Florile de napraznic: Cum le recunosti, ce beneficii ofera organismului
Napraznic este utilizat pentru a imbunatati functionarea ficatului si a vezicii biliare, pentru a reduce inflamatia rinichilor, vezicii urinare si vezicii biliare, si pentru a preveni formarea de pietre in rinichi, vezica urinara sau vezica biliara. De asemenea, este utilizat pentru gripa, dureri de cap, diabet, probleme ale sinusurilor, artrita, sciatica, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala si cancer.
Napraznic este o terapeutica. Desi, pe componente sunt disponibile foarte putine informatii, actiunea acestei plante este una dintre cele mai remarcabile plante pe care le putem folosi in mod regulat, ca imbunatatitor al sistemului imunitar. Cercetarile au dezvaluit ca napraznicul este o sursa de germaniu, un element valoros pentru organism, deoarece are capacitatea de a pune oxigenul la dispozitia celulelor. Mai mult oxigen, la nivel celular, inseamna ca organismul are posibilitatea de a lupta impotriva bolii prin propriile puteri, iar vindecarea poate avea loc rapid.
Utilizari medicinale ale florilor de napraznic
Deoarece oxigenul joaca un rol atat de important in sanatatea celulelor si functia imunitara, folosind regulat aceasta planta, acest lucru este benefic pentru bunastarea generala. Germaniul nu numai ca functioneaza ca purtator de oxigen si catalizator, dar stimuleaza si impulsurile electrice, la nivel celular. Efectele remarcabile ale germaniului asupra sistemului imunitar au fost documentate in reviste medicale: ca donator de energie, constructor imunitar si ca un puternic terapeutic si preventiv, ca un adaptogen viguros, actionand pentru a atenua dezechilibrele de sanatate minore sau majore. Napraznic - Ce constituenti are in compozitie:
Ulei volatil
Vitamine: A, B, C
Minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, germaniu
Actioneaza ca: astringent, antibiotic, adaptogen, antiviral, tonic, diuretic, digestiv, sedativ, antioxidant.
Beneficii oferite de napraznic
Mai jos sunt prezentate cateva dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sanatate ale naprazniculuiꓽ
Combate stresul si anxietatea
Efectul plantei pe care il exercita asupra sistemului nervos este binecunoscut, iar planta a fost folosita de mult timp pentru a face fata stresului si anxietatii. Cu siguranta controleaza sistemul endocrin si ajuta la echilibrarea hormonilor care se ”aprind” atunci cand suntem sub stres.
Sustine sanatatea digestiva
Daca suferiti de crampe, balonare, diaree, adaugarea de napraznic in rutina poate fi una dintre cele mai usoare metode pentru a va usura problemele digestive. Compusii organici benefici pot calma rapid inflamatia si pot elimina bacteriile care pot provoca disconfort si pot readuce sistemul gastrointestinal la normal.
Amelioreaza durerea
Pe langa proprietatile sale antiinflamatorii, capacitatea analgezica a plantei au facut din aceasta un leac traditional popular pentru durerile de cap si alte leziuni dureroase. Consumul de preparate ce contin napraznic elibereaza endorfine si pot ajuta la dureri de cap, migrene si dureri cronice. Are o reactie calmanta rapida, dar este folosita mai ales pentru dureri de intensitate medie.
Sprijina sanatatea respiratorie
Napraznicul amelioreaza simptomele bronsitei, sinuzitei si infectiilor nasului datorita efectelor sale antivirale puternice.
Mentine sanatatea rinichilor
Datorita proprietatilor sale diuretice, napraznicul poate imbunatati sanatatea rinichilor si poate stimula urinarea. Acest lucru elimina toxinele, excesul de saruri, grasimi si apa din organism si ajuta si la ameliorarea artritei si a durerilor articulare, deoarece acidul uric (care provoaca durerea in aceste conditii ) este de asemenea eliminat din corp odata cu o urinare crescuta.
Stimuleaza imunitatea
Planta ajuta la consolidarea sistemului de aparare al organismului impotriva bolilor si infectiilor. Proprietatile sale antimicrobiene pot ajuta la prevenirea impactului negativ asupra organismului asupra agentilor patogeni interni si externi.
Ajutor in perioada menopauzei
Tinctura de napraznic este exceptionala pentru tratarea unei serii de probleme de sanatate ale femeilor, cauzate de bufeuri si alte manifestari ce apar in timpul menopauzei si a menstruatiei (poate ajuta in reducerea crampelor menstruale). Actioneaza cu un dublu rol - ca un tonic uterin si un antidepresiv si, prin urmare, napraznicul a fost utilizat in mod traditional pentru stabilizarea nivelurilor hormonale in timpul menopauzei prin actiunea sa asupra cortexului suprarenal.
Proprietati antibacteriene
Napraznic are proprietati naturale antiseptice, antibacteriene si anti-fungice, care il fac un alita pentru combaterea episoadelor de gripa si raceala. Planta va spori puterea sistemului imunitar si va promova o recuperare rapida dupa diferite afectiuni.
Efect de coagulare a sangelui
Napraznicul are capacitatea de a opri aparitia hemoragiei, deoarece incetineste fluxul de sange prin contractarea arterelor si venelor. De asemenea, are proprietati hemostatice, care determina coagularea sangelui. Acest lucru ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor.
Reduce inflamatia
Napraznicul este utilizat pentru ameliorarea inflamatiei din intregul corp. Daca suferiti de dureri articulare, dureri musculare sau chiar inflamatii interne ale sistemului digestiv sau cardiovascular, aceasta planta poate fi folosita pentru reducerea proceselor inflamatorii.
Utilizari traditionale
Napraznic este putin utilizat in ierbalismul modern, dar este folosit ocazional ca astringent pentru a opri sangerarea.
Extern, o spalare sau o cataplasma se aplica pe sanii umflati si durerosi, articulatii reumatice, vanatai, sangerare etc.
Napraznic a fost utilizat in medicina populara din mai multe tari, inclusiv ca tratament pentru diaree, pentru a imbunatati functionarea ficatului si a vezicii biliare, pentru dureri de dinti, fiind utilizat si in vindecarea ranilor.
Napraznic este eficient si in tratarea ulcerelor stomacale si a inflamatiei uterului.
De asemenea, se sustine ca planta are potentialul de a se prezenta ca un remediu eficient pentru cancer.
In vremurile anterioare, oamenii foloseau aceasta planta pentru a vindeca durerile de dinti, precum si sangerarea nazala.
Frunzele proaspete ale plantei erau aplicate pe corp deoarece se considera ca resping insectele.
Frunzele acestei plante au, de asemenea, capacitatea de a scadea nivelul glicemiei si, prin urmare.
Frunzele proaspete calmeaza, de asemenea, eruptiile cutanate.
Datorita proprietatilor anti-microbiene prezente in uleiurile esentiale ale acestei plante, napraznicul este eficient impotriva diferitelor tulpini bacteriene Gram-pozitive, Gram-negative si tulpini fungice, care sunt mucegaiuri foarte frecvente si, de asemenea, responsabile pentru bolile alergice respiratorii umane. Este o planta considerata a fi ”acumulator” de energie si constructor de imunitate, cu proprietati antibiotice, antivirale si antioxidante. Proprietatile sale astringente il fac un remediu eficient pentru sangerare, diaree, mucus excesiv si menoragie sau flux menstrual excesiv.
Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata eczeme, acnee, inflamatii ale unghilor sau alte. afectiuni ale pielii. Consumul de ceai obtinut din frunzele fierte poate calma tulburarile gastrointestinale, inclusiv inflamatia si ulceratiile peptice. Ceaiul a fost, de asemenea, utilizat ca remediu pentru afectiuni atat de diverse precum tuberculoza, malaria si infectiile tractului urinar. Nu in ultimul rand, conform credintei populare, se spune ca infuzia de napraznic aplicata pe picioare elimina toxinele, metalele grele si previne deteriorarea radiatiilor.