Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Florile de liliac: Cum te pot ajuta in tratarea diferitelor afectiuni, reguli de folosire

Florile de liliac: Cum te pot ajuta in tratarea diferitelor afectiuni, reguli de folosire

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 august 2024 Ultima actualizare: 12 august 2024

Miroase foarte frumos cand infloreste, are o culoare placuta, unica si poate fi folosit intr-o multime de moduri in medicina. Liliacul ajunge si la sapte metri, florile sale sunt fie simple, fie duble, au culori diferite, liliachiu sau chiar alb. De regula, liliacul este cultivat ca arbust ornamental, poate creste insa in tufisuri, in salbaticie. Indiferent unde il vedem liliacul se dezvolta si creste destul de mult, este plin de flori cand infloreste si nu are cum sa nu atraga atentia.

Syringa Vulgaris este specia mai des intalnita, face parte din familia maslinului. Originile sale sunt unele cunoscute, vine din Peninsula Balcanica, fiind de gasit in gradinile Imperiului Otoman. Carolus Clusius a primit pe la jumatatea secolului 16 cateva crengi de liliac de la un ambasador roman. De acolo s-a raspandit in America de Nord sau Europa. La peste 100 de ani e atestat documentar, prima data am intalnit liliacul in Species Plantarum (1753) a lui Carl Linnaeus. In tara noastra avem liliac alb, mov si cu floare batuta. Liliacul este de altfel printre putinele plante care e si pom, si floare. In jurul acestei plante, pom au aparut foarte multe legende. 

Liliacul si beneficiile sale pentru sanatatea noastra

Florile de liliac au multiple proprietati terapeutice, avem glucide, amidon, rezine sau glucozizi, substante amare, au efecte puternic astringente, tonice sau calmante, dilateaza vasele de sange, sunt bune si in caz de reumatism sau de viermi intestinali. Si frunzele de liliac sunt foarte utile in medicina, sunt antipiretice, astringente, la copii se pot folosi pentru gura dureroasa. In trecut liliacul era utilizat si pentru tratarea malariei, difteriei, pentru tratarea febrei sau pentru arsuri si eczeme.

Chinezii foloseau liliacul pentru tratarea degeraturilor. Petalele de liliac ar putea reduce riscul de dezvoltare al cataractei, se previne denegerescenta maculara. Ceaiul de liliac este un excelent tonic pentru par. Radacinile de liliac au proprietati abortive, anticoagulante, purgative. Revenind la florile de liliac, ele sunt bune si pentru femei, pentru tratarea crampelor menstruale, pentru sangerari nazale, pentru hemoroizii sangeranzi, pentru ulceratii, rupturi de capilare mai ales cand apar varsaturi si tuse puternice.

Tincturile cu flori de liliac vor trata guta, reumatismul si artrita, scapi de durere si se reduc si inflamatiile locale. Durerile lombare se amelioreaza de asemenea cu florile de liliac oparite-se bea lichidul de patru ori pe zi, doar o lingura in fiecare repriza. Uleiul din flori de liliac vor fi eficiente in prevenirea si tratarea locurilor dureroase de la artrite, arsurilor. Florile uscate de liliac sunt la fel de bune, amelioreaza durerile de dinti si de masele, previn balonarile, curata foarte bine pielea, ajuta la cicatrizarea mai usoara a pielii. Diabeticii pot folosi ceaiuri si decoctul, alte preparate medicinale pe baza de flori de liliac pentru a tine in frau glicemia si a mentine un nivel optim mereu.

 

Cum trebuie folosit liliacul in functie de afectiuni

Pielea nu va mai avea de suferit de pe urma psoriazisului, eczemei, acneei, rozaceei, tenul va fi curat si hidratat, nu va mai fi descuamat mai tot timpul. Imbatranirea celulelor pielii nu va mai fi atat de accelerata daca folosim florile de liliac, petele pigmentare se estomepeaza, stresul oxidativ de la nivelul pielii si efectele radicalilor liberi vor fi mult diminuate. Infectiile bacteriene si fungice nu vor mai pune probleme odata ce te inveti sa consumi ceai din flori de liliac, sistemul digestiv si cel respirator vor functiona mai bne, riscul de gripa si de raceala va fi unul scazut.

Daca avem febra putem consuma flori de liliac sub forma de ceai preparat corect pentru a incuraja transpiratia si a elimina toxinele, a avea febra scazuta mai rapid. Stresul si anxietatea se reduc mult odata ce avem in dieta noastra si florile de liliac sub forma de ceaiuri, sistemul nervos central este ferit de stresul continuu si reactioneaza mult mai bine la stimulii externi.

Cum am precizat deja, florile de liliac elimina si parazitii intestinali atat de periculosi, vei reusi sa ii elimini prin scaunele ce vor urma ingerarii unor ceaiuri mai concentrate cu flori de liliac. Cand ai zgarieturi si vanatai uleiul din flori de liliac te va ajuta mult, nu se mai formeaza hematoame atat de repede, se deschid la culoare mai rapid. In caz de taieturi si zgarieturi are loc vindecarea mai rapida daca aplici compresele cu ceai de flori de liliac.

Pielea se va reface mai repede dupa arsurile solare, va fi mai stralucitoare si va putea fi masata cu ulei de flori de liliac-si ciupercile de la nivelul pielii dispar daca utilizam florile de liliac in diverse creme-proprietatile sale antiseptice si antibacteriene sunt deja cunoscute.

 

Luate pe cale orala, florile de liliac sub forma de infuzie imbunatatesc functionarea sistemului cardiovascular, circulatia sangelui e mai buna, inima functioneaza corect si ajuta corpul sa isi mentina starea de sanatate.  In bucatarie, florile de liliac pot fi mancate crude in cantitati mici, pot fi puse in iaurt, pot fi puse in aluat si prajite. Uneori se mai cristalizeaza cu ou bautut si zahar, se pot obtine bomboane, prajituri, torturi, placinte, se adauga in orez brun si in salate. Pentru un desert mai deosebit se pot folosi la sorbet, se amesteca florile de liliac cu zahar si ceva apa. Liliacul si florile de liliac sunt excelente, dupa cum am putut vedea, in bucatarie si in medicina, se folosesc foarte usor si sunt versatile, oferind celor care au nevoie de proprietatile lor o multime de variante de utilizare eficienta.

 

Cum se poate folosi lavanda? Se pot combina florile de lavanda cu florile de liliac?

Lavanda se foloseste in mai multe forme, inclusiv sub forma de ulei. Uleiul esential de lavanda este initiatorul revolutiei aromoterapiei moderne si puteti folosi uleiul esential de levantica pentru a va reintineri si relaxa trupul si mintea parfumand aerul din incapere. Se cunosc si numeroase utilizari ale lavandei in arta culinara, mai ales in zona mediteraneeana. Condiment fin si delicat, lavanda face casa buna cu gelateria si cofetaria. Vom intalni lavanda si in salate sau antreuri, in preparate cu carne, mai ales vanat sau pur si simplu ca element de decor.

Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care ofera alinare atat fizica cat si psihica ameliorand diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, muscaturi de insecte, afectiuni ale pielii, infectii, stres sau tensiune nervoasa. Isi datoreaza acest uimitor spectru de vindecare continutului sau chimic foarte complex.

Lavanda este o planta adaptogena, care ajuta corpul uman sa se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre. Este de un real ajutor pentru relaxare si ajuta foarte mult la instalarea somnului, dar cu toate acestea are si proprietati de restabilirea a echilibrului organismului si astfel il va stimula energetic. Uleiul esential de lavanda are actiune sedativa, relaxanta muscular, antiinflamatoare, analgezica, cicatrizanta, scade tensiunea sangvina, reduce manifestarile stresului.

 

Bibliografie:

Evaluating the efficacy of lavender aromatherapy on peripheral venous cannulation pain and anxiety: A prospective, randomized study.Karaman T, Karaman S, Dogru S, Tapar H;

Can lavender oil inhalation help to overcome dental anxiety and pain in children? A randomized clinical trial.Arslan I, Aydinoglu S, Karan NB.Eur J Pediatr. 2020 Jun;

The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students.McCaffrey R, Thomas DJ, Kinzelman AO.Holist Nurs Pract. 2009 Apr;

Articole similare
Magnolia: Cum recunosti florile, beneficii pentru organism, moduri de folosire Magnolia: Cum recunosti florile, beneficii pentru organism, moduri de folosire

Magnoliile sunt originare din Asia de Est si America de Nord, iar unele specii sunt considerate a fi plante foarte vechi, care ar fi existat de chiar acum milioane de ani. Acestea sunt adesea asociate cu eleganta, rafinamentul si simplitatea, fiind astfel considerate unele dintre cele mai frumoase flori existente din natura.

24 octombrie 2024
Edited 24 octombrie 2024
citește articolul
Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Este important sa consulati un specialist inainte de a utiliza muscata in orice scop terapeutic, deoarece aceasta poate interactiona cu alte medicamente sau poate avea efecte secundare. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa nu utilizati cantitati prea mari de ulei esential de muscata, deoarece acesta poate fi toxic pentru organism.

16 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze doar pe timp insorit la sfarsitul lunii iunie, la scurt timp dupa inflorire. Acestea se pun la uscat in locuri racoroase si intunecoase. In 7 zile, acestea sunt uscate si numai bune de folosit pentru ceai. Din florile de tei se face un ceai foarte bun care face adevarate minuni atat pentru minte, cat si pentru trup si suflet.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate