Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Entropionul: Ce este si cum se corecteaza rasucirea pleoapei spre interiorul ochiului

Entropionul: Ce este si cum se corecteaza rasucirea pleoapei spre interiorul ochiului

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 19 martie 2024

Entropionul este o afectiune oftalmologica in care pleoapa se rasuceste si se indreapta catre interiorul ochiului, ceea ce face ca genele si marginea interioara a pleoapei sa intre in contact cu globul ocular. Aceasta pozitie incorecta a pleoapei poate duce la frecare si iritatie a suprafetei ochiului, provocand disconfort si potential daune oculare.

Entropionul poate afecta pleoapa inferioara sau, mai rar, pleoapa superioara. Aceasta afectiune poate fi unilaterala (afecteaza doar un ochi) sau bilaterala (afecteaza ambii ochi). Entropionul poate aparea ca urmare a diferitelor cauze, cum ar fi imbatranirea, slabirea muschilor pleoapei, cicatrizarea dupa o leziune sau interventie chirurgicala, sau diverse afectiuni oculare, cum ar fi blefarita cronica sau trahomul. In functie de cauza si gravitate, entropionul poate fi temporar sau persistent.

Este important ca entropionul sa fie diagnosticat si tratat cat mai curand posibil pentru a evita complicatii si pentru a ameliora disconfortul si iritatia oculara. Tratamentul pentru entropion poate implica utilizarea de picaturi oculare lubrifiante, interventii chirurgicale pentru a corecta pozitia pleoapei sau alte proceduri adecvate in functie de cauza si gravitatea afectiunii. Un medic oftalmolog va evalua starea ochilor si va recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare pacient in parte.

De ce apare entropionul

Entropionul poate aparea din mai multe motive, iar cauza specifica depinde de tipul de entropion. Principalele tipuri de entropion si cauzele asociate includ:

Entropionul senil: Apare in special la persoanele in varsta si este cauzat de imbatranirea pielii si a muschilor din jurul ochilor. Odata cu inaintarea in varsta, muschii care mentin pleoapa in pozitie pot deveni slabiti si sa nu mai mentina marginea pleoapei in pozitie corecta, determinand rasucirea catre interior a pleoapei.

 • Entropionul spastic sau acut: Poate fi cauzat de inflamatii severe ale ochiului, cum ar fi conjunctivitele sau blefaritele, care duc la umflarea tesuturilor din jurul ochiului. Aceasta umflare poate determina o schimbare temporara in pozitia pleoapei, provocand rasucirea acesteia catre interior.
 • Entropionul congenital: Se poate naste cu aceasta afectiune daca structurile pleoapei si muschii care o sustin nu se dezvolta corespunzator in timpul dezvoltarii intrauterine.
 • Entropionul cicatricial: Se poate dezvolta ca urmare a cicatrizarii excesive sau a contracturii pielii din jurul ochiului, cauzate de arsuri, leziuni sau interventii chirurgicale anterioare.
 • Entropionul involutional: Apare odata cu imbatranirea, din cauza pierderii elasticitatii pielii si a slabirii muschilor din jurul ochiului.

Indiferent de cauza, entropionul poate provoca iritatii, durere, sensibilitate la lumina si potentiale complicatii oculare, cum ar fi ulceratii corneene. De aceea, este important sa fie diagnosticat si tratat cat mai curand posibil de catre un medic oftalmolog pentru a evita problemele pe termen lung si pentru a ameliora disconfortul ocular.

 

Cum se manifesta entropionul

Entropionul se manifesta prin rasucirea catre interior a marginii pleoapei, facand ca genele si marginea interioara a pleoapei sa intre in contact cu globul ocular. Acest lucru poate duce la iritatii si disconfort ocular, iar simptomele specifice pot varia in functie de gravitatea si tipul entropionului. Principalele simptome si semne asociate cu entropionul includ:

 • Senzatie de corp strain in ochi:  Pacientii pot simti ca au ceva in ochi, ca si cum ar fi un corp strain, din cauza frecarii genelor sau a marginii pleoapei de suprafata ochiului.
 • Roseata si iritatie oculara:  Contactul repetat al genelor sau a marginii pleoapei cu ochiul poate provoca roseata, inflamatie si iritatie a conjunctivei (membrana care captuseste partea interna a pleoapelor si suprafata ochiului).
 • Lacrimare excesiva:  Entropionul poate determina un gol in sistemul de drenaj al lacrimilor, ceea ce duce la lacrimare excesiva si persistenta a umiditatii in ochi.
 • Sensibilitate la lumina (fotofobie):  Iritatia si inflamatia pot provoca o sensibilitate crescuta la lumina.
 • Vedere incetosata sau distorsionata:  Disconfortul si tulburarile de la nivelul suprafetei ochiului pot afecta vederea, determinand vedere incetosata sau distorsionata in cazurile mai grave.
 • Infectii oculare:  In cazuri mai severe sau netratate, entropionul poate creste riscul de infectii oculare, cum ar fi conjunctivitele sau ulceratiile corneene.

In functie de cauza si gravitate, simptomele entropionului pot varia de la usoare la severe. De obicei, pacientii se prezinta la medicul oftalmolog atunci cand simptomele sunt evidente si afecteaza calitatea vederii sau cauzeaza disconfort ocular semnificativ. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru a preveni complicatiile si pentru a ameliora simptomele asociate cu entropionul.

Cum se corecteaza entropionul

Corectia entropionului depinde de cauza si severitatea afectiunii. Exista mai multe optiuni de tratament pentru a corecta entropionul, iar medicul oftalmolog va recomanda cea mai potrivita metoda in functie de particularitatile fiecarui pacient. Unele dintre principalele metode de corectie a entropionului pot include:

 • Picaturi oftalmice si unguente: In cazurile usoare de entropion, medicul oftalmolog poate prescrie picaturi oftalmice lubrifiante sau unguente pentru a ameliora iritatia si disconfortul ocular asociat. Acestea pot fi utile temporar, dar nu rezolva problema pe termen lung.
 • Bandaje pentru pleoapa: Uneori, medicul poate aplica bandaje temporare pentru a inversa temporar pozitia pleoapei si pentru a proteja ochiul de frecare pana cand se decide asupra unui tratament mai definitiv.
 • Masaj pentru pleoapa: In cazurile de entropion cauzate de umflarea temporara a tesuturilor din jurul ochiului, medicul poate efectua un masaj special pentru a reduce umflarea si a corecta temporar pozitia pleoapei.
 • Interventie chirurgicala: Pentru entropionul persistent sau sever, interventia chirurgicala este adesea cea mai eficienta optiune. Exista mai multe tehnici chirurgicale disponibile pentru corectarea entropionului. Uneori, se poate folosi o mica sutura sau un implant pentru a mentine marginea pleoapei in pozitia corecta.

In cazurile in care entropionul este cauzat de excesul de piele in jurul ochiului, se poate efectua o interventie chirurgicala pentru a indeparta excesul de piele si a corecta pozitia pleoapei. Fiecare pacient va avea un plan individualizat de tratament, iar succesul corectiei depinde de colaborarea cu medicul oftalmolog si de respectarea recomandarilor post-operatorii. Daca prezentati simptome de entropion sau alte afectiuni oculare, consultati un medic oftalmolog pentru evaluare si tratament adecvat.

 

Entropionul poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor, in special in cazul formelor severe sau netratate. Aceasta afectiune poate cauza o serie de disconforturi si probleme la nivelul ochilor, care pot afecta activitatile zilnice si bunastarea generala a pacientului.

Rasucirea catre interior a pleoapei poate provoca frecare constanta a genelor sau a marginii pleoapei pe globul ocular, ceea ce duce la iritatii, senzatie de corp strain si disconfort persistent. Poate afecta vederea, provocand vedere incetosata sau distorsionata, ceea ce poate ingreuna efectuarea activitatilor cotidiene.

Disconfortul si problemele de vedere pot afecta abilitatea pacientului de a efectua activitatile zilnice, cum ar fi cititul, conducerea, utilizarea computerului sau vizionarea la televizor. Entropionul poate creste riscul de infectii oculare, ulceratii corneene si alte complicatii oculare daca nu este diagnosticat si tratat la timp.

 

Ce este ectropionul, asemanari si deosebiri cu entropionul

Ectropionul este o afectiune oftalmologica in care pleoapa inferioara se intoarce in afara si se indeparteaza de globul ocular. Acest lucru poate determina expunerea excesiva a conjunctivei si a albului ochiului, facand ochiul vulnerabil la iritatii, inflamatii si infectii. Ectropionul poate afecta unul sau ambii ochi si poate fi temporar sau permanent, in functie de cauza si gravitatea sa.Aceasta afectiune poate afecta atat barbatii, cat si femeile, dar este mai frecventa la persoanele in varsta, deoarece elasticitatea pielii scade odata cu inaintarea in varsta, ceea ce poate duce la pierderea tonusului muscular si la slabirea ligamentelor care mentin pleoapa in pozitie corecta. Ectropionul poate fi clasificat in mai multe tipuri, in functie de cauzele sale:

 • Ectropion involutional: Este cel mai comun tip si apare ca urmare a procesului natural de inaintare in varsta;
 • Ectropion paralitic: Este cauzat de slabirea sau paralizia muschilor care controleaza miscarea pleoapei, de obicei, datorita unor leziuni ale nervilor faciali;
 • Ectropion congenital: Acest tip de ectropion este prezent inca de la nastere si poate fi rezultatul unor probleme congenitale ale muschilor si tesuturilor pleoapei;
 • Ectropion cicatricial: Apare ca urmare a cicatrizarii excesive sau a contracturii pielii dupa leziuni, arsuri sau interventii chirurgicale anterioare;
 • Ectropion mecanic: Este cauzat de prezenta unor mase sau tumori care trag pleoapa in afara;

Din spatele secretelor ochilor umani

 • Aproximativ 80% din amintirile pe care le avem le datoram ochilor, acestea inregistrandu-se vizual.
 • Doar 8% din populatia globului se naste cu ochi albastri. Aceasta culoare a ochiului uman a aparut in urma unei mutatii genetice, in urma cu circa 10.000 de ani.
 • Se estimeaza ca doar 2% din populatia lumii are ochi verzi, fiind cea mai rara culoare a ochilor. La polul opus de afla ochii caprui, cu nuanta cea mai comuna a irisului.
 • Muschii ochiului sunt cei mai activi muschi din tot corpul. Ei functioneaza si in timpul somnului.
 • Atunci cand privim o persoana care ne place, cand suntem excitati, cand simtim o bucurie sau o teama foarte mare, pupilele se dilata cu pana la 45%.
 • Ochiul uman poate sa distinga 500 de nuante diferite de gri si 10 milioane de nuante de culori.
 • In esenta, exista trei culori primare-rosu, verde si albastru- care alcatuiesc milioane de culori deosebite.

BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

3 aprilie 2024
Edited 3 aprilie 2024
citește articolul
Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi

Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul
Eructatia: De ce apare, preventie, cand trebuie sa mergem la medic Eructatia: De ce apare, preventie, cand trebuie sa mergem la medic

Stomacul ajunge sa aiba un volum prea mare cand apare si aerul odata cu lichidele sau cu alimentele ingerate, asa ca trebuie sa fie eliminat imediat pentru a nu cauza probleme tesutului foarte fin din interiorul acestui organ vital al sistemului digestiv.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina