Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Igiena orala: Care sunt cele mai des intalnite afectiuni de la nivelul cavitatii bucale

Igiena orala: Care sunt cele mai des intalnite afectiuni de la nivelul cavitatii bucale

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 martie 2023

Igiena orala, grija fata de dantura, protejarea smaltului dintilor, trebuie sa fie o preocupare pe care trebuie sa o intelegem de la cele mai mici varste. Daca la inceput copiii au nevoie de ajutorul parintilor pentru periaj, odata ce crestem trebuie sa ne obisnuim sa avem grija de dantura noastra. Si chiar daca exista deja pe piata tot felul de periute electrice si device-uri, se stie deja ca orice periuta, oricat ar fi de performanta nu poate ajunge in zone greu accesibile ale danturii. In plus indiferent cum arata pasta de dinti pe care o folosim si cat de atenti suntem cu periajul dintilor, o vizita la medicul dentist iti poate arata un singur lucru - un periaj complex, corect si complet are nevoie si de apa de gura.

Explicatia e simpla. In primul rand, peste 80% dintre bacteriile nocive NU se afla pe dantura. Ele se ascund in saliva, pe limba si in spatiile interstitiale. In plus, nicio pasta de dinti sub forma solida nu poate oferi un procent de eficacitate de 100& la periajul dintilor. Exista diferite boli orale care pot pune in pericol sanatatea cavitatii bucale, afectand persoane din aproape toate categoriile de varsta. Desi exista multe tipuri diferite de probleme orale, unele au un impact mai mare asupra populatiei decat altele, iar printre acestea se regasesc si urmatoareleꓽ

Cariile, una dintre cele mai intalnite afectiuni ale cavitatii bucale

Cariile dentare sunt o boala orala care afecteaza aproape 100% din populatie, atat adulti cat si copii. In numeroase ocazii, se presupune ca aparitia cavitatilor este inevitabila. Acesta este un gand total gresit, deoarece cariile dentare sunt o boala care poate fi prevenita daca se mentine o buna igiena orala. Tocmai aceasta igiena orala precara provoaca distrugerea tesuturilor dentare, ceea ce poate provoca consecinte grave daca medicul dentist nu este vizitat la timp.

Cancerul oral
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, incidenta globala a cancerului de buze si a cavitatii orale este estimata la 4 de cazuri la 100.000 de persoane. Cu toate acestea, se observa, de asemenea, ca aceasta incidenta are o variatie larga in intreaga lume. Printre cauzele aparitiei acestui cancer, aceeasi organizatie indica consumul de tutun si alcool ca principale cauze. In plus, in Europa, infectiile cu HPV sunt responsabile pentru cresterea cazurilor de cancer oral in randul tinerilor.

Gingivita
Gingivita este o boala parodontala in stadiu incipient, iar aspectul sau este direct legat de igiena orala. Atunci cand o persoana are gingivita, va observa cum gingiile sunt umflate si rosii si poate aparea chiar sangerarea. De fapt, aparitia sangerarii atunci cand va spalati pe dinti ar trebui sa va puna in alerta, deoarece este un semn clar al aparitiei acestei bolii in cavitatea bucala. Ca si in cazul cariilor, gingivita este o problema derivata din igiena dentara deficitara, astfel incat o rutina corecta de curatare previne aparitia bolii. In plus, gingivita este o boala orala reversibila. Atunci cand o persoana recunoaste simptomele, ar trebui sa programeze o intalnire cu medicul dentist pentru o examinare aprofundata.

Parodontita
Parodontita este o boala parodontala intr-o faza severa si apare atunci cand gingivita nu a fost tratata devreme. Este mai dificil de tratat decat gingivita, deoarece in acest caz, bacteriile se raspandesc de-a lungul liniei gingiei si ajung la osul si tesuturile care sustin dintele. Toate acestea pot provoca unele semne care dovedesc boala, printre care se numara si halitoza sau respiratia urat mirositoare, ba chiar se poate ajunge si la pierderea dintilor. Parodontita poate deveni o boala parodontala cronica, asa ca mersul la medic este vital pentru a va mentine o buna sanatate orala.

Daca gingivita nu este tratata, aceasta va conduce la boala parodontala avansata. In aceasta stare, infectia si inflamatia afecteaza tesuturile responsabile de sustinerea dintilor, ducand la retragerea gingiilor, respiratia urat mirositoare, miscarea si chiar pierderea dintilor. Cel mai important lucru in aceste cazuri este o buna prevenire. Mersul la clinica stomatologica o data pe an pentru igiena profesionala este esential, ca sa nu mai vorbim de intretinerea la domiciliu cu periaj si folosirea atei dentare.

Candidoza orala
Aceasta afectiune se remarca prin prezenta unor placi albicioase, a caror evolutie este una acuta, pacientul prezentand modificari ale gustului, precum si durere.

Leukoplakia
Spre deosebire de candidoza orala, leukoplakia se prezinta sub forma de zone albicioase, insa care nu dispar, afectiunea fiind intalnita in special la persoanele fumatoare, deoarece aceasta categorie vulnerabila are un risc mai mare de a manifesta iritatii bucale. 

Stomatita
Stomatita genereaza durere, avand ca principala cauza o igiena orala deficitara, precum si unele infectii. Aceasta afectiune se manifesta prin inflamarea membranei mucoasei care captuseste partea interna a gurii.

Ulcer herpetic
Apare ca urmare a reactivarii infectiei latense cu virusul herpes simplex 1.

Buze crapate
Aceasta conditie apar, in general, din cauza conditiilor de mediu, precum si din pricina deshidratarii.

Cheilita angulara
Se caracterizeaza prin leziuni dureroase, care sunt deosebit de sensibile la palpare, acestea fiind localizate in coltul gurii. Cheilita angulara poate aparea din cauze multiple, printre care se numara mentinerea inchisa a gurii pentru mult timp, infectie, dar si o dieta cu aport scazut de vitamine.

Xerostomia
Cunoscuta ca si senzatia de gura uscata, xerostomia poate aparea din cauza deshidratarii, anxietatii, dar si ca urmare a reactiilor adverse ale unor medicamente. 

Halena sau respiratia urat mirositoare
Halena sau respiratia urat mirositoare este cauzata in principal de bolile parodontale ale gurii, lipsa igienei sau de fumat, insa poate fi cauzata si de afectiuni ale organelor, de exemplu bacteriile la stomac. Identificarea sursei de respiratie urat mirositoare poate ajuta la prevenirea bolilor grave. Prin urmare, daca medicul stomatolog considera, in urma examinarii, ca halena nu este cauzata de o problema prezenta in cavitatea bucala, este recomandat sa se ia in considerare si efectuarea unor controale la alte specialitati medicale.

Afte bucale
Aftele bucale sunt rani mici, rotunde care apar in gura. Acestea pot aparea in interiorul obrazului, sub limba sau in spatele gatului, avand, de obicei, au o margine rosie si un centru albicios. Aftele pot fi foarte dureroase, insa nu sunt contagioase, putand aparea ca urmare a unei infectii virale, insa se pot declansa si din pricina stresului, a alergiilor alimentare, lipsei de vitamine si minerale, modificari hormonale sau perioadele menstruale. Uneori cauza este necunoscuta. In cele mai multe cazuri, aftele dispar de la sine. Unele unguente, creme sau clatiri cu apa apa de gura pot ameliora durerea. Daca aveti afte, evitati alimentele picante si acide.

Pentru a evita aparitia bolilor orale, este foarte important sa respectati recomandarile dentistilor si sa efectuati controale dentare regulate. Trebuie avut in vedere faptul ca pot fi evitate afectiuni precum cariile sau gingivita, deoarece aspectul lor este strans legat de igiena orala. 

Un ritual bun de igiena orala consta in spalarea dintilor cel putin de doua ori pe zi, desi este recomandat sa faceti acest lucru dupa fiecare masa. In plus, nu trebuie sa omiteti curatarea limbii, deoarece este o zona in care bacteriile se acumuleaza cu usurinta. Un alt aspect care nu trebuie trecut cu vederea este folosirea atei dentare, deoarece periuta nu reuseste sa acceseze spatiul dintre dinti. Pe langa perierea dintilor, este foarte important sa efectuati controale dentare regulate, pentru a mentine sanatatea orala in stare buna.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina