Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dureri de spate: cauze si tratament

Dureri de spate: cauze si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 septembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Durerile de spate fac parte din categoria celor mai comune dureri, majoritatea persoanelor experimentand cel putin o data in viata o astfel de simptomatologie. Disconfortul poate aparea de-a lungul coloanei vertebrale, uneori cu iradiatii in zonele adiacente, sau poate fi localizat intr-o anume zona, iar durerea poate fi resimtita constant si poate diferi ca intensitate.

Cauzele durerilor de spate

Cauzele durerilor de spate sunt diverse, de la origini musculare, articulare, osoase sau nervoase si pana la afectiuni grave. Este foarte important sa se observe intocmai simptomatologia durerii pentru a se exclude existenta unei posibile boli. Majoritatea oamenilor acuza dureri de spate in urma unui efort brusc sau indelungat, de exemplu ridicare unei greutati. O alta cauza comuna este tensiunea mare din ligamente sau articulatii provocata de o pozitie incorecta a corpului, cauza frecvent intalnita la persoanele care-si petrec mare parte din timp la birou sau la volan. Tocurile foarte inalte si gentile foarte grele, care depasesc 10% din greutatea corporala, sunt factori de risc care favorizeaza aparitia durerilor de spate. Totodata, s-a demonstrat ca persoanele care nu se odihnesc suficient sau lucreaza sub stres, sunt depresive si emotive, dar si persoanele supraponderale sunt mult mai predispuse aparitiei disconfortului la nivelul spatelui. Pe de alta parte, o serie de boli se manifesta prin dureri care iradiaza in spate. In aceasta categorie intra afectiunile pulmonare, afectiunile renale dar si crizele de gastrita si ulcer. In cazul in care o persoana sufera de osteoartrita, osteoporoza, scolioza, hernie de disc sau spondiloza, se va confrunta cu dureri de spate constante.

Durerile de spate in timpul sarcinii

Durerile de spate aparute in timpul sarcinii afecteaza peste 50% dintre femei, in special dupa primul trimestru de sarcina. Pe masura ce fatul se dezvolta, centrul de greutate al corpului se schimba, iar coloana vertebrala este supusa unei tensiuni mari pentru a mentine echilibrul corpului, caz in care apar durerile de spate, cu precadere manifestandu-se in zona inferioara. Totodata, in timpul sarcinii se secreta in mod abundent un anumit hormon, numit relaxina, cu scopul de a pregati corpul pentru momentul nasterii. Rolul acestuia este de a inmuia ligamentele si articulatiile, insa, totodata, determina si aparitia durerilor de spate.

Tratamentul durerii de spate

Disconfortul de la nivelul spatelui se va ameliora in perioada de repaos sau, in unele cazuri, in timpul unor exercitii usoare care sa incalzeasca muschii, insa fara sa forteze spatele. Totodata, masajul de relaxare si alternarea compreselor calde cu cele reci pot avea efecte benefice in acest caz. Cu toate acestea, durerile de spate se trateaza eficient prin aplicarea gelurilor cu efect calmant sau prin administrarea suplimentelor alimentare special create sa sprijine flexibilitatea coloanei vertebrale si sa detensioneze musculatura. Medicamentele cu efect antiinflamator sunt, de asemenea, indicate in astfel de situatii, insa efectul acestora este de scurta durata. Pe de alta parte, in cazurile in care durerea devine cronica, medicul poate indica diferite tipuri de terapii, de exemplu terapia cu ultrasunete sau terapia prin stimulare electrica. Se recomanda un consult de urgenta in cazul in care durerile de spate sunt insotite de dificultati respiratorii, dureri abdominale, disconfort la urinare, febra sau senzatie de amorteala in maini si picioare. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina