Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament

Corpul uman este un organism extrem de complex atunci cand vorbim de reactiile biochimice la nivel celular sau de procesele metabolice pe care le foloseste in timpul unui ciclu de viata. Organismul uman este o ,,uzina,, care e construita ca sa foloseasca proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa. Pentru buna functionare a acestor procese metabolice corpul uman are nevoie de o tiroida sanatoasa.
Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in mijlocul gatului, mai jos de laringe (organul raspunzator de voce) si mai sus de clavicule. Tiroida produce doi hormoni, triiododotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (metabolismul organismului). Functia tiroidiana este controlata de o glanda din creier, cunoscuta sub numele de glanda pituitara. Aceasta produce hormonul stimulator tiroidian (TSH), hormon care stimuleaza tiroida pentru a produce cei doi hormoni (T3 si T4). Diagnosticul de hipertiroidism apare atunci cand glanda tiroida nu mai functioneaza la parametrii normali. De ce apare Boala Graves si cum se manifesta vom descoperi in materialul urmator.
Ce este Boala Graves
Boala Graves - numita dupa doctorul irlandez care a descris-o in anii 1800, aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, deopotriva la tineri si la varstnici. Nu se stie cu certitudine de ce apare boala Graves, insa doctorii cred ca este cauzata de un cumul de factori precum varsta, starea de sanatate a sistemului imunitar, predispozitia genetica si hormonii sexuali. Drept urmare, persoanele afectate de boala Graves au glanda tiroida marita (gusa) si o productie hormonala excesiva. Important de stiut este ca nu exista o legatura intre marimea glandei tiroide si severitatea hipertiroidismului. Chiar si o gusa putin marita poate produce cantitati mari de hormoni. Similar, o gusa mare produce hormoni, insa nu cu mult peste productia normala. Altfel spus, exista o legatura de cauzalitate intre hipertiroidia sau multiple crize de glanda tiroida.
Pe scurt, Boala Graves este o tulburare a sistemului imunitar care duce la supraproductie de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Hormonii tiroidieni afecteaza multe sisteme de organe, astfel incat semnele si simptomele bolii Graves pot fi foarte variate. Desi aceasta afectiune poate afecta pe oricine, este mai frecventa in randul femeilor si la persoanele sub 40 de ani. Principalele obiective ale tratamentului sunt reducerea cantitatii de hormoni tiroidieni produsi de organism si scaderea severitatii simptomelor.
Cauze ale bolii Basedow-Graves
In boala Basedow-Graves, cauza este legata de prezenta anticorpilor de stimulare tiroidiana care, pe langa stimularea tiroidei pentru a produce cantitati mari de hormoni tiroidieni, este mai frecventa la tineri si poate duce la aparitia ochilor bulbucati si inflamatia picioarelor. Sistemul imunitar produce, de obicei, anticorpi conceputi pentru a ataca un anumit virus, bacterii sau alte substante straine. In boala Graves, din motive care nu sunt bine intelese, sistemul imunitar produce un anticorp impotriva unei parti a celulelor din glanda care produce hormonii localizati in gat (glanda tiroida).
In conditii normale, functia tiroidiana este reglata de un hormon eliberat de o glanda mica la baza creierului (glanda pituitara). Anticorpul asociat cu boala Graves (anticorpul receptorului de tirotropina) actioneaza ca hormon regulator al glandei pituitare. Acest lucru inseamna ca anticorpul receptorului de tirotropina depaseste reglarea normala a tiroidei si genereaza o productie excesiva de hormoni tiroidieni (hipertiroidism).
Ce cauzeaza Oftalmopatia Graves
Oftalmopatia Graves este cauzata de o acumulare de anumiti carbohidrati in muschii si tesuturile din spatele ochilor, ale caror cauze sunt, de asemenea, necunoscute. Aparent, acelasi anticorp care poate produce disfunctie tiroidiana ar avea, de asemenea, o "atractie" pentru tesuturile din jurul ochilor. Oftalmopatia Graves apare de obicei in acelasi timp cu hipertiroidismul sau cateva luni mai tarziu, dar semnele si simptomele pot aparea cu ani inainte sau chiar dupa debutul hipotiroidismului.
Ce cauzeaza dermopatia Graves
O manifestare rara a bolii Graves, numita dermopatia Graves, este caracterizata prin roseata si ingrosarea tegumentului de la nivelul tibiei, iar acest aspect poate fi dureros pentru pacient cel mai adesea pe cosuri sau picioare superioare.
Simptome ale bolii Graves
Inainte de a vorbi despre boala Graves, trebuie sa intelegeti ca orice tip de hipertiroidism netratat poate duce la o situatie acuta numita criza tireotoxica, care se caracterizeaza prin deshidratare, tahicardie sau aritmie cardiaca severa, insuficienta cardiaca si constiinta afectata. Iata cateva semne si simptome comune ale bolii Graves:
Anxietate si iritabilitate
Un tremur usor in maini sau degete
Sensibilitate la caldura si transpiratie crescuta sau piele calda, umeda
Pierderea in greutate, in ciuda obiceiurilor alimentare normale
Dilatarea glandei tiroide (gusa)
Modificari ale ciclurilor menstruale
Disfunctie erectila sau scaderea libidoului
Defecari frecvente
Ochi bulbucati
Oboseala
Piele ingrosata, rosie
Batai neregulate sau rapide ale inimii (palpitatii)
Tulburari de somn
Nervozitate
Insomnii
Aproximativ 30% dintre persoanele cu boala Graves au, de asemenea, semne si simptome de Oftalmopatie Graves, care se manifesta:
Senzatie de nisip in ochi
Presiune sau durere in ochi
Pleoapele umflate sau retrase
Ochi rosii sau umflati
Sensibilitate la lumina
Vedere dubla
Pierderea vederii
Factori de risc
Desi oricine poate avea boala Graves, exista multi factori care pot creste riscul de a o obtine, inclusiv:
Sexul - Femeile sunt mult mai susceptibile de a avea boala Graves decat barbatii.
Varsta - Boala Graves se manifesta de obicei inainte de varsta de 40 de ani.
Alte tulburari autoimune - Persoanele care au alte tulburari ale sistemului imunitar, cum ar fi diabetul de tip 1 sau artrita reumatoida, prezinta un risc mai mare.
Sarcina sau travaliul - pot creste riscul de a avea tulburarea Graves
Fumatul - care poate afecta sistemul imunitar, creste riscul aparitiei bolii Graves.
Cum se diagnosticheaza boala Basedow-Graves?
Diagnosticul este confirmat de determinarea hormonilor tiroidieni (T4 si T3) in sange, care trebuie sa aiba valori ridicate. In cazuri rare, doar nivelul de T3 este crescut. Concentratia de TSH este mult redusa, chiar si sub limita de detectie. Cand se suspecteaza boala Graves, anticorpii (antitirogulina, antimicrobian, TSI) sunt pozitivi. Efectuarea unei scanari tiroidiene poate ajuta, de asemenea.
Tratament pentru boala Basedow-Graves?
Scopul tratarii bolii Graves este de a opri productia de hormoni tiroidieni si de a bloca efectul hormonilor asupra organismului. Tratamentele includ urmatoarele:
Terapia cu iod radioactiv
Aceasta terapie implica administrarea de iod radioactiv pe cale orala. Deoarece tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormoni, aceasta capteaza iodul radioactiv in celulele tiroidiene si, in timp, radiatiile distrug celulele tiroide hiperactive. Acest lucru face ca glanda tiroida sa se micsoreze si simptomele sa scada treptat, de obicei dupa cateva saptamani sau luni. Terapia cu iod radioactiv poate creste riscul de agravare sau de aparitie a unor noi simptome ale Oftalmopatiei Graves, insa acest efect secundar este de obicei usor si tranzitoriu, desi este posibil sa nu va fie recomandata aceasta terapie daca aveti deja probleme oculare moderate sau severe. Alte efecte secundare pot include sensibilitatea gatului si o crestere tranzitorie a hormonilor tiroidieni. Terapia cu iod radioactiv nu este utilizata pentru a trata femeile insarcinate sau care alapteaza. Deoarece acest tratament determina o scadere a activitatii tiroidiene, este posibil sa fie nevoie sa primiti un tratament suplimentar pentru a oferi organismului cantitatea normala de hormoni tiroidieni.
Beta-blocante
Aceste medicamente nu inhiba productia de hormoni tiroidieni, dar blocheaza efectul hormonilor asupra organismului. Ele pot ameliora bataile neregulate ale inimii, tremurul, anxietatea sau iritabilitatea, intoleranta la caldura, transpiratia, diareea si slabiciunea musculara.
Chirurgie
Chirurgia pentru a elimina toata sau o parte a tiroidei este, de asemenea, o optiune pentru tratarea bolii Graves. Dupa o interventie chirurgicala, este posibil sa aveti nevoie de tratament pe viata pentru a da organismului cantitati normale de hormoni tiroidieni. Riscurile pentru aceasta interventie chirurgicala includ posibile leziuni ale nervilor care controleaza corzile vocale si glandele mici situate langa glanda tiroida (glandele paratiroide). Glandele paratiroide produc un hormon care controleaza nivelurile de calciu din sange. Cu atentia unui chirurg cu experienta in chirurgia tiroidiana, complicatiile sunt rare.
Bibliografie:
American Academy of Family Physicians (AAFP). Hyperthyroidism;
American Thyroid Association. Graves’ Disease. (https://www.thyroid.org/graves-disease/) Accessed 7/6/2022;
Merck Manual. Hyperthyroidism. (https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/thyroid-gland-disorders/hyperthyroidism) ;
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Graves’ Disease. (https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves;
National Organization for Rare Disorders (NORD). Graves’ Disease. (https://rarediseases.org/rare-diseases/graves-disease/) Accessed 7/6/2022;
Pokhrel B, Bhusal K. Graves Disease. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448195/) [Updated 2021 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL);