Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Globulele albe: Ce boli ascund atunci cand numarul lor este scazut, cum le putem masura

Globulele albe: Ce boli ascund atunci cand numarul lor este scazut, cum le putem masura

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 iulie 2023 Ultima actualizare: 6 iulie 2023

Monocitele sunt un tip de globule albe (leucocite) care fac parte din sistemul imunitar al organismului uman. Acestea sunt produse in maduva osoasa si se gasesc in sange si in tesuturile moi ale corpului. Monocitele sunt celule mari, cu un nucleu mare si o forma variabila, fiind implicate in raspunsul imun al organismului la infectii si inflamatii. Monocitele circula prin sange si pot migra catre tesuturile afectate sau inflamate, unde se transforma in celule mai specializate numite macrofage.

Macrofagele sunt responsabile de fagocitoza, procesul prin care particule straine, cum ar fi bacteriile si alte agenti patogeni, sunt capturate si distruse. De asemenea, macrofagele sunt implicate in prezentarea antigenelor catre alte celule ale sistemului imunitar, jucand un rol important in activarea si coordonarea raspunsului imun. Nivelul globulelor albe poate creste in diverse conditii, cum ar fi infectii bacteriene sau virale, boli autoimune, inflamatii cronice si cancer. Un nivel scazut de monocite poate fi asociat cu afectiuni precum sepsisul, sindromul aplastic si unele deficiente imunitare congenitale.

Un nivel sub normal de monocite in sange (monocitopenie) este un semn ca sistemul nostru imunitar nu functioneaza la capacitate maxima. Cand exista o prezenta scazuta de monocite in sangele nostru, sistemul imunitar este slabit. Acest lucru apare de obicei atunci cand trecem printr-un proces infectios, cum ar fi o gripa virulenta sau o infectie a sangelui. Cu toate acestea, un numar redus de monocite poate fi legat si de tratamente chimioterapice sau probleme cu maduva osoasa.

Care sunt valorile normale?

In mod normal, nu exista simptome care sa indice modificarea numarului de monocite din sangele nostru. Prin urmare, pentru a cunoaste numarul de monocite in sange, trebuie sa apelam la un test de sange. Desi valorile normale pot varia de la pacient la pacient, in general, se considera ca avem un numar corect de monocite daca prezenta lor corespunde intre 2 si 10% din totalul globulelor albe din sange. Aceasta duce la 300 pana la 900 de monocite pe mm3 de sange.

Cauzele valorilor scazute ale monocitelor
Scaderea monocitelor poate fi cauzata de boli precum HIV, tuberculoza, malarie; terapii precum chimioterapia sau radioterapia; sau deficiente de vitamina B12 si folat. Nivelul scazut de monocite, denumit si monocitopenie, este o afectiune in care numarul de monocite din sange este mai mic decat normalul. Exista mai multe cauze posibile ale monocitopeniei, printre care:

Leucemia mieloida cronica: Aceasta este o forma de cancer a celulelor sanguine, care poate afecta productia de monocite.
Infectii severe: Unele infectii grave pot duce la scaderea numarului de monocite din sange.
Sindromul Felty: Este o afectiune rara care se caracterizeaza prin asocierea leucemiei reumatoide (o forma grava de artrita reumatoida) cu neutropenie (scaderea numarului de neutrofile, alt tip de globule albe) si monocitopenie.
Terapie cu steroizi: Administrarea pe termen lung a corticosteroizilor poate reduce numarul de monocite in sange.
Anemia aplastica: Patologia apare atunci cand maduva osoasa nu produce suficiente celule ale sangelui, inclusiv monocite.
Malnutritie: Deficientele nutritionale, in special ale vitaminelor si mineralelor esentiale, pot afecta productia de monocite.
Leucemie limfocitara cronica
Leucemie cu celule paroasa
Predispozitie la micobacterii, ciuperci, papilomavirus uman si virusul Epstein-Barr
Predispozitie la dezvoltarea mielodisplaziei acute sau a leucemiei mieloide
Predispozitie pentru dezvoltarea carcinomului vulvar, melanom metastatic, carcinom cervical
Tratamente cu anumite substante (de exemplu, alprazolam) si cu imunosupresoare
Infectii HIV
Terapie post-radiatie
Lipsa de acid folic si vitamina B12
Malaria
Infectii cu adenovirus
Sepsis
Arsuri extinse pe corp
Utilizarea glucocorticoizilor, a-Interferon si factorul de necroza tumorala-a

Monocitopenia este un marker al riscului pentru infectii si poate fi un indiciu de diagnostic al unor boli, in principal leucemii si anemie aplastica. Poate indica predispozitie la dezvoltarea tulburarilor mielodisplastice, leucemie mieloida, carcinom vulva, melanom carcinomacervic si metastatic. Poate aparea si la unii pacienti cu leucemii limfocitare cronice si este asociata cu un risc mai mare de infectie. Bolile de colagen, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic pot aparea atat cu monocitoza cat si cu monocitopenie. Neutropenia ciclica poate fi tratata cu monocitoza. In plus, exista momente in care pacientul are si monocitopenie. Aneutropenia ciclica este cauzata de mutatiile GATA2 si are mostenire autosomala-adominanta, desi poate aparea ca un eveniment sporadic.

Simptome
Simptomele monocitelor scazute depind in special de cauza ce a declansat o scadere a acestora. Deoarece monocitele sunt un tip de globule albe implicate in sistemul imunitar, nivelul scazut de monocite in sange poate afecta capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Cu toate acestea, monocitopenia in sine nu prezinta intotdeauna simptome evidente si poate fi descoperita in urma unui test de sange de rutina.

Daca nivelul scazut de monocite este insotit de alte modificari ale celulelor sanguine sau este rezultatul unei afectiuni subiacente, pot aparea si alte simptome care sunt specifice cauzei respective. Aceste simptome pot varia in functie de boala subiacenta si pot include:

Infectii frecvente sau recurente: Capacitatea redusa a sistemului imunitar de a combate infectiile poate duce la aparitia frecventa a infectiilor bacteriene, virale sau fungice. Oboseala si slabiciune: Daca monocitopenia este asociata cu o boala sistemica, cum ar fi leucemia sau alte tulburari hematologice, se poate manifesta oboseala si slabiciune generala.
Alte simptome includꓽ febra, umflarea ganglionilor limfatici, oboseala musculara.

Simptome specifice ale bolii subiacente: Daca monocitopenia este cauzata de o afectiune specifica, cum ar fi leucemia mieloida cronica sau anemia aplastica, pot aparea simptome asociate cu acele boli, cum ar fi sangerari anormale, petesii, palpitatii sau alte semne de afectare a organelor. Simptomelor generale li se adauga si cele ale afectiunilor de baza, cele care au declansat scaderea monocitelor.

Optiuni de tratament pentru monocite scazute
Tratamentul pentru monocitele scazute depinde de cauza subiacenta si de simptomele asociate. Inainte de a incepe un tratament specific, medicul va efectua o evaluare completa pentru a determina cauza exacta a nivelului scazut de monocite si pentru a exclude alte afectiuni. Daca monocitopenia este cauzata de o infectie, tratamentul va viza combaterea infectiei subiacente. Acesta poate include administrarea de antibiotice pentru infectii bacteriene sau antivirale pentru infectii virale. Daca nivelul scazut de monocite este asociat cu o afectiune subiacenta, cum ar fi leucemia mieloida cronica sau anemia aplastica, tratamentul va fi directionat spre boala primara.

Ce este acidul fumaric si cum poate influenta acesta compozitia sangelui

Acidul fumaric este folosit in mod obisnuit ca aditiv alimentar pentru a adauga aroma, ca coagulant, ca conservant alimentar si ca acid in dospire. Este unul dintre cei mai puternici acizi organici folositi in mod obisnuit in alimente, asa ca este important sa stiti putin despre el.

Este folosit din mai multe motive, unul fiind ingredientele cu aroma de fructe. Este folosit ca agent antimicrobian eficient deoarece poate perturba activitatea microbiana prin interactiunea cu peretele celular al microbianului. Acidul fumaric este de obicei adaugat la diferite alimente sau bauturi pentru a regla aciditatea si pH-ul, deoarece este un acidulant. Aceste calitati permit ca acidul fumaric sa fie utilizat ca conservant.

Din aceste motive se adauga la carnea de vita proaspata pentru a prelungi termenul de valabilitate sau la alte produse din panificatie. A fost adaugat chiar si in bauturi precum sucul de fructe, berea, cidru tare si alte bauturi spirtoase. Acidul fumaric este in orice, de la legume procesate la tortilla. Datorita aromei acidulate a acidului fumaric, este folosit in mod obisnuit in guma de mestecat si ca indulcitor.

Cum sa folosesti corect acidul fumaric

Bibliografie:

1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107; 

2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;

3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;

4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);

Articole similare
Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament

Citomegalovirusul este un virus comun, insa odata ce dobanditi infectia, citomegalovirusul ramane in corp pe viata. Majoritatea oamenilor nu stiu ca au citomegalovirus, deoarece rareori provoaca probleme la persoanele sanatoase. Daca sunteti gravida sau aveti sistemul imunitar slabit, citomegalovirusul poate crea probleme.  Femeile care dezvolta o infectie activa cu citomegalovirus in timpul sarcinii pot transmite virusul copiilor lor.

13 mai 2024
Edited 14 mai 2024
citește articolul
Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate

Persoanele care sufera de chisturile Tarlov manifesta modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.

1 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul
Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni

Sarcina extrauterina este un tip de sarcina care poate deveni toxica pentru mama si fatala pentru fat. Din pacate, nu se poate preveni, insa riscurile pot fi reduse utilizand prezervativul ca metoda contraceptiva. Stoparea fumatului este un alt viciu, care odata eliminat, va scadea riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine.

1 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina