavitatii bucale la copii
Preventia bolilor cavitatii bucale la copii
Tratament preventie. Ce trebuie sa stii despre igiena dentara la copii
Cand stii ca dantura celor mici are nevoie de igiena dentara
Primele probleme la copii pot aparea inca din timpul perioadei de formare a danturii. Practic dintii de lapte ai celor mici trebuie ingrijiti chiar daca vor fi primii care vor cadea dar va ajuta copilul sa se obisnuiasca cu rutina si igiena orala. Cel putin trei pasi trebuie efectuati cu recurenta:
Periajul inainte de culcare pentru ca este binecunoscut faptul ca trebuie sa iti periezi dintii de cel putin doua ori pe zi. Pentru copii, se recomanda ca acestia sa realizeze o spalare dupa fiecare consum de bomboane si bauturi dulci, zaharul fiind marele inamic al dintilor lor. Cel mai important periaj ramane insa cel inainte de culcare si nu trebuie neglijat. In lipsa unei igiene orale corespunzatoare, bacteriile se raspandesc si ataca structura dintilor.
Modul cum isi periaza dintii este un alt aspect important. Perierea superficiala este echivalenta cu neglijarea acesteia in mod total. Invata-l pe cel mic sa acorde suficient timp pentru un periaj corect, cu miscari circulare, timp de aproximativ 2 minute, care sa ii asigure eliminarea totala a placii bacteriene. Nerespectarea acestui pas duce la aparitia tartrului si a gingivitei (boala gingivala timpurie).
Placa bacteriana poate, de asemenea, sa afecteze limba, prin aparitia halitozei si a altor probleme de sanatate. Cel mic trebuie sa isi perieze delicat limba, odata cu dintii. Altfel spus copiii trebuie sa isi faca un obicei si din periajul limbii nu doar a danturii.
Cand si cum apar cariile la copii. Importanta periajului dentar
Demineralizarea smaltului dentar este primul semn care ne indica aparitia cariei dentare si poate fi usor identificata pe suprafata dintilor sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafata uscata a dintilor. Demineralizarea dintilor poate aparea atat pe dintii permanenti, cat si pe cei temporari.
Cu toate ca nu toate petele albe aparute pe dinti ne afecteaza sanatatea orala, ele trebuie tratate cu responsabilitate de catre parinti, iar o consultatie timpurie la medicul stomatolog pediatru poate salva zambetului copilului tau.
Cauza principala o reprezinta placa bacteriana care se depune pe dinti si care contribuie la mentinerea unei aciditati ridicate daca nu este indepartata cu regularitate, dar si acizii prezenti in sucurile de fructe, in citrice (indeosebi). Insa cauzele sunt plurifactoriale, reprezentate de o asociere de factori: factori genetici, alimentatia mamei din primele 4-6 luni de sarcina, igiena orala a noului nascut, refluxul gastroesofagian, deficitul de vitamina D, deficitul de fosfor, respiratia orala, temperatura. Treptat, petele albe se pot inchide la culoare pe masura ce dintii vor intra in contact cu bauturi si alimente colorate.
Ce inseamna sanatatea cavitatii bucale la cei mici
Modificarile de culoare ale danturii celor mici pot avea cauze endogene (anumite medicamente pe care le-a luat mama pentru diferite afectiuni, genetica, afectiuni sistemice in timpul formarii mugurelui dentar) sau exogene (unele alimente, bacterii cromogene). Coloratia alba poate fi intalnita la copii atunci cand apare caria incipienta sau in leziunile ca urmare a fluorozei (pe dintii permanenti).
Cauza este reprezentata de o demineralizare a smaltului, ca urmare a consumului de hidrocarbonati (zaharuri) si a persistentei placii bacteriene daca periajul nu se efectueaza timp de 24 de ore. De aceea e important ca dantura celor mici sa fie protejata si sa se evite contactul acestora cu produsele bogate in zahar, de la jeleuri la sucuri carbogazoase. Mai mult decat atat, coloratiile galbene care apar la copii pot fi date de administrarea de tetraciclina la cei de varsta cuprinsa intre 6-7 ani sau mamelor, in timpul sarcinii. Coloratiile verzi (verde-galbui) apar mai frecvent la baieti si la copiii care respira pe gura sau dorm cu gura deschisa.
Afectiuni ale cavitatii bucale la copii
Cavitatea bucala, in special limba, poate evidentia o serie de afectiuni ale organismului, fiind un punct de reper pentru mai multe boli, in special pentru cele fara simptomatologie specifica. La nivelul cavitatii bucale se evidentiaza ca fiind cel mai frecvent intalnite aftele bucale, candidoza orala, herpesul sau modificari de gust si salivatie. Acestea, insa, nu sunt neaparat provocate de o igiena orala precara, cu toate ca acest aspect le favorizeaza evolutia negativa, ci mai degraba sunt simptome ale altor afectiuni.
In schimb, copiii care nu au o igiena a cavitatii bucale adecvata se pot confrunta cu carii, sangerari gingivale, stomatita, afectiune care consta in inflamarea mucoasei orale, gingivita, afectiune care presupune inflamarea gingiilor sau parodontoza. Aceasta din urma este cea mai grava deoarece netratata la timp devine incurabila si conduce la pierderea masiva a dintilor.
Vrei sa stii cum poti evita procesul de formare a cariilor la cei mici? Raspunsul este simpli. Pasta de dinti. Pasta de dinti pentru copii este foarte importanta pentru igiena si sanatatea orala a celor mici. Pana la varsta de 2 ani, medicii stomatologi recomanda ca dantura celor mici sa fie periata cu o periuta moale si pasta de dinti speciala.
Preventia bolilor cavitatii bucale la copii
Pentru preventia bolilor cavitatii bucale la copii se recomanda, in primul rand, mentinerea unei bune igiene orale. Acest aspect implica curatarea de minim doua ori pe zi a dintilor, atat dimineata, cat si seara, si folosirea produselor de curatare corecte. Primul pas presupune folosirea unei paste de dinti adecvata.
Daca cel mic se confrunta cu boli parodontale sau cu sangerari ale gingiei, se recomanda folosirea unei paste de dinti care sa combata simptomele si sa stopeze evolutia. Periuta cu care se curata dintii trebuie schimbata o data la maxim 3 luni. Dupa finalizarea procesului de spalare a dintilor, este obligatoriu de continuat cu apa de gura si ata dentara pentru a inlatura si ultimele resturi de alimente care pot ramane intre dinti si pentru a preveni placa bacteriana.
Daca exista lucrari protetice este esential sa se continue procesul de curatare cu dus bucal, deoarece doar acesta poate elimina eficient rezidurile alimentare ascunse sub acestea. Pe de alta parte, bolile cavitatii bucale pot fi prevenite eficient daca se trateaza cariile dentare si se face controlul de rutina la medicul stomatolog o data la sase luni de zile. In favorizarea bolilor cavitatii bucale un rol esential il are si alimentatia, fumatul, consumul de alcool si dulciuri. Se recomanda a se clati gura cu apa in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu deoarece acesta are calitatea de a transforma mediul acid, mediu care este prielnic microbilor si bacteriilor, in mediu alcalin.
Tratament preventie. Ce trebuie sa stii despre igiena orala la copii
Inainte de a-i arata copilului cum se face igienizarea cavitatii bucale, intreaba medicul dentist, daca periajul pe care tu il faci este corect. Ca sa eviti curatarea constanta in dreptul acelorasi dinti, dimineata incepi cu spalatul dintilor de pe un maxilar si seara, de pe celalalt. Astfel, poti evita riscul aparitiei retractiilor si al eroziunilor dentare. Periajul se realizeaza prin miscari verticale dinspre gingie spre marginea dintilor in partea frontala, iar pentru restul suprafetelor prin miscari orizontale.
Dintii de lapte au un rol esential in mentinerea fermitatii maxilarelor si asigura masticatia corecta. Pierderea lor prematura poate duce la eruptia dezordonata a dintilor definitivi, inflamatii ale gingiilor, dureri etc. Deprinderea regulilor igienei orale ii ajuta pe copii sa mentina o dantura sanatoasa toata viata. Astfel, vor putea fi evitate formarea placii bacteriene, a tartrului, aparitia cariilor, a bolilor gingivale sau chiar caderea dintilor.
In plus, demineralizarea smaltului dintilor poate fi monitorizata doar de catre medicul specialist in stomatologie pediatrica. Tratamentul realizat in faza incipienta a procesului presupune o actiune locala prin aplicarea unor geluri/crème topice pe baza de fluor si utilizarea unei paste de dinti cu un procent mai ridicat de fluor, adecvata varstei copilului.
De asemenea, periajul profesional realizat periodic de catre medicul stomatolog pediatru are rolul de a indeparta placa bacteriana si de a tine acizii la care este expus smaltul la distanta. Un lucru foarte important pentru succesul tratamentului este indepartarea factorilor care pot afecta structura dintelui, incluzand aici si eliminarea alimentelor si bauturilor cu un continut ridicat de acizi.
Sursa:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/apr/30/tooth-decay-chidren-mih-molar-incisor-hypomineralisation
REFERINTE:
Anne-Margaux Collignon, Jean-Noël Vergnes, Alice Germa, Sylvie Azogui, Sophie Breinig, Clémence Hollande, Anne-Laure Bonnet, Cathy Nabet, Factors and Mechanisms Involved in Acquired Developmental Defects of Enamel: A Scoping Review, Frontiers in Pediatrics, 10.3389;
M. Bhat, K.B. Nelson, Developmental Enamel Defects in Primary Teeth in Children with Cerebral Palsy, Mental Retardation, or Hearing Defects: A Review, Advances in Dental Research;
D. Johnsen, C. Krejci, M. Hack, A. Fanaroff, Distribution of Enamel Defects and the Association with Respiratory Distress in Very Low Birthweight Infants, Journal of Dental Research;
Pernille E. Jacobsen, Dorte Haubek, Tine B. Henriksen, John R. Østergaard, Sven Poulsen, Developmental enamel defects in children born preterm: a systematic review, European Journal of Oral Sciences;
DBL Gravina, VRN Cruvinel, TDPL Azevedo, OA Toledo, ACB Bezerra, Enamel Defects in the Primary Dentition of Preterm and Full Term Children, Journal of Clinical Pediatric Dentist;
E. Żądzińska, M. Kurek, B. Borowska-Strugińska, W. Lorkiewicz, I. Rosset, A. Sitek, The effect of the season of birth and of selected maternal factors on linear enamel thickness in modern human deciduous incisors, Archives of Oral Biology;
Michele Baffi Diniz, Cármen Regina Coldebella, Angela Cristina C Zuanon, Rita de Cássia L. Cordeiro, Alterações orais em crianças prematuras e de baixo peso ao nascer: a importância da relação entre pediatras e odontopediatras, Revista Paulista de Pediatria;