Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate
Chisturile Tarlov sunt niste formatiuni pline cu lichid care afecteaza, destul de grav radacinile nervoase ale coloanei vertebrale dar si alte parti ale corpului. De cele mai multe ori, acestea se identifica in urma unor investigatii intamplatoare. Durerile mai intense apar cand formatiunile incep sa se extinda. In mod frecvent acestea nu au nevoie de tratament, desi exista mai multe optiuni terapeutice.
Chisturile Tarlov pot genera dureri si la nivelul soldului sau in spatele coapsei. Senzatia de durere poate fi insotita de slabiciune musculara sau rigiditate osoasa si articulara, in zona membrelor inferioare. Daca au dimensiuni reduse, chisturile Tarlov nu prea necesita tratament, doar atunci cand afecteaza tesuturile osoase sau musculare si durerile devin insuportabile. Din cauza acestor chisturi apare si durerea de spate acuta asociata cu senzatia de arsura. Acestea pot provoca si alte probleme de sanatate cum ar fi: incontinenta urinara, dureri de cap, constipatie, disfunctii loco-motorii si ale functiei sexuale. Aceste chisturi apar deopotriva la femei si barbati insa femeile sunt mult mai predispuse la risc.
Cauzele aparitiei chisturilor Tarlov
Nu exista o cauza clar stabilita insa se considera ca acestea apar datorita unui soc sau al unei leziuni, o cadere, un efort puternic sau din cauza acumularii lichidului cefalorahidian. De asemenea, exista o conexiune congenitala anormala intre spatiul subrahidian, in care se afla lichidul cefalorahidian, si regiunea perineurala, cea a nervilor afectati. Odata cu aparitia chistului, conexiunea se poate inchide iar presiunea lichidului cefalorahidian ar putea creste, ceea ce sporeste riscul de aparitie a chisturilor.
Care sunt simptomele aparute?
Durerile incep sa apara atat in miscare, la statul in picioare dar si la aplecare sau in pozitia intins pe o parte. Principalele manifestari sunt:
durere in regiunea lombara inferioara, care se resimte la nivelul feselor si pe coapsa, dar si durere in spatele genunchilor;
sciatica, dar si amortirea anumitor zone;
slabiciune musculara si osoasa;
probleme de reflex;
constipatie;
urinari frecvente sau incontinenta;
modificari ale functiei sexuale.
Cum se diagnosticheaza chisturile Tarlov?
Diagnosticarea acestor formatiuni cu lichid cefalorahidian este uneori destul de dificila avand in vedere ca nu apar simptome. De obicei, se observa prin examinare CT sau RMN pentru dureri de spate sau in sciatica. Medicul trebuie sa cunoasca istoricul medical al persoanei afectate, apoi face un examen fizic si discuta cu pacientul despre administrarea unor medicamente sau suplimente alimentare pentru a trata durerile de spate. Uneori se recomanda efectuarea unor analize suplimentare, pentru a se vedea mai bine pozitia si dimensiunea chisturilor. Persoanele cu deficiente ale vezicii urinare, care fac in mod frecvent vizite la urolog, pot fi diagnosticate cu chisturi Tarlov in cazul controalelor de rutina. Urologul foloseste de obicei 3 teste diferite pentru a stabili diagnosticul corect.
Optiuni de tratament pentru chisturile Tarlov
Chisturile Tarlov diagnosticate de dimensiuni reduse care nu provoaca simptome specifice vor fi tinute sub observatie de catre medicul specialist. La fiecare control medicul va observa daca a crescut in dimensiune sau apar simptome noi. In anumite conditii, medicamente prescrie antiinflamatoare special pentru a reduce inflamatia nervilor si a ameliora durerea. Analgezicele puternice dar si injectiile cu steroizi pentru managementul durerii reprezinta o optiune viabila de tratament. De asemenea, se poate recurge si la stimularea electrica pentru a calma durerea.
Chisturile Tarlov pot fi tratate si prin drenarea sau aspirarea lichidului cefalorahidian. Uneori, exista posibilitatea ca acei saculeti aspirati sa se reumple cu lichid dupa o anumita perioada de timp, datorita riscului de recidiva. Din acest motiv, unii medici recurg la drenarea chisturilor si la umplerea lor cu alte substante, pentru ca lichidul cefalorahidian sa nu mai revina, iar presiunea asupra nervilor sa se reduca. Neavand loc sa se mai formeze lichidul, scade in mod semnificativ posibilitatea de reumplere. De asemenea, mai exista alte proceduri care vizeaza injectarea unei substante in interiorul chisturilor Tarlov drenate. Aceasta substanta imita procesul de coagulare a sangelui, fiind vorba despre lipiciul de fibrina care este utilizat pentru a sigila chistul.
Indepartarea chirurgicala a chisturilor Tarlov este o metoda pentru care nu se opteaza decat in cazuri de urgenta. Succesul acestei operatii este influentata de mai multi factori, cum ar fi : tulburare, gradul de compresie a radacinilor nervoase, varsta si starea generala de sanatate a pacientului iar riscurile pot fi majore.
Tehnica cea mai utilizata este cea de expunere a regiunii coloanei vertebrale afectate si de inlaturare a osului vertebral de deasupra. In acest fel, medicul chirurg ajunge cu usurinta la chisturile Tarlov si va umple saculetii cu o alta substanta pentru a preveni recidiva. Unii chirurgi apeleaza la alte proceduri si-anume : drenarea chisturilor si realizarea unui lambou din tesut muscular, aflat in imediata apropiere, pentru a umple spatiul si a impiedica definitiv posibilitatea de recidiva.
Terapia fizica poate reduce simptomele. Iti poti redobandi flexibilitatea, prin intarirea muschilor si controlul eficient osos, cu exercitii personalizate, realizate de terapeuti cu experienta, pentru a preveni accidentele si recidivele. Chisturile Tarlov pot fi foarte dureroase, daca sacii cu lichid cefalorahidian devin mari. Pentru a scapa de durere si disconfort este important sa te prezinti imediat la medic si sa urmezi cu precizie recomandarile acestuia. Daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate chisturilor Tarlov, nu le trece neobservate si trateaza-le adecvat.
Complicatii ale chisturilor Tarlov
Chisturile Tarlov sunt formatiuni localizate in regiunea sacrala a coloanei vertebrale, care pot cauza durere, disconfort si probleme de sensibilitate si forta musculara in membrele inferioare. Complicatiile pot include durere cronica, pierderea functiei motorii sau senzoriale, sau chiar paralizie. In cazuri rare, chisturile pot sangera sau se pot infecta, ceea ce poate duce la complicatii grave. Tratamentul poate include fizioterapie, medicamente pentru durere si in unele cazuri chirurgicale. In cazurile severe, chisturile Tarlov pot afecta nervii si vasele de sange din regiunea sacrala, ceea ce poate duce la probleme de incontinenta sau probleme sexuale. De asemenea, acestea pot duce la compresia nervilor spinali si a maduvei spinarii, cauzand durere, amorteala si slabiciune in membrele inferioare.
Tratamentul chisturilor Tarlov poate fi dificil, deoarece acestea sunt adesea localizate intr-o zona dificil de accesat a coloanei vertebrale. Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a elimina chistul sau pentru a reduce presiunea asupra nervilor si vaselor de sange. Cu toate acestea, este important sa se ia in considerare riscurile si beneficiile fiecarei optiuni de tratament inainte de a lua o decizie. Pentru a preveni complicatiile, este important sa se ia in considerare tratamentul precoce al chisturilor Tarlov si sa se evite activitatile care pot agrava simptomele, cum ar fi ridicarea greutatilor sau statul indelungat intr-o pozitie fixa.
Legatura dintre chisturile Tarlov si boala acanthosis nigricans
Pacientii prezinta de obicei o zona asimptomatica de intunecare si ingrosare a pielii, prurit si leziuni catifelate, macule si plasturi hiperpigmentate si progreseaza catre placi palpabile. In aproximativ o treime din cazuri, acanthosis nigricans malign se prezinta cu modificari ale pielii inainte de orice semne de cancer. In alta treime din cazuri, leziunile apar concomitent cu neoplasmul. In restul de o treime din cazuri, constatarile cutanate se manifesta la ceva timp dupa diagnosticul de cancer. La aproape o treime dintre pacientii cu acanthosis nigricans malign, modificarile cutanate apar de obicei inaintea oricaror semne clinice de malignitate. La o alta treime dintre pacienti, leziunile cutanate se dezvolta in acelasi timp cu prezentarea cancerului. La restul pacientilor, trasaturile pielii apar dupa dezvoltarea cancerului. Acanthosis nigricans malign poate aparea brusc si adesea se asociaza cu prurit intens.
Leziunile de acanthosis nigricans apar de obicei in zone ale pliurilor pielii, cum ar fi inghinala, axila sau gatul posterior. La copii, cel mai frecvent loc de acanthosis nigricans este gatul posterior. Rareori, acanthosis nigricans poate aparea pe membranele mucoase ale nasului, cavitatii bucale, esofagului sau laringelui. Femeile pot dezvolta, de asemenea, leziuni pe mamelon. Au fost raportate cazuri rare de acanthosis nigricans la nivelul conjunctivei. La unii pacienti, pot fi, de asemenea, asociate cu etichete cutanate in aceeasi zona. Pot fi prezente modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.
Bibliografie:
Melmed S, et al. Neuroendocrine tumors and related disorders. In: Williams Textbook of Endocrinology. 14th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 15, 2020;
Neuroendocrine and adrenal tumors. National Comprehensive Cancer Network. https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx. Accessed Dec. 15, 2020;
Feldman M, et al., eds. Neuroendocrine tumors. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021;
Goldman L, et al., eds. Neuroendocrine tumors. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 15, 2020;
Gastrointestinal carcinoid tumors treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/gi-carcinoid-tumors/hp/gi-carcinoid;