Frunzele de zmeur: Beneficii pentru organism, reguli de consum, contraindicatii
Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust fructifer ce creste spontan in tarile din zona temperata. Plantele de zmeur se prezinta sub forma de tufa, cu lastari taratori si tulpini drepte, arcuite la varf. Acesta a fost introdus in cultura datorita fructelor sale ce au o aroma specifica. Fructele sunt utilizate in industra alimentantara, farmaceutica si cosmetica. Popularitatea acestui arbust este sustinuta de continutul complex al fructelor sale, bogate in acizi organici, zahar, fragarina, vitamine (A, C, E, B1, B2, B5, B6), caroten, cianina, acid salicilic, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu si fosfor.
Arbustul are un sistem radicular ramificat, ce patrunde in sol pana la adancimea de 30-40 cm. Pe radacini, zmeurul prezinta muguri adventivi, din care se vor forma drajoni. Tulpinile tinere sunt erecte sau usor inclinate spre varf, iar pe acestea se formeaza lastarii ce vor fructifica. Durata de viata a tulpinilor este de 2 ani. Frunzele sunt compuse, cu 3-5 foliole, dispuse altern pe tulpini. Florile sunt hermafrodite si se formeaza pe ramificatiile laterale. Fructul este o polidrupa de culoare rosie sau galbena, care la maturitate se desprinde usor de pe receptacul.
Zmeura este un fruct comestibil rosu inchis, care are un gust caracteristic dulce-acrisor. Acest fruct contine diferite componente benefice pentru organism. Un avantaj al consumului de zmeura, daca o facem cu moderatie, este ca promoveaza o buna digestie datorita continutului de fibre. Totul in exces este daunator si de aceea una dintre contraindicatiile consumului excesiv de zmeura este ca putem experimenta dureri de stomac din pricina continutului ridicat de fibre.
Continutul frunzelor si fructelor de zmeur
100 grame de zmeura contin urmatoareleꓽ
Grasime totala - 0,525 g
Proteine - 1,2 g
Apa - 84 g
Fibre dietetice - 6,7 g
Vitamina C - 25 mg
Vitamina E - 0,2 mg
Vitamina B6 - 0,06 mg
Potasiu - 220 mg
Calciu - 22 mg
Fosfor - 29 mg
Fier - 0,7 mg
Timp de secole, tufele de zmeur au fost cultivate iar fructele consumate atat din motive medicale, cat si datorita preferintelor alimentare. In secolul al XV-lea a inceput sa fie cultivata sistematic si de atunci au luat nastere mai multe soiuri, de dimensiuni diferite. Zmeura este un fruct foarte perisabil, in care mucegaiurile si ciupercile prolifereaza in cateva ore de la colectare, astfel incat aceasta trebuie pastrata in frigider, unde va rezista intre doua si trei zile, ba chiar si mai mult. Este un fruct foarte versatil, ideal pentru a o servi in stare proaspata sau in preparate atat dulci, cat si sarate. Zmeura are numeroase proprietati si se evidentiaza capacitatea sa antioxidanta ridicata, adica are elemente care impiedica oxidarea sau imbatranirea celulelor si tesuturilor, blocand efectul daunator al radicalilor liberi.
Beneficii oferite de frunzele de zmeur
fructele si frunzele sunt bogate in nutrienti
Zmeura este foarte bogata in nutrienti de feluri diferite, care sunt necesari pentru buna functionare a intregului organism. Acest fruct ofera o cantitate acceptabila de proteine vegetale, in timp ce este scazut in grasimi. Are o densitate destul de buna a carbohidratilor, mai ales ca majoritatea sunt fibre bogate care aduc beneficii organismului in mai multe moduri. O alta calitate a zmeurii este densitatea sa scazuta de calorii, deoarece o ceasca intreaga de zmeura ofera doar 64 de calorii.
In ceea ce priveste mineralele, zmeura contine magneziu, potasiu, fosfor, cupru si mangan. De fapt, doar o ceasca de zmeura poate acoperi 41% din necesarul zilnic de mangan in organism, deci consumul de zmeura este destul de benefic. De asemenea, zmeura ofera organismului vitamine esentiale, cum ar fi vitamina C, vitamina K, vitamina E si unele vitamine din grupul B. Aportul sau de vitamine este destul de bun, deoarece poate acoperi o buna parte din necesarul zilnic al unor vitamine, cu doar o ceasca de zmeura. In general, zmeura este foarte sanatoasa, iar consumul sau ofera toate macro-urile si micronutrientii de care are nevoie organismul. Zmeura este, de asemenea, pe lista fructelor bogate in fier.
Ceaiul din frunze si fructe are efect antioxidant
Unul dintre beneficiile consumului de zmeura este ca, datorita numerosilor sai antioxidanti, ajuta la combaterea stresului oxidativ si la reducerea consecintelor sale asupra organismului. Acest efect este obtinut deoarece antioxidantii sunt responsabili pentru eliminarea radicalilor liberi care se acumuleaza si declanseaza leziuni oxidative. Antioxidantii sunt foarte necesari deoarece stresul oxidativ este un factor important de risc pentru dezvoltarea bolilor cronice, degenerative sau fatale.
Nivelurile ridicate de stres oxidativ cresc riscul de boli de inima, diabet de tip 2, inflamatie cronica, cancer, Alzheimer, dementa, etc. Prin urmare, este atat de necesar pentru a contracara efectul radicalilor liberi si pentru a preveni deteriorarea oxidativa. Printre principalii antioxidanti ai fructului, regasim vitamina C, acidul elagic si quercetina. Cu toate acestea, vitamina C este cel mai abundent antioxidant, deoarece o ceasca de zmeura poate acoperi pana la 54% din necesarul zilnic. Aceste componente antioxidante au efecte protectoare care pastreaza buna functionare si structura organismului. In plus, s-a demonstrat ca au calitati antiinflamatorii care combat inflamatiile cronice ale organismului si atenueaza acest factor de risc.
Potrivit cercetarilor, consumul de zmeura poate reduce inflamatia sistemica, atenuand in acelasi timp nivelurile de stres oxidativ din organism. De asemenea, s-a demonstrat ca aceste componente bioactive pot preveni si preveni deteriorarea oxidativa care afecteaza ADN-ul celular. Acest lucru reduce riscul de mutatii sau imbatranire celulara accelerata.
planta regleaza indicele glicemic
Zmeura este un fruct cu indice glicemic scazut, care este atribuit cantitatii sale de fibre, astfel incat aportul de zmeura nu produce modificari semnificative ale indicelui glicemic. In schimb, unul dintre beneficiile fructului este ca poate fi util pentru a reglementa nivelul de zahar din sange.
Zmeura este un fruct bogat in fibre
Zmeura este foarte bogata in fibre care, desi este un carbohidrat, nu este digerat in tractul gastro-intestinal. Adica, fibra nu este absorbita la nivel intestinal si, prin urmare, nu este transformata in glucoza in organism. De fapt, fibrele solubile se dizolva in intestin si produc un efect intarziat asupra digestiei. Acest efect favorizeaza o absorbtie mult mai lenta a glucozei si, prin urmare, ajuta la mentinerea unui indice glicemic stabil.
Potrivit cercetarilor, consumul de zmeura produce niveluri mai scazute de zahar din sange si o rezistenta mai mica la insulina. Combaterea rezistentei la insulina este esentiala, deoarece este adesea una dintre principalele cauze ale diabetului de tip 2. Pe de alta parte, s-a stabilit ca taninurile de zmeura pot inhiba functia enzimei alfa-amilaza. Enzima este responsabila pentru digerarea amidonului, astfel incat, prin blocarea functiei sale, cantitatea de glucoza generata de consumul de carbohidrati este, de asemenea, atenuata. In acest fel, un alt beneficiu al consumului de zmeura este ca poate ajuta la controlul indicelui glicemic si la prevenirea dezvoltarii diabetului de tip 2, a excesului de greutate sau a sindroamelor metabolice.
Zmeura este bogata in calciu, potasiu, vitamina B9 (acid folic) si vitamina C, iar fitonutrientii sai reduc stresul oxidativ si inflamatia celulelor. Promoveaza, de asemenea, sanatatea ochilor si a pielii. Continutul sau de acid folic face consumul de zmeura recomandat si femeilor insarcinate. In plus, se pare ca zmeura imbunatateste simptomele alergice si cele provocate de astm. De asemenea, zmeura ajuta si in cazurile de cistita, precum si in a elimina retentia de lichide.
Concluzii. Ce beneficii au pentru sanatate fructele de zmeura
Zmeura este un fruct plin de nutrienti, avand un continut important de substante benefice precum vitamina C, potasiu, antioxidanti si fibre, avand un continut scazut de calorii si zaharuri. O ceasca de zmeura ofera aproximativ 65 de calorii si 15 grame de carbohidrati, dintre care 8 miligrame sunt fibre.
Proprietatile sale transforma zmeura intr-un aliment foarte benefic pentru corpul nostru. In plus, se poate integra intr-o varietate de retete, fie smoothie-uri, adaugate in iaurt, salate de fructe ori pur si simplu consumate ca atare. Printre cele mai remarcabile proprietati ale acestui aliment se numara concentratia ridicata de antioxidanti pe care ii are. Mai multe studii au aratat ca o dieta ce include consumul de zmeura, precum si cel al altor fructe de padure, cum ar fi afine sau mure, contribuie la prevenirea cresterii tensiunii arteriale si a anumitor tipuri de cancer.
Acest fruct se remarca, de asemenea, pentru controlul efectelor diabetului zaharat, deoarece fibrele pe care le are il fac sa aiba o influenta pozitiva asupra mentinerii unui nivel stabil de zahar din sange. De asemenea, cei care consuma zmeura beneficiaza de pierdere in greutate, deoarece fructul este diuretic si promoveaza tranzitul intestinal. Alte avantaje pe care le are zmeura este ca poate reduce riscurile bolilor de inima, deoarece imbunatateste circulatia sangelui si intareste sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C si antioxidanti.